Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Maia” as Want to Read:
Maia
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Maia

by
4.05  ·  Rating details ·  60 ratings  ·  23 reviews
Apa yang akan kau lakukan kalau kau tahu orang di sekeliling kau penuh dengan kepura-puraan?

Bagi Maia, dia memilih untuk mengasingkan diri. Biarlah dia hidup sepi tanpa sesiapa asalkan hatinya aman dan tidak terluka.

Namun perkenalannya dengan Azad mengubah semuanya. Kesepiannya mula terisi dan Maia mula terasa benar-benar 'hidup' untuk pertama kalinya.

Sayangnya, ada harga
...more
Paperback, 304 pages
Published April 2018 by Prolog Media
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Maia, please sign up.

Be the first to ask a question about Maia

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.05  · 
Rating details
 ·  60 ratings  ·  23 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Maia
Husna Rosli
Dec 07, 2018 rated it really liked it
4.5 to be exact. It was originally 4 star but I decided, I really like the emotions potrayed in the ending.

;)
heril azwan
May 03, 2018 rated it really liked it
MAIA
by Pasha

Kebolehan Maia membuatkan dia lebih selesa menyendiri ditemani sepi. Sejak kecil, dia dapat melihat perkataan-perkatan yang muncul di kulit manusia di depannya yang menunjukkan isi hati sebenar mereka. Lelah dengan sikap manusia yang bermuka-muka, Maia lebih selesa sendiri. Sehinggalah pertemuannya dengan Azad, satu-satunya manusia yang tidak menonjolkan apa-apa perkataan hitam di wajahnya seperti yang lain. Namun, ada tragedi yang menanti.

Kisah Maia yang ada kebolehan luar biasa lep
...more
Haq Raihah
Feb 01, 2020 rated it it was amazing
Yeayyyy buku pertama 2020😌

1- Maia. Aku suka dgn jln ceritanya. Ala2 trilogi Ajaib pun ada aku rasa, hahaha. Tp Maia lebih berfokus pd penolakan 'anugerah'nya. Dia tak boleh terima yg mata dia boleh nampak isi hati org lain. Dia anggap kebolehannya itu satu sumpahan.

2- Watak Maia tu sebenarnya agak annoyed. Sbb dia terlalu negatif. Tp mujurlah ada Azad. Disbbkan watak Azad tu best dan tak negatif mcm Maia, jd seronok bila setiap kali dia ada.
Lebih2 lg si Maia tu tak boleh 'baca' Azad, buatkan Mai
...more
Madam Lola
Jun 26, 2018 rated it liked it
MAIA- naskah kedua FH sebagai Pasha di bawah naungan PM. bermula pengembaraan mengenali insan istimewa bernama Maia. mungkin sebab maia ni masih trauma dan terkejut... dan dijuga dihimpit rasa bersalah dan sedikit kekurangan kasih sayang. ML x pasti.. mungkin ML terskip di mana2... sebelum Maia kemalangan kali pertama... Maia cakap dia x suka papanyer? tu aper kess???

awal perkenalan azad dab maia.. ML.ingatkan Azad ada kelebihan mind reader... sebab banyak benda dia boleh baca.. macam malik... e
...more
Ogy Yusof
May 03, 2018 rated it really liked it
bila punya kelebihan melihat apa yang tersirat dalam fikiran manusia lain, apakah yang anda akan lakukan?

a) marah dan membalas
b) diam dan biarkan

maia tidak begitu. dua-dua pun tidak. dia lebih senang tunduk dan tidak mahu memerhati. atas sikapnya itu yang buat dia sering dipinggirkan. betul kata ayu, maia hanya buat andaian sendiri tanpa mengambil kira hati dan perasaan orang lain. hanya sebab dia mampu melihat jalur-lajur hitam yang muncul atas kulit manusia lain dan kemudian perkataan yang ter
...more
Izzati Aisyah
Sep 18, 2018 rated it really liked it
Novel Maia ni memang buat orang susah nak letak bila dah baca. Nak tahu sangat segala rahsia yg menyebabkan Maia jadi mcm tu. Dan jangan sesekali rasa orang yg kita anggap annoying tu adalah orang jahat, sebaliknya orang yg kita nampak normal sebenarnya yg sakit. Memang tak terjangkalah jalan ceritanya. Dan suka giler dengan watak Azad. Sangat-sangat concern pasal Maia. Memanglah tujuan asal dia dekat dengan Maia pasal rasa bersalah dia dekat Anna but jauh dari sudut hati ada maksud lain disebal ...more
Siqahiqa
Jul 07, 2018 rated it liked it
Plot cerita menarik. Konsep yang dibawakan menarik. Tertanya-tanya apakah rahsia yang disimpan oleh Azad sehingga mungkin Maia tidak boleh menerimanya. Dan disebabkan itu, aku berterusan baca novel ini. Nak tahu sangat rahsia yang tersembunyi.

Cuma..

Cara penyampaian/olahan plot cerita tidak begitu menarik bagi aku. Mendatar saja. Ditambah pula dengan banyak kesalahan ejaan, kata ganti nama, ayat dalam novel ni yang membuatkan bacaan aku terganggu sampai aku kena tukar jadi ayat aku sendiri agar
...more
W. N. Izzaty
Jul 10, 2019 rated it really liked it
[BOOK 115]

Maia by Pasha.
.

Best!
.

Aku start baca buku ni pada pukul 10 malam. Lepas tu, bila dah separuh buku (around 12 midnight), mulalah rasa menyesal baca buku ni. Pertama, sebab tetiba je, ada scene pembunuhan kejam. Kucing-kucing yang mati dibiarkan di depan pintu kedai Pet Me. Siap ada kertas bertulisan MINE yang ditinggalkan. Tak lama lepas tu, mayat Puan Julia pulak yang ditemui dibunuh kejam dalam kedai tu. Lepas tu, mayat Azriq pulak. Siapa pulak yang bunuh Azriq ni sedangkan suspek utam
...more
Ainul Zaidi
Jul 26, 2019 rated it really liked it
Shelves: prolog-media
#Novel : Maia
Penulis : #Pasha
Penerbit : @prologmed

Baca bab-bab awal novel ni buatkan aku rasa nak melompat, bersinar-sinar mata aku. I was like ‘where you’ve been precious’. Walaupun sebenarnya aku dah beli lama dah novel ni, cuma baru tergerak hati nak baca. Buatkan aku tak berhenti terus menyelak sebab personaliti Maia sangat macam aku. Haha.. perasan sendiri.

Jalan ceritanya bagi aku agak perlahan tapi sebenarnya semua bab sangat berkait rapat untuk keseluruhan cerita. Jadi, aku kasi 7/10. Pua
...more
Hana
Dec 19, 2018 rated it really liked it
Another novel from Prolog Media.. macam biasa, novel Prolog Media tak pernah mengecewakan (ni ayat wajib untuk review novel2 Prolog Media)..hehe

Pada bahagian Prolog, novel ni nampak macam bergenre psycho thriller..

Bila sampai Bab 1 pulak, nampak macam kisah kekeluargaan..tapi knew it, this is Prolog Media..tak mungkin ceritanya pasal kekeluargaan yg biasa2 semata (ini setakat yg saya tau tentang novel2 Prolog Media yg selalu beri "sesuatu" kelainan dalam setiap novel mereka)

Dan di akhir Bab 1 /B
...more
Izz
Dec 18, 2019 rated it it was amazing
Buku ke-100 untuk tahun 2019. Penutup untuk tahun ni. Buku yang sangat best dari Pasha.

Mengisahkan pasal Maia yang kehilangan mama dia masa umur 7 tahun dalam kemalangan. Maia pula dapat "anugerah" atau digelarnya "sumpahan" sebab dia tak suka dengan anugerah tu. Dia boleh baca kata hati orang dengan melihat huruf² yang tertera di kulit orang tu. Kemudian, berjumpa dengan Azad dan selesa berkawan dengan Azad sebab Maia tak dapat baca kata hati Azad. Maia ni bekerja di kedai kucing milik Madam J
...more
Hannan
Dec 15, 2020 rated it liked it
It’s a fascinating story but.. I still feel something’s lacking here and there.

Pada awal bacaan, agak hambar. Aku hampir nak give-up jugak. Tapi hati ni sabar, sebab curious dgn Azad dan budak2 dekat rumah anak yatim tu. Benda yg lack tu bagi aku quite obvious. Macam ejaan, setting masa dan tahun yang tak consistent. Lepas tu emosi yg nak disampaikan aku tak berapa nak feel sangat. Bagi aku, emotional aspects yg cuba penulis lakarkan, tak cukup kick untuk aku. Selalunya, kalau buku tu cukup ‘re
...more
Nurul Azura
May 03, 2018 rated it really liked it
MAIA
PASHA ADAM
PROLOG MEDIA

28 Apr 2018

Maia...Maia...Maia...(tapi suara Shah Rukh Khan, boleh dak macam tu?) masa tu tengah mengelamun sebelum tido semalam lepas habis baca Maia...kesiannya dengan Maia..sob..sob..😢😢

Maia seorang yang istimewa tapi tak menganggap keistimewaan itu satu anugerah untuknya. Dia rela hidup sendirian tanpa mahu percaya pada sesiapa pun walau hakikatnya ada insan sekeliling yang ikhlas dengannya.

Kehadiran Azad membuatkan Maia hidup, tetapi ada sesuatu yang Maia perlu tahu
...more
Liya71
May 13, 2018 rated it it was amazing
Kudos to writer Pasha, berjaya membawa aku ke sisi lain seorang yang boleh dikatakan mind reader, tapi dia cuma boleh baca tulisan di atas kulit seseorang yang mengutuknya dengan kata-kata negatif.
reng
Maia mendapat anugerah boleh membaca fikiran negatif seseorang selepas mengalami kemalangan yang telah mengorbankan ibunya sementara dia pula mengalami kecederaan parah di mata. Sejak pembedahan kornea, dia dapat melihat semula dengan jelas, bersama tulisan negatif di hati orang lain di sekelilingn
...more
Zully Azizan
Apr 03, 2020 rated it it was amazing
Power gila cerita neh. HAHAHAHHAHA!!! Aku boleh hadap ko je MAIA sepanjang hari ni. Buku neh buku kedua Pasha yang aku pernah baca, buku pertama NADI. Tapi cerita neh lagi power gila.

Memang buku buku @prologmed tak pernah menghampakan aku. Tak pernah lagi ya. Walaupun penulis penulis dia taklah seglamer penulis lain, tapi hasil yang dikeluarkan memang awesome!!

Macam biasa, aku cuba tebak siapa yang menjadi dalang, atau macam mana jalan cerita neh akan berakhir tapi, tebakan aku melesetttt!! Itu
...more
Ndiahhmzah
Jan 19, 2020 rated it really liked it
"Tak seronok sebenarnya kalau kau boleh nampak apa yang hati orang rasakan. Bertambah tak seronok, kalau kau berhadapan dengan orang yang bercakap tak selari dengan hati." - maia, itulah gambaran bagi perasaan maia.

Memilih untuk mengasingkan diri. Sepi itu lebih indah buat maia.

"Kata orang, seseorang itu cuma akan tahu menghargai sesuatu bila dia sudah kehilangannya. Selagi ia masih menjadi milik kita, kita akan sentiasa berganggapan ia akan kekal menjadi milik kita sampai bila-bila. Kita terlu
...more
Amiratul Afida
Apr 05, 2020 rated it liked it
pada mulanya saya teruja untuk membaca novel ini berikutan pengalaman membaca karya Pasha yg sebelumnya iaitu Nadi yang sangat mengujakan...namun sedikit kecewa dengan karya ini kerana jalan ceritanya sedikit membosankan. kisah cinta antara hero dan heroin juga seakan gagal menjentik rasa pada pembaca...namun, tetap boleh dipuji kerana ini bukan suatu kisah klise...persoalan2 yg ditimbulkan dalam novel ini tetap mampu menerbitkan debaran kepada pembaca...
Wan rohani harun
Sep 28, 2018 rated it it was amazing
Gosh! The only book I managed to read in September. This book started off with a mystery and I was fooled. But as I read, I managed to understand the storyline. Good job author! I hope that the author would publish other books!
Wahida
Jul 19, 2020 rated it really liked it
Nak bagi 4.5/5 boleh tak?
Novel yang buat daku penasaran sampai ke sudah. Rasa tak lapar bila baca novel ni. Nak cepat² habis sebab nak tau rahsia apa yg Azad simpan.
Mazz
Aug 08, 2018 rated it really liked it
This tops it all for my current reads.

I think I like your alter ego way of writing much better, Cik Pasha Adam ;)
Azizah
Sep 19, 2020 rated it really liked it
Yang pasti karya ini lari dari bacaan kebiasaan KakChik. Ada sedikit thriller, misteri dan juga 'anugerah' yang istimewa tak semua orang ada.

Cuma naskhah ini boleh dikemaskan lagi dari segi editing.

Buat peminat thriller-mystery boleh cuba terbitan dari Prolog Media sebab setakat ni KakChik memang puas hati. ☺️
...more
Daisy
May 06, 2020 rated it liked it
She can ‘see’ other people real thoughts. That why for her, not seeing other people is a peace she’s looking for. Sunyi. Sunyi daripada melihat pemikiran manusia yang tak seperti yang diucapkan oleh mulut.
Nur Afiqah
rated it really liked it
Jun 03, 2020
Nir
rated it it was amazing
May 12, 2018
ZazaGaga
rated it it was amazing
Sep 14, 2018
AK
rated it liked it
Jun 22, 2018
Lindsay Say
rated it it was amazing
May 23, 2020
Fatennajwa
rated it it was amazing
Jul 24, 2020
Eta My
rated it really liked it
Jan 29, 2019
Squall
rated it liked it
May 12, 2018
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Nadi
  • Terang  Bulan
  • Kanvas
  • Sus.Suk
  • Shhh... Rahsia
  • Infiniti
  • Butterfly
  • Hello it's me
  • Rooftop
  • Mesej
  • Jika Aku
  • Dua [Two Soul Will Unite]
  • Sesuatu Yang Hilang
  • Cempaka Melati
  • Magisial
  • Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)
  • Naskah Terakhir Laura Isabell
  • Kita Yang Kedua
See similar books…
7 followers

News & Interviews

“I'm in a weird place because the book is about to come out. So I'm basically just walking around like a raw nerve and I'm not sure that I...
22 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »