Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България” as Want to Read:
Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България

by
4.53  ·  Rating details ·  372 ratings  ·  67 reviews
"Умни пари" е книгата за теб, ако:
искаш да направиш първата стъпка в света на личните финанси и инвестирането, но се нуждаеш от подкрепа и напътствия;
имаш желание да повишиш финансовата си грамотност и да живееш по-добре;
си професионалист в своята дейност, но нямаш достатъчно свободно време, за да се грижиш за управлението на своите пари;
търсиш инвестиции с по-висока доход
...more
Paperback, Първо издание, 344 pages
Published July 10th 2018 by Сиала
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.53  · 
Rating details
 ·  372 ratings  ·  67 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Умни пари - Твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България
Петър Стойков
Когато подписвах договора за настоящата си работа, трябваше да подпиша и една купчина декларации, в една от които трябваше да декларирам какви задължения имам към банки и лица. Когато казах на инспектора ЧР че нямам кредити, тя ме погледна сякаш вижда извънземен и шокирано ме попита "Ама как така?!?".

Разбира се, огромната част от хората живеят от заплата до заплата и на кредит. Тия, които са по-добре финансово имат ипотечни кредити и кола на лизинг, а тия, които са зле - бързи кредити от типа "
...more
Bozhidar
Jul 06, 2019 rated it liked it
Shelves: personal-finance
Книгата не е лоша, но е организирана доста хаотично. Предполагам че основната причина за това е че голяма част от съдържанието са просто индивидуални статии, които авторът е публикувал онлайн през годините. По-добра редакция определено щеше да помогне много. Малка инвестиция в оформлението нямаше да е излишна също - особено дразнищо е че почти не си личи къде започват и свършват главите.

Чел съм доста книги за персонални финанси (работих няколко години в инвестиционен брокер и работата налагаше
...more
Miglen Evlogiev
Dec 15, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Изключително практически насочена книга, която съжалявам, че не е написана и не съм прочел няколко години по-рано. Най-много ми хареса факта, че е насочена към възможностите за инвестиции в България и то безпристрастно, въпреки, че автора дава лични примери с неговия инвестиционен портфейл и подход.

Въпреки, че чета редовно блога на Стойне от години, както и други онлайн източници за лични финанси успях да науча много от тази книга и ще я препоръчам на много близки и приятели. Най-полезни ми бяха
...more
Georgi Yanakiev
Aug 03, 2018 rated it it was amazing
Стойне Василев е използвал собствен опит натрупан през годините, за да напише книгата. За мое щастие, тази книга не е тип американски али бали за - dummies, която да изобилства с врели некипели съвети. Материала е поднесен като за неспециалисти и е разбираем - каквато е и основната цел. С предизвикателствата, които Стойне апелира да се записват и споделят в затоврената група във фейсбук, той се опитва да накара читателят да поеме сериозен ангажимент към начинанието - не само да прочете книгата, ...more
Vanya Prodanova
Aug 06, 2019 rated it really liked it
Каква радост щеше да я имаше тази книга, докато още живеех в България. Определено много добре щеше да ми се отрази на много аспекти от финансовия ми живот там.
Въпреки тази малка подробност, книгата е чудесна, независимо къде живееш по света - пак е полезна. Обхваща всички възможни принципи и основи, за които може се досетиш (и някои, за които не си се сетил), че са ти нужни, за да създадеш здрава финансова култура у себе си.

Аз не се възприемам като човек с ниска финансова култура, но истината е
...more
Maria Stancheva
Jun 06, 2019 rated it it was amazing
Всъщност книгата много ми хареса, а не очаквах. Чела съм доста неща на Кийосаки и мислех, че няма да науча нищо ново, но останах приятно изненадана.
Стойне е написал забавен текст, пълен с лесни, практически съвети за българската действителност. Някои от описаните похвати може да изглеждат очевидни, но за голяма част от хората всъщност не са.
Много полезна ми беше частта за взаимните фондове, инвестициите в акции и ETF, като наистина смятам, че авторът трябва да напише още една книга, където да
...more
Daniela Iv
May 22, 2020 rated it really liked it
Shelves: non-fiction
Много полезна и добре структурирана книга, в която всеки ще намере по нещо за финансовата ситуация, в която се намира (и иска да постигне). Това действително е наръчник, написан на достъпен език и пълен с приложими и актуални съвети.

Особено ми харесва, че за разлика от други популярни книги за лични финанси, в книгата и мирогледа на Стойне богатството не е самоцел и не се изразява в придобиването на лукс. Набляга се на ценността от натрупване на знания, самоусъвършенстване, инициативност и отго
...more
Velislava
Dec 26, 2018 rated it really liked it
Книгата ми беше много полезна и се радвам, че направих избора да си я купя. Вече ми се въртят няколко идеи в главата, с чието проучване се захващам още днес. Благодаря за споделения ценен опит!
Гласувах с 4, защото за мен е някак хаотично подредена и част от информацията се повтаря, на места цели изречения и фрази, които вече са ми се набили в съзнанието ( може би защото съм и от редовните читатели на smartmoney). Отделно, за мен беше леко досадно многократното повтаряне на това как се препоръчв
...more
Petar Ivanov
Apr 23, 2019 rated it liked it
Книгата е написана по доста лесен начин за четене. Като за човек без никакъв опит във финансите, на моменти ми беше доста трудно да разбера различни секции от книгата. Липсваше ми малко по-голяма дълбочина при различните стратегии за инвестиране в ETF, подкрепена с няколко case studies.
В крайна сметка придобих доста голяма база за това какви финансови инструменти има, как могат да се използват и това най-вече в контекста на България.
Ivan Atanasov
Aug 26, 2018 rated it it was amazing
Всеки начинаещ в инвестирането трябва да прочете тази книга!
Plamen
May 14, 2021 rated it it was amazing
Книгата има голям плюс, че е съобразена с българските условия и това е рядкост в тази сфера. Има и добри практики от други места, които са преведени в български вариант.
Надхвърли очакванията ми и научих нещо ново.

Не всичко е без забележки, разбира се - например на няколко места се използва средна продължителност на живота (например 74) вместо средната преживяемост към конкретна възраст, което би трябвало да е по-точно (на възраст 65 се очаква да живееш средно още 16 - тоест до 81), а това промен
...more
Ventsislava Kondakova
Jan 24, 2021 rated it really liked it
Shelves: owned-books
Полезна и приложима в действителнлстта книга, даваща начална финансова грамотност. В следващо издание би било добре да се обърне внимание на оформлението. Материалите са представени леко хаотично, а на места се повтарят, заради това давам 4 звезди.
Ivailo Ivanov
Aug 22, 2018 rated it it was amazing
Много полезен за повечето българи преглед на добрите практики в личните финанси базиран на най-известните чужди книги по темата, с прилични опити за надграждане от страна на автора.
Yana Haralanova
Jun 28, 2020 rated it really liked it
Полезна книга с конкретни препоръки за личните и семейните финанси.
Joredos
Aug 19, 2018 rated it it was amazing
Много полезна книга! Разгромиха се десетки митове върлуващи в обществото и главата ми. Многостранно се разглеждат видовете инвестиции и финансови инструменти. Това много ми харесва. Достъпния и ясен език е друго качество на книгата. Три пъти мери един път режи е добро правило във инвестициите, там е все пак част от бъдещето ни.
Martin Asenov
May 12, 2021 rated it really liked it
Добра и лесна за четене книга с финансови съвети, част от които са специфични за България. Научих доста полезни неща за финансово планиране, застраховки, взаимни фондове, недвижими имоти, заеми, акции, криптовалути и инвестиции като цяло.
Lora
Oct 06, 2018 rated it it was amazing
Страхотна книга с изключително полезна информация и съвети в различни сфери на личните финанси, представени на достъпен и лесно разбираем език. Авторът споделя много лични примери за успехите и предизвикателствата по пътя към финансовото му израстване.
Petya Yaneva
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
Дочитайки тази книга, аз се чувствам все едно някой е махнал някаква полупрозрачна завеса, зад която съм се крила цял живот. С некомпетентността и неграмотността в дадена сфера от живота идва и страха и мистиката покрай него. Финансовата грамотност, здравната култура, поставянето на цели, търсенето на смисъл, логика и балансирано спокойствие са все неща, който някак си би трябвало да са заложени още в началото на живота на всеки човек, така че да са му оръжията за справяне с околния свят. Ама по ...more
Tsvetan
Feb 02, 2019 rated it it was amazing
Книгата много ми помогна да поставя всичко, което съм чел за инвестициите в контекста на българския пазар.
Branimir
Jul 12, 2020 rated it really liked it
Като започвах тази книга имах други очаквания, въпреки това съм доволен от видяното.

Това, което очаквах е малко по-задълбочено ръководство, относно оптималните опции за инвестиране пред човек локиран в България. Оказа се, че голяма част от книгата е насочена към обяснение на основни положения, които са ми добре познати (било то, защото съм се сблъсквал с тях, било то, защото съм учил в среда, където тези теми се анализират детайлно).

Това, което ми хареса е, че, фокусът наистина е над възможности
...more
Dilyana
May 11, 2021 rated it really liked it
Shelves: listened
Книгата е най-вече полезна с това, че е писана от българин. На пазара могат да се намерят много книги за финансова грамотност, но те много рядко се с български контекст.
Полезни теми като: колко е важно да се следят разходите и да се спестява, за да си осигуриш сигурност. Разглеждане на различните видове инвестиции, но без да се назовават конкретни имена в повечето случаи.
За препоръчване са чуждестранни взаимни фондове.
Не се дължи данък при инвестиции в европейски фондове и акции. Ако са ам
...more
Alexander Silgidjian
Jun 21, 2020 rated it it was amazing
От доста време си бях набелязал "Умни пари" за четене, но все отлагах. Мислех си, че аз тези неща ги знам и ще е твърде ориентирана към БФБ. Нищо подобно - книгата е подходяща за всички, които не се занимават професионално с инвестиране. Покрити са всички видове инвестиции - взаимни фондове, ETF, акции, имоти, P2P и т.н. Освен това в детайли са обяснени видовете застраховки и пенсионното осигуряване. Стига се дори до най-ценните инвестиции - в себе си и се завършва с темата за децата и парите.
Го
...more
Eleonora Nikolcheva
Jul 03, 2019 rated it it was amazing
Преди си мислех, че като млад човек, успешно завършил бакалавър по Финанси вече няма тайни за мен как да управлявам личните си финанси. За съжаление (или за радост) книгата на Стойне Василев ми показа, че това не е точно така и ми даде наистина ценни съвети, които мисля да започна да използвам съвсем скоро. Изключително полезна книга и смятам скоро да се включа във Фейсбук групата, за да започна личната си равносметка и се надявам това да е началото на моята истинска и реална финансова грамотнос ...more
Dragan Blagoev
Mar 31, 2021 rated it it was amazing
Книгата промени живота ми, количествено и качествено към по много по добро. Всеки българин под 30 да я прочита СПЕШНО!!! и за тия над 30 също е много важно, да не отлагат и ден повече. (нарочно не изпадам в подробности,те са разписани поне 2- пъти в коментарите преди мен).
Стойне, успехи и благодарности.

This book will change you life good. If you haven't read it, do it ASAP. Stoyne, huge admiration and big thank you for this amazing life-changing book.
...more
Hristina Stoitseva
Feb 02, 2019 rated it it was amazing
Според мен това е единствената по рода си книга за лични финанси и инвестиции в България с български автор. Изключително полезно четиво за всеки, който е решил да сложи в ред финансовия си живот и да направи първи стъпки в инвестирането. Написана от първо лице в увлекателен стил и на достъпен език. Горещо препоръчвам, с оглед на това, че съдържа практически насоки, анализи и дългогодишен финансов опит на автора в българската действителност.
Ivan Dimitrov
Apr 29, 2019 rated it it was amazing
Shelves: finance
Взех тази книга, имайки големи очаквания и тя не разочарова, а последната глава беше много неочаквана за мен и същевремено много на място. За мен тя просто е едно задължително четиво за всеки българин, който се стреми към финансова свобода. Събрани мъдрости, съвети и подход към постигане на финансовата свобода, пречупена през призмата на съвремена финансова България.
Ivaylo Bachvarov
Sep 01, 2020 rated it it was amazing
От тази книга трябва да се махне пълнежа и повторението на едно и също и да се направи задължителна за ученици след десети клас.

Дава доста добра основа за управление на лични финанси. Базови неща, които всеки трябва да знае. Дори да ги знаеш е полезно да ги прочетеш, кара те да се замислиш над тях.
Emil Yotov
Dec 30, 2018 rated it really liked it
Книгата е написана , като наръчник за бързи справки, ако мога така да се изразя, Определено има силна практическа насоченост и може да бъде използвана при взимане на решение. Може би втората книга, която Стойне Василев планира да напише за Старт ъпите и развитието им според българската действителност ще е още по-хубава!!!
Lyubo
Oct 02, 2019 rated it it was amazing
The book gives great information for those people who want to start learning the existing investment vehicles. The knowledge that this book gives me was the fire that I need to start investing in different things. Right now I explore more and more books about investment topics and diversify my investment portfolio.
Ния Йотова
Jul 20, 2019 rated it it was amazing
Книгата е много полезна за хора като мен - такива със средна финансова грамотност и изключително ниска финансова дисциплина. По време на прочитането й започнах да променям някои от навиците си, както и начина ми на мислене по отношение на управлението на личните ми финанси.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Outwitting the Devil: The Secret to Freedom and Success
 • Screw It, Let's Do It: Lessons In Life
 • Heaven Has No Favorites
 • Да оцелееш като родител
 • По моя начин
 • Aftermath: Seven Secrets of Wealth Preservation in the Coming Chaos
 • Кривата на щастието: За спорта, Вселената и всичко останало
 • Писма до Ния, която не родих
 • Аз още броя дните
 • За кого се сещаш, когато се сещаш за някого
 • Железният светилник
 • Забравените истории на България: 7 урока за лидерство
 • Rich Dad's Guide to Investing: What the Rich Invest in That the Poor and Middle Class Do Not!
 • Десет женски изневери
 • The Christmas Secret
 • Аутопсия на една любов
 • The Warren Buffett Way: Investment Strategies of the World's Greatest Investor
See similar books…

News & Interviews

We all want to spend more time lost in the pages of great books. That's the idea behind our annual 2021 Goodreads Reading Challenge! It's...
90 likes · 12 comments