Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Maia” as Want to Read:
Maia
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Maia

4.04  ·  Rating details ·  46 ratings  ·  18 reviews
Apa yang akan kau lakukan kalau kau tahu orang di sekeliling kau penuh dengan kepura-puraan?

Bagi Maia, dia memilih untuk mengasingkan diri. Biarlah dia hidup sepi tanpa sesiapa asalkan hatinya aman dan tidak terluka.

Namun perkenalannya dengan Azad mengubah semuanya. Kesepiannya mula terisi dan Maia mula terasa benar-benar 'hidup' untuk pertama kalinya.

Sayangnya, ada harga
...more
Paperback, 304 pages
Published April 2018 by Prolog Media
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Maia, please sign up.

Be the first to ask a question about Maia

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.04  · 
Rating details
 ·  46 ratings  ·  18 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Maia
Husna Rosli
Dec 07, 2018 rated it really liked it
4.5 to be exact. It was originally 4 star but I decided, I really like the emotions potrayed in the ending.

;)
AK
Jun 22, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018
Seingat-ingat AK, tak pernah lagi AK rate half-half tapi untuk Maia, I just had to. Sebab torn in between 3 and 4, jadi kita ambil tengah-tengah la.

Rating sebenar: 3.5*

Jalan cerita memang menarik. AK tak boleh nak nafikan. Lagipun AK memang sukakan gaya penceritaan author & olahannya. Sangat kena dengan AK! Kebetulan pula, kebolehan Maia sama pula dengan satu cerita yang bertajuk 'Kebahagiaan 3 Saat' di dalam salah sebuah komik manga yang AK baru baca. Jadi rasa teruja tu memang ada. Tapi...
...more
heril azwan
May 03, 2018 rated it really liked it
MAIA
by Pasha

Kebolehan Maia membuatkan dia lebih selesa menyendiri ditemani sepi. Sejak kecil, dia dapat melihat perkataan-perkatan yang muncul di kulit manusia di depannya yang menunjukkan isi hati sebenar mereka. Lelah dengan sikap manusia yang bermuka-muka, Maia lebih selesa sendiri. Sehinggalah pertemuannya dengan Azad, satu-satunya manusia yang tidak menonjolkan apa-apa perkataan hitam di wajahnya seperti yang lain. Namun, ada tragedi yang menanti.

Kisah Maia yang ada kebolehan luar biasa
...more
Haq Raihah
Feb 01, 2020 rated it it was amazing
Yeayyyy buku pertama 2020😌

1- Maia. Aku suka dgn jln ceritanya. Ala2 trilogi Ajaib pun ada aku rasa, hahaha. Tp Maia lebih berfokus pd penolakan 'anugerah'nya. Dia tak boleh terima yg mata dia boleh nampak isi hati org lain. Dia anggap kebolehannya itu satu sumpahan.

2- Watak Maia tu sebenarnya agak annoyed. Sbb dia terlalu negatif. Tp mujurlah ada Azad. Disbbkan watak Azad tu best dan tak negatif mcm Maia, jd seronok bila setiap kali dia ada.
Lebih2 lg si Maia tu tak boleh 'baca' Azad, buatkan
...more
Madam Lola
Jun 26, 2018 rated it liked it
MAIA- naskah kedua FH sebagai Pasha di bawah naungan PM. bermula pengembaraan mengenali insan istimewa bernama Maia. mungkin sebab maia ni masih trauma dan terkejut... dan dijuga dihimpit rasa bersalah dan sedikit kekurangan kasih sayang. ML x pasti.. mungkin ML terskip di mana2... sebelum Maia kemalangan kali pertama... Maia cakap dia x suka papanyer? tu aper kess???

awal perkenalan azad dab maia.. ML.ingatkan Azad ada kelebihan mind reader... sebab banyak benda dia boleh baca.. macam malik...
...more
Ogy Yusof
May 03, 2018 rated it really liked it
bila punya kelebihan melihat apa yang tersirat dalam fikiran manusia lain, apakah yang anda akan lakukan?

a) marah dan membalas
b) diam dan biarkan

maia tidak begitu. dua-dua pun tidak. dia lebih senang tunduk dan tidak mahu memerhati. atas sikapnya itu yang buat dia sering dipinggirkan. betul kata ayu, maia hanya buat andaian sendiri tanpa mengambil kira hati dan perasaan orang lain. hanya sebab dia mampu melihat jalur-lajur hitam yang muncul atas kulit manusia lain dan kemudian perkataan yang
...more
Izzati Aisyah
Sep 18, 2018 rated it really liked it
Novel Maia ni memang buat orang susah nak letak bila dah baca. Nak tahu sangat segala rahsia yg menyebabkan Maia jadi mcm tu. Dan jangan sesekali rasa orang yg kita anggap annoying tu adalah orang jahat, sebaliknya orang yg kita nampak normal sebenarnya yg sakit. Memang tak terjangkalah jalan ceritanya. Dan suka giler dengan watak Azad. Sangat-sangat concern pasal Maia. Memanglah tujuan asal dia dekat dengan Maia pasal rasa bersalah dia dekat Anna but jauh dari sudut hati ada maksud lain ...more
Siqahiqa
Jul 07, 2018 rated it liked it
Plot cerita menarik. Konsep yang dibawakan menarik. Tertanya-tanya apakah rahsia yang disimpan oleh Azad sehingga mungkin Maia tidak boleh menerimanya. Dan disebabkan itu, aku berterusan baca novel ini. Nak tahu sangat rahsia yang tersembunyi.

Cuma..

Cara penyampaian/olahan plot cerita tidak begitu menarik bagi aku. Mendatar saja. Ditambah pula dengan banyak kesalahan ejaan, kata ganti nama, ayat dalam novel ni yang membuatkan bacaan aku terganggu sampai aku kena tukar jadi ayat aku sendiri agar
...more
W. N. Izzaty
Jul 10, 2019 rated it really liked it
[BOOK 115]

Maia by Pasha.
.

Best!
.

Aku start baca buku ni pada pukul 10 malam. Lepas tu, bila dah separuh buku (around 12 midnight), mulalah rasa menyesal baca buku ni. Pertama, sebab tetiba je, ada scene pembunuhan kejam. Kucing-kucing yang mati dibiarkan di depan pintu kedai Pet Me. Siap ada kertas bertulisan MINE yang ditinggalkan. Tak lama lepas tu, mayat Puan Julia pulak yang ditemui dibunuh kejam dalam kedai tu. Lepas tu, mayat Azriq pulak. Siapa pulak yang bunuh Azriq ni sedangkan suspek
...more
Ainul Zaidi
Jul 26, 2019 rated it really liked it
Shelves: prolog-media
#Novel : Maia
Penulis : #Pasha
Penerbit : @prologmed

Baca bab-bab awal novel ni buatkan aku rasa nak melompat, bersinar-sinar mata aku. I was like where youve been precious. Walaupun sebenarnya aku dah beli lama dah novel ni, cuma baru tergerak hati nak baca. Buatkan aku tak berhenti terus menyelak sebab personaliti Maia sangat macam aku. Haha.. perasan sendiri.

Jalan ceritanya bagi aku agak perlahan tapi sebenarnya semua bab sangat berkait rapat untuk keseluruhan cerita. Jadi, aku kasi 7/10. Puas
...more
Hana
Dec 19, 2018 rated it really liked it
Another novel from Prolog Media.. macam biasa, novel Prolog Media tak pernah mengecewakan (ni ayat wajib untuk review novel2 Prolog Media)..hehe

Pada bahagian Prolog, novel ni nampak macam bergenre psycho thriller..

Bila sampai Bab 1 pulak, nampak macam kisah kekeluargaan..tapi knew it, this is Prolog Media..tak mungkin ceritanya pasal kekeluargaan yg biasa2 semata (ini setakat yg saya tau tentang novel2 Prolog Media yg selalu beri "sesuatu" kelainan dalam setiap novel mereka)

Dan di akhir Bab 1
...more
Nurul Azura
May 03, 2018 rated it really liked it
MAIA
PASHA ADAM
PROLOG MEDIA

28 Apr 2018

Maia...Maia...Maia...(tapi suara Shah Rukh Khan, boleh dak macam tu?) masa tu tengah mengelamun sebelum tido semalam lepas habis baca Maia...kesiannya dengan Maia..sob..sob..😢😢

Maia seorang yang istimewa tapi tak menganggap keistimewaan itu satu anugerah untuknya. Dia rela hidup sendirian tanpa mahu percaya pada sesiapa pun walau hakikatnya ada insan sekeliling yang ikhlas dengannya.

Kehadiran Azad membuatkan Maia hidup, tetapi ada sesuatu yang Maia perlu tahu
...more
Izz
Dec 18, 2019 rated it it was amazing
Buku ke-100 untuk tahun 2019. Penutup untuk tahun ni. Buku yang sangat best dari Pasha.

Mengisahkan pasal Maia yang kehilangan mama dia masa umur 7 tahun dalam kemalangan. Maia pula dapat "anugerah" atau digelarnya "sumpahan" sebab dia tak suka dengan anugerah tu. Dia boleh baca kata hati orang dengan melihat huruf² yang tertera di kulit orang tu. Kemudian, berjumpa dengan Azad dan selesa berkawan dengan Azad sebab Maia tak dapat baca kata hati Azad. Maia ni bekerja di kedai kucing milik Madam
...more
Liya71
May 13, 2018 rated it it was amazing
Kudos to writer Pasha, berjaya membawa aku ke sisi lain seorang yang boleh dikatakan mind reader, tapi dia cuma boleh baca tulisan di atas kulit seseorang yang mengutuknya dengan kata-kata negatif.
reng
Maia mendapat anugerah boleh membaca fikiran negatif seseorang selepas mengalami kemalangan yang telah mengorbankan ibunya sementara dia pula mengalami kecederaan parah di mata. Sejak pembedahan kornea, dia dapat melihat semula dengan jelas, bersama tulisan negatif di hati orang lain di
...more
Ndiahhmzah
Jan 19, 2020 rated it really liked it
"Tak seronok sebenarnya kalau kau boleh nampak apa yang hati orang rasakan. Bertambah tak seronok, kalau kau berhadapan dengan orang yang bercakap tak selari dengan hati." - maia, itulah gambaran bagi perasaan maia.

Memilih untuk mengasingkan diri. Sepi itu lebih indah buat maia.

"Kata orang, seseorang itu cuma akan tahu menghargai sesuatu bila dia sudah kehilangannya. Selagi ia masih menjadi milik kita, kita akan sentiasa berganggapan ia akan kekal menjadi milik kita sampai bila-bila. Kita
...more
Wan rohani harun
Sep 28, 2018 rated it it was amazing
Gosh! The only book I managed to read in September. This book started off with a mystery and I was fooled. But as I read, I managed to understand the storyline. Good job author! I hope that the author would publish other books!
Mazz
Aug 08, 2018 rated it really liked it
This tops it all for my current reads.

I think I like your alter ego way of writing much better, Cik Pasha Adam ;)
Nir
rated it it was amazing
May 12, 2018
ZazaGaga
rated it it was amazing
Sep 14, 2018
Eta My
rated it really liked it
Jan 29, 2019
Squall
rated it liked it
May 12, 2018
Siti Umira
rated it it was amazing
Jan 06, 2019
Nuraminah
rated it really liked it
Sep 05, 2018
fizzrosie_
rated it liked it
May 27, 2018
Emma
rated it really liked it
Aug 28, 2019
syaznini
rated it really liked it
Nov 17, 2019
Norieza Aiman
rated it liked it
Dec 30, 2018
Wan Amalyn
rated it liked it
Oct 15, 2018
Aika
rated it it was amazing
May 03, 2018
Zarlina Ahmad
rated it it was amazing
Sep 02, 2018
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Shhh... Rahsia
  • Cempaka Melati
  • Missing Pages
  • Butterfly
  • Dheo's
  • Nadi
  • Kanvas
  • Infiniti
  • Magisial
  • Jika Aku
  • Rooftop
  • Terang  Bulan
  • Mesej
  • Hello it's me
  • Lamaran Di Taman Nakajima
  • Sus.Suk
  • Memori Inara
  • Dua [Two Soul Will Unite]
See similar books…

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our lis...
20 likes · 39 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »