Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lamaran Di Taman Nakajima” as Want to Read:
Lamaran Di Taman Nakajima
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lamaran Di Taman Nakajima

by
3.64  ·  Rating details ·  74 ratings  ·  23 reviews
Blurb:

“Wei!” Linda sahabat baik panggil aku di tempat ketibaan.

“Sorrylah. Aku tak tahu handphone aku cicir kat mana.”

“Memanglah. Aku telefon, mamat yang jawab. Dia cakap kau tertinggal handphone kat tempat duduk kau.”

“Allah.” Aku pegang dahi. Rasanya sebab tu kut lelaki sebelah aku panggil aku. Salah dia jugaklah. Yang panggil aku sayang tu kenapa? Panggil saudari saja tak
...more
Paperback, 453 pages
Published June 2018 by Penulisan2u
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lamaran Di Taman Nakajima, please sign up.

Be the first to ask a question about Lamaran Di Taman Nakajima

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.64  · 
Rating details
 ·  74 ratings  ·  23 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Lamaran Di Taman Nakajima
heril azwan
May 15, 2018 rated it liked it
LAMARAN DI TAMAN NAKAJIMA
by Marissa

Teya, ditinggalkan suami selepas kecurangan Zafran bersama Dhiana, kawan sekerjanya terbongkar. Kecewa, Teya membawa diri ke Kundasang. Dalam pesawat dia mengenali Nik Adri, peguam dan duda. Sejak itu, hubungan mereka semakin rapat dan sejarah silam merapatkan lagi hubungan mereka. Namun, gangguan Zafran yang gila talak dan Dhiana yang tak henti-henti memfitnah menyukarkan hidup Teya. Kawan-kawan Nik tidak terkecuali menambah perisa. Nasib baik Hajah Sauwiyah,
...more
Nonieღserenity2bliss
Sep 25, 2018 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh PM.

N rasa the title is a little bit misleading. N ingatkan sebahagian besar cerita ini will be taking place dekat Jepun, but that wasn't the case. But it's ok, hal kecil jer.

As expected and as is the case with most of novel Marissa, LDTN adalah bahan bacaan yang santai. Walaupun ada beberapa manusia durjana yang menyusahkan, in terms of conflict, it wasn't that heavy.

Was it a fun read? It was okay tapi se
...more
Ririn Aziz
1. Tak tahu apa significance tajuk tu to the whole book. At first I thought maybe cerita ni berlatarbelakangkan Negara Jepun dan Taman Nakajima tu played a very big influence to the main characters. But actually no. Just lamaran masa pergi melancong ke Sapporo. Taman tu just conveniently located near their hotel. Just jalan2 kejap before moving to their next destination. And masa tu nama taman pun tak bagitau.

2. Banyak betul pengacau dalam hubungan Teya- Nik ni. Haishh penat betul nak hadap. At
...more
Haq Raihah
Jul 06, 2018 rated it it was amazing
Alahaiii... best nyer buku ni. Langsung tak rasa stres masa baca. Dr awal sampai akhir laa aku duk senyum-senyum dengan perangai si mat romeo tu. Siapa lg kalau bkn Nik. Selamba dia saja panggil Teya 'sayang'!

Teya dan Nik memang sgt sepadan. Dua-dua jenis cool gila kot! Tak tergugat langsung dgn anasir-anasir buruk di sekeliling mereka, dan Teya relaks jer tepis fitnah-fitnah bodoh yang disebarkan Dhinah di tempat kerja. Disbbkan perangai Teya yg cool tu, aku enjoy layan buku ni. Takde langsung
...more
Ogy Yusof
May 16, 2018 rated it really liked it
satu yang amat pasti, puan penulis Sarah Marissa ni bukan seorang yang kedekut. tak kedekut kisah cinta, tak kedekut kisah keluarga dan paling penting tak kedekut pengalamannya. setiap kali puan penulis ke mana-mana, akan ada saja langkah perjalanannya dalam karya. kali ini, ke jepun kita main salji.

teya, dihina suami sendiri. dihina oleh zafran kononnya hidup bersama teya tidak bahagia. dihina mandul sebab berkahwin cecah tiga tahun tapi belum terima zuriat. suami apakah ini? tambah burukkan ke
...more
Tiara Sapphire
Sep 25, 2018 rated it really liked it
buku ni mengingatkan aku pada Teduhan Kasih tapi dalam versi yg berbeza.

Teya yg bercerai selepas suami kena sailang dengan kawan sendiri. aku suka dengan watak Teya sebab jenis yg rileks je tapi sekali meletup mahu bernanah juga telinga orang yg kena sound tu. Nik pula si mat romeo dengan ayat manis yg padu, siapa tak cair wei.

suka dengan mak mentua dan kakak ipar Teya, sangat supportive dengan Teya walaupun yg buat onar darah daging sendiri tapi memang tak nak kompromi.

yg tak paham perangai kaw
...more
Ras
Sep 01, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018-read

Banyak pengajaran boleh diambil daripada kisah buku ni. Konflik rumahtangga yang diketengahkan sememangnya realiti.


Contohnya apa yang berlaku kepada perkahwinan pertama Nik. Akibat mengutamakan kawan2 daripada isteri sendiri, rumahtangganya berantakan. Memang padanlah muka Nik apabila isterinya beralih arah.


Bagi kes Teya, memang besar hikmahnya dia dicurangi Zafran. Lelaki macam Zafran memang patut 'pass' kat Dhinah saja. Memang sepadan sangat perangai keduanya.


Babak keakraban Teya dan keluarga
...more
Aida Fariz
Jul 16, 2018 rated it liked it
Kisah kasih sayang kekeluargaan walaupun Zafran bercerai dengan Teya tapi ibu mertua dan kakak iparnya tetap menganggap Teya adalah saudara mereka sampai bila2.

Zafran dan Teya berkahwin atas dasar suka sama suka berakhir dengan perpisahan bila rakan baik Teya iaitu Dhinah merampas suaminya. Teya terluka namun dia akur dengan kehendak takdir. Teya bertemu dengan Nik yang selamba dan berkahwin dan hidup bahagia.

********************

Bagi saya novel ni ceritanya simple dan ringan saja. Baca pun tak a
...more
ωαη  ïzzαz
Jul 13, 2018 rated it really liked it
4.5*

Best!!Cerita yang ringan,santai dan juga lawak.Tak stress pun baca ni,serius.Kalau baca mesti akan tersenyum aje dengan perangai romeo Nik ni..

Aku suka dengan Teya ni.Even kena fitnah dan kena kutuk pun masih lagi boleh bersabar dan berbuat baik dkt orang yg fitnah tu,macam tak terkesan langsung.Dia punya aura positif tu mmg pergh👍.Untung jadi Teya ni,walaupun dah bercerai dgn suami dia tpi bekas mak mertua dan kakak ipar masih lagi baik dan rapat dgn dia,siap sokong dia lagi.Zafran mmg bodo
...more
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it liked it
Kisah hubungan suami isteri yang putus akibat gangguan orang ketiga dan juga kawan-kawan yang tak percayakan perkahwinan.. Umur dah tua pun masih nak enjoy.. Melalui novel ini, ada pengajaran yang ini disampaikan penulis.. Hubungan menantu dan mertua yang tak akan terputus walaupun pasangan bercerai.. Hubungan suami isteri yang hancur retak bila tersalah pilih kawan.. Memang menarik..
Intan  Musa
Aug 30, 2018 rated it liked it
Perkahwinan antara Ateya (Teya) dengan Zafran gagal kerana Mardhinnah (Dhinnah), rakan sekerja Teya. Perkahwinan Nik Adri dengan bekas isterinya juga tewas kerana sifatnya yang suka berfoya-foya dengan teman-temannya. Mereka bertekad untuk tidak melakukan kesilapan masa lalu lagi. Mereka mahu membina rumahtangga yang bahagia. Nik mula mendekati Teya. Mereka rasa serasi bersama dan mereka dapat restu bekas ibu mertua dan bekas kakak ipar Teya. Kedua orang tua Teya juga sama. Zafran mula cemburu. ...more
W. N. Izzaty
[BOOK 136]

Lamaran Di Taman Nakajima by Marissa.
.

Holla...I'm back. Hahaha...ni sebenarnya review untuk buku yang dah lama baca. Awal Ogos kot. Entahlah, aku sendiri pun dah lupa sebenarnya yang aku dah baca buku ni.
.

Okay, ni sebenarnya novel pertama Marissa yang kubaca. Tapi, novel Nueen, aku dah baca banyak la jugak. So, sebenarnya, gaya penulisannya sama je. Takde beza pun.
.

Teya jumpa ngan Nik masa dalam flight dari Sabah ke KL. Teya tertinggal phone, so, Nik la yang tolong simpan. So, bermula
...more
Wan rohani harun
Aug 24, 2018 rated it really liked it
Shelves: romance-malay
I have stars in my eyes.... I love both Teya and Nik Adri. And I have to say I am amazed how the author described Nik. I mean, I am from Terengganu, and I really doubt men from my state could be that romantic? Hahahhaha... well maybe because the good ones are all taken! Anyway, this book deserves5 stars but I decided to give 4.5 because I really feel like I would like to know more about what happened to the baby. And maybe to know if her ex husband had a baby or not?
Wanshazat
Jul 25, 2018 rated it liked it
Pada aku cerita biasa2 je. Cerita santai2. Sehari boleh habis baca. Cerita duda dan dara. Cerita org2 yang tak percaya pada perkahwinan. Nasib baik watak Erin xde la extreme sangat. Kalo tak, haru.
Mimi Aqila
Oct 30, 2019 rated it really liked it
3.5 ⭐
Ynah Smdg
Apr 26, 2019 rated it liked it
Hahah.. Sy pun tersalah faham dgn tajuk ni. Ngatkn background cerita tu ada la jepun2. Tu yg grab buku ni. Buka ja page 1, silap dah tempoh penerbangan dr kk ke kl. Bukan 1jam setengah, tp 2 jam 30min tau. 😅. Bila nik ni memanggil Teya dgn panggilan 'sayang' wpun x kenal lg, sy bygkan nik ni seorang nakal dan sosial. Pastu yg bikin panas tu, dhinaa.. Alahai budu jg dia ni. 😂. Tp hubungan teya dgn bekas mentua tu mmg sgt rapat, sehinggakan bole brcuti sama2, and parents teya sikit ja watak. Hmm.. ...more
Norliza Yusop
Nov 06, 2018 rated it really liked it
#LamaranDitamanNakajima.... kak Marissa dgn kisah cinta Nik dan Teya!...Kisah santai tanpa konflik berat..sesuai bacaan umum dgn bahasa yg mudah!

Teya dan Nik pasangan duda dan janda! Memasing belajar dr salah n khilaf perkahwinan terdahulu! Membaiki apa yg kurang! Menambah baik yg sedia ada!

Keseluruhan? citer ni menarik dan mampu buat saya membaca hingga akhirnya...rasa seronok n puas hati...tak ada sakit kepala malah emosi juga tenang sahaja membacanya! Tahniah kak Marissa!
Noorsaliza Mohd Hadad
Aug 20, 2018 rated it it was amazing
I am so in love with this book and this writer...
Baca kat wattpad then terus beli kat PBAKL2018.
Satu hari abis sebab mmg dah rasa tak boleh nak buat apa kalau stop.
Kisah ketabahan seorang perempuan yang ditinggalkan suami.. tapi dapat
kak ipar n mak mertua yang sangat2 baik..
Paling tak boleh blah, perempuan yang merampas adalah ember satu ofis.
Dia dah move on tapi ex dan perampa pulak meroyan..hahaha

Rinna MY
Oct 24, 2018 rated it really liked it
Best baca novel nie..tak banyak sangat konflik..
Geram ngan ngan Dhinah kawan sepejabat yg merampas suami Teya. Rasa tak bersalah laa plak dia nie.. bergabung plak ngan 2 orang kawan yang sama jerk perangai.

Suka ngan bekas mak mertua ngan kak ipar yang very the cool sebab sebelahkan bekas menantu dari anak sendiri..

Nik yang duda kawin plak ngan Teya yang janda.. sesuai sgt.. Nak tau lagi korang baca laa..
Qinnie
May 11, 2018 rated it it was amazing
Alhamdulillah cuti panjang jadi bolehlah menghadap buku2 pabkl.
Suka sangat kedua2 watak Ateya yang kuat dan tak meroyan berebut suami dan Nik yang menyedari kesilapan diri dan nak berubah.
Lailee Dee
Mar 09, 2020 rated it really liked it
Jangan takut untuk memberi pada diri peluang kedua jika Allah berkehendak sebegitu.. Teya & Nik saling melengkapi kerana pengalaman mereka..satu karya yg awesome dan tahniah penulis 👍👍👍 ...more
Shada Sulaiman8301
Dec 14, 2018 rated it it was amazing
Dari awal novel sampai lah habis asyik nak senyum je baca novel ni. Best untuk hilangkan stress. Saya baca dekat link ni https://www.e-sentral.com/book/info/2... ...more
Nor Hidayah
rated it really liked it
Jun 23, 2018
Hajar Razhdan
rated it really liked it
Jul 02, 2018
Bungamardiah
rated it liked it
Oct 13, 2018
Nur Syazwana
rated it liked it
Feb 23, 2020
Anis Najla
rated it it was amazing
Sep 19, 2018
Zubaidah Mat
rated it really liked it
Dec 30, 2018
Sha889
rated it liked it
May 17, 2018
Squall
rated it liked it
May 12, 2018
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dheo's
  • Cik Isteri Dan Encik Suami
  • Jadikan Aku Yang Terakhir
  • Panahan Cinta Mr Agoraphobia
  • Bidadari Tanpa Sayap
  • Tak Sempurna Mencintaimu
  • The Reason
  • Memang Salah Diriku
  • Sehingga Kita Bertemu
  • My Juna
  • Objection
  • Mungkin Hanya Mimpi
  • Sayang Mengapa Tak Merindu
  • Mr & Mrs Liar
  • Anastasia
  • Dr. Alpha Male
  • Cik Yah dan Encik Lias
  • Orked Buat Hud
See similar books…

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our lis...
16 likes · 0 comments