Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Onder de paramariboom” as Want to Read:
Onder de paramariboom
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Onder de paramariboom

3.90  ·  Rating details ·  450 ratings  ·  62 reviews
Johannes Fretz is een Nederlander. Dat hij gemengd bloed heeft, is hem tot nu toe nauwelijks opgevallen; vooral anderen lijken zich tegenwoordig druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen.
Samen met zijn moeder vl
...more
ebook, 259 pages
Published January 2018 by Overamstel Uitgevers
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Onder de paramariboom, please sign up.

Be the first to ask a question about Onder de paramariboom

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.90  · 
Rating details
 ·  450 ratings  ·  62 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Onder de paramariboom
Martijn Nicolaas
Jul 21, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Uiteindelijk had ik tranen in mijn ogen bij het lezen van de laatste pagina’s, omdat Fretz zo’n persoonlijk verhaal over zijn moeder schrijft en daarin schaamteloos emotioneel durft te zijn. Via de blik van Johannes leren we als lezer Suriname kennen en dat is een mooie en interessante kennismaking, soms een beetje als een reisgids maar de persoonlijke betrokkenheid van Johannes voegt iets extra’s toe. Fretz’ schrijfstijl overtuigt me niet overal maar het liefdevolle portret van zijn ouders en S ...more
Rowan
Jul 31, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: audiobook
Ik luisterde het audioboek voorgelezen door Johan Fretz zelf, en dat was zo'n fijne ervaring! Fretz laat je echt voelen alsof je erbij bent. Dus zeker een aanrader, maar dan ook vooral door het audioboek :) ...more
Maud Reeskamp
Jun 04, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: audioboeken
Geweldig voorgelezen!
Marieke
Voor het eerst van zijn leven bezoekt Johan(nes) Fretz het geboorteland van zijn moeder: Suriname. Het boek 'Onder de paramariboom' beschrijft zijn indrukken, zijn belevenissen en blikt terug op Johans leven tot dan toe, 29 jaar waarin Suriname geen rol van betekenis speelde.
Fretz beschrijft de verwondering die hij voelt, de emoties die het losmaakt en ook hoe puzzelstukjes op hun plaats vallen. Toch ook herkenning.
Dat wat hij beschrijft speelt zich af in de wereld waarin ik leef, met mijn gezi
...more
b aaron talbot
Aug 09, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
my first dutch language book :-)

a good story about a guy who is coming to terms with his surinamese heritage, finally visiting the country for his 29th birthday. i got some of the humor/jokes (i am sure not all of them) but i actually comprehended what was going on.

next up is a biography of johan cruijff.
Julia Dijkers
Apr 30, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
4.5 ster.

Ik luisterde het luisterboek, ingesproken door Fretz zelf. Hardop gelachen; licht en toch zo mooi.
Ina Laarman
Jul 20, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een heerlijk en eerlijk verhaal over een man die kennismaakt met z'n roots. ...more
Felisha
Jul 17, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: favorites
Mijn tip voor deze zomer!! Gezellig leuk om te lezen en opnieuw te lezen. Kloppen de geruchten, nou?! Wordt het verfilmd? Ah toe, zeg ja!
Joost
Jun 09, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mooi portret over iemand die er eigenlijk pas na jaren achter wil komen dat zijn identiteit ook gevormd is door het land van zijn moeder. En die ontdekkingstocht wordt fijn opgeschreven.
Linda Duits
Jan 26, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een roman over worstelen met wortels. Wat betekent het om iemands kind te zijn en wat betekent herkomst? Bij vlagen heel sterk en ontroerend, soms wat herhaling en weinig spanningsboog.
Anita
Apr 27, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Luisterboekenweek, zo mooi voorgelezen door hem zelf
Wie Soekh
Mar 16, 2021 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Er zal een film van komen. Geheel terecht. Ik wil alvast gezegd hebben dat het boek beter is. Fretz neemt je mee op reis. Zijn reis. Wellicht ook een reis van veel Surinamers die op latere leeftijd het land van hun ouders leren kennen.
Jurgen
Het duurde 29 jaar totdat Johan Fretz zijn moederland bezocht: Suriname. 'Onder de paramariboom' is een geromantiseerd verslag van die reis: een roadtrip door Suriname en een verkenning van zijn Surinaamse roots. Johan Fretz is de geëngageerde cabaretier die in 2012 de bühne beklom en in 2025 de nieuwe minister-president van Nederland zou gaan worden. Zijn bevlogen speeches –voor de kunsten en voor het land– maakten indruk. Het is ook een speech die naast de jarenlange vragen van zijn moeder, de ...more
Geert van Rooijen
Was inderdaad mooi al kwam ik toch niet helemaal los van het dagboekidee... (kwam wellicht ook door gebruik van eigen naam). Maakt het dat minder? Voor een deel want wanneer worden individuele bespiegelingen algemeen (en dus in mijn ogen interessanter, zeker voor een roman)? En waarom dan de ietwat opzichtige “elke gelijkenis berust op toeval” in het dankwoord. Maar het gaf een mooi inkijkje in (sub)cultuur en de overwegingen van Fretz. De traan kwam er bij mij niet. Toch genoten.
Wilte
Jun 17, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: bieb-eboek, boekclub
De schrijver bezoekt de familie van zijn moeder in Suriname. Mooi inkijkje in zijn leven, opgegroeid in Dordrecht als kind van een Duitse/Nederlandse vader en een Surinaamse moeder, wier relatie zich beste laat kenschetsen door deze dialoog:

‘Jij begrijpt dat niet, Jan,’ zegt mijn moeder. ‘Jimmy is een bosneger, hij heeft zich omhoog gevochten. Daarom betekent het wat voor hem.’
‘Ja hoor! Alleen omdat hij een bosneger is…’
‘WAT ZEG JE, JAN? Zeg je nu “bosneger”?’
Mijn vader kijkt haar vragend aan. ‘
...more
Mitch
Sep 16, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
English below.

Wat een aanrader, het boek neemt je mee op reis naar Suriname, maar ook op reis door een familie geschiedenis. Ik lees en luister veel boeken. Maar Onder de paramariboom is een boek dat mij heeft gegrepen en ervoor zorgde dat ik steeds weer verder wou lezen (luisteren). Wat een mooi verhaal, diepte en humor mooi in elkaar overlopend. Je leert veel over Suriname en je leert de Surinaamse dingen zover als het kan begrijpen. Must read!


What a must, the book takes you on a trip to Sur
...more
Christine
Jan 22, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
Fretz neemt je mee op een ontdekkingsreis naar identiteit, ras, en de voormalige kolonie Suriname. Klinkt zwaar, maar het boek is luchtig geschreven, met zelfs een kleine romance erin verwoven - zonder dat dat ernstig ten koste gaat van de diepgang. Zoals Fretz zelf het beste zegt:

"Misschien zijn het inderdaad de grootse vertellingen van de kleine, tastbare dingen die onze verbeelding het sterkst tot leven wekken. Misschien zal de beschrijving van hoe iemand in de pindasoep staat te roeren of va
...more
Wiki
Mar 17, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Leuk verhaal, literair meer dan middelmatig, minder dan goed. Ik weet niet hoeveel Fretz al geschreven heeft, maar als het er nog niet veel zijn, zoals mevrouw Brouwn de visionair zou zeggen: zijn talent zal met ervaring bloeien, en dat is geen voorspelling maar eerder een toekomstvisie.
Ik vond het extra leuk omdat ik ook een soort van blaka bakra ben, met Surinaamse familie. En ook omdat ik ongeveer even oud ben en bijna identieke levensfasen doormaak en mezelf dezelfde dingen afvraag.
Afhankel
...more
Harmke
Opmerkelijk licht boek in een fijne schrijfstijl over een toch best zwaar onderwerp: identiteit. Bij wie hoor je? En waarom? Vanwege je naam (ik heet Johannes), je huidskleur (waar kom je echt vandaan) of je lifestyle (je tribe)? Vragen die Johan Fretz zichzelf stelt als hij voor het eerst van zijn leven naar het land van zijn moeder gaat, Suriname. Vragen die hij zich eerder eigenlijk nooit stelde. Hij neemt je mee op zijn onverwachte ontdekkingstocht. Je krijgt ook een inkijkje in zijn niet-al ...more
Riet
Jun 13, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een bijzonder leuk geschreven verslag van de eerste reis van de half-surinaamse Johan Fretz naar Suriname, het land van zijn moeder. Het is daarbij ook het levensverhaal en een soort eerbetoon aan zijn moeder en deels ook zijn vader. Fretz is in Dordrecht geboren en opgegroeid en voelt zich Nederlander. Daar denken andere mensen toch vaak anders over. Nu in Suriname herkent hij veel van zijn moeder en begint zich deel te voelen van de samenleving daar. Het is met humor geschreven , soms een beet ...more
Jan
De schrijver-cabaretier Johan Fretz is half Surinaams en beschrijft in deze 'roman' zijn bezoek aan het geboorteland van zijn moeder. Dit is een vlot lezend boek waarin de passages waarin de auteur zijn indrukken van Suriname weergeeft mij het meest boeiden. Goed leesbaar zijn ook de autobiografische terugblikken op zijn (soms moeilijke) jeugd en ouders in Nederland. Zijn geworstel met zijn afkomst soms bladzijden lang vond ik niet zo interessant. ...more
Matthijs Leest
De sympathieke Johan Fretz probeert in dit boek teveel aspecten te behandelen (racisme in Nederland, het al dan niet hebben van een thuis, afkomst, een liefdesverhaaltje, een reisdagboek, een familiestamboom, politiek commentaar, een ontwikkelingsverhaal inclusief jeugd met lieve maar lastige ouders) dat het een allegaartje van niets is geworden. Een wat te lange en particuliere waarbenjij.nu-pagina waar je aan het einde steeds sneller doorheen scrollt.
Missa
Aug 20, 2019 rated it it was ok  ·  review of another edition
Het begon zo sterk, zo grappig ook... en halverwege ergens nam de nuchtere Hollander het weer over en raakte hij mij kwijt. Ik had iets meer gevoel verwacht, iets meer dieptegang en iets meer humor zoals in het begin... net iets te weinig van alles dus om te blijven plakken. Beetje teleurstellend maar alsnog... geen slecht boek.
Moniek
Sep 21, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Coming of age, liefdesroman, reisgids van Suriname, inkijk in hedendaags racisme, autobiografie, feiten opgetild met fictie - dit boek is heel veel in één. En goed geschreven ook nog, leest lekker weg. Is meer dan 3 sterren waard.
Carla Leemans
Jan 28, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mooi verhaal over iemand die half Nederlands en half Surinaams is of mooier gezegd over iemand die dubbel bloed heeft en op zoek gaat naar zijn Surinaamse Roots. Fijn om als lezer ook iets meer over dat land en de taal te weten te komen.
Eline
May 17, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: dutch
Wow. Een zeer persoonlijk boek een man die op zoek is naar zijn identiteit in het land van zijn moeder. Fretz bespreekt racisme vanuit twee kanten en zet daarmee de lezer aan het denken over zijn eigen identiteit. Het luisterboek is zeker een aanrader!
Laure
Een heel liefdevol boek, dat een mooie kijk op Suriname, afkomst en identiteit gaf. ‘Ik ben Johannes’ was een mooi motief, dat knap door het verhaal verwoven is. De stijl vond ik soms een beetje te stijf van mooi-moeten, maar dat nam het plezier van het verhaal absoluut niet weg.
Nicole van der Elst
Ik interviewde de kersverse winnaar van de Boekhandelsprijs over dit boek, waarin hij op zoek gaat naar zijn Surinaamse roots, maar ook de geschiedenis van zijn moeder beschrijft. Zij kwam op haar negentiende van Suriname naar Nederland en kampte haar hele leven met psychische problemen, waardoor hoofdpersoon Johannes haar, maar ook haar land van herkomst, van zich wegduwt. Fretz schrijft humorvol en toegankelijk over een doorgaans beladen onderwerp: identiteit.
Emma
Aug 21, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: favorieten
Fantastisch geschreven. De moeilijke relatie met zijn ouders, zijn afkomst en identiteit maar ook de sfeer en personages in Suriname. Hilarisch, emotioneel en indrukwekkend.
Aleid van de Vooren
Wat een heerlijk boek!
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Lichter dan ik
 • Mijn ontelbare identiteiten
 • Confrontaties
 • De goede zoon
 • Wij zijn licht
 • 't Hooge Nest
 • Concept M
 • Uit het leven van een hond
 • Welkom in het rijk der zieken
 • Moord op de moestuin
 • De weekendmiljonair
 • Tropenbruid
 • Schilderslief
 • Vallen is als vliegen
 • Zwarte schuur
 • Viktor
 • Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden
 • Rinkeldekink
See similar books…

Related Articles

These twelve books are so consistently adored, they have become regulars month after month in our data of most popular and most read books on...
101 likes · 36 comments