Jump to ratings and reviews
Rate this book

Nattrodd

Rate this book
Vid klipphällen där hon och Alice hade badat fötterna på eftermiddagen låg en eka. En tjärad eka som trots månljuset var så kolsvart att den framträdde som en silhuett mot stenen och vattnet. Ingen satt i den. Det var dunsen när den slog emot klippan som hade väckt henne. Monika blinkade igen, riktigt knep ihop ögonen för att tvinga bort bilden från sin näthinna. När hon öppnade dem igen låg ekan fortfarande där, orörlig i den vindstilla natten.

Ekan. Den fördömda ekan. Den har hittat mig.


I över sjuttio år har de två vännerna känt varandra. I över femtio år har de varje sommar campat på samma ö. I över sextio år har de delat en mörk hemlighet, som mitt i skärgårdsidyllen plötsligt gör sig påmind och hotar att ta livet av dem båda.

John Ajvide Lindqvist, född 1968, är en av Sveriges främsta skräckförfattare. Hösten 2014 släpptes novellen Speciella omständigheter på Novellix. Nu kommer Nattrodd, John Ajvide Lindqvists andra novell skriven för och utgiven av förlaget.

40 pages, Paperback

First published August 17, 2018

Loading interface...
Loading interface...

About the author

John Ajvide Lindqvist

67 books3,403 followers
John Ajvide Lindqvist (John Erik Ajvide Lindqvist) is a Swedish author who grew up in Blackeberg, the setting for Let the Right One In . Wanting to become something awful and fantastic, he first became a conjurer, and then was a stand-up comedian for twelve years. He has also written for Swedish television.

His Let the Right One In was a bestseller in Sweden and was named Best Novel in Translation 2005 in Norway. He also is the author of Handling the Undead and Harbor .

http://us.macmillan.com/author/johnaj...

Russian profile can be found here: https://www.goodreads.com/author/show...

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
21 (5%)
4 stars
102 (25%)
3 stars
211 (52%)
2 stars
56 (14%)
1 star
9 (2%)
Displaying 1 - 30 of 31 reviews
Profile Image for Lisa.
974 reviews3,328 followers
December 16, 2018
Calendar Novella #16

My son and I are usually in agreement so far on the novellas we share each day until Christmas. Having finished this one early in the morning, I felt confused, and waited for him to read it as well, as I couldn't make up my mind.

"He destroyed it", he said. "It started with this great character and setting build-up, and then - wham! - he trashed it like a toddler trashes a lego tower!"

I looked at my son and nodded. That was it. Two old ladies try to honour their tradition and go camping on an island in their early 80s. Several pages are spent explaining the changes they have gone through and the difficulties they face with their bodies slowly getting weaker and weaker. Alice Munro comes to mind. But then a snake and a maniac woman with an axe enter the scene and finish it off like Ian McEwan at his worst.

"He destroyed it!"
Profile Image for Jakob Hessius.
183 reviews8 followers
August 23, 2018
Jag älskar egentligen J.A.L, men nu har jag läst så mycket av honom på ganska kort tid och håller på att bli tokig på alla hans skärgårdshistorier. Han skriver fantastiskt men det är väldigt tröttsamt och enformigt att så många av berättelserna handlar om skärgårdsbor, kobbar och skär och Finlandsfärjor som sveper förbi vi horisonten. Han har ett fantastiskt språk, men det hjälper inte när varje inledning känns som man börjar om på samma historia igen!
Profile Image for Karin Karlsson.
43 reviews
November 21, 2020
Jag gillar verkligen denna författare.
Men denna bok är aningen för kort och det känns som om allt för mkt tryckts in på för liten yta för att hinna komma någonstans.

Beskrivningarna av karaktärerna och miljöerna är underbara.
Profile Image for Lovis Lindquist.
313 reviews5 followers
November 11, 2021
Blev överraskad av handlingen vilket alltid är kul. Allt som allt en riktigt bra novell men saknar det lilla extra för att det ska bli högsta betyg dock. Känner att uppbyggnaden va lite för lång för att novellen skulle ha nått sin fulla potential men jag gillar hur den knyter an till verkligheten genom att tex nämna Horace Engdahl. Det gjorde att den kändes väldigt ”riktig”.
Profile Image for Erica Lirsjö.
9 reviews
December 26, 2022
Olikt en del andra älskar jag att det här är en novell. Det kunde lika gärna varit en fullängdare, eller t.o.m. en bokserie, men man får ändå kärnan av historien i miniformat utan att det egentligen känns som att något saknas. Vardags-makabert och visar människans mörkare sidor, precis det jag tycker om med hans verk 👌🏻
Profile Image for David Ärlemalm.
Author 4 books34 followers
Read
November 7, 2018
Perfekt vid vab. Gillar ju Ajvide, men blir närmast förbannad på att han slösar bort de två åttioåriga krutgummorna i sagans centrum, på en kortnovell. Hela upplägget hade hållit för, och förmodligen tjänat på, ett längre format. Nu går det lite för fort. Men det är små invändningar, läs om du har en halvtimme över.
Profile Image for John Hatley.
1,164 reviews189 followers
September 14, 2018
This is another great short story by a great author. The best thing is that there is much more in John Ajvide Lindqvist's bibliography that I haven't read yet! (And I can't forget to mention how much I really enjoy these little paperbacks in the Novellix collection, one story to a book.)
Profile Image for Sara.
164 reviews7 followers
February 10, 2019
(Mitt tåg stod still i en timme)
En thriller i novellformat wow!!
Profile Image for Jessica.
795 reviews23 followers
August 26, 2018
Ingen dålig novell, men hade väntat mig mer skräckinslag från Ajvide Lindqvist. Nu är det till största delen en småcharmig och lätt humoristisk historia, baserad på ett gammalt moraliskt dilemma.
Profile Image for Sanna.
316 reviews13 followers
July 24, 2019
Älskar berättelser med gamla människor i huvudrollen. Stämningsfullt.
Profile Image for Patricia Lule Hamilton.
109 reviews5 followers
October 18, 2019
Tyckte lite färg behövde till den skräck novell Nattrodd skriven av John Ajvide Lindqvist 🍋👌🏽💛📚

Novellen börjar med bästa vänner Alice & Monikas årliga camping tur till deras hemtrakter. Till en början njuter de av varandra sällskap, dricker vin & snackar skit med varandra om barnbarnsbarn m.m. Sen får man som läsare veta en hemlighet som tagit över deras liv påverkas deras livsöden.


Skräcken uppdagas när hemligheten avslöjas ... Novellen är alldaglig till en början men lockar med de händelserna & den hemlighet som Monika och Alice delar.

Jag gillar tempot när skräcken tillkommer.

Att allt kan verka så stillsamt innan stormen men känslan av att nåt som inte stämmer kommer fram, du vet den där magkänslan av intuition som säger öppna inte den dörren, gå inte ut utan parably (för det hänger regn i luften)!

Överlag gav den mig en kort skräck, vilket var precis lagom för min smak! Därför ger jag den 4/5 i betyg.
Profile Image for Elin.
173 reviews7 followers
April 7, 2020
3.5 Från Decamerone-klubben

Ovanliga, varma och levande huvudkaraktärer i de båda tanterna på sin årliga utflykt. En stark relation dem emellan, en levande gestaltning av åldrandet och ganska effektiva rysar-grepp. Bokstavligen en galen yxmördare, och en lätt forcerad plotline gör att de inte nådde hela vägen för mig, men jag tycker om den vardagliga tonen och detaljrikedomen i Ajvide Lindqvists berättar-röst, och jag är svag för historier om författare och litterära miljöer.
Profile Image for Johan Hereora Hummerhielm.
160 reviews1 follower
April 29, 2022
Min första novellix! Har läst hans tidigare novellsamlingar, som är fantastiska i sin korta helhet, med vissa få undantag.

Ajvide lyckas, som vanligt, med sitt oerhört målande språkbruk fängsla en på loppet av ett fåtal sidor. Det är liksom aldrig... stereotypiskt. Alltid något nytt.
Gillar man hans tidigare verk kommer man ögonblickligen gilla detta också.

... dessutom är ju de här små formaten av "novellixer" sjukt jäkla snygga också.

9 yxor i ett russin av 10 möjliga.
Profile Image for Berit Lundqvist.
576 reviews25 followers
October 30, 2021
Två gamla damer, Monika och Alice, gör sin årliga traditionella utflykt till en ö i skärgården. Då kommer deras förflutna i kapp dem.

Jag gillade Monika och Alice. Hoppas jag själv är lika handlingskraftig i den åldern. Historien i sig har kanske inte så hög skräckfaktor.

Profile Image for Jack.
444 reviews1 follower
October 19, 2018
Ja.. fin typ. Men som innan tycker jag nog JAL är bäst när han får bre ut sig. Det är då människorna hinner bli riktigt fördjupade. Men gillade enkelheten.
Profile Image for Cecilia.
1,125 reviews59 followers
November 5, 2018
Gillar att karaktärerna var äldre kvinnor och att handlingen var känslosam trots att det är en novell.
57 reviews
July 16, 2019
Gillade den här lite kluriga novellen, att han skriver om gamla människor i en lite udda vardagssituation. Vi ska läsa den i en novellcirkel och den ska bli intressant att läsa tillsammans.
1 review
Read
October 7, 2021
i want to read it in english
This entire review has been hidden because of spoilers.
Profile Image for Fredrik Wolbe.
10 reviews
January 16, 2022
I didn't partie enjoy the story but the tonality, writing and descriptions of scenery and characters were nice. Ajvide did tie the story into a nice bow.
April 5, 2021
Vännerna Monika och Alice har känt varandra i 70 år. Varje sommar i femtio år så har de campat tillsammans på samma ö i Stockholms skärgård. Trots att åldern och kropparnas krämpor gör det jobbigt så överger de inte sin tradition.

När Alice behöver kliva upp mitt i natten för att kissa så upptäcker hon en eka vid stranden. En eka som hon känner igen, men hur är ens det möjligt?

Monika och Alice bär på en mörk hemlighet som nu riskerar att ta livet av dem. Den idylliska sommarsemestern tar en högst illvillig vändning.

Jag tyckte mycket om den här novellen av John Ajvide Lindqvist. Miljön är bekant från andra verk, många av hans berättelser utspelar sig i Stockholms skärgård. Berättelsen om de äldre kvinnorna fångar mig direkt. Det är en fin skildring av vänskap och styrka men även ett otäck historia. Det är något med utsattheten som kommer dig både av avskildheten och ålderns skörhet.

Nattrodd får ⭐️⭐️⭐️⭐️ av fem.

Profile Image for Sanna G. Ståhl.
Author 1 book36 followers
January 20, 2019
Monika och Alice har varit vänner nästintill hela sina liv. I över femtio år har de sommar campat på samma ställe och i flera decennium har de burit på en mörk hemlighet. Monika väcks mitt i natten av att en eka slår i land, plötsligt är dem inte ensamma på ön.

Novellen var både charmig och obehaglig. Det var praktiskt taget omöjligt att tycka illa om Alice och Monika i början av berättelsen...men i slutet blir känslorna lite mer blandade.

⭐️ ”Nattrodd” av John Ajvide Lindqvist får av mig 5/5 stjärnor! Jag rekommenderar den varmt till er som vill läsa något med skärgårdsidyll och humor.

❤️Du kan hitta min recension + en kreativ bild där boken är i fokus på min Instagram: @sannareads
Displaying 1 - 30 of 31 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.