Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)” as Want to Read:
Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)

by
4.43  ·  Rating details ·  67 ratings  ·  19 reviews
"Walau apa pun niat kau, hasilnya takkan sama Nadiah. Takkan sama!"

***

Nadiah mula menulis apa saja yang ingin diluahkan perasaannya pada waktu itu. Tidak semena-mena, Nadiah terasa kepalanya berpusing. Semuanya menjadi gelap.

***

Nadiah membuka mata perlahan-lahan. Dia sedang terbaring di atas katil. Fikirnya, mesti Ilyani yang memapahnya. Dia tidak ingat apa yang berlaku
...more
Paperback, 339 pages
Published April 2018 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sekali Lagi, please sign up.

Be the first to ask a question about Sekali Lagi

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.43  · 
Rating details
 ·  67 ratings  ·  19 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Sekali Lagi (Sekali Lagi, #1)
Sha Mohamed
Feb 16, 2019 rated it really liked it
Walau berapa kali pun kita dapat kembali ke masa lalu, perubahan yang kita buat tu tetap memberi kesan yang berbeza dalam kehidupan kita dan tak akan sama dengan masa depan kita.. Buku ini mengajar tentang itu.. Peluang yang datang, datang dengan tanggungjawab yang besar.. Cerita merentas masa yang sangat memberi kesan pada emosi Sha yang membaca.. Kita selalu lupa menghargai kehidupan yang kita ada dan berharap kita boleh patah ke masa lalu..
heril azwan
Oct 27, 2018 rated it liked it
Nadiah, selepas menerima diari dari kawannya, telah kembakitke masa silam, ketika dia berumur 16 tahun tepatnya, dan mula berusaha untuk mengubah takdirnya yang derita. Namun, segalanya tidak seperti yang dirancang, malah makin menyukarkan dan lebih membawa keburukkan.

Sebuah kisah time travel melalui sebuah diari, namun hanya yang mencatat saja boleh mengalaminya. Nadiah adalah pemilik diari itu, dan hanya dia yang boleh merentas masa. Namun, sedikit tertanya, apakah keistimewaan diari itu
...more
Ndiahhmzah
Jul 21, 2019 rated it really liked it
"Kenapa Allah hantar aku ke sini kalau dia bukan dia?" - nadiah

"Kau bayangkan apa yang manusia mampu buat kalau kuasa mengubah masa ada dalam genggaman mereka. Mampu mengubah takdir. Boleh selamatkan dunia, atau musnahkannya."

"Kalau kita kata takdir itu berubah, kita maksudkan yang Tuhan tu lemah. Allah kan Maha Mengetahui. Dia pasti tahu apa yang berlaku dari awal penciptaan dunia sampai akhirat. Dia dah tetapkan semuanya..." - adam

Auni zainal tak pernah menghampakan. Salah satu penulis yang
...more
Kdjxh
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Best! Tak menyesal beli.
Eyqa  Zaque (The Hundred Pages)
1 Sit Reading Yay!

Boleh tak membaca tanpa nak review lopong2 kosong Hehe. Saya baca ni just out of curiousity.

Jalan cerita dia best, but cant get this thought out of my mind (like I've been reading enough time travelling books/movies and at the end..) bahawa hidup adalah perjuangan perseorangan.

Ada dua kebenaran. Nadiah doing a silly mistake dari awal lagi! Tapi.. kebenaran yang satu lagi adalah, everyone doing mistakes of their own, sebab kita tak mampu baca kejadian di masa depan jadi gugurlah
...more
Aisyah Nur
Jun 23, 2018 rated it it was amazing
Bagi saya, karya yang mengetengahkan merentas masa atau "time travelling" merupakan cubaan yg sangat berani. Drama dan movie kegemaran sy pun bertemakan time travel / parallel world. Penulisan dan pemghasilan karya tema ini dilihat sebagai satu cabaran yg besar dan rumit kpd penulis2 kerana pemahaman pembaca/penonton mungkin terbatas; banyak pertindihan event dan persoalan (mcm loophole) boleh berlaku.

Tahniah kepada penulis kerana saya sgt suka akan Sekali Lagi! Kenapa sy suka? Time travel ni
...more
ikha yusuf
Apr 11, 2019 rated it it was amazing
Somehow Khalis n Nadiah love story made me want more of their moments.
Awan
Dec 15, 2019 rated it really liked it
Buku yang berani lari daripada norma novel-novel melayu masa kini! Berani dan kreatif! Itu
yang saya terfikir ketika baca buku ini. Saya paling suka apabila buku ini tidak mengutamakan kisah cinta yang mengarut dan meluatkan.
.
Agak lama juga saya tidak tenggelam dalam pembacaan buku. Biasanya, selepas satu-satu bab, saya akan berhenti buat kerja lain.. tapi novel Sekali Lagi ini.. sekali lagi saya buat keputusan untuk abaikan urusan lain sebab nak habiskan baca novel ini dengan cepat.. teknik
...more
Rina~
Sep 03, 2019 rated it it was amazing
Absolutely love the book~ Kepada sesiapa yang hampir putus asa pada beberapa muka surat yang pertama, jngan risau teruskan je sbb segala persoalan anda akan terjawap. Totally recommend the book
sn_fiq
Oct 20, 2019 rated it it was amazing
Salah satu novel pengembaraan masa yang menarik yang pernah saya baca.
Plot semasa watak-watak mengembara merentasi masa agak mudah untuk difahami.

Moral: Hargailah masa yang ada dengan mereka yang anda sayang sementara mereka masih ada.
Anis Naazira
Jul 11, 2019 rated it really liked it
I always look forward to any book/plot/drama that involve time travels. Nice plot though the characters hold a lot of grudges along the way 😅
Siti Khadijah Mn
May 30, 2018 rated it it was amazing
Jika anda seorang fast reader seperti saya, saya sarankan terlebih dahulu supaya menukar gaya bacaan anda dengan tertib dan perlahan-lahan; kerana bacaan pantas tidak sesuai untuk dipraktikkan untuk novel genre ini. Konsep yang diketengahkan oleh penulis - merentas masa; mungkin pernah anda baca dimana-mana sebelum ini. Tetapi intensitinya sangat berbeza dengan yang ini.

70 mukasurat yang pertama; penceritaannya agak perlahan bagi saya. Lantas, saya melajukan pembacaan. Setibanya di 100
...more
Iris Ymra
Oct 15, 2018 rated it it was amazing
Seriously, buku ni bukan tipikal buku Melayu yang pernah saya baca, mungkin banyak saja buku yang seperti ini tapi kita terlalu sering disajikan dengan kisah tipikal cinta yang sudah boleh kita tebak jalan ceritanya.

Tetapi untuk Sekali Lagi, tiada satu perkara yang mudah untuk diteka. Dan tiada perkara yang bagai tidak masuk dek akal walaupun kisah ini tentang pengembaraan merentas masa. Kerana sebetulnya ketika pengembaraan Pengembara masa yang pertama, hanyalah untuk meletakkan semula
...more
Wan Nor Hanifah Hidayah Hanifah Hidayah Wan Kamaruddin
Pada awalnya, saya merasakan novel ini begitu memeningkan kerana terlalu banyak insiden yang berlaku di waktu yang berbeza.

Namun, penulis mampu membawa saya mengembara satu persatu peristiwa yang berlaku sehingga berjaya menghabiskan novel ini dalam masa satu hari.

Cerita tentang pengembaraan masa yang begitu sarat dengan mesej yang ingin disampaikan.

Penuh dengan perkara yang tidak terduga. Membuatkan kita tersedar bahawa kita perlu menghargai orang sekeliling. Namun, pada masa yang sama, kita
...more
Dayangazraazreen
May 23, 2018 rated it it was amazing
Kita tak mampu nak ubah takdir yang dah terjadi. Kita tak mampu nak kembali ke masa lalu untuk ubah semua benda. Tapi Kalau diberi peluang,semua orang pasti mahu betul kan keadaan kan. Dalam hidup,manusia diberikan 2 pilihan. Samaada mahu jadi baik atau sebaliknya. Jangan pernah salahkan takdir kalau ko jadi jahat. Tapi salahkan diri sendiri yang memilih untuk jadi jahat.

Recommended buku yang sangat best

Tahniah kepada penulis & penerbit

😍😍😍
Farhan Anuar
Sep 24, 2018 rated it it was amazing
Best sangat sangt sngattt!!!!! Recommended for all ppl! How i want to describe this book is spechless bcs of pilot twist. So belilah. And baca sendiri. Aku baca buku ni 1 hari setengah je. Bcs unstoppable
Najahsrph
Jun 13, 2018 rated it it was amazing
Shelves: family-library
Its like reality. Brilliant work. ...more
Hidayah_aya
Oct 01, 2018 rated it really liked it
Sekali Lagi tulisan @aunizainal terbitan @imanpublication

Ramai sangat orng review kata best, akhirnya saya yang dengan tujuan asal hanya ingin membelek, terus menghabiskan bacaan dalam masa 2 jam.
Novel ni memang luar biasa sebab ni pertama kali saya baca novel melayu yang membawa konsep merentas masa. Biasa kita tengok movie atau baca novel orang putih je cam tu, tapi Sekali Lagi berjaya membawa konsep baru.

Gaya penulisan kak Auni betul-betul berjaya membawa saya mengembara bersama watak-watak
...more
Izz
Sep 01, 2019 rated it liked it
Sis minta maaf...tapi sis lost lar dalam cerita ni. Sis yang blur kot. Apa jadi kat Nadiah tu lepas dia time travel back? I mean apa jadi selepas itu? Adakah dia bersama Khalis balik? Atau dah ubah masa depan dia? Sumpah sis tak paham dan blur. Pastu ending dia macam tergantung, sebab last diari tu dapat kat Khalis, si Khalis plak yang travel back? Eh tak paham lar...
N Husna
rated it it was amazing
Mar 28, 2020
Nur
rated it it was amazing
Jul 13, 2019
Zetty Sofia
rated it it was amazing
Aug 19, 2019
Tea
rated it it was amazing
Apr 04, 2019
AreaMall
rated it it was amazing
Aug 12, 2018
Masturahnur
rated it it was amazing
May 03, 2018
Jannatun
rated it it was amazing
Dec 31, 2018
Nur Izzaidah Abdull Zubi
rated it it was amazing
Dec 30, 2018
Sn Hakimah
rated it it was amazing
Nov 12, 2018
fizzrosie_
rated it liked it
Aug 04, 2019
Fatanah
rated it it was amazing
Apr 03, 2020
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Stigma
  • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
  • Impian Jalanan
  • Khayalan
  • Signature Jalanan
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Hiatus
  • Karma (Sekuel Novel Stigma)
  • Arkitek Jalanan
  • Letters to God
  • Esc.
  • Detour
  • Bagaikan Puteri (Bagaikan Puteri, #1)
  • Cinta Sufi (Bagaikan Puteri, #4)
  • Shhh... Rahsia
  • Komik Dr Muharikah: Survival
  • Pelukis Jalanan
  • Projek Athena: Manusia Ciptaan
See similar books…
28 followers
Auni Zainal (lahir 1988) ialah penulis novel yang berasal dari negeri Perak, Malaysia. Novel pertama beliau, Sekali Lagi yang bertemakan jalan cerita merentas masa dan dunia selari (parallel world) telah diterbitkan pada April 2018.

Beliau merupakan graduan dalam bidang kejuruteraan mekanikal dari Universiti Monash Malaysia pada tahun 2011 dan bekerja sebagai seorang jurutera sebelum beralih ke
...more

News & Interviews

Twists, turns, and whodunits. We pride ourselves on recommending some great mysteries and thrillers here at the Goodreads office. So, we decided...
70 likes · 29 comments