Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Jadikan Aku Yang Terakhir” as Want to Read:
Jadikan Aku Yang Terakhir
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Jadikan Aku Yang Terakhir

by
3.81  ·  Rating details ·  103 ratings  ·  18 reviews
Selamanya kau kucinta hingga ke syurga... Kisah bermula apabila Deniz diarahkan oleh ayahnya, Aziz bekerja di kafe yang terletak di kawasan jauh dari Kuala Lumpur. Tanpa pengetahuan ayahnya yang bekerja di Madinah, Deniz telah bertukar tempat dengan adik tirinya, Aisyah Nadine.

Sementara Aisyah menyamar sebagai dirinya, Deniz pergi ke Izmir untuk bertemu ibu kandungnya tanp
...more
Paperback, 428 pages
Published July 2018 by Penulisan2u
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Jadikan Aku Yang Terakhir, please sign up.

Be the first to ask a question about Jadikan Aku Yang Terakhir

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.81  · 
Rating details
 ·  103 ratings  ·  18 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Jadikan Aku Yang Terakhir
Mai
May 03, 2018 rated it liked it
Buku ini sedikit sebanyak merubat kerinduan nak baca karya-karya Cikgu E-Man maklumlah last baca buku Pabila Romeo Vs Juliet, lama sgt rasanya tu.

Kisah Aisyah dan Deniz yg bertukar indentiti, kisahnya ringan-ringan dan santai je penulis pon mmg sengaja tak mahu buat kisah ni jadi dramatik. Saya suka. Kisah ni mcm permulaan siri baru kalau dah pernah baca novel2 penulis sebelum ni mmg penulis akan wujudkan watak-watak yg saling berkait tp tak ada masalah pon kalau tak baca ikut turutan. Agak-agak
...more
Ririn Aziz
3.75 bintang

Light reading.

Kisah percintaan dan kekeluargaan yang agak menarik. Simple storyline. Konflik pun ringan jer. Boleh bayang akan disukai ramai sekiranya dijadikan drama 😜.

Ni buku pertama yang saya baca nukilan penulis. Menurut salah seorang kawan saya, cerita ni agak under par berbanding buku2 penulis sebelum ini. Mungkin kerana ini permulaan untuk siri yang baru. Jadinya, penulis cuba memasukkan sebanyak mungkin info berkenaan watak-watak secondary (yang pastinya akan menjadi watak ut
...more
Ella
Jul 14, 2018 rated it liked it
Saya tertarik dengan cover novel ni yg ala2 cowboy. Kedua saya juga tertarik dengan setting dalam cerita ni. The land must be vast sehingga harus menunggang kuda atau guna ATV jika ia menjelejah setiap pelusuk ladangnya. Jalan masuk arah ke rumah amat panjang. Cuma tak pasti lah rumah tu diperbuat dari kayu atau batu? Hehehe..dah lupa.

Kisah switch identities between the women and falling in love with a man meant for another. Takdelah sampai menyayat hati ke apa. Conflict agak ringan. Fitnah yg c
...more
heril azwan
May 06, 2018 rated it really liked it
JADIKAN AKU YANG TERAKHIR
by E-man Sufi

Demi mencari ibu kandungnya, Deniz nekad melanggar perintah babahnya untuk bekerja di cafe anak kawan babahnya dan berangkat je Izmir. Sebagai ganti, Aisyah, adik tirinya disuruh ke sana. Manakan mungkin seorang veterinar boleh membakar roti! Selama ini, kerja-kerja dapur Deniz yang buat. Di sana, Aisyah bertemu Reyhan, abang kepada Iskandar, pemilik cafe tersebut. Sejak awal lagi, Reyhan memang tertarik dengan Aisyah. Namun, bila segalanya terbongkar, mampu
...more
Ras

2.8*
Tidak seperti yang saya harapkan tetapi masih boleh dilayan.
Saya juga lebih tertarik dengan kisah Aira-Andika berbanding kisah Aisyah-Reyhan.
Bacaan santai.
Ogy Yusof
Oct 17, 2019 rated it really liked it
deniz dan aisyah nadine, adik beradik tiri yang sangat rapat hubungan mereka. apa saja mereka berkongsi bersama termasuklah masalah. masalah dari deniz yang sangat rindukan ibu kandungnya buatkan dia mengharap yang aisyah setuju untuk menjadi 'pelakon'. pelakon yang mengaburi keluarga sahabat ayah mereka kerana deniz diarahkan untuk bekerja dengan anak kepada sahabat ayah mereka.

berat hati tapi demi sayangnya aisyah pada kakak tirinya, dia mengalah. menyamar sebagai deniz, seorang chef pastri da
...more
Sha Mohamed
Jan 06, 2019 rated it liked it
Novel yang santai dibaca.. Konflik yang ditimbulkan penulis pun tidak terlalu berat.. Pertukaran identiti antara dua beradik tiri.. Deniz yang disuruh berkerja di Kuantan oleh bapanya demi menghalang Deniz mencari ibunya bertukar tempat dengan Aisyah.. Aisyah terjatuh cinta dan pertukaran terbongkar.. Marah antara hero dan heroin tak lama.. Lepas tu kahwin.. gaduh gaduh manja gitu.. Ada aksi komedi dan juga manja manja..
Nonieღserenity2bliss
Feb 06, 2019 rated it liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM13. Pada sesiapa yang berminat, boleh PM.

Jalan ceritanya boleh tahan. and if i were to be real honest to myself, N sangat tertarik dengan watak koboi Reyhan ni.

I do like the first half of the story. N rasa Reyhan dengan Aisyah agak cute and sweet bersama. I even like Aisyah dengan Iskandar, walaupun Iskandar tu agak kasar perwatakannya.

But...when banyak sangat kisah dah mula menyelirat (Aira-Andika, Denis-Iskandar), N dah mula hilang fokus a
...more
Wan Amalyn
Sep 28, 2018 rated it liked it
Novel yang boleh dibaca dalam tempoh sekali hadap.

Tiada konflik yang berat.
Tiada watak antagonis yang melampau.

Sesuai untuk bacaan santai.
Maslina Omar
Aug 14, 2018 rated it really liked it
Kisah si Reyhan (Rey), koboi malaya yg digilai gadis. Punya pakej - tall, dark & handsome (& rich of course)😜. Tp dia ttp punya kekurangan.

Bertemu Aisyah (Aisy) yg twist identiti dgn kakak tirinya, Deniz demi menunaikan hasrat Deniz yg dipendam sekian lama. Di sini obvious strong bonding antara Aisy & Deniz walaupun mereka sekadar adik beradik tiri.

Ketika penyamarannya, Aisy jatuh cinta dgn Rey. Bila dia kantoi, Rey berasa sgt marah & tertipu. Namun atas nasihat Andi, sepupu Rey, hubungan Rey-Ai
...more
Yuni
Aug 11, 2018 rated it it was ok
Shelves: 2018, novel-melayu
Siapa di sini lebih berminat nak tahu ending aira dan andika??? Kita geng

Cerita dia oklah. Not so heavy. Cuma macam bodoh pula satu keluarga tak tahu yg aisya tu menyamar sebagai Deniz. Hanya kerana percaya, kamu benarkan a stranger masuk rumah. WOW

I like the cover because it's black
Fara Farhan
Jun 02, 2018 rated it really liked it
citer best..tp mcm mengelirukan..kata aisyah adik tiri deniz dan diorg sebaya..tp knp aisyah lahir bln june dan deniz plak bln dec..tu belum ada kesalahan yg lain2 lg😞
Mommy Farah
May 13, 2018 rated it it was amazing
Dah lama tak baca karya e-man sufi. Terubat rindu bila baca JAYT. Karya cg e-man kali ni lebih ringan dan santai berbanding novel2 terdahulu. Serius tak puas baca kisah cinta koboi reyhan dgn dr aisy ni. Sweet tahap pavlova. Harap2 lepas ni ada kisah aira - andika plak.
Yang terakhir, selamanya sampai syurga...♥️♥️
Watie Shaari
Kenape 3 bintang... Sebab mcm ade kekliruan sedikit.. Katenye deniz dan aisyah sebaya.. Dan deniz kakak tiri. Tapi deniz lahir bulan 12 aisyah lahir bulan 6..soo cam keliru sikit kat dsitu.. Lagi satu part antara deniz dan iskandar macam tergantung.. Mungkin penulis nak buat kisah mereka pulak.. Who knows..tapi aku sangat susah nak bace buku yang ade sequel. Bukan ape kekadang mende yang same je berulang.. Aku dah pernah rase.. Soo aku sangat takot untuk bace sequel. Unless sequel tu berbeza dar ...more
Puteri Nurcahaya
Jun 01, 2018 rated it really liked it
Dah agak lama sebenarnya x review novel, this is the 1st novel i read selepas mood membaca hilang di lautan..

Honestly, buku ni agak ringan, saya membayangkan bila heronya koboi, mayb agak menjengkelkan atau org akan panggil lelaki beku.. but it turns out that the hero is such a sweet boy, ada adab n menghormati org lain disebabkan hal 'itu'..😝😝

The heroin, erm.... a normal woman with such a good heart to begin with.. dan x rasa mcm malu2 kucing kalau dah sukakan someone.. Seorang yg berterus tera
...more
Aini Ismail
Mar 29, 2020 rated it really liked it
Bacaan santai. Sgt sesuai utk org yg tgh stres mcm sy skrg ni. Haha. Bila dah start baca, rasa susah nk brenti. Asyik rasa nak selak mukasurat seterusnya. Sy suka dgn olahan penulis mengenai lokasi dlm cerita ni. Tq & syabas buat penulis..(^_^)
...more
Suria A.Rahman
May 07, 2018 rated it it was amazing
Hmmmm....naskhah ni agak ringan sebenarnya.
Shada Sulaiman8301
Dec 14, 2018 rated it it was amazing
BEST!! SWEET SANGAT!! sesuai untuk sesiapa yang cari novel untuk release stress. Saya baca novel ni dekat link ni je https://www.e-sentral.com/book/info/2... ...more
Izzati Nahar
rated it it was amazing
Jul 07, 2018
Bihahabdul
rated it really liked it
Aug 02, 2019
Mass Lieza
rated it it was amazing
Feb 04, 2019
Idayu Mazlan
rated it liked it
Oct 06, 2018
Nurul Nazihah
rated it really liked it
Mar 12, 2019
Fikry Sempoi
rated it it was amazing
Aug 01, 2018
Sha889
rated it liked it
May 25, 2018
Honeyy ✨
rated it liked it
Aug 18, 2018
Aatieahmad
rated it really liked it
Jun 24, 2019
Mystical Creature
rated it really liked it
Jun 30, 2018
Nur Izatul
rated it it was amazing
Aug 28, 2018
Tiffanyespoir
rated it liked it
Mar 20, 2020
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dheo's
  • Cik Isteri Dan Encik Suami
  • Dr. Alpha Male
  • Lamaran Di Taman Nakajima
  • Panahan Cinta Mr Agoraphobia
  • Tak Sempurna Mencintaimu
  • 13 Jam A380
  • Kimchi Untuk Awak!
  • Hatiku Untuk Dia
  • Seadanya Aku
  • The Reason
  • Anastasia
  • Suamiku Si Mata Biru
  • I'm Not a Monster
  • Seperti Yang Dinanti
  • Awak Suka Saya Tak?
  • M.A.I.D.
  • Sehingga Kita Bertemu
See similar books…
234 followers
Nama penuh beliau Hafizah binti Haji Mohamed. Berasal dari Temerloh, Pahang. Melanjutkan pengajian dalam bidang Sains Komputer di Universiti Putra Malaysia. Anak keenam dari lapan orang adik beradik ini kini bekerja sebagai seorang guru.Karya beliau :

Suami Yang Kubenci (2011).

Hikayat Cinta Si Pematah Hati(2012)

Bukan Kerana Aku Tak Cinta yang kini diadaptasi ke drama (2013)

Pabila Romeo vs Juliet (t
...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our lis...
24 likes · 1 comments