Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Het schaduwspel” as Want to Read:
Het schaduwspel
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Het schaduwspel

3.66  ·  Rating details ·  164 ratings  ·  34 reviews
Eva Ment verkeert als dochter van een lakenkoopman in de betere kringen van Amsterdam. Op een literaire bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien: vriend van prins Maurits van Oranje en gouverneur-generaal van Batavia. Hij is tijdelijk terug in de Republiek, onder andere om een echtgenote te vinden.
In het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun
...more
Hardcover, 352 pages
Published July 2018 by Ambo|Anthos uitgevers
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Het schaduwspel, please sign up.

Be the first to ask a question about Het schaduwspel

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Leesdame
De eerste helft van ‘Het schaduwspel’ is voornamelijk beschrijvend en gemakkelijk te volgen. Soms zijn er ook flinke tijdsprongen in het verhaal. Hierdoor wordt het verhaal niet langdradig. In de tweede helft van het boek is meer ruimte voor sympathie en emoties. Het verhaal wordt meeslepender en je komt als lezer dichter bij Eva. Je gaat haar pijn en gemis voelen en je kruipt in haar hoofd.

Lees verder op mijn blog :)
Martina
Aug 09, 2018 rated it really liked it
Het verhaal kom een beetje moeizaam op gang, maar “eenmaal aan boord onderweg naar Batavia” zat ik er helemaal in en wilde eigenlijk alleen maar doorlezen! Ik hou van deze romans; historische feitjes en een beetje fictie!
Benthe van Wanrooij
Aug 22, 2018 rated it liked it
Niet mijn favo Simone vd Vlugt tot nu toe. Waar ik normaal in haar historische romans meeleef met de hoofdkarakters, viel dat nu een beetje tegen. Niettemin een fijn verhaal dat goed de Nederlandse geschiedenis beschrijft, en ook niet bang is kritisch te kijken naar slavernij en de andere bizarre dingen die de VOC deed.
Heleen Osse
Jul 08, 2018 rated it it was amazing
Dit boek is echt top! Mooi geschreven, van der Vlugt heeft haar research goed gedaan. Dit verhaal wil je lezen!
Jeanette
Oct 28, 2018 rated it it was amazing
Prachtige historische roman over Jan Pieterszoon Coen en zijn echtgenote Eva Ment. De beschrijving van de reis naar Bataviastad en het leven daar zijn zo goed dat ik het boek binnen een paar dagen heb uitgelezen.
Petra de Visser Roomer
Oct 27, 2018 rated it really liked it
Een heel mooi vlot geschreven verhaal. Het had van mij wel wat uitgebreider gemogen. Hoe het verder gaat met Eva, zou ik graag willen weten . Maar zeker weer een mooi historisch verhaal van Simone van der Vlugt
M. Van
Oct 27, 2018 rated it really liked it
Vlot te lezen boek, je wordt meegenomen naar de 17e eeuw en wilt het boek in 1 keer uitlezen. De VOC tijd met alle mooie en ook nare gebeurtenissen wordt indringend beschreven.
Charlotte
Jul 22, 2018 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Aad
Aug 12, 2018 rated it it was amazing
Historische romans van Simone van de Vlugt zijn heerlijk om te lezen. Deze greep me ook me erg aan! Erg makkelijk om je te verplaatsen in de hoofdpersonen. Erg leerzaam is het ook, geeft veel inzicht in de VOC en de kijk op de wereld in die tijd!
Maak vooral elk jaar een historische roman!
Jessie
Aug 16, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Prachtig verhaal. Ik baalde dat het afgelopen was (veel te snel naar mijn mening, ondanks de 300+ pagina's.
Patrice Van Trigt
Oct 22, 2018 rated it really liked it
Het is oktober 1623 te Amsterdam wanneer in Huize De Korendrager VOC gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen en Eva Ment elkaar ontmoeten. Het is duidelijk dat Jan zeer gecharmeerd is van de veel jongere Eva. Hij zoekt tijdens zijn bezoek aan Nederland een echtgenote die zich met hem wil vestigen in het door hem opgerichte Batavia op Java. Hier heeft hij het alleenrecht veroverd op de specerijhandel en hij moet terug om zijn stad en handel onder controle te houden en te beschermen. Hij vraagt o ...more
Gusta
Nov 10, 2018 rated it really liked it
De moeite waard om wat meer te weten te komen over de VOC(tijd). Heel vlot leesbaar.
Arline
Nov 10, 2018 rated it really liked it
Typisch weer een boek (historische roman) van de hand van Simone van der Vught. Leest heerlijk weg en je krijgt ook nog wat geschiedenis mee.
David Wolff
Oct 28, 2018 rated it liked it
Het boek geeft op geromantiseerde wijze een kijkje in het leven van Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw ten tijde van de gouden eeuw, de VOC en de kolonisatie van Indonesië. De geromantiseerde manier van schrijven blijft het boek, met zijn vele historische aspecten, goed leesbaar. Het is een interessant boek, maar zeker geen page-turner.
Annabel de Wit
Oct 24, 2018 rated it really liked it
Heel fijn boek, je merkt duidelijk hoeveel onderzoek en toewijding vd Vlught erin heeft gestopt. Feiten en fictie zijn mooi verweven, zoals gewend.
Paul Kater
Oct 20, 2018 rated it it was amazing
Shelves: nederlands
Een prachtig boek. Veel geschiedenis en bekende namen uit de Gouden Eeuw.
En veel geleerd over de handel en het reilen en zeilen van de VOC.
Bianca
Oct 18, 2018 rated it it was amazing
Gelukkig, van der Vlught weer op haar best.
Verhaal is historisch correct, personages zijn geloofwaardig, het leest goed en is zeker niet te zoetsappig. Wie van Rode Sneeuw in December houdt, kan z'n hart ophalen.
Karla Ubels
Jul 18, 2018 rated it really liked it
Een historische roman is de fijnste manier om geschiedenis te leren kennen. In deze roman, over een stukje VOC geschiedenis, beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva me ...more
Lotte Zandvliet
Sep 11, 2018 rated it it was amazing
Historische helden komen tot leven en worden door de sublieme beschrijvingen van Simone van der Vlugt mensen van vlees en bloed. Dat is een van de grootste talenten die deze schrijfster bezit.

Als inwoner van Hoorn weet ik dat Jan Pieterszoon Coen in het recente verleden behoorlijk het mikpunt van negatieve aandacht is geweest en dat het behouden van zijn standbeeld op de Roode Steen in Hoorn zelfs ter discussie heeft gestaan. Na het lezen van dit boek heb ik een duidelijker beeld van het leven v
...more
Herman
Oct 01, 2018 rated it did not like it
Namens David: een flutboek waar ik maar beter niet aan kon beginnen. Historische bouquet-reeks-boek, in zijn woorden :-)
Aileen
Jul 20, 2018 rated it liked it
Ik lees graag historische romans, maar deze voldeed net niet aan mijn verwachtingen. Het begon goed, de aanloop naar het vertrek naar Batavia en de reis hier naartoe worden gedetailleerd verteld en je kunt een band krijgen met de personages. Wel ben je dan op de helft van het boek, dus de tijd van Eva en haar familie op het eiland (en de reis terug) worden veel beknopter beschreven met flinke sprongen in de tijd. Wat mij betreft had het boek twee keer zo dik kunnen zijn en had dit allemaal veel ...more
Liza
Aug 17, 2018 rated it liked it
Historisch verhaal waarin fictie met feiten worden vermengd. We leven mee met Eva Ment die trouwt met Jan Pieterszoon Coen en met hem naar Batavia vertrekt rond 1630. Het leven in de tropen is zwaar en berooid komt Eva een paar jaar later als weduwe terug. Toch vindt ze nieuw geluk.
Hoewel het verhaal boeiend genoeg is had het voor mij wel iets beter verteld kunnen worden. Het blijft vaak in redelijk oppervlakkige beschrijvingen hangen.
Ingrid Snoeren
Jul 17, 2018 rated it liked it
Oei, dacht ik, een boek over JP Coen, net nu er zoveel over te doen is. Maar misschien ook een goede gelegenheid om iets te leren, te vertellen, de geschiedenis te laten spreken in de tijd waarin het werkelijk gebeurde.
Simone van der Vlugt doet haar research nauwgezet, laat je meebeleven en weet dat ook heerlijk leesbaar op te schrijven. En toch heb ik het gevoel dat voor veilig is gekozen, dat Jan Coen een beetje de hand boven het hoofd gehouden is...
Edith Doosje
Aug 14, 2018 rated it really liked it
Interessante geschiedenis over Jan Pieterszoon Coen, verteld vanuit het perspectief van Eva, zijn vrouw. Simone weet je helemaal mee te nemen in het bruisende Amsterdam van de VOC tijd en de harde kant van het leven in de koloniën. Ze schroomt niet om ook de negatieve rol van de Nederlanders te benoemen. Heb t in twee dagen uitgelezen terwijl ik aan t reizen was in Azië.
Julia
Sep 11, 2018 rated it liked it
Interessant en soms hartverscheurend onderwerp. Ik wist nog vrij weinig hierover dus ik vond het zeker een leuk boek om te lezen. Het boek las ook fijn door. Het verhaal was alleen iets te makkelijk geschreven. Maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Jacqueline
Aug 14, 2018 rated it really liked it
Een historische roman met veel plezier gelezen. Simone van der Vlugt verstaat de kunst van het doseren. In 2 avonden uitgelezen.
“De ervaring leerde Eva dat de tijd langzmer ging als ze hem snel wilde laten verstrijken, terwijl hij vlot voorbijgleed zodra ze berustte in zijn traagheid:.
Nelleke Den Daggelder
Aug 04, 2018 rated it really liked it
Van der Vlugt combineert mijn twee favoriete dingen: een goed boek en geschiedenis. Telkens weer verrast ze mij met haar goed geschreven, realistisch aandoende verhalen. Mooi ook dat aan het einde een goede verantwoording te vinden is wat betreft feit en fictie in het boek.
Sacha Kay
Aug 09, 2018 rated it liked it
Ik zou heel graag de schrijfster een touwladder op willen zien klimmen met maar één hand beschikbaar (vrouwen en kinderen/baby's werden omhoog gehesen, ken de feiten).

Voor de rest hou ik me in omdat het verhaal interessant was...
Bianca
Jul 28, 2018 rated it liked it
Shelves: romans
Een fijne roman in een historische setting. Leuk om eens gelezen te hebben en ook fijn om te lezen in het nawoord dat er gedegen achtergrond is gezocht bij dit boek. Net geen 4 sterren maar zeker aan te raden voor liefhebbers van historische romans.
Martyvanrijen
Aug 04, 2018 rated it liked it
Mengeling van fictie en werkelijkheid, speelt zich af in 17e eeuw in Amsterdam, op VOC-schip en in Batavia. Helaas wat mager verhaal, en had wat meer geschiedenis in mogen zitten. Bijzonder om te lezen terwijl we in Sri Lanka zitten, waar ook veel sporen van ons koloniaal verleden te vinden zijn.
« previous 1 3 4 5 6 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
Simone van der Vlugt is an acclaimed Dutch author, well known for her young adult novels. The reunion was her debut novel for adults, it sold over 200,000 copies and was translated into German, French and English.