Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” as Want to Read:
Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv

3.26  ·  Rating details ·  155 ratings  ·  20 reviews
Detta är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som Mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott.
Hardcover, 542 pages
Published June 29th 2018
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv , please sign up.

Be the first to ask a question about Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.26  · 
Rating details
 ·  155 ratings  ·  20 reviews


More filters
 | 
Sort order
Elvy Netzel
Jan 06, 2019 rated it liked it
Intressant när det handlar om hans barndom, hur han ville bli en Kalle Blomkvist, i början. Och när han tar upp några ouppklarade fall på slutet som han speciellt intresserar sig för. Att läsa hur han tänker är spännande.
Mitten av boken innehåller för mycket skrytfaktor för att passa min läsupplevelse!

Jag har läst boken i två omgångar. Började läsa i sept -18 men hann inte under 14 dagars lånetid. Och som sagt , det var mycket skryt i mittenpartiet.
Började läsa igen efter jul, och nu var det int
...more
Roland
Aug 24, 2018 rated it really liked it
Intressant och lättläst trots omfånget på 540 sidor. GW är ju väldigt rak och öppen med både sina och andras förtjänster och svagheter! En hel del känner man igen från Veckans Brott i SvT och andra sammanhang och man hör hans muttranden i bakgrunden när man läser.
Mats
Feb 20, 2019 rated it did not like it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Birgitta Sundqvist
Feb 12, 2019 rated it liked it
Språket känns igen som GW's. Lite upprepande men ändå underhållande. Största behållningen är hans tankar kring några olösta mordfall.
Ann
Dec 11, 2018 rated it it was ok
Kära professorns andra bok, denna om sitt yrkesliv, får endast två stjärnor av fem. Tyvärr. Visst, innehållet är givet och därför föga möjligt att förskona eller dramatisera och ge mer liv åt de ibland tradiga avsnitten endast för läsarens skull. Förstår mig väl, det finns några historiska guldkorn att ta vara på! Det som däremot drar ner betyget är professorns sätt att i klartext göra rätt för sig, be om ursäkt, ställa till rätta, berömma, ge en känga, försvara, förklara och ångra ... eller int ...more
Sofie Pellegrini
Jan 25, 2019 rated it it was ok
Tycker väldigt mycket om Leif GW och därför är den stundtals väldigt spännande och intressant. Men ibland är den seg och jag fick kämpa för att orka läsa vidare. När den väl var färdigläst känns det dock kul och lärorikt att ha fått tagit del av hans yrkesresa.
Lisa Fransson
Leif G.W. Persson has certainly had a fascinating life and in the sections where he tells us like it was, this book really works. But there are huge swathes of opinions throughout the book, of who is a good person and who isn't and how he's done wrong and how he's done right and that is where the book falls down. His examination of cold cases in the last section of the book is brilliant, just because there he seemed to be able to write with an objectivity that is otherwise lacking in this book. ...more
Izabelle Holmgren
Bra men inte lika bra som Gustavs grabb. Hade velat ha mer fokus på hans egen karriär och de fallen han varit involverad i. Istället blir det stundtals mycket fokus på kända brott och utredningar som GW själv inte medverkat i men som han har mycket åsikter om. Jag vet inte, kanske hindras han av sekretess. Hur som helst läsvärd (i mitt fall lyssningsvärd). Sugen på att läsa hans kriminalromaner... men frågan är när det ska hända.
DC
Sep 18, 2019 rated it really liked it
Shelves: bios-mems
Boken om Leif GW Perssons yrkesliv är en berättelse om ett barndomsintresse för brott som mynnade ut i en framgångsrik karriär som kriminolog och deckarförfattare. Det är slående hur tidigt GW kom igång. Redan som 25-åring höll han kurser i kriminologi och mindre än tio år senare var han en av landets främsta i ämnet - och dessutom rik som ett troll.

GW gör ingen hemlighet av att han älskar pengar; han är en person som låg i sängen och kikade i bankboken för att sova gott på natten. Hela hans li
...more
Nikki Norell
Mar 21, 2019 rated it liked it
Den här boken hade mått bra av någon som kunnat läsa genom och styra upp innehållet och strukturen innan publicering. Boken vill mycket. Är det en biografi? Reseskildring? Hämndbok? Kriminologisk lärobok? Vissa delar är fantastiskt välskrivna och intressanta som den rafflande början i USA och slutet där författaren ger sin syn på olösta svenska mordfall. Andra delar kändes mer som sömnpiller. Långa passager där vi får höra i detalj vad författaren tycker om olika personer som kan kommit i kontak ...more
Andreas Tovefalk
Jul 06, 2018 rated it it was amazing
Mycket intressant liv han har levt GW. Tycker om att han är så ärlig över sina brister och tillkortakommanden. Han är så otroligt skärpt och vet precis hur han ska spela det mediala och politiska spelet för att nå maximal effekt. Det kanske bara är Guillou som är lika duktigt på detta, men är inte lika folkkär som GW. Helt klart värt att läsa denna bok. Men jag är också barnsligt förtjust i honom.
Rasmus
Mar 31, 2019 rated it did not like it
Förutom författarskapet och intresset för jakt har Leffo GW och Jan Guillou gemensamt att de är väldigt självgoda. Vem som är den mest självbelåtna och mest drygt egenkära är dock svårt att avgöra. För att använda professorns egna ord, om jag bara intresserat mig för något hade jag blivit världsmästare i det.
Mesir Taki
May 18, 2019 rated it did not like it
En skrytbok som saknar motstycke. För att summera det han försökt säga med 540 ord: ingen är bättre än GW. Utöver skrytandet är boken väldigt ointressant och rent av dåligt skriven.
SantaM
Jul 02, 2019 rated it liked it
3-
Ojämn bok. Vissa partier mycket fängslande och väl beskriva. Stora stycken däremellan av lägre intresse och mindre sympatiska. Boken hade mått bra av en tuffare redigering där omfånget minskat.
Goran Remborg
Jul 04, 2018 rated it liked it
Bitvis väldigt intressant, men ibland känns det som den går lite i beskrivningen på hans karriär i den byråkratiska världen.
Braxwall
Jul 20, 2018 rated it liked it
Helt okej. Kommer inte upp på samma nivå som Gustavs grabb. Ändå intressant eftersom den mellan raderna säger en del om varifrån uppslagen till GWs kriminalromaner kommer ifrån.
Anna Olsson
Dec 28, 2018 rated it it was ok
Bra början och bra slut nen däremellan rätt tråkig. Gw borde skriva mer böcker om fall han har åsikter kring. Det gör han med bravur i en del av boken.
Mats Lindholm
Aug 23, 2018 rated it really liked it
GW gör som vanligt ett bra hantverk. Småpratig men bra bok där GW berättar om sin yrkeskarriär.
Bokaptit
Jul 20, 2018 rated it liked it
3, 5
Alice
rated it liked it
Aug 28, 2018
Anders Gränfors
rated it really liked it
Jul 09, 2018
Stefan
rated it liked it
Apr 15, 2019
Charlotte
rated it it was ok
Jun 22, 2019
Leif Wängman
rated it liked it
Aug 30, 2019
Anna Hultsten
rated it liked it
Dec 10, 2018
Nicklas Eriksson
rated it really liked it
Jan 11, 2019
Eva Sjölund
rated it it was ok
Jul 28, 2019
Johan Gardenkrans
rated it really liked it
Mar 08, 2019
Cecilia Eriksson
rated it liked it
Jul 12, 2018
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
225 followers
Leif Gustav Willy Persson - better known as Leif GW Persson - is a Swedish criminologist and novelist. He was a professor in criminology at the Swedish National Police Board from 1992 to 2008.

He is known for his crime fiction novels and for his regular appearances as an expert commentator on notable crime cases in television and newspapers. Between 1999 and 2009 he participated as an expert comme
...more