Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Zomervacht” as Want to Read:
Zomervacht
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Zomervacht

3.79  ·  Rating details ·  678 ratings  ·  93 reviews
Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Lucien bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Lucien vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot ...more
Hardcover, 320 pages
Published September 4th 2018 by De Geus
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Zomervacht, please sign up.

Be the first to ask a question about Zomervacht

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.79  · 
Rating details
 ·  678 ratings  ·  93 reviews


More filters
 | 
Sort order
Boekentaal
Oct 07, 2018 rated it it was amazing
Prachtig en beeldend geschreven, groot in z’n (schijnbare) eenvoud, mooie balans tussen geweldige zinnen en een goede spanningsboog. Kortom, een aanrader.
Lauranne van Grinsven
Sep 20, 2018 rated it it was amazing
Dol op Jaap Robben, die met dit boek ons een soort Nederlandse David Vann cadeau geeft. En wat wil je nog meer? Dit boek is een fantastische kruising tussen David Vann, Thijs de Boer, Walter van de Berg met een beetje kinderliteratuur en dan toch heel erg Jaap Robben. (Zo goed. Wil er mijn hoofd in stoppen zo goed.)
Heleen Osse
Sep 21, 2018 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek! Verraderlijk eenvoudig, bijna poëtisch geschreven. Zelfs alles wat hij niet schrijft en tussen de regels door te lezen is, is mooi. Een boek vol uitersten, aanrader!
Monique
Oct 15, 2018 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2018
Lief, aandoenlijk, schijnbaar gemakkelijk, maar in wezen hard, rauw en pijnlijk. Over liefde, verlangen en onmacht. Pijnlijk mooi!
Iwan
Dec 18, 2018 rated it really liked it
Shelves: gelezen-in-2018
Het eerste werk dat ik van Jaap Robben heb gelezen, maakte indruk op me. Robben observeert en benoemt trefzeker. Wat ik knap vindt aan dit boek is dat hij balanceert tussen geestige en ontroerende momenten. Ook slaagt hij erin om de personages zo neer te zetten dat je toch met ze mee kunt voelen. Binnenkort hoop ik aan Birk te beginnen.
Katrien Van Wambeke
Ontroerend. Aangrijpend. Meeslepend. Rauw. Ongemakkelijk mooi.
Stef Smulders
Jan 10, 2019 rated it really liked it
Een ontroerend, aandoenlijk en soms spannend verhaal over een jongetje en zijn gehandicapte broer. Jaap Robben is vooral een uitmuntend waarnemer. Hij weet personages en hun gedrag zo neer te zetten dat je ze meteen voor je ziet. Voor een portret van de vader heeft hij maar een paar regels nodig, dan ken je hem als lezer al door en door. Het meisje Selma vergeet je door de beschrijving van Robben niet snel meer. Als schrijver van kinderboeken is hij ook niet bang voor speelse, originele observat ...more
Inge Vermeire
Jun 19, 2019 rated it really liked it
Shelves: nederlanders
Ontroerend boek en geschreven met groot inlevingsvermogen. Graag gelezen!
Joyce
Sep 29, 2018 rated it it was amazing
Van Birk genoot ik al, maar dit boek maakte nog veel meer indruk. Niet alleen leest het ontzettend gemakkelijk weg, Jaap Robben gebruikt daarnaast ook prachtige taalvondsten in een verhaal dat tegelijkertijd ontroerend, ongemakkelijk en pijnlijk is.
Vera VB
Jun 23, 2019 rated it really liked it
Shelves: dutch-literature
Brian is dertien en woont met zijn vader Maurice in een caravan ergens op een beetje een verlaten stuk grond, met het nodige afval errond. Zijn moeder is weg, heeft een nieuwe vriend, Didier. Lucien is de broer van Brian, hij is geestelijk gehandicapt en dat heeft ook zijn gevolgen lichamelijk. De jongen is ouder dan Brian en woont in een instelling. Brian en zijn vader gaan hem soms opzoeken, niet zo heel veel en vooral de vader lijkt zich te schamen voor de jongen want wil liever niet op bezoe ...more
Hermien
Sep 27, 2018 rated it really liked it
Niet een gemakkelijk onderwerp, maar wel aangrijpend en mooi geschreven.
Hilde Vandecasteele
Jan 27, 2019 rated it really liked it
Een verhaal in korte zinnen, de eenvoudige taal van een 13-jarige die voor zijn zwaar gehandicapte broer zorgt. Een hard thema, maar zo mooi gebracht!
Jolieg G
Oct 02, 2018 rated it really liked it
Een mooi en lief boek.

De jongere broer is als een vacht voor zijn broer die gehandicapt is en waar hij eigenlijk voor zou willen blijven zorgen..

De vader laat bijna alles over aan zijn jongste zoon.. in de hoop dat deze vader er beter af zal komen....

Heleen Vellekoop
Nov 01, 2018 rated it it was amazing
Dicht op de huid, warm, adembenemend, hemelschreiend.
Laura Bakker
Oct 05, 2018 rated it really liked it
Prachtig mooi boek. Na het bijwonen van een lezing in de lokale boekhandel ben ik het boek enkel meer gaan waarderen. Zin om het voor de volgende boekenclub bespreking opnieuw te lezen!
Janneke
Apr 15, 2019 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek.
Stéphane Vande Ginste
Nov 03, 2018 rated it it was amazing
Na "Birk" is dit de tweede roman die ik van deze auteur lees. Lees dit boek! Het is een prachtig, sterk ontroerend verhaal. Brian - de ik-persoon - leeft met zijn vader Maurice op een camping temidden van een zeer marginaal - en crimineel -milieu. De moeder van Brian is met een andere man getrouwd. Zijn broer, Lucien, is mentaal gehandicapt en ligt hulpeloos in een instelling. Omdat het tehuis gaat verbouwen en er plaatsgebrek is, mag Lucien voor de zomer mee naar "huis", op de camping dus... Bo ...more
Evi
Oct 17, 2018 rated it liked it
"Jongens als jouw broer zijn onstrafbaar. Die hebben bij hun geboorte al levenslang gekregen, daar kan niks meer bovenop." Deze zin zegt alles.
Net als het dankwoord: "(...). Mijn lieve ouders, bedankt dat jullie me maakten, mij meenamen en geleerd hebben om te kijken. En bovenal dank je wel aan mijn lievelingsmens: Suus."
In mijn fantasie is Suus tot levenslang veroordeeld.
Marijke Carpentier
Mar 17, 2019 rated it really liked it
Zomervacht sleurt je mee in een wereld aan de rand van de samenleving waar Brian met zijn vader in een caravan woont. Omdat z'n vader denkt er wel wat geld aan te verdienen, haalt hij zijn zoon Lucien met zware mentale en fysieke beperkingen uit de instelling en draagt de zorg vooral op aan de 13-jarige Brian. De eenvoud bedekt de harde en ruwe laagjes en de kansen die Brian niet krijgt.
Tessa
Jan 18, 2019 rated it it was amazing
Ik vond dit echt een heeel mooi boek. Ik houd sowieso erg van Robben zijn schrijfstijl, van Birk was ik ook groot fan.
Wat ik knap gedaan vind is dat Robben in dit boek een hele mooie balans heeft tussen mooie/hoopgevend/ontroerende stukjes en het rauwe/bittere. De personages zijn ontzettend mooi beschreven. In een paar minuten weet ik precies hoe iedereen eruit ziet, en de ravage waarin zij wonen. Ondanks dat de familie uit elkaar gevallen is, voel je in dit boek dat de liefde voor elkaar nog s
...more
Anieke
Jan 27, 2019 rated it it was amazing
Ik herinner me hoezeer Birk mij raakte, en ook Zomervacht doet het. Jaap Robben laat het schrijnende en onuitgesprokene van de pagina’s spatten en breekt je hart om het vervolgens weer te lijmen.
Charlotte
Jan 23, 2019 rated it really liked it
Mooi verhaal over Brian en zijn gehandicapte broer. Hebber erg van genoten, Robben schrijft beschrijvend en rustig.
Ruby
Sep 27, 2018 rated it it was amazing
Wow. Wat een fantastisch boek. Kon het niét wegleggen. Wow.


Sasha Haasnoot
Oct 17, 2018 rated it liked it
3.5 sterren. Absoluut een aanrader. Ik las een review van iemand en die beschreef de schrijfstijl als die van Walter van den Berg met een sprankje kinderliteratuur en ik zag het precies zo. Beeldend geschreven, met haarscherpe observaties van de jonge Brain en taalvondsten die mij raakten, maar tegelijkertijd ook ongemakkelijk voelden of zelfs pijnlijk.

Ik vond het soms meesterlijk hoe Robben de vader van Brian beschreef zonder te zeggen dat het een lul van een vent was. Zinnen zoals: "Vader houd
...more
Esmé Van Den Boom
Oct 22, 2018 rated it really liked it
Wat kan Jaap Robben toch mooi schrijven! Met zinnen als penseelstreken ("de honden blaffen zichzelf binnenstebuiten") bouwt hij een tragische geschiedenis op waarvan je weet: dit gaat mis. Het is spannend, en daarom des te wranger.
Jan
Jan 07, 2019 rated it did not like it
Sommige boeken worden door recensenten zeer geprezen en maken je dan ook benieuwd. Maar het lezen van een roman is een subjectieve ervaring. Dit is geen boek voor mij. Die ene ster is dus erg subjectief en zegt dan ook niets over de kwaliteiten van "Zomervacht'.
Erik Ros
Jun 03, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel mooi. Een mix van de zomerse magie van La Gloire de mon Père en de rauwe poëzie van de gebroeders Dardenne.
Ceren Uzuner
Oct 14, 2018 rated it it was ok
Misschien is het een smaakkwestie.
Marlou Jager
Jan 10, 2019 rated it it was amazing
Binnen 24 uur uitgelezen, dus dan weet je het wel. Echt een boek waar je door gegrepen wordt. De personages in het boek, de bizare situaties waar ze in verzeild raken; absurd maar nooit clownesk.
Ruben Vermeeren
Nov 04, 2018 rated it it was ok
Misschien verkeerde verwachtingen na alle lovende reacties, maar dit is eerder een (saai) kinderboek. Vooral na twee weken geleden De Heilige Rita te hebben gelezen valt dit erg tegen.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Gebrek is een groot woord
 • Vergeet de meisjes
 • Na Mattias
 • Goudvissen en beton
 • Stern
 • De trooster
 • Wormen en engelen
 • Lampje
 • Wees onzichtbaar
 • Slaap zacht, Johnny Idaho
 • 1953
 • Het hout
 • Jij bent van mij
 • Onder een hemel van sproeten
 • De zomer hou je ook niet tegen
 • Het dolhuis
 • Stage Four
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
See similar books…
32 followers
Born in 1984.
No trivia or quizzes yet. Add some now »