Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Jeg lever et liv som ligner deres” as Want to Read:
Jeg lever et liv som ligner deres
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Jeg lever et liv som ligner deres

by
4.23  ·  Rating details ·  279 ratings  ·  25 reviews
Vinner av Kritikerprisen 2018
Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2018

Jeg har en medfødt muskelsykdom. Jeg er rullestolbruker. Jeg har høy utdannelse. Jeg er i jobb. Jeg er familiefar. Jeg er tilsynelatende vellykket. Hva skulle til for å komme hit?
Jeg lever et liv som ligner deres handler om å leve i en sårbar kropp. Det er en fortelling om arbeid, om drømmer og om en
...more
Hardcover, 170 pages
Published 2018 by Gyldendal
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Jeg lever et liv som ligner deres, please sign up.

Be the first to ask a question about Jeg lever et liv som ligner deres

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.23  · 
Rating details
 ·  279 ratings  ·  25 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Jeg lever et liv som ligner deres
Joanna
Aug 12, 2018 rated it it was amazing
Hvordan er det å leve et liv som ligner andres, men med den lille og enorme forskjellen at man bruker rullestol? Boken til Jan Grue står i en amerikansk, selvbiografisk tradisjon, og er en horisontutvidende fortelling om en tenkende manns liv fylt med utfordringer: tekniske, logistiske, filosofiske, emosjonelle. Boken bæres av en mild og klok fortellerstemme, setningene er perfekt skrudd til, perspektivene og referansene er unike. Jeg føler at jeg skjønner litt mer av noe jeg ikke har skjønt før ...more
Elida (elidaleser)
Eg ville gjerne like denne, men dessverre så klarer den ikkje å engasjere meg. Jan Grue er god akademisk og skriver godt, men i denne boka vil han for mykje. Han skriver både om seg sjølv, om livet med Ida Jackson, om alle turane med rullestol (som både fungerte og ikkje) og om alle tekstane han har lest om det å vera sårbar.

Det er ingen kapittel-inndeling noko eg i utgangspunktet misliker sterkt, og når historiane kjem rotete og usamanhengande blir det bare rot for meg.
Ingrid Petrine
Dec 28, 2019 rated it it was amazing
Jeg er overrasket over hvor godt jeg likte Jeg lever et liv som ligner deres. Jan Grue leser selv lydboken, og det var nok med på å løfte hele leseopplevelsen. Sitatene, rytmen, stilen - alt kommer til sin fulle rett i denne lydboken, som tilgjengeliggjør det utilgjengelige ved teksten. Jeg er faktisk ikke sikker på om jeg hadde kommet like godt inn i teksten dersom jeg hadde lest den på papir eller skjerm, noe jeg ser flere har slitt med. Grues formidlingsevne er fabelaktig, og den kler den nak ...more
Synne
Jun 16, 2020 rated it it was amazing
Shelves: i-bokhylla
Satte ord på opplevelser jeg ikke hadde begrep for. Sterk.
Olav Nilsen
Nov 18, 2018 rated it really liked it
Fin bok om det å være menneske
Bjørg (mellom linjene)
Denne boka her, altså! Jeg lever et liv som ligner på deres av Jan Grue er ein utruleg sterk tekst. Jan Grue har ein medfødt muskelsjukdom, som gjer at han er heilt avhengig av den elektriske rullestolen sin og ei rekke andre hjelpemidler. I kontrast til bølgja av romaner i grenseland mellom fakta og fiksjon, er denne boka lansert som sakprosa. Det er likevel ei biografisk bok, med eit sterkt essayistisk preg.

Jan Grue er som alle andre og samtidig har han ein kropp som gjer at han er annleis en
...more
Ronny Kjelsberg
Feb 19, 2020 rated it it was amazing
Jeg hadde bare lest noen Morgenbladet-essays av Grue før jeg snublet over denne lille boken i Ebokbib-appen, og siden den hadde fått svært positiv omtale lastet jeg den ned.

Grue får meg alltid til å føle meg litt lite belest. Det er tett med referanser til tenkere som jeg gjennomgående har tenkt jeg burde lest mer av, men som jeg primært har lest om. Men Grue kan heldigvis gi meg en kjapp innføring. Så glir det politiske, kulturelle, vitenskapelige og personlige relativt friksjonsfritt inn i hv
...more
Pål Berg
Jul 20, 2020 rated it it was amazing
En utrolig flott bok og sterk leseopplevelse. Egentlig en utrolig utleverende selvbiografisk tekst, der Jan Grue blottstiller seg, både mentalt og fysisk. En bok om både levd og ulevd liv; om alle de rom Grue ikke fikk adgang til, men samtidig også om de rom han ble spart for. Hovedspørsmålet kan sies å være et av de mest grunnleggende i filosofihistorien: hva er et menneske?

Språket i boka er nok så akademisk, men flyter likevel fint og gir en anstrengt leseopplevelse. Anbefales på det varmeste
...more
K
Oct 21, 2018 rated it it was amazing
En fabelaktig bok, ekstremt velskrevet, interessant og rørende.
Tarjei Vågstøl
Aug 17, 2018 rated it it was amazing
Jan Grue er veldig flink til å skriva. Det visste eg for så vidt frå før.

Alt på tittelsida skjønar ein at ingenting er tilfeldig i denne boka. "Jeg lever et liv som ligner deres" spelar på at pronomenet "deres" kan syna til både andre og tredjeperson fleirtal på bokmål. Vi finn att setninga tidleg i boka, der han reflekterer over at livet han lever, liknar på foreldra sine. Men det er tydeleg at det også er det korte svaret på eit tenkt (og erfart) spørsmål: korleis er det å vera deg, Jan Grue.

D
...more
Anna-Klara Aronsson
Nov 19, 2019 rated it liked it
Shelves: lästa-2019
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
June Adomaityte
Aug 19, 2020 rated it really liked it
En smertefull bok. Det var som om jeg leste ordene gjennom en hinne av smerte.

Fikk meg til å tenke om det å akseptere en situasjon gjør at smerten forsvinner. Det gjør den visst ikke. Men kanskje blander jeg smerte med sorg? Sorg innebærer smerte, smerte er bare et symptom. Jeg har lest i en annen bok at sorg heler, får såret etter tapte illusjoner og knuste drømmer til å gro igjen. Å leve med sorg hele livet... Det er jo endeløs smerte, er det ikke? Så hva er forskjellen?

Jeg prøvde å innleve m
...more
Tia
Jan 04, 2019 rated it really liked it
Grue var en av mine forelesere på UiO. Han hadde en helt særegen formidlingsevne og klarte å holde på oppmerksomheten min på en måte som imponerte meg. Det var alltid en glede å vite at det var han som skulle forelese.

Denne boken er en invitasjon inn i en selvrefleksjon som er høyst privat. Det føles som et privilegium å få innblikk i tanker som på lik linje bekrefter både en styrke og en svakhet og en ren og skjær menneskelighet.

Boken er ikke linjær, og Grue sin stil er preget av et språk han
...more
Nancy Violet
Jan 15, 2020 rated it liked it
Helt ok bok, men ikke så veldig engasjerende etter min mening, selv om den ble bedre på denne fronten helt mot slutten. Det var et interessant og sårbart innblikk i et annet liv, og jeg likte måten den var skrevet på - som en blanding av en akademisk tekst og en fortelling som nesten virket fiksjonell noen ganger. Jeg likte de akademiske referansene. Historiene som ble fortalt hoppet frem og tilbake i tid og sted på en rotete måte, og gjorde den narrative strukturen usammenhengende og også litt ...more
Kirsti Svenning
Jan 18, 2020 rated it it was amazing
«Opp igjen!» Det er ingen garantier i livet. Det er ingen snarveier. Særlig ikke når kroppen er utenfor norm. Dette er en velskrevet og trassig optimistisk bok om å ikke kunne skynde seg, om å oppdage retten til å være helt menneske i samfunnet, om sorgen for en kropp som er annerledes, om kraften kjærligheten gir, om frihet, om hva man tar for gitt og om hva man gir opp å protestere mot. Jan Grue er en saklig akademiker som ved å nøkternt og levende skriver om seg selv, setter opp et speil for ...more
Ida
Oct 29, 2018 rated it liked it
Jeg sliter litt med skrivestilen og formatet til tider. Kommer ikke ordentlig inn i teksten. Likevel; jeg håper jeg har fått større forståelse for hvordan det er å leve med et handicap. Selv om jeg aldri kommer til å vite 100% hvordan det er, så kan jeg i det minste prøve å forstå. To ting til slutt: 1) behandlingen som beskrives i forbindelse med flyving, gjør også meg sint; 2) å lese om da sønnen kom til verden ... sukk, som passe fersk mor, traff det midt i hjertet.
Fredrik Garmannslund
Aug 27, 2018 rated it it was amazing
Høyst leseverdig. Han klarer på en god måte å skildre sårheten (eller «sorgen») uten at han går i noen offerrolle. Man får et godt innblikk av stigmaet fra innsiden, og kanskje rektoren hans hadde forstått hvorfor automatiske døråpnere hadde vært å foretrekke (fremfor at medelever skulle lære å hjelpe andre) hvis han hadde lest denne boken.
Aud Venke G Osterhus
Oct 14, 2019 rated it really liked it
https://leselukke.blogspot.com/2019/0...

Denne boka likte eg veldig godt. Fortel om korleis det er å vere annleis, fysisk. Alle ser deg og alle har ei meining om deg.
...more
Tina
Jun 22, 2019 rated it it was ok
Var spent på denne, men datt fort av pga skrivemåten. Lett å forstå at han er professor, for å si det sånn. Ble litt for mye store ord og dype tanker, kanskje det hadde føltes riktig om man fullførte....
Kåre Alme
Sep 08, 2019 rated it it was amazing
En tankevekker av en bok! Veldig gjenkjennelig for en som også er oppvokst med en fysisk utfordring
Alice
Sep 04, 2020 rated it really liked it
Shelves: for-school
did i cry while reading this on the train? absolutely
K
Jan 02, 2019 rated it really liked it
Shelves: norsk, non-fiction
fint om (selv)oppdagelse og (selv)aksept, både som individ og ikke. godt men til tider ukomfortabelt (som det skal være) perspektiv å kjenne på
Marit
Nov 30, 2019 rated it it was amazing
En vakker bok, som gir et innblikk i hvordan det er å være en del av et samfunn, som ikke alltid ser på deg som en del av seg selv!
Anne Lise
Mar 21, 2020 rated it it was amazing
Helt utrolig nydelig bok. En bok jeg vil huske lenge, og sannsynligvis lese igjen!
Synne Gulliksen
rated it really liked it
Jan 04, 2019
Pernille Paugard
rated it really liked it
Jun 23, 2019
Leni Torvbråten
rated it really liked it
Nov 26, 2018
Irene Jarmyr
rated it liked it
Jul 10, 2019
Stine Ramselien
rated it it was amazing
May 03, 2020
K O
rated it really liked it
Jul 03, 2019
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Så mye hadde jeg
 • Dei sju dørene
 • Eg snakkar om det heile tida
 • Full spredning - en legeroman
 • Aldri, aldri, aldri
 • Leksikon om lys og mørke
 • Mamma er trygda
 • Kinderwhore
 • Vi er fem
 • Tung tids tale
 • Rase
 • Helvete
 • Voksne mennesker
 • Else går til psykolog
 • Vær snill med dyrene
 • Til ungdommen
 • Meg, meg, meg
 • Tante Ulrikkes vei
See similar books…

Related Articles

Last year, Buzzfeed culture writer Anne Helen Petersen struck a chord with her viral article “How Millennials Became the Burnout Generation.”...
99 likes · 16 comments