Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Zomervacht” as Want to Read:
Zomervacht
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Zomervacht

3.75  ·  Rating details ·  1,292 ratings  ·  166 reviews
Thirteen-year-old Brian lives in a trailer on a forgotten patch of land with his divorced and uncaring father. His older brother Lucien, physically and mentally disabled, has been institutionalized for years. While Lucien’s home is undergoing renovations, he is sent to live with his father and younger brother for the summer. Their detached father leaves Brian to care for L ...more
Hardcover, 320 pages
Published September 4th 2018 by De Geus
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Zomervacht, please sign up.

Be the first to ask a question about Zomervacht

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.75  · 
Rating details
 ·  1,292 ratings  ·  166 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Zomervacht
Boekentaal
Oct 07, 2018 rated it it was amazing
Prachtig en beeldend geschreven, groot in z’n (schijnbare) eenvoud, mooie balans tussen geweldige zinnen en een goede spanningsboog. Kortom, een aanrader.
Heleen Osse
Sep 21, 2018 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek! Verraderlijk eenvoudig, bijna poëtisch geschreven. Zelfs alles wat hij niet schrijft en tussen de regels door te lezen is, is mooi. Een boek vol uitersten, aanrader!
Lauranne van Grinsven
Sep 20, 2018 rated it it was amazing
Dol op Jaap Robben, die met dit boek ons een soort Nederlandse David Vann cadeau geeft. En wat wil je nog meer? Dit boek is een fantastische kruising tussen David Vann, Thijs de Boer, Walter van de Berg met een beetje kinderliteratuur en dan toch heel erg Jaap Robben. (Zo goed. Wil er mijn hoofd in stoppen zo goed.)
Monique
Oct 15, 2018 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2018
Lief, aandoenlijk, schijnbaar gemakkelijk, maar in wezen hard, rauw en pijnlijk. Over liefde, verlangen en onmacht. Pijnlijk mooi!
Iwan
Dec 18, 2018 rated it really liked it
Shelves: gelezen-in-2018
Het eerste werk dat ik van Jaap Robben heb gelezen, maakte indruk op me. Robben observeert en benoemt trefzeker. Wat ik knap vindt aan dit boek is dat hij balanceert tussen geestige en ontroerende momenten. Ook slaagt hij erin om de personages zo neer te zetten dat je toch met ze mee kunt voelen. Binnenkort hoop ik aan Birk te beginnen.
Katrien
Feb 12, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Ontroerend. Aangrijpend. Meeslepend. Rauw. Ongemakkelijk mooi.
Stef Smulders
Jan 10, 2019 rated it really liked it
Een ontroerend, aandoenlijk en soms spannend verhaal over een jongetje en zijn gehandicapte broer. Jaap Robben is vooral een uitmuntend waarnemer. Hij weet personages en hun gedrag zo neer te zetten dat je ze meteen voor je ziet. Voor een portret van de vader heeft hij maar een paar regels nodig, dan ken je hem als lezer al door en door. Het meisje Selma vergeet je door de beschrijving van Robben niet snel meer. Als schrijver van kinderboeken is hij ook niet bang voor speelse, originele observat ...more
Christine Bonheure
Oct 07, 2019 rated it it was amazing
Wat kan die man schrijven! Had al genoten van Birk, maar dit boek vind ik nog beter. Met een opeenstapeling van eenvoudige woorden en korte zinnen slaagt Robben erin een verhaal neer te pennen dat je naar de keel grijpt. Je moet het maar kunnen, een talent om jaloers op te zijn. Ik ben blij dat er een generatie schrijvers opstaat die vooral leesbaar schrijft in een taal die aansluiting vindt bij de wereld en de problemen van nu. Prachtig beschreven hoe een plicht – dag in dag uit passen op de ge ...more
Inge Vermeire
Jun 19, 2019 rated it really liked it
Shelves: nederlanders
Ontroerend boek en geschreven met groot inlevingsvermogen. Graag gelezen!
Joyce
Sep 29, 2018 rated it it was amazing
Van Birk genoot ik al, maar dit boek maakte nog veel meer indruk. Niet alleen leest het ontzettend gemakkelijk weg, Jaap Robben gebruikt daarnaast ook prachtige taalvondsten in een verhaal dat tegelijkertijd ontroerend, ongemakkelijk en pijnlijk is.
Hermien
Sep 27, 2018 rated it really liked it
Niet een gemakkelijk onderwerp, maar wel aangrijpend en mooi geschreven.
Vera VB
Jun 23, 2019 rated it really liked it
Shelves: dutch-literature
Brian is dertien en woont met zijn vader Maurice in een caravan ergens op een beetje een verlaten stuk grond, met het nodige afval errond. Zijn moeder is weg, heeft een nieuwe vriend, Didier. Lucien is de broer van Brian, hij is geestelijk gehandicapt en dat heeft ook zijn gevolgen lichamelijk. De jongen is ouder dan Brian en woont in een instelling. Brian en zijn vader gaan hem soms opzoeken, niet zo heel veel en vooral de vader lijkt zich te schamen voor de jongen want wil liever niet op bezoe ...more
Marieke | Marieke's Books
Het is schrijnend en ik voelde me ontzettend machteloos tijdens het lezen. Helaas had ik niet zo'n klik met de schrijfstijl waardoor ik maar moeizaam in het verhaal kwam. Recensie komt binnenkort online op mariekesbooks.nl
Hilde Vandecasteele
Jan 27, 2019 rated it really liked it
Een verhaal in korte zinnen, de eenvoudige taal van een 13-jarige die voor zijn zwaar gehandicapte broer zorgt. Een hard thema, maar zo mooi gebracht!
Jolieg G
Oct 02, 2018 rated it really liked it
Een mooi en lief boek.

De jongere broer is als een vacht voor zijn broer die gehandicapt is en waar hij eigenlijk voor zou willen blijven zorgen..

De vader laat bijna alles over aan zijn jongste zoon.. in de hoop dat deze vader er beter af zal komen....

Heleen Vellekoop
Nov 01, 2018 rated it it was amazing
Dicht op de huid, warm, adembenemend, hemelschreiend.
Laura Bakker
Prachtig mooi boek. Na het bijwonen van een lezing in de lokale boekhandel ben ik het boek enkel meer gaan waarderen. Zin om het voor de volgende boekenclub bespreking opnieuw te lezen!
Janneke
Apr 15, 2019 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek.
Evi
Oct 17, 2018 rated it liked it
"Jongens als jouw broer zijn onstrafbaar. Die hebben bij hun geboorte al levenslang gekregen, daar kan niks meer bovenop." Deze zin zegt alles.
Net als het dankwoord: "(...). Mijn lieve ouders, bedankt dat jullie me maakten, mij meenamen en geleerd hebben om te kijken. En bovenal dank je wel aan mijn lievelingsmens: Suus."
In mijn fantasie is Suus tot levenslang veroordeeld.
Anieke
Jan 27, 2019 rated it it was amazing
Ik herinner me hoezeer Birk mij raakte, en ook Zomervacht doet het. Jaap Robben laat het schrijnende en onuitgesprokene van de pagina’s spatten en breekt je hart om het vervolgens weer te lijmen.
Benedikte
"Ik denk niet dat ik Lucien miste. Hij was er gewoon niet. Niet verdwenen, maar een soort van uitgezet. In slaap. Na elk bezoek droomde hij een week lang over ons."

Brian is dertien en woont met zijn vader in een stacaravan. Zijn ouders zijn gescheiden, de vader houdt zich onledig met louche zaken en transacties. Brians oudere broer Lucien heeft een zware mentale beperking en verblijft in een instelling. Wanneer er verbouwingen op til zijn in de voorziening, besluit Brians vader om Lucien tijdeli
...more
Ria
Jul 30, 2019 rated it really liked it
Na Zuurtjes en Botjes, beide jeugdboeken, is dit de derde Robben die ik heb gelezen.
Rauw, ruw, onmacht, eenzaam, hard, liefde, armoede, smerigheid, onbegrip, ontroering, onmogelijk, kind-zijn, sociale omgeving, te - zomaar wat woorden die bovenkomen toen dit boek vanochtend uit was.

'Je doet wat je kunt. Iemand als je broer bezeert zich snel. Je bent al een een soort vacht voor hem.'
Brian is 13, een kind, heeft zomervakantie en woont bij zijn vader in een hut op wielen op een of ander braakliggen
...more
Irene
Nov 20, 2019 rated it really liked it
“Je doet wat je kunt. Iemand als je broer bezeert zich snel. Je bent als een soort vacht voor hem.”

Sinds het gezin van de 13-jarige Brian uit elkaar is gevallen, woont hij met zijn vader op een terrein met caravans, loodsen en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden weer bij Brians fysiek en verstandelijk beperkte broer op bezoek gaan, vraagt de directeur of Lucien wegens een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Brians Pa ziet dat niet zitten. Tot hij het woord ‘vergoeding
...more
Stéphane Vande Ginste
Nov 03, 2018 rated it it was amazing
Na "Birk" is dit de tweede roman die ik van deze auteur lees. Lees dit boek! Het is een prachtig, sterk ontroerend verhaal. Brian - de ik-persoon - leeft met zijn vader Maurice op een camping temidden van een zeer marginaal - en crimineel -milieu. De moeder van Brian is met een andere man getrouwd. Zijn broer, Lucien, is mentaal gehandicapt en ligt hulpeloos in een instelling. Omdat het tehuis gaat verbouwen en er plaatsgebrek is, mag Lucien voor de zomer mee naar "huis", op de camping dus... Bo ...more
Marijke Carpentier
Mar 17, 2019 rated it really liked it
Zomervacht sleurt je mee in een wereld aan de rand van de samenleving waar Brian met zijn vader in een caravan woont. Omdat z'n vader denkt er wel wat geld aan te verdienen, haalt hij zijn zoon Lucien met zware mentale en fysieke beperkingen uit de instelling en draagt de zorg vooral op aan de 13-jarige Brian. De eenvoud bedekt de harde en ruwe laagjes en de kansen die Brian niet krijgt.
Elianne de Haan
Jul 20, 2020 rated it really liked it
Interessant om te lezen hoe het is om een broer te hebben met een handicap en hoe er toch een band ontstaat tussen de broers. Mooi geschreven, maar ook een triest verhaal over opgroeien in een omgeving die niet goed is voor een kind.
Tessa
Jan 18, 2019 rated it it was amazing
Ik vond dit echt een heeel mooi boek. Ik houd sowieso erg van Robben zijn schrijfstijl, van Birk was ik ook groot fan.
Wat ik knap gedaan vind is dat Robben in dit boek een hele mooie balans heeft tussen mooie/hoopgevend/ontroerende stukjes en het rauwe/bittere. De personages zijn ontzettend mooi beschreven. In een paar minuten weet ik precies hoe iedereen eruit ziet, en de ravage waarin zij wonen. Ondanks dat de familie uit elkaar gevallen is, voel je in dit boek dat de liefde voor elkaar nog s
...more
Maaike
Eindeloos prachtig en verdrietig tegelijkertijd.
Charlotte
Jan 23, 2019 rated it really liked it
Mooi verhaal over Brian en zijn gehandicapte broer. Hebber erg van genoten, Robben schrijft beschrijvend en rustig.
Ruby
Sep 27, 2018 rated it it was amazing
Wow. Wat een fantastisch boek. Kon het niét wegleggen. Wow.


« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »

Readers also enjoyed

 • Moord op de moestuin
 • Vallen is als vliegen
 • De goede zoon
 • De trooster
 • Zwarte schuur
 • Pastorale
 • Uit het leven van een hond
 • 't Hooge Nest
 • Otmars zonen
 • Rinkeldekink
 • Voorbij, voorbij
 • Knap voor een dik meisje
 • Drift
 • Weet ik veel - Dagboek van een pleegmoeder
 • Geheim leven
 • Mijn ware verhaal
 • Grand Hotel Europa
 • Dit is mijn moeder
See similar books…
51 followers
Born in 1984.

Related Articles

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We’ve got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
39 likes · 64 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »