Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca” as Want to Read:
Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca

4.14  ·  Rating details ·  29 ratings  ·  10 reviews
Buku Projek Bibliofil ditulis untuk mengajak semua orang supaya membaca dengan aktif. Antara caranya adalah dengan membuat catatan tentang buku yang dibaca.

Oleh itu, buku ini didatangkan dengan jurnal membaca yang ringkas. Pembaca juga digalakkan untuk berkongsi jurnal membaca mereka di laman sosial.
Paperback, 122 pages
Published 2018 by Zahrah Binti Md Yunos
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Projek Bibliofil, please sign up.

Be the first to ask a question about Projek Bibliofil

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-45
4.14  · 
Rating details
 ·  29 ratings  ·  10 reviews


Filter
 | 
Sort order
Shahrul AhLami
Jul 23, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca. Zahrah Yunos. 2018.

1) Ini salah satu buku yang aku beli sewaktu pembukaan Galeri Buku Jejak Tarbiah haritu.

2) Buku ini mengandungi 10 bab dan setebal 129 mukasurat.

3) Di dalam buku ini penulis menyatakan betapa nikmatnya membaca buku. Ia bukan sekadar hobi tetapi, membaca adalah satu keperluan sepertimana perut memerlukan makanan.

4) Penulis juga ada berkongsi pelbagai tips dan panduan. Antaranya, tips membeli buku dan oanduan memilih buku un
...more
Hanis Khaleeda
Sep 25, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca by Zahrah Yunos.

- Masa mula-mula tengok buku ni, aku tak tahu pun apa yang aku akan baca. Haa nak tahu tak ada apa dalam ni ?

- Penulis buat buku ni sebab beliau nak galakkan orang lain membaca, atau dengan kata lain beliau nak hapuskan golongan yang malas membaca.

- Sebenarnya, istilah malas membaca tu boleh digantikan dengan banyak lagi perkataan lain seperti, tiada masa untuk membaca, bila nak start baca ada la benda lain yang menghalang, ta
...more
Nadia
comel shj cover ni. buku ni antara buku yg sy beli di pbakl.

buku ni for me sesuai dijdkan hadiah kpd rakan/ahli keluarga yg kurang mmbaca but you wish they would read more. buku ni include steps on how to be a bookworm/read more, find your type of book/style of reading, etc. Asalnya nak bagi three stars shj sbb apa yg diceritakan dlm buku ni mostly stuffs that I already know, not to mention that I already am a bookworm, but I decided to give it 4 stars for the activity sheets included in this bo
...more
norsajidahzulkafli
Jun 24, 2018 rated it it was amazing
Recommended untuk semua yang suka membaca atau mencari “sebab” untuk membaca. Paling best sebab buku ni sangat banyak relatable stuffs yang berkaitan diri sendiri. 💕
Siti Salha
Jan 09, 2019 rated it it was amazing
"Membaca tak sekadar melihat kata, tetapi mendapatkan makna dari apa yang dibaca."
—Najwa Shihab

Pertama kali mengenali Zahrah Yunos adalah sewaktu beliau mengikuti beberapa program anjuran Projek Kaki Buku pada tahun 2017. Selepas berkenalan di facebook, baru aku tahu akan minatnya yang mendalam terhadap buku.

Projek Bibliofil merupakan satu perkongsian penulis mengenai buku, pembaca dan pengalamannya dengan matlamat untuk melawan mitos bangsa malas membaca.

Antara topik yang dibincangkan adalah j
...more
Azlan Musa
Jun 10, 2018 rated it liked it
Ia menyentuh pelbagai aspek asas mengenai dunia membaca seperti kelebihan membaca & pemilihan buku yang sesuai. Bagi seorang ulat buku tentulah perkara-perkara begini sudah sedia dimaklumi. Namun apa yang menarik ialah saranan yang tak semua ulat buku lakukan seperti kembara buku, kumpulan buku, membuat catatan & menyebarkan minat membaca dengan pelbagai cara. Buku yang baik, interaktif & gaya penulisannya mudah difahami.
Syahirah
Jan 04, 2019 rated it really liked it
Naskhah yang ringan dan menarik.
Sesuai untuk mereka yang baru berjinak dengan buku.

Untuk aku, buku ini menjadi pemula bagi tahun 2019. Kira kickstart bacaan seterusnya.

Bahasa yang ringkas dan mudah, aktiviti yang menarik, isi yang ringan tapi bermanfaat. Banyak juga yang aku dapat berkenaan info kumpulan buku daripada buku ni.

Lagi satu, aku kagum juga dengan penulis sebab buku ni self-published, :)
Zamri Misman
Sep 11, 2018 rated it really liked it
Provide some new things
Aimi Aqilah
Feb 03, 2019 rated it it was amazing
Buku yang sangat membantu untuk mula membaca dengan betul!
Hasni Syakila
rated it it was amazing
Dec 31, 2018
Hanz Jamaludin
rated it did not like it
Jul 10, 2018
Wan Abdullah
rated it liked it
Jul 20, 2018
Shahida Azmi
rated it liked it
Jun 04, 2018
Atykah Aura
rated it really liked it
Feb 19, 2019
another Nonconformist
rated it really liked it
Jun 06, 2018
Sahudin
rated it it was amazing
Jun 28, 2018
Shahriza Shahrom
rated it did not like it
Mar 20, 2019
LilGurl
rated it really liked it
Oct 17, 2018
Wan Roslina
rated it really liked it
Mar 06, 2019
nhafizah
rated it really liked it
Jun 28, 2018
Afiqah Diana
rated it it was amazing
Sep 15, 2018
W.Noraini
rated it really liked it
Aug 18, 2018
Wan Miesham
rated it it was amazing
Jan 16, 2019
Sfarihah SA
rated it it was amazing
Jan 02, 2019
Enaz Hanari
rated it it was amazing
Feb 17, 2019
Nurulain Mat
rated it it was amazing
Jul 22, 2018
Hisyam Suhaimi
rated it liked it
Feb 04, 2019
Syima
rated it it was amazing
Aug 20, 2018
Sammesul
Mar 22, 2019 rated it it was amazing
Buku yang wajib dibaca oleh orang baru nak mula membaca. Padat dan penuh dengan isi yang menarik
Wanroslinawm
is currently reading it
Jun 03, 2018
Rodhiah Rahman
marked it as to-read
Jun 06, 2018
Erin95
marked it as to-read
Jun 26, 2018
Aniss
marked it as to-read
Jul 04, 2018
Nur Elvina
marked it as to-read
Aug 07, 2018
Auni B
marked it as to-read
Aug 07, 2018
Syu
marked it as to-read
Sep 12, 2018
Fatin Jaafar
marked it as to-read
Sep 14, 2018
Syed Shahrom Wafa
marked it as to-read
Sep 25, 2018
Nor
is currently reading it
Nov 09, 2018
Ainnudin Ja'far
marked it as to-read
Nov 10, 2018
Hasnul Adin
is currently reading it
Nov 15, 2018
Hana
marked it as to-read
Dec 18, 2018
Naimah
marked it as to-read
Jan 07, 2019
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »