Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca” as Want to Read:
Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca

4.35  ·  Rating details ·  69 ratings  ·  23 reviews
Buku Projek Bibliofil ditulis untuk mengajak semua orang supaya membaca dengan aktif. Antara caranya adalah dengan membuat catatan tentang buku yang dibaca.

Oleh itu, buku ini didatangkan dengan jurnal membaca yang ringkas. Pembaca juga digalakkan untuk berkongsi jurnal membaca mereka di laman sosial.
Paperback, 122 pages
Published 2018 by Zahrah Binti Md Yunos
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Projek Bibliofil, please sign up.

Be the first to ask a question about Projek Bibliofil

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.35  · 
Rating details
 ·  69 ratings  ·  23 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
E. H. Nathasia
Jan 04, 2020 rated it really liked it
Ini kali kedua saya baca buku ini. Bagi tahun 2020, saya memilih untuk memulakan bacaan dengan buku ini bagi mengingatkan saya tentang semangat dan minat membaca. Banyak tip bermanfaat yang boleh didapati dalam buku yang ringan dan santai ini. Seperkara yang menarik dalam buku ini ialah biblioterapi iaitu terapi menggunakan buku. Nak tahu lebih lanjut mengenainya? Bacalah buku ini!
Shahrul AhLami
Jul 23, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca. Zahrah Yunos. 2018.

1) Ini salah satu buku yang aku beli sewaktu pembukaan Galeri Buku Jejak Tarbiah haritu.

2) Buku ini mengandungi 10 bab dan setebal 129 mukasurat.

3) Di dalam buku ini penulis menyatakan betapa nikmatnya membaca buku. Ia bukan sekadar hobi tetapi, membaca adalah satu keperluan sepertimana perut memerlukan makanan.

4) Penulis juga ada berkongsi pelbagai tips dan panduan. Antaranya, tips membeli buku dan oanduan memilih buku un
...more
FNHMohamad
Jun 10, 2020 rated it it was amazing
Penulisan yang mudah difahami dan sangat membantu terutamanya kepada orang yang baru mula hendak membaca seperti saya. Saya tertarik apabila membaca bab biblioterapi tapi sayangnya bab ini tidak dikupas dengan terperinci. Nampaknya kena buat pencarian dan pembacaan susulan tentang biblioterapi.

Kesimpulan yang dapat saya berikan setelah membaca buku ini ialah dengan memulakan aktiviti membaca, kehidupan sebelum mula membaca tidak akan sama lagi dengan kehidupan selepas terperangkap dalam dunia m
...more
Syahiran Ramli
Feb 13, 2020 rated it really liked it
Buku tentang pembacaan. Bermula dengan tujuan membaca, tips memilih jenis pembacaan, waktu sesuai untuk membaca dan sebagainya. Banyak banyak buku tentang buku yang pernah saya baca, kaedah rawatan biblioterapi tidak diceritakan secara menyeluruh lebih-lebih lagi di negara Malaysia. Rupa-rupanya HUSM sudahpun mengorak langkah merawat pesakit menggunakan kaedah biblioterapi.

Secara keseluruhannya saya bersetuju bahawa membaca itu tidaklah boleh diletakkan atas nama 'hobi'. Tetapi membaca itu perlu
...more
Siti Salha
Jan 09, 2019 rated it it was amazing
"Membaca tak sekadar melihat kata, tetapi mendapatkan makna dari apa yang dibaca."
—Najwa Shihab

Pertama kali mengenali Zahrah Yunos adalah sewaktu beliau mengikuti beberapa program anjuran Projek Kaki Buku pada tahun 2017. Selepas berkenalan di facebook, baru aku tahu akan minatnya yang mendalam terhadap buku.

Projek Bibliofil merupakan satu perkongsian penulis mengenai buku, pembaca dan pengalamannya dengan matlamat untuk melawan mitos bangsa malas membaca.

Antara topik yang dibincangkan adalah j
...more
Hanis Khaleeda
Sep 25, 2018 rated it it was amazing
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca by Zahrah Yunos.

- Masa mula-mula tengok buku ni, aku tak tahu pun apa yang aku akan baca. Haa nak tahu tak ada apa dalam ni ?

- Penulis buat buku ni sebab beliau nak galakkan orang lain membaca, atau dengan kata lain beliau nak hapuskan golongan yang malas membaca.

- Sebenarnya, istilah malas membaca tu boleh digantikan dengan banyak lagi perkataan lain seperti, tiada masa untuk membaca, bila nak start baca ada la benda lain yang menghalang, ta
...more
Nadia
comel shj cover ni. buku ni antara buku yg sy beli di pbakl.

buku ni for me sesuai dijdkan hadiah kpd rakan/ahli keluarga yg kurang mmbaca but you wish they would read more. buku ni include steps on how to be a bookworm/read more, find your type of book/style of reading, etc. Asalnya nak bagi three stars shj sbb apa yg diceritakan dlm buku ni mostly stuffs that I already know, not to mention that I already am a bookworm, but I decided to give it 4 stars for the activity sheets included in this bo
...more
norsajidahzulkafli
Jun 24, 2018 rated it it was amazing
Recommended untuk semua yang suka membaca atau mencari “sebab” untuk membaca. Paling best sebab buku ni sangat banyak relatable stuffs yang berkaitan diri sendiri. 💕
Safa Safwan
Sep 10, 2019 rated it it was amazing
Perkara baharu yang saya belajar dari buku ini adalah: .
.
• Semua orang ada 24 jam yang sama setiap hari. Ada waktu orang lain sibuk, kita lapang. Ada waktu orang lain lapang, kita sibuk. Samada nak pilih untuk baca buku atau baca 'muka buku'/ig/twitter–kuasa memilih ada pada diri sendiri. .
.
• Bangsa membaca adalah bangsa yang lebih terbuka minda dan lebih berlapang dada. Maka, begitulah sebaliknya buat bangsa yang MALAS membaca. Mereka mahu meREALISASIkan mitos berbanding membuktikan ia hanya se
...more
Farrah Atiqah
Jan 17, 2020 rated it really liked it
Projek Bibliofil : Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca (Zahrah Yunos)
Oleh: @nurfarrahatiqah

Bacaan yang amat sesuai untuk mereka yang baru mula untuk memupuk sikap suka membaca, mereka yang ada reader's block.

Ayat-ayat yang digunakan dalam buku ini santai dan mudah, seolah-olah penulis sedang bercakap dengan pembaca.

Bermula dengan Bab 1: Kenapa Membaca? sehingga Bab 10: Perjalanan Bermula, buku ini merupakan sebuah bacaan yang disertakan kuiz dan tugasan untuk dilengkapkan sesuai dengan tajuknya
...more
Nur Fathinah
Jun 03, 2020 rated it really liked it
Sesuai untuk mereka yang ingin tahu buku yang bagaimanakah sesuai dengan mereka. Waktu bilakah untuk membaca buku dan tips² lain untuk membaca buku.

Membaca pandangan dari seorang bibliofil memang mengujakan. Saya sering tertanya bagaimana penulis mampu membaca buku dengan banyak dan istiqamah. Selepas membaca buku ini, persoalan saya terjawab.

Profesion biblioterapi yang di terangkan oleh penulis juga menarik perhatian saya. Sebagai seorang pelajar perubatan, saya tertanya jika saya juga mampu
...more
MN Khamis
Feb 02, 2020 rated it it was amazing
Buku yang sangat baik untuk dimiliki oleh para pencinta buku dan yang baru ingin menyuburkan minat membaca. Penulis menulis dengan cara yang baik, seperti seorang ibu memujuk anaknya membaca, tanpa sebarang ancaman, paksaan dan ugutan. Kita dapat membaca dengan tenang sambil dimotivasikan. Ya betul, mengapa perlu tergesa membaca dan berlumba. Ambil masa kerana membaca adalah sebuah terapi yang menenangkan.

Setiap bab diolah, ditulis dan disusun dengan padat dan baik. Setiap bab dapat dihabiskan
...more
Nurul Suhadah
Oct 02, 2019 rated it really liked it
Saya baca buku ini awal tahun ketika berdepan dengan ‘reader’s block’ yang agak teruk selepas mula bekerja sepenuh masa.

Buku ini buku yang sangat baik untuk motivasi dan panduan kepada mereka yang mahu mula menjadi pembaca yang baik dan menjadikan membaca sebagai rutin dan gaya hidup.

Saya suka dengan persembahan dan gaya bahasa yang digunakan penulis dalam buku ini, mudah dan senang.

Boleh dikategorikan sebagai antara buku ringan yang boleh dibaca oleh semua golongan.

Usaha penulis dalam menghasi
...more
Azlan Musa
Jun 10, 2018 rated it liked it
Shelves: read-2018
Ia menyentuh pelbagai aspek asas mengenai dunia membaca seperti kelebihan membaca & pemilihan buku yang sesuai. Bagi seorang ulat buku tentulah perkara-perkara begini sudah sedia dimaklumi. Namun apa yang menarik ialah saranan yang tak semua ulat buku lakukan seperti kembara buku, kumpulan buku, membuat catatan & menyebarkan minat membaca dengan pelbagai cara. Buku yang baik, interaktif & gaya penulisannya mudah difahami. ...more
Ainul Najwa
May 19, 2019 rated it it was amazing
Informative guide on starting a reading habit. I found useful infos at section 4 and 5 where I can improve the holes in my reading activity. Recommended for those who would want to start a reading habit. The most important take out is to know our purpose of reading.
Zamri Misman
Sep 11, 2018 rated it really liked it
Provide some new things
Adnan Haris
Jan 19, 2020 rated it it was amazing
Membaca dan terus membaca
Fatimah Wahidah
Apr 18, 2019 rated it it was amazing
Bacaan wajib buku-tentang-buku untuk pencinta buku.
Ahnaf Yunus
Apr 21, 2020 rated it liked it
Saya sarankan setiap orang yang ingin menjinak-jinak dalam membaca, untuk membaca buku ini. Sedikit sebanyak telah memberi gambaran secara ringkas tentang 'tabiat membaca'
Sammesul
Mar 22, 2019 rated it it was amazing
Buku yang wajib dibaca oleh orang baru nak mula membaca. Padat dan penuh dengan isi yang menarik
Nuraina Akmal
Jan 22, 2020 rated it it was amazing
Pernah tak anda rasa tidak bersemangat untuk menghabiskan sesuatu bacaan? Saya pun pernah. Rasa tidak semangat ini kadang kala bukanlah kerana kita malas atau apa, mungkin pilihan buku kita ketika itu tidak sesuai, atau masa kita membaca itu tidak sesuai. Penulis Zahrah Yunos merungkaikan sebab-sebab terjadinya reader’s block yang membuatkan proses membaca kita terhenti dengan begitu lama. Selain itu, ada juga tip-tip membeli buku supaya tidak kerugian wang membaca buku yang tidak sesuai dengan ...more
Aimi Aqilah
Feb 03, 2019 rated it it was amazing
Buku yang sangat membantu untuk mula membaca dengan betul!
Muslihah  Tasrip
rated it it was amazing
Apr 21, 2020
Hasni Syakila
rated it it was amazing
Dec 31, 2018
Suhaili Ikhsan
rated it it was amazing
Feb 26, 2020
Hanz Jamaludin
rated it did not like it
Jul 10, 2018
Wan Abdullah
rated it liked it
Jul 20, 2018
Kimmie Si Ulat Buku
rated it really liked it
Jan 08, 2020
Hafizuddin Hanaffi
rated it really liked it
Jul 10, 2020
Ery Rbc
rated it it was amazing
Jan 15, 2020
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Aku Mahu Membaca 1000 Tahun Lagi
  • Risalah #MalaysiaMembaca
  • Kertas-kertas yang Merubah Fikir
  • Terusir
  • Falsafah Ketuhanan
  • Jalan Sehala
  • Seni Berfikir Yang Hilang
  • 4 Bulan Di Amerika Jilid 2
  • Pelukis Jalanan
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Di Bawah Lindungan Ka'bah
  • Setia Dengan Kebenaran
  • 4 Bulan Di Amerika Jilid 1
  • Seruan Lelaki Budiman
  • Arkitek Jalanan
  • Sebelum Aku Bernikah
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Pertama
  • Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck
See similar books…

Related Articles

In these strange days of quarantine and isolation, books can be a mode of transport. We may have to stay home and stay still, but through t...
49 likes · 25 comments