Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Grand Hotel Europa” as Want to Read:
Grand Hotel Europa
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Grand Hotel Europa

4.28  ·  Rating details ·  780 ratings  ·  138 reviews
Pfeijffer diagnosticeert de tijdgeest in een kolossale roman met Europa als speelveld

‘De toekomst van Europa is het Europa dat nu al een realiteit is. Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld,’ zegt een van de personages in Grand Hotel Europa. Het is – overdrachtelijk – ook een zelfdiagnose. Alle personages in deze roman zitten immers op verschillende manie
...more
Hardcover, 552 pages
Published December 13th 2018 by Arbeiderspers
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.28  · 
Rating details
 ·  780 ratings  ·  138 reviews


Filter
 | 
Sort order
Elisa Goudriaan
Nadat de hoofdpersoon Ilja en zijn ex-vriendin Clio op p. 105 opnieuw gingen neuken ‘in het zuigend trage ritme van de tango’ en hij in haar ‘paste als een volwassen vinger in een babyknuistje’, waarna hij zichzelf met ‘krachtige scheuten leeg [spoot] in haar nahijgende kutje’ en ik op p. 54 al had moeten meemaken hoe zijn lul in haar gleed ‘als een geweer in zijn foedraal’, waarna ze ook al gingen bewegen in het ‘trage, zuigende ritme van een tango’, had ik het wel zo’n beetje gezien met dit bo ...more
Odette Knappers
Feb 08, 2019 rated it it was ok
Shelves: inbezit, 2018, 2019
Ik vind het moeilijk om te beoordelen wat ik van dit boek vindt. Ik vind het 5* én 1* waard, maar het middelt niet uit tot 3*.

Wat ik geweldig vind aan dit boek:
* De schrijfstijl is pretentieus, maar op een mooie manier. Mooi taalgebruik, mooie woordkeuze, mooie zinnen. Het is heel rijkelijk. Als je tegen deze schrijver zegt ‘schrijven is schrappen’, dan lacht hij je recht in je gezicht uit – maar terecht in zijn geval, want dit boek is mooi omdat het zo rijkelijk geschreven is.

* Er zit een sar
...more
Heleen Vellekoop
Dec 29, 2018 rated it liked it
Dikke witte seksist, overtuigd van superioriteit van zijn eigen gekoesterde Gelijk, schrijft virtuoos.
Benny
Feb 13, 2019 rated it it was amazing
In bronstig ronkende volzinnen klopt Pfeijffer zich barok op de borst. Hij pronkt met zijn paal, praalt met z'n intellect en kickt op zijn kritisch vermogen. Ilja Leonard Pfeijffer is koket, betweterig, hitsig. En naar goede (?) gewoonte maakt hij het de recensent gemakkelijk door zelf te vermelden –en niet eens langs de neus weg – hoe goed zijn roman is.

Grand Hotel Europa is een roman van Ilja Leonard Pfeijffer waarin een romanschrijver genaamd Ilja Leonard Pfeijffer een roman schrijft in Grand
...more
Anke
Jan 15, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Schitterend...
Interessante meeslepende verhaallijnen en ongelooflijke taalvirtuositeit
Eerste boek van ILP maar tegelijk een favoriet
Inge Vermeire
Mar 30, 2019 rated it it was ok
Shelves: nederlanders
Pfeiffers uitbundige, barokke, theatrale, intellectualistische schrijfstijl levert hem veel enthousiaste lezers en recensenten op. Hij ademt woorden en zet de Nederlandse taal volledig naar zijn hand. De taalvirtuositeit van Pfeiffer is vaak duizelingwekkend.

Maar toch vond ik zelf dit spel met de taal vaak veel te omslachtig en de beelden te talrijk. Na 400 pagina’s had ik het wel gehad en dat vond ik ook wel jammer want om één of andere reden wilde ik zo graag genieten van dit boek. Ik wou het
...more
Karel-Willem Delrue
Mar 06, 2019 rated it really liked it
Grandeur in verval

Vanuit een hotelkamer in het Grand Hotel Europa blikt een schrijver met liefdesverdriet terug op de tijd met de liefde van zijn leven. Maar zijn gedachten meanderen en zijn pen vertrouwt ook beschouwende stukken over verleden, heden en toekomst van Europa toe aan het papier. Meer nog dan de monoloog van een gebroken hart is ‘Grand Hotel Europa’ een scherpe dwarsdoorsnede van een continent, haar vergane glorie, haar kleinburgerlijke bewoners en vooral haar toeristen.

De lezer d
...more
Marnix Peeters
Jan 13, 2019 rated it it was amazing
Prachtig en confronterend. Topwerk.
Gerbrand
Dec 31, 2018 rated it it was amazing
Shelves: fiction-nl
Het was een waar genoegen om een weekje te verblijven in Grand Hotel Europa! Ik geef toe ik heb gewoon een zwak voor de stijl en humor van ILP. Ook nu weer speelt hij een spel met fictie en werkelijkheid. En dat blijft mij boeien. De diverse verhalenlijnen in dit boek steken mooi in elkaar. En het laatste hoofdstuk, De Uitvaart Van Europa, vormt een prachtig slot.

Grand Hotel Europa is de kapstok voor Ilja’s bespiegelingen over Europa en massatoerisme. Jammer dat het af en toe wat over de top is
...more
Floris Pol
Dec 23, 2018 rated it it was amazing
Ja, ja, ja. De nieuwe Pfeijffer. Hij is weer grandioos. Grand Hotel Europa. Voor mij de beste roman van 2018.

Klik hier voor een videorecensie van Grand Hotel Europa op mijn Youtube-kanaal De idioot leest.
Christine Bonheure
Jan 16, 2019 rated it really liked it
Ik houd van dat erudiete en humoristische proza van Ilja. Al vanaf de eerste pagina botste ik op prachtige en originele metaforen. Die uitgebreide woordenschat en bagage aan culturele weetjes! Ilja heeft het over hoogstaande onderwerpen in superlange maar toch altijd vlot lezende zinnen. Hij kijkt naar zijn eigen leven én naar buiten, en de empathie waarmee hij dat alles beschrijft, is nog groter. Maar waarom slechts 4 en geen 5 sterren? Omdat de zoektocht van hem en Clio naar het verdwenen schi ...more
Sigried
Jan 26, 2019 rated it it was amazing
Met Grand Hotel Europa trekt Ilja Leonard Pfeijffer alle registers open. Hij vermaakt zijn lezers met verschillende plotlijnen en thema’s, houdt hen een spiegel voor en doet hen nadenken over het verleden én de toekomst. Grand Hotel Europa is tot in de puntjes verzorgd en geeft blijk van een groot vakmanschap.

Lees mijn volledige recensie hier: https://www.hebban.nl/recensies/sigri...
TienvoorNegen
Mar 14, 2019 rated it did not like it
In dit boek wordt op een tegelijkertijd praktische als filosofische manier gekeken naar het verleden en de toekomst van Europa en toerisme, globalisering en migratie.
Pfeijffer schrijft prettig en heeft een fijne woordenschat die het boek doen leven. Deze passages in het boek lezen als een trein.

Helaas weeft de auteur zijn eigen personage op een nuffige manier door het boek, en vaak is zijn zelfgenoegzaamheid werkelijk tergend.
Waar de uiteenzettingen over kunst en geschiedenis prettig zijn en v
...more
Anke Helsen
Jan 07, 2019 rated it really liked it
Een geweldig boek!
Dolf Patijn
Mar 31, 2019 rated it it was amazing
Ilja Leonard Pfeijffer heeft weer een mooi boek geschreven. In Grand Hotel Europa vertelt de hoofdpersoon, een fictieve versie van Ilja Leonard Pfeiffer, over de gesprekken die hij heeft in het hotel waar hij verblijft en over de relatie met Clio, de andere hoofdpersoon uit het boek en zijn muse, die vooraf ging aan zijn komst naar – en zijn verblijf in het hotel. Clio, die uit een oude en gerespecteerde adelijke familie stamt, hangt, ondanks dat ze een moderne carriërevrouw is nog erg aan tradi ...more
Heleen Osse
Apr 07, 2019 rated it really liked it
Bijzondere schrijfstijl, mooi taalgebruik, cynisch en kritisch naar de maatschappij. Op sommige momenten gedraagt Pfeijfer zich wel te superieur en vrouwonvriendelijk, dat is dan weer jammer. Maar toch, dit boek zet je aan het denken, in één ruk uitgelezen!
Dominiek Leenknecht
Feb 10, 2019 rated it it was amazing
Wat een geweldige roman! Ik heb er lang over gedaan om 'm te beëindigen, maar dit was ook omdat ik zo hard genoot van de taal, het verhaal, de humor en de filosofische gedachten van Ilja Leonard Pfeijjfer. Nooit eerder iets van Pfeijffer gelezen, trouwens; ik heb dus ook maar zijn "Superba" aan mijn wensenlijstje toegevoegd.

Een boek is een goed boek als je er op wildvreemde momenten aan aan het denken bent. Meer nog: als je met vrienden, familie en collega's plotseling gaat discussiëren over ide
...more
Frans Pollux
Jan 02, 2019 rated it really liked it
Waw!
Els Dierick
Jan 19, 2019 rated it really liked it
Het is alles wat de lovende recensies schrijven: een magistraal boek, een spektakelstuk, vol heldere, tot nadenken stemmende passages, een slim weefsel van verschillende verhaallijnen, een pageturner...
En toch.
Grand Hotel Europa kwam voor mij niet tot leven. Misschien omdat de schrijver mij te veel bij de hand nam en ik als lezer te weinig ruimte kreeg om het boek van mij te maken.

Pfeijffers schrijfstijl wordt in de recensies bejubeld, maar wat mij betreft laat hij soms steken vallen. Het is ni
...more
Fleur
Mar 07, 2019 rated it really liked it
Grand Hotel Europa is een grootse roman waarin Pfeijffer nogmaals bewijst de Nederlandse taal volledig meester te zijn. Kleurrijke omschrijvingen van toeristen, kunst, verhalen, personages, zijn afschuw voor toeristen (en mensen in het algemeen) zorgen voor een grote herkenbaarheid en humor. Gestilleerde zinnen, virtuoze beeldspraak, doordacht plot, maar ook actuele thematieken zoals toerisme en globalisering maken dit boek tot een onderhoudende ideeënroman.

De breedsprakerigheid van de vertelle
...more
Casper Veen
Jan 05, 2019 rated it it was amazing
Weer een meesterwerk van de maestro. Prachtige diagnose van de gezondheid van Europa met zoals gewoonlijk heerlijk taalgevoel.
Matthijs Leest
Mar 28, 2019 rated it it was amazing
Geniaal. Ilja Leonard Pfeijffer doet het weer.

Een boek over leven in het verleden, een boek over Europa en de teloorgang van het continent, een boek over massatoerisme, een boek over de lege toekomst, een boek over de liefde, een boek over de kunst, een boek over verhalen.

Ilja schrijft dan beeldend en fantasierijk, dan sarcastisch en humoristisch, dan documentair en dan weer essayistisch. En soms plotgedreven, want het spel (in dit geval van het samen zoeken naar de echte Caravaggio) moet wel ge
...more
Martijn Nicolaas
Apr 13, 2019 rated it it was amazing
Vergeef me de clichématige metafoor maar Grand Hotel Europa is echt een boek om in te wonen. Een boek dat je liefst langzaam leest om al zijn kamers uitgebreid te bekijken in alle hoeken en gaten en dat je met spijt verlaat. Maar dan verlaat je het wel met een hoofd vol nieuwe inzichten, interessante ontmoetingen en prachtige volzinnen. Ik mis Ilja en Clio nu al.
Marije
Mar 10, 2019 rated it liked it
Uit. Het was ook wel mooi geweest met de leuke reisjes, zeesponzen kitsch, soppeloentjes en (toeristen)clichés.
Joris
Dec 25, 2018 rated it it was amazing
Zoals Caravaggio meesterwerken tovert op een doek, zo is Pfeijffer meester van de Nederlandse taal.
Fantastisch hoe hij na het eveneens geweldige La Superba zichzelf overtreft.
Zonder twijfel het beste Nederlandstalige boek van het jaar.
Komt dat zien, komt dat zien!
Vasilis
Jan 03, 2019 rated it really liked it
Toch van vijf naar vier sterren gegaan. Ik vond het een prachtig boek, af en toe briljant zelfs. De kunsthistorische observaties zijn fantastisch, net zoals de beschouwingen over Europa, en over migratie. Erg goede verhaallijnen, prachtige taal. Waarom dan toch vier sterren? Het steeds zuurder wordende sexisme zit me erg dwars. Ik kan het ook niet plaatsen. Wat doet het daar? Elk ander detail in het boek heeft een weloverwogen bestaansrecht. Het (achterlijke) casanova-achtige vrouwbeeld kan ik m ...more
Tineke
Feb 10, 2019 rated it liked it
Een goed en slecht boek tegelijk. Ik wist niet dat het kon! De seks is te erg voor woorden (de zin 'past als een volwassen vinger in een babyknuistje' komt voor, echt waar, en verderop wordt de vagina vergeleken met een babymondje... Wat?!). Af en toe ook té ongeloofwaardig (Memphis, het wel/niet-minderjarige meisje dat Ilja min of meer bespringt) en de manier waarop mensen met elkaar praten (maar dat is wellicht bewust zo gedaan). De stukken over massatoerisme vond ik weer ijzersterk, daar kan ...more
Bettina
Jan 02, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Prachtig meesterwerk vol verhaallijnen, dat nergens uit de bocht vliegt, maar groots en overdonderend is. Heerlijk om te lezen.
Jos
Jan 07, 2019 rated it liked it
Vijf sterren als Pfeijffer het niet steeds over "tietjes" zou hebben.
Tobias den Haan
Jan 26, 2019 rated it it was amazing
Na eerder "La Superba" gelezen te hebben en het werk van Ilja Leonard Pfeijffer enigszins te kennen, ben ik nog steeds intens verbijsterd en verrast door de kwaliteit van deze roman. Ikzelf als italofiel genoot van Pfeijffer's eerdere ode aan Genua en de manier waarop hij typisch Italiaanse dingen op papier wist te zetten. Ook dit boek gaf mij een flinke dosis nostalgie en heimwee naar Italië met al haar karaktertrekken.

Toch ligt de thematiek in dit boek op een andere, meer globale plek. De doo
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Grip
 • De ommegang
 • Onder het plaveisel het moeras (De tandeloze tijd, deel 3)
 • De heilige Rita
 • Onder een hemel van sproeten
 • Pieter Daens, of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht
 • De avond is ongemak
 • De boodschapper: een vertelling / De Koran: een vertaling
 • Zuivering
 • Noord
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Zelfs de vogels vallen
 • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
 • Onheilig
 • Half mens
 • Euforie
 • Moedervlekken
 • De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekel
Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 s ...more
“Wie zich niet alles herinnert wat hij wil vergeten, loopt het risico dat hij bepaalde zaken vergeet te vergeten.” 2 likes
“Die individuele vrijheden vormden wat mij betreft geen probleem van de moderne westerse samenleving, maar een verworvenheid, terwijl het werkelijke probleem gelokaliseerd kon worden in de ten onrechte als vrijheid verkochte kernwaarden van de wereldwijde religie van het neoliberalisme, die egoïsme als een deugd beschouwt en altruïsme als een zwakte.” 0 likes
More quotes…