Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca” as Want to Read:
Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca

4.41  ·  Rating details ·  99 ratings  ·  38 reviews
Buku Projek Bibliofil ditulis untuk mengajak semua orang supaya membaca dengan aktif. Antara caranya adalah dengan membuat catatan tentang buku yang dibaca.

Oleh itu, buku ini didatangkan dengan jurnal membaca yang ringkas. Pembaca juga digalakkan untuk berkongsi jurnal membaca mereka di laman sosial.
Paperback, 122 pages
Published 2018 by Zahrah Binti Md Yunos
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Projek Bibliofil, please sign up.

Be the first to ask a question about Projek Bibliofil

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.41  · 
Rating details
 ·  99 ratings  ·  38 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
Emmy Hermina Nathasia
Jan 04, 2020 rated it really liked it
Ini kali kedua saya baca buku ini. Bagi tahun 2020, saya memilih untuk memulakan bacaan dengan buku ini bagi mengingatkan saya tentang semangat dan minat membaca. Banyak tip bermanfaat yang boleh didapati dalam buku yang ringan dan santai ini. Seperkara yang menarik dalam buku ini ialah biblioterapi iaitu terapi menggunakan buku. Nak tahu lebih lanjut mengenainya? Bacalah buku ini!
Shahrul AhLami
Jul 23, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca. Zahrah Yunos. 2018.

1) Ini salah satu buku yang aku beli sewaktu pembukaan Galeri Buku Jejak Tarbiah haritu.

2) Buku ini mengandungi 10 bab dan setebal 129 mukasurat.

3) Di dalam buku ini penulis menyatakan betapa nikmatnya membaca buku. Ia bukan sekadar hobi tetapi, membaca adalah satu keperluan sepertimana perut memerlukan makanan.

4) Penulis juga ada berkongsi pelbagai tips dan panduan. Antaranya, tips membeli buku dan oanduan memilih buku un
...more
FNHMohamad
Jun 10, 2020 rated it it was amazing
Penulisan yang mudah difahami dan sangat membantu terutamanya kepada orang yang baru mula hendak membaca seperti saya. Saya tertarik apabila membaca bab biblioterapi tapi sayangnya bab ini tidak dikupas dengan terperinci. Nampaknya kena buat pencarian dan pembacaan susulan tentang biblioterapi.

Kesimpulan yang dapat saya berikan setelah membaca buku ini ialah dengan memulakan aktiviti membaca, kehidupan sebelum mula membaca tidak akan sama lagi dengan kehidupan selepas terperangkap dalam dunia m
...more
Syed Shahrom Wafa
Buku pembantu peribadi yang bagus jika anda ingin mula membaca namun tidak tahu cara yang betulnya bagaimana, ataupun buku apa yang perlu dicuba. Boleh juga dibaca oleh anda yang sudah lama tidak bersemangat untuk membaca. Kita semua sebenarnya 😊

Memandangkan saya sudah banyak membaca buku sebegini sebelumnya, buku ini terasa ringan pada saya. Namun itu tidak bermakna ianya tidak mampu memberikan pelbagai info & ilmu tambahan. Banyak juga yang penulis nukilkan menjadi ilmu baru buat saya. Berkena
...more
biblio_mom (Aiza)
Nov 04, 2020 rated it it was amazing
Kecil-kecil cili padi. Nipis dan ringkas, tetapi padat dengan isinya yang menarik, memotivasikan, menginspirasikan, mudah hadam dan sedikit kelakar kerana ianya seolah-olah tentang saya, dunia membaca saya, dan pendapat serta pemikiran saya tentang buku dan membaca.

Jika anda seorang pemula, baru hendak mula berjinak dalam pembacaan, atau seperti saya yang telah membaca seawal 24 tahun yang lepas, bacalah buku ini! Setiap orang perlu ada sebuah di rumah!

Banyak isu, informasi, tips, nasihat, sar
...more
Syahiran Ramli
Feb 13, 2020 rated it really liked it
Buku tentang pembacaan. Bermula dengan tujuan membaca, tips memilih jenis pembacaan, waktu sesuai untuk membaca dan sebagainya. Banyak banyak buku tentang buku yang pernah saya baca, kaedah rawatan biblioterapi tidak diceritakan secara menyeluruh lebih-lebih lagi di negara Malaysia. Rupa-rupanya HUSM sudahpun mengorak langkah merawat pesakit menggunakan kaedah biblioterapi.

Secara keseluruhannya saya bersetuju bahawa membaca itu tidaklah boleh diletakkan atas nama 'hobi'. Tetapi membaca itu perlu
...more
Siti Salha
Jan 09, 2019 rated it it was amazing
"Membaca tak sekadar melihat kata, tetapi mendapatkan makna dari apa yang dibaca."
—Najwa Shihab

Pertama kali mengenali Zahrah Yunos adalah sewaktu beliau mengikuti beberapa program anjuran Projek Kaki Buku pada tahun 2017. Selepas berkenalan di facebook, baru aku tahu akan minatnya yang mendalam terhadap buku.

Projek Bibliofil merupakan satu perkongsian penulis mengenai buku, pembaca dan pengalamannya dengan matlamat untuk melawan mitos bangsa malas membaca.

Antara topik yang dibincangkan adalah j
...more
Fur Abid
Feb 21, 2021 rated it it was amazing
Sebuah naskhah yang patut dibaca bagi yang mahu menjinakkan diri di dalam dunia membaca. Dengan menampilkan, jenis-jenis buku-buku yang patut dimulakan.

Lengkap dengan kuiz bagi mengetahui genre yang sesuai terhadap pembaca tersebut. Turut dilampirkan dengan fakta dan kajian.
Hanis Khaleeda
Sep 25, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca by Zahrah Yunos.

- Masa mula-mula tengok buku ni, aku tak tahu pun apa yang aku akan baca. Haa nak tahu tak ada apa dalam ni ?

- Penulis buat buku ni sebab beliau nak galakkan orang lain membaca, atau dengan kata lain beliau nak hapuskan golongan yang malas membaca.

- Sebenarnya, istilah malas membaca tu boleh digantikan dengan banyak lagi perkataan lain seperti, tiada masa untuk membaca, bila nak start baca ada la benda lain yang menghalang, ta
...more
Mali
Jun 02, 2018 rated it really liked it
comel shj cover ni. buku ni antara buku yg sy beli di pbakl.

buku ni for me sesuai dijdkan hadiah kpd rakan/ahli keluarga yg kurang mmbaca but you wish they would read more. buku ni include steps on how to be a bookworm/read more, find your type of book/style of reading, etc. Asalnya nak bagi three stars shj sbb apa yg diceritakan dlm buku ni mostly stuffs that I already know, not to mention that I already am a bookworm, but I decided to give it 4 stars for the activity sheets included in this bo
...more
Nor
Nov 28, 2020 rated it it was amazing
Satu usaha penulisan dan bimbingan yang sangat baik dalam mengajak dan melahirkan seorang pembaca baharu.

Buku ini boleh dyang]ibaca oleh mereka yang ada kenginan untuk meningkatkan diri menjadi seorang pembaca aktif.

Ia juga boleh dijadikan panduan kepada mereka yang ingin membuat sesi bimbingan dan motivasi untuk galakan membaca.
Jamilah Norddin
Akhirnya dengan sekali duduk, habis membaca buku ini.

Sangat sesuai untuk yang mahu mencari arah untuk memulakan projek membaca. Ada beberapa kuiz yang boleh dijawab untuk tahu kita pembaca bagaimana.

Selepas baca buku ini, bolehlah mulakan projek membaca versi sendiri.
Nadia
Mar 06, 2021 rated it it was amazing
Tahniah kepada penulis. Bila membaca buku ini, terasa bersemangat utk sambung buku yg seterusnya.

Sesuai utk dibaca apabila mengalami reader block kerana buku yg santai. Sedar-sedar dah habis 😬
Ieyda Hidayah
Jan 03, 2021 rated it it was amazing
buku bacaan santai pada yang baru melangkah ke dunia pembacaan..
norsajidahzulkafli
Jun 24, 2018 rated it it was amazing
Recommended untuk semua yang suka membaca atau mencari “sebab” untuk membaca. Paling best sebab buku ni sangat banyak relatable stuffs yang berkaitan diri sendiri. 💕
Abam Buku
Sep 19, 2020 rated it it was amazing
Shelves: bibliofil, motivasi
Membaca adalah perkara mudah bagi sesetengah orang yang sudah menjadikan membaca sebagai satu rutin atau tabiat dalam kehidupan mereka.
.
Sesetengah orang pula perlukan masa untuk didorong serta membina tabiat membaca dalam diri mereka. Membaca bukan satu pilihan tapi adalah satu keperluan. Keperluan untuk menyihatkan intelektual dan cara berfikir. Proses yang mengambil masa untuk sebati dalam jiwa manusia.
.
Kita semua adalah pembaca sebenarnya, cuma dalam kategori yang berbeza. Setiap kategori har
...more
Safa Safwan
Sep 10, 2019 rated it it was amazing
Perkara baharu yang saya belajar dari buku ini adalah: .
.
• Semua orang ada 24 jam yang sama setiap hari. Ada waktu orang lain sibuk, kita lapang. Ada waktu orang lain lapang, kita sibuk. Samada nak pilih untuk baca buku atau baca 'muka buku'/ig/twitter–kuasa memilih ada pada diri sendiri. .
.
• Bangsa membaca adalah bangsa yang lebih terbuka minda dan lebih berlapang dada. Maka, begitulah sebaliknya buat bangsa yang MALAS membaca. Mereka mahu meREALISASIkan mitos berbanding membuktikan ia hanya se
...more
Azlan Budun
Apr 04, 2021 rated it really liked it
Buku ini mengandungi 10 bab. Saya tertarik dengan sub tajuk bab 9 iaitu Daripada Pembaca Menjadi Penulis. Rugi rasanya buku yang dibaca tidak disebar luaskan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan. Salah satu cara paling efektif adalah dengan menulis. Menulis menjadikan saya pembaca aktif. Membaca dan menulis. Kalau saya tidak menulis saya sibuk membaca. Kalau saya membaca, saya akan menulis. Menulis tak perlu panjang, yang penting bermanfaat. Melalui buku ini, saya belajar perkataan baru iaitu ts ...more
Farrah Atiqah
Jan 17, 2020 rated it really liked it
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca (Zahrah Yunos)
Oleh: @nurfarrahatiqah

Bacaan yang amat sesuai untuk mereka yang baru mula untuk memupuk sikap suka membaca, mereka yang ada reader's block.

Ayat-ayat yang digunakan dalam buku ini santai dan mudah, seolah-olah penulis sedang bercakap dengan pembaca.

Bermula dengan Bab 1: Kenapa Membaca? sehingga Bab 10: Perjalanan Bermula, buku ini merupakan sebuah bacaan yang disertakan kuiz dan tugasan untuk dilengkapkan sesuai dengan tajuknya
...more
MN Khamis
Feb 02, 2020 rated it it was amazing
Buku yang sangat baik untuk dimiliki oleh para pencinta buku dan yang baru ingin menyuburkan minat membaca. Penulis menulis dengan cara yang baik, seperti seorang ibu memujuk anaknya membaca, tanpa sebarang ancaman, paksaan dan ugutan. Kita dapat membaca dengan tenang sambil dimotivasikan. Ya betul, mengapa perlu tergesa membaca dan berlumba. Ambil masa kerana membaca adalah sebuah terapi yang menenangkan.

Setiap bab diolah, ditulis dan disusun dengan padat dan baik. Setiap bab dapat dihabiskan
...more
Nurul Suhadah
Oct 02, 2019 rated it really liked it
Saya baca buku ini awal tahun ketika berdepan dengan ‘reader’s block’ yang agak teruk selepas mula bekerja sepenuh masa.

Buku ini buku yang sangat baik untuk motivasi dan panduan kepada mereka yang mahu mula menjadi pembaca yang baik dan menjadikan membaca sebagai rutin dan gaya hidup.

Saya suka dengan persembahan dan gaya bahasa yang digunakan penulis dalam buku ini, mudah dan senang.

Boleh dikategorikan sebagai antara buku ringan yang boleh dibaca oleh semua golongan.

Usaha penulis dalam menghasi
...more
Azlan Musa
Jun 10, 2018 rated it liked it
Shelves: read-2018
Ia menyentuh pelbagai aspek asas mengenai dunia membaca seperti kelebihan membaca & pemilihan buku yang sesuai. Bagi seorang ulat buku tentulah perkara-perkara begini sudah sedia dimaklumi. Namun apa yang menarik ialah saranan yang tak semua ulat buku lakukan seperti kembara buku, kumpulan buku, membuat catatan & menyebarkan minat membaca dengan pelbagai cara. Buku yang baik, interaktif & gaya penulisannya mudah difahami.
Syawal Ameron
Oct 29, 2020 rated it really liked it
Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca

Buku yang sangat ringan bahasa dan penyampaian nya. Susunan bacaan yang kemas, dan dapat beri gambaran yang halus kepada pemula yang ingin membaca. Kurang sehari untuk habiskan bacaan.
.
Jika anda orang yang jenis tak minat membaca, atau ingin mula membaca tapi tak tahu nak bermula dari mana, buku ini mampu pimpin anda dalam melayari dunia bibliofil.
.
#Letsاقرأ #syawalbookreview
Rayyan Mohd Zain
Jun 06, 2021 rated it really liked it
Sebuah buku yang merupakan kempen galakan membaca. Buku yang padat dengan maklumat dan cara penulisan yang santai. Sesuai dibaca secara tahunan untuk meningkatkan keghairahan membaca. Berjaya habis dalam masa 1 jam.

Ilmu baru daripada buku ini ialah tentang Biblioterapi. Dan ini antara sebab kuat saya membeli buku ini. Tak sangka wujudnya rawatan psikosipiritual menggunakan buku.
Ainul Najwa
May 19, 2019 rated it it was amazing
Informative guide on starting a reading habit. I found useful infos at section 4 and 5 where I can improve the holes in my reading activity. Recommended for those who would want to start a reading habit. The most important take out is to know our purpose of reading.
Masha Nur
Aug 19, 2020 rated it it was amazing
Buku yang baik bagi mereka yang ingin berjinak-jinak dalam aktiviti membaca. Juga sesuai bagi sesiapa sahaja yang ingin memotivasikan diri untuk lebih kreatif dalam membaca. Banyak cetusan idea dari penulis untuk para pembaca memulakan langkah pertama.
ilafahmy
Sep 11, 2020 rated it really liked it
Jika minat membaca tiba-tiba seakan malap atau terus terpadam, inilah buku yang paling sesuai untuk menyemarakkan semula api keterujaan kita untuk kembali menjadikan amalan membaca satu keperluan dalam hidup.
Zamri Misman
Sep 11, 2018 rated it really liked it
Provide some new things
Adnan Haris
Jan 19, 2020 rated it it was amazing
Membaca dan terus membaca
Fatimah Wahidah
Apr 18, 2019 rated it it was amazing
Bacaan wajib buku-tentang-buku untuk pencinta buku.
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Risalah #MalaysiaMembaca
  • Aku Mahu Membaca 1000 Tahun Lagi
  • Be Eshme Elohim: Sang Penuntun Hati
  • Seni Berfikir Yang Hilang
  • Seteguh Gunung Fuji Berdiri
  • Erti Beragama Yang Hilang
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod II
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod I
  • Kertas-kertas yang Merubah Fikir
  • Dunia Tanpa Tembok
  • Orang-orang Biasa
  • Setia Dengan Kebenaran
  • Si Sabariah
  • Jalan Sehala
  • Noktah Terjahit
  • Letters to God
  • Falsafah Syaitan
  • Rindu Bau Pohon Tin (Travelog Tarbiah)
See similar books…

Related Articles

The last five years of world history have been nothing if not...eventful. When living in interesting times, there's nothing better for...
79 likes · 14 comments