Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Lamaran Di Taman Nakajima” as Want to Read:
Lamaran Di Taman Nakajima
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Lamaran Di Taman Nakajima

by
3.65  ·  Rating details ·  105 ratings  ·  39 reviews
Blurb:

“Wei!” Linda sahabat baik panggil aku di tempat ketibaan.

“Sorrylah. Aku tak tahu handphone aku cicir kat mana.”

“Memanglah. Aku telefon, mamat yang jawab. Dia cakap kau tertinggal handphone kat tempat duduk kau.”

“Allah.” Aku pegang dahi. Rasanya sebab tu kut lelaki sebelah aku panggil aku. Salah dia jugaklah. Yang panggil aku sayang tu kenapa? Panggil saudari saja tak
...more
Paperback, 453 pages
Published June 2018 by Penulisan2u
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Lamaran Di Taman Nakajima, please sign up.

Be the first to ask a question about Lamaran Di Taman Nakajima

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.65  · 
Rating details
 ·  105 ratings  ·  39 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Lamaran Di Taman Nakajima
heril azwan
May 15, 2018 rated it liked it
LAMARAN DI TAMAN NAKAJIMA
by Marissa

Teya, ditinggalkan suami selepas kecurangan Zafran bersama Dhiana, kawan sekerjanya terbongkar. Kecewa, Teya membawa diri ke Kundasang. Dalam pesawat dia mengenali Nik Adri, peguam dan duda. Sejak itu, hubungan mereka semakin rapat dan sejarah silam merapatkan lagi hubungan mereka. Namun, gangguan Zafran yang gila talak dan Dhiana yang tak henti-henti memfitnah menyukarkan hidup Teya. Kawan-kawan Nik tidak terkecuali menambah perisa. Nasib baik Hajah Sauwiyah,
...more
Nonieღserenity2bliss
Sep 25, 2018 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh PM.

N rasa the title is a little bit misleading. N ingatkan sebahagian besar cerita ini will be taking place dekat Jepun, but that wasn't the case. But it's ok, hal kecil jer.

As expected and as is the case with most of novel Marissa, LDTN adalah bahan bacaan yang santai. Walaupun ada beberapa manusia durjana yang menyusahkan, in terms of conflict, it wasn't that heavy.

Was it a fun read? It was okay tapi se
...more
Ririn Aziz
1. Tak tahu apa significance tajuk tu to the whole book. At first I thought maybe cerita ni berlatarbelakangkan Negara Jepun dan Taman Nakajima tu played a very big influence to the main characters. But actually no. Just lamaran masa pergi melancong ke Sapporo. Taman tu just conveniently located near their hotel. Just jalan2 kejap before moving to their next destination. And masa tu nama taman pun tak bagitau.

2. Banyak betul pengacau dalam hubungan Teya- Nik ni. Haishh penat betul nak hadap. At
...more
Haq Raihah
Jul 06, 2018 rated it it was amazing
Alahaiii... best nyer buku ni. Langsung tak rasa stres masa baca. Dr awal sampai akhir laa aku duk senyum-senyum dengan perangai si mat romeo tu. Siapa lg kalau bkn Nik. Selamba dia saja panggil Teya 'sayang'!

Teya dan Nik memang sgt sepadan. Dua-dua jenis cool gila kot! Tak tergugat langsung dgn anasir-anasir buruk di sekeliling mereka, dan Teya relaks jer tepis fitnah-fitnah bodoh yang disebarkan Dhinah di tempat kerja. Disbbkan perangai Teya yg cool tu, aku enjoy layan buku ni. Takde langsung
...more
Ogy Yusof
May 16, 2018 rated it really liked it
satu yang amat pasti, puan penulis Sarah Marissa ni bukan seorang yang kedekut. tak kedekut kisah cinta, tak kedekut kisah keluarga dan paling penting tak kedekut pengalamannya. setiap kali puan penulis ke mana-mana, akan ada saja langkah perjalanannya dalam karya. kali ini, ke jepun kita main salji.

teya, dihina suami sendiri. dihina oleh zafran kononnya hidup bersama teya tidak bahagia. dihina mandul sebab berkahwin cecah tiga tahun tapi belum terima zuriat. suami apakah ini? tambah burukkan ke
...more
Tiara Sapphire
Sep 25, 2018 rated it really liked it
buku ni mengingatkan aku pada Teduhan Kasih tapi dalam versi yg berbeza.

Teya yg bercerai selepas suami kena sailang dengan kawan sendiri. aku suka dengan watak Teya sebab jenis yg rileks je tapi sekali meletup mahu bernanah juga telinga orang yg kena sound tu. Nik pula si mat romeo dengan ayat manis yg padu, siapa tak cair wei.

suka dengan mak mentua dan kakak ipar Teya, sangat supportive dengan Teya walaupun yg buat onar darah daging sendiri tapi memang tak nak kompromi.

yg tak paham perangai kaw
...more
Que Razali
Oct 25, 2020 rated it liked it
Shelves: baca2020
[122-2020]

#LamaranDiTamanNakajima #Marissa

Anda stress? Carilah novel penulis Marissa. Tahap stress anda mungkin berkurang sedikit. Gitu macam promosi ubat. Kalau bercakap pasal novel Marissa, jalan ceritanya ringkas. Ringkas, namun padat dengan nilai kekeluargaan, kemasyarakatan dan kasih sayang. Kalau menulis pasal kisah keluarga, saya kira Marissa menulisnya dengan berkesan.

Perjalanan cerita antara Teya dan Nik sangat menghiburkan. Sebenarnya cerita antara mereka berdua biasa saja, tapi cerit
...more
Ras
Sep 01, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018-read

Banyak pengajaran boleh diambil daripada kisah buku ni. Konflik rumahtangga yang diketengahkan sememangnya realiti.


Contohnya apa yang berlaku kepada perkahwinan pertama Nik. Akibat mengutamakan kawan2 daripada isteri sendiri, rumahtangganya berantakan. Memang padanlah muka Nik apabila isterinya beralih arah.


Bagi kes Teya, memang besar hikmahnya dia dicurangi Zafran. Lelaki macam Zafran memang patut 'pass' kat Dhinah saja. Memang sepadan sangat perangai keduanya.


Babak keakraban Teya dan keluarga
...more
ωαη  ïzzαz
Jul 13, 2018 rated it really liked it
4.5*

Best!!Cerita yang ringan,santai dan juga lawak.Tak stress pun baca ni,serius.Kalau baca mesti akan tersenyum aje dengan perangai romeo Nik ni..

Aku suka dengan Teya ni.Even kena fitnah dan kena kutuk pun masih lagi boleh bersabar dan berbuat baik dkt orang yg fitnah tu,macam tak terkesan langsung.Dia punya aura positif tu mmg pergh👍.Untung jadi Teya ni,walaupun dah bercerai dgn suami dia tpi bekas mak mertua dan kakak ipar masih lagi baik dan rapat dgn dia,siap sokong dia lagi.Zafran mmg bodo
...more
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it liked it
Kisah hubungan suami isteri yang putus akibat gangguan orang ketiga dan juga kawan-kawan yang tak percayakan perkahwinan.. Umur dah tua pun masih nak enjoy.. Melalui novel ini, ada pengajaran yang ini disampaikan penulis.. Hubungan menantu dan mertua yang tak akan terputus walaupun pasangan bercerai.. Hubungan suami isteri yang hancur retak bila tersalah pilih kawan.. Memang menarik..
Intan  Musa
Aug 30, 2018 rated it liked it
Perkahwinan antara Ateya (Teya) dengan Zafran gagal kerana Mardhinnah (Dhinnah), rakan sekerja Teya. Perkahwinan Nik Adri dengan bekas isterinya juga tewas kerana sifatnya yang suka berfoya-foya dengan teman-temannya. Mereka bertekad untuk tidak melakukan kesilapan masa lalu lagi. Mereka mahu membina rumahtangga yang bahagia. Nik mula mendekati Teya. Mereka rasa serasi bersama dan mereka dapat restu bekas ibu mertua dan bekas kakak ipar Teya. Kedua orang tua Teya juga sama. Zafran mula cemburu. ...more
Little Meow
Jul 30, 2021 rated it really liked it
Konflik suami isteri yang bercerai kerana orang ketiga dan juga kawan-kawan. Jumpa pula dengan Nik, awalnya dilabel mat romeo siap dipanggil sayang sejak awal pertemuan. Banyak pengajaran boleh diambil terutama dalam hubungan sesama suami isteri. Memahami erti tanggungjawab dan galas sebaiknya. Juga hubungan bekas menantu dan mertua yang takkan mati. Sehingga ke sudah dianggap Teya sebagai anak mereka walaupun sudah bercerai. Bahasa santai dan konflik tidaklah berat tapi penuh pengajaran. Tahnia ...more
W. N. Izzaty
[BOOK 136]

Lamaran Di Taman Nakajima by Marissa.
.

Holla...I'm back. Hahaha...ni sebenarnya review untuk buku yang dah lama baca. Awal Ogos kot. Entahlah, aku sendiri pun dah lupa sebenarnya yang aku dah baca buku ni.
.

Okay, ni sebenarnya novel pertama Marissa yang kubaca. Tapi, novel Nueen, aku dah baca banyak la jugak. So, sebenarnya, gaya penulisannya sama je. Takde beza pun.
.

Teya jumpa ngan Nik masa dalam flight dari Sabah ke KL. Teya tertinggal phone, so, Nik la yang tolong simpan. So, bermula
...more
Wanshazat
Jul 25, 2018 rated it liked it
Pada aku cerita biasa2 je. Cerita santai2. Sehari boleh habis baca. Cerita duda dan dara. Cerita org2 yang tak percaya pada perkahwinan. Nasib baik watak Erin xde la extreme sangat. Kalo tak, haru.
Mimi Aqila
Oct 30, 2019 rated it really liked it
3.5 ⭐
Wan rohani harun
Aug 24, 2018 rated it really liked it
Shelves: romance-malay
I have stars in my eyes.... I love both Teya and Nik Adri. And I have to say I am amazed how the author described Nik. I mean, I am from Terengganu, and I really doubt men from my state could be that romantic? Hahahhaha... well maybe because the good ones are all taken! Anyway, this book deserves5 stars but I decided to give 4.5 because I really feel like I would like to know more about what happened to the baby. And maybe to know if her ex husband had a baby or not?
Nurul Nabilah
Sep 02, 2021 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
mzasykrh
Oct 20, 2020 rated it really liked it
Pertama kali baca tajuk, ingatkan kisah dorang bermula kat Taman Nakajima. Rupanya, Nik melamar Teya kat Taman Nakajima. Walaupun tajuk tak berapa ada kena mengena, tapi okay je. Cover pun lawa.

Sangat kagum dengan Teya, sebab suami curang pun boleh lagi relaks, tenang. Dah lah satu pejabat dengan skandal suami dia. Dah tu Teya siap difitnah oleh skandal suami dia, Dhinah. Kononnya Teya lah punca suaminya curang. Lmao. Dhinah and the gang ni menyakitkan hati betul. Tak tahulah macam mana Teya ni
...more
Ava Lee
Aug 12, 2021 rated it liked it
Novel yang ringan dan santai sesuai la nak isi masa lapang.

Si suami jatuh cinta pada perempuan lain, curang dan mahu berpisah dengan beralasan kerana si isteri " tidak boleh mengandung" kalau tidak mahu berpisah,, Siapalah nak diduakan? akhirnya mereka berpisah dan si pecinta hati baru si suami a.k.a rakan sekerjanya a.k.a Dhia sangat tak tahu diri dan suka bergosip, menfitnah Teya.

Kisah tentang percintaan si duda, Nik dan si janda, Teya - dimana ia sangat wholesome ya. Mereka jumpa di dalam pe
...more
Hasnah
Jan 20, 2021 rated it really liked it
As usual recall name of characters in this novel: Nur Ateya, Nik Ardi, Zafran, Dhinah, Hjh Sauwiyah (susah nak sebut 😌), Kak Kay, Linda, Mira, Aliyah, Hilda.

Ateya berpisah dengan Zafran kerana orang ketiga iaitu Dhiyah, rakan sepejabat. Hilda memilih untuk bercerai dengan Nik kerana sikap Nik yang lebih pentingkan kawan²nya.
Pertemuan antara Teya & Nik dianggap peluang kedua untuk diri masing² membina rumah tangga yang lebih kukuh atas pengalaman. Ringkasnya, kisah hubungan duda & janda bak kata
...more
Ynah Smdg
Apr 26, 2019 rated it liked it
Hahah.. Sy pun tersalah faham dgn tajuk ni. Ngatkn background cerita tu ada la jepun2. Tu yg grab buku ni. Buka ja page 1, silap dah tempoh penerbangan dr kk ke kl. Bukan 1jam setengah, tp 2 jam 30min tau. 😅. Bila nik ni memanggil Teya dgn panggilan 'sayang' wpun x kenal lg, sy bygkan nik ni seorang nakal dan sosial. Pastu yg bikin panas tu, dhinaa.. Alahai budu jg dia ni. 😂. Tp hubungan teya dgn bekas mentua tu mmg sgt rapat, sehinggakan bole brcuti sama2, and parents teya sikit ja watak. Hmm.. ...more
Eva
Oct 20, 2021 rated it it was amazing
Based on synopsis je, at first rasa macam tak nak baca. I thought its gonna be kinda cliche storyline. Tapi writer menyentuh about husband and wife relationships, abt family relations. And abt the 2 lovebirds that trying to overcome the past and make their new relationships works. Abt how the girl lose trust in men and the effort of the guy to acknowledge his past mistake and own it. That he tries to convince the girl of his honesty. I love this book ❤️ of course part the tramp and the jerk tu, ...more
Azean Sani
Jul 23, 2021 rated it it was ok
Bru dapat habiskan lagi separuh pembacaan setelah sekian lama ditinggalkan,thanks to mco i guess..boleh dikatakan hampir semua watak bermulut puaka termasuklah watak utama perempuan. Alangkah bagus kalo diperbanyakkan lagi adegan lucu di jepun waktu Nik cuba melamar si janda,malangnya penulis lebih suka fokus kpd sifat2 negatif pd hampir stiap watak yg ada,mcm tak logik kawan2 nik yg digambarkan berumur tp cr percakapan seperti BBNU,tiada kematangan lgsg.overall,tiada yg istimewa dgn hasil tulis ...more
Norliza Yusop
Nov 06, 2018 rated it really liked it
#LamaranDitamanNakajima.... kak Marissa dgn kisah cinta Nik dan Teya!...Kisah santai tanpa konflik berat..sesuai bacaan umum dgn bahasa yg mudah!

Teya dan Nik pasangan duda dan janda! Memasing belajar dr salah n khilaf perkahwinan terdahulu! Membaiki apa yg kurang! Menambah baik yg sedia ada!

Keseluruhan? citer ni menarik dan mampu buat saya membaca hingga akhirnya...rasa seronok n puas hati...tak ada sakit kepala malah emosi juga tenang sahaja membacanya! Tahniah kak Marissa!
Noorsaliza Mohd Hadad
Aug 20, 2018 rated it it was amazing
I am so in love with this book and this writer...
Baca kat wattpad then terus beli kat PBAKL2018.
Satu hari abis sebab mmg dah rasa tak boleh nak buat apa kalau stop.
Kisah ketabahan seorang perempuan yang ditinggalkan suami.. tapi dapat
kak ipar n mak mertua yang sangat2 baik..
Paling tak boleh blah, perempuan yang merampas adalah ember satu ofis.
Dia dah move on tapi ex dan perampa pulak meroyan..hahaha

Rinna MY
Oct 24, 2018 rated it really liked it
Best baca novel nie..tak banyak sangat konflik..
Geram ngan ngan Dhinah kawan sepejabat yg merampas suami Teya. Rasa tak bersalah laa plak dia nie.. bergabung plak ngan 2 orang kawan yang sama jerk perangai.

Suka ngan bekas mak mertua ngan kak ipar yang very the cool sebab sebelahkan bekas menantu dari anak sendiri..

Nik yang duda kawin plak ngan Teya yang janda.. sesuai sgt.. Nak tau lagi korang baca laa..
Melsriana
Mar 24, 2021 rated it really liked it
Shelves: 2021
Buku ni best jugak sebab suka baca scene Zafran, Dhinah dengan Teya. Geram je dengan Zafran awal awal tu berlagak gila nak mintak cerai lepas tu beria nak balik 🙄 suka dengan karakter Nik sebab dia sabar dan romantik. Dia sanggup tinggalkan kawan dia cuma sebab nak berubah kepada lebih baik. He’s so much better than Zafran, definitely 😌
Afiqa
Sep 21, 2021 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Handwiey ❁
Sep 11, 2021 rated it it was amazing
Kepada mereka yg gemarkan konflik rumah tangga, memang patut baca ni. Penyampaian cerita mudah dihadam. Setiap helaian kertas buat amarah kita berapi-api untuk watak antogonis tu. Dimulakan dengan bismillah, diakhiri dengan indah.
Qinnie
May 11, 2018 rated it it was amazing
Alhamdulillah cuti panjang jadi bolehlah menghadap buku2 pabkl.
Suka sangat kedua2 watak Ateya yang kuat dan tak meroyan berebut suami dan Nik yang menyedari kesilapan diri dan nak berubah.
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dheo's
  • Dia Tetap Sempurna
  • Dr. Alpha Male
  • Aku Ada
  • Deja Vu
  • Chan Rak Ter... Aku Cinta Kamu
  • Aku Lelakimu
  • Split
  • Akulah Si Heroin!
  • Mawaddah Ilmi Ingin Pulang
  • Ari
  • Tunjukkan Aku Satu Bintang
  • MY DANGEROUS ARLO RUSSO
  • #Hurt
  • Cik Isteri Dan Encik Suami
  • Demi Kamu, Anna Balqis
  • Dendam Bersulam Cinta
  • Bukan Dark Metalik
See similar books…

News & Interviews

For those of us north of the equator, it's time for chilly days, long nights, and plenty of time to cozy up with a new book–or book...
39 likes · 8 comments