Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Impian Jalanan” as Want to Read:
Impian Jalanan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Impian Jalanan

by
4.52  ·  Rating details ·  192 ratings  ·  43 reviews
Orang kata melukis tak boleh jadi kaya.
Tak boleh jadi jutawan.

Tak apa. Biar aku cuba.
Paperback, 351 pages
Published April 2018 by Iman Publication
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Impian Jalanan, please sign up.

Be the first to ask a question about Impian Jalanan

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Ririn
Habis dalam masa 3 jam lebih sahaja, itu pun ada ketika berhenti sekejap untuk melakukan urusan lain. Memandangkan ini adalah sesuatu kejayaan yang sudah lama meninggalkan saya, maka tidak hairanlah jika dianugerahkan 5 bintang kan?

Tbc

***********************************************
20 Jun 2018

Baru berkesempatan untuk menulis. Sebelum ni sibuknya mengalahkan menteri! Hahaha

Teme pandai bercerita. Itu kekuatannya yang utama pada pandangan saya. Kalaupun seorang penulis mempunyai cerita yang bagus t
...more
Nur Elvina
Aug 14, 2018 rated it really liked it
Tora Teme kembali! Sebenarnya agak lewat untuk meraikan kelahiran buku 3 Teme tapi tak mengapa, a book you never read is a new book.

Mengangkat tema yang sama seperti mana abang-abangnya(Arkitek Jalanan & Pelukis Jalanan) Impian Jalanan tidak menghampakan. Kali ini kita dibawa menyusuri kisah hidup Iskandar seorang yang aku anggap istimewa atas kecekalan dia dalam mengatasi kelemahannya. Walaupun banyak kali tersandung dek masalah-masalahnya tapi sedikit pun Ikiy tidak berputus asa dan terus
...more
Shahrul AhLami
May 27, 2018 rated it it was amazing
Impian Jalanan. Teme Abdullah. Iman Publications. 2018.

1) Pertama sekali, aku nak cakap memang seronok baca buku ini. Tak rugi untuk kau melabur duit dan baca buku ni.

2) Melihat kepada dua buah buku yang ditulis oleh Teme sebelum ni, kulit buku dia mesti ada lukisan dia sendiri. Cantik woh. Kalau nak tahu, waktu PBAKL haritu, buku Pelukis Jalanan ( buku pertama Teme ) telah memenangi anugerah kulit buku terbaik. Tahniah Teme & Iman Publications.

3) Ok, sekarang cerita buku Impian Jalanan ni p
...more
Iman Danial Hakim
Nov 02, 2018 rated it liked it
I enjoyed the story the way it is.
Aishah Amira
May 01, 2018 rated it really liked it
Kali ini, buku ketiga Teme dalam Siri Jalanan menceritakan tentang Iskandar/Ikiy.

Penceritaan bermula dari usia Ikiy 5 tahun sehingga ke dewasa. Teme menceritakan bagaimana penerimaan orang sekeliling terhadap Ikiy yang mengalami masalah pertuturan dan juga pembacaan. Tentang bagaimana Ikiy menghadapi kesukaran untuk bersuara di dalam kelas kerana risaukan masalah pertuturannya, juga tentang pengiktirafan bakat Ikiy dalam bidang lukisan. Cerita di dalam Babak 1 berkisarkan zaman persekolahan Ikiy
...more
Irni
May 11, 2018 rated it liked it
Buku ketiga tulisan Teme Abdullah ini menyentuh kisah zaman kanak-kanak dan impian. Iskandar yang berbakat melukis namun mempunyai masalah pembelajaran dan pergaulan sosial. Sisi menarik buku ini pada selitan mimpi Iskandar dalam beberapa bab. Selitan ini mengimbau kembali kisah buku pertama dan kedua.
Yazlina Saduri
Jul 21, 2018 rated it it was amazing
Saya baca Impian Jalanan sejurus selepas Arkitek Jalanan. Kesannya memang nyata lebih deep terkesan. Banyak nasihat atau hujah yang dikongsikan oleh Ikiy dan Mad yang memberi kesedaran, tapi tak sentap. Hairan juga, mostly common sense saja, contohnya 'we make people happy we feel happy, the feeling is better than having millions in our bank account'. Tapi yang bestnya, bebelen Ikiy mahupun Mad tak buat saya sentap. Agaknya penulis yang memang dari awal dah kata dia tak berapa berkenan dengan st ...more
Sharulnizam Mohamed Yusof
Jun 19, 2018 rated it really liked it
Shelves: ijam-s-books, life
1) Kali ini Teme mengkisahkan hikayat diri "sebelum dan selepas" cerita dari buku-buku pertama dan kedua.

2) Masih mengekalkan konsep pengajaran dalam hidup yang sangat relevan dan tergunapakai untuk sesiapa saja.

3) Nilai-nilai persahabatan, keluarga, percaya diri dan tidak lupa untuk bermuhasabah menjadi intipati cerita. Teme mengingatkan (tanpa gaya "tazkirah") akan tujuan hidup. Apa yang mahu dicapai, dan untuk siapa? Untuk Yang Maha Esa, untuk diri sendiri atau untuk kepuasan mata manusia?

4)
...more
Norziati
May 25, 2018 rated it really liked it
Selepas dua buku ‘jalanannya’, Teme bercerita tentang Isky (Iskandar) yang sebenarnya adalah dirinya, selepas menamatkan pengajian. Kali ini Iskandar berdepan dengan cabaran hidup, membina kerjaya yang cemerlang namun pada masa yang sama merasa ada perkara yang belum selesai untuk dilunaskan. Semua adalah demi kepuasan diri. Semua adalah demi masa depan yang cuba dibina.

Buku PBAKL2014 yang ditamatkan kurang dari 24 jam
Fathiyyah
Oct 17, 2018 rated it it was amazing
Sentiasa ternanti2, apa cerita dalam bab seterusnya.
Honestly, i love his writing. Dah lama tk rs enak membaca seperti ini.
Tulisannya tulus, tidak dibuat2. Walaupun ade juga beberapa ayat yg agak cliche bg sy.
Benar, Tuhan itu Maha Adil.
Sy plg terkesan dgn ayat dan perbualan antara penulis dan rakannya ahmad tentang perkataan 'untunglah'...

Tahniah penulis.
Buku Che Moon
May 09, 2018 rated it it was amazing
......Buku Ketiga dari PBAKL 2018.......

Teme,lain kali jangan tulis pasal tajuk ‘Break Up’ kat bab pertama.Tau tak bab tu boleh mematahkan selera dan membuatkan luka lama berdarah kembali.Nyaris pembacaan aku terhenti sebab tajuk pertama ni 😁.

Bagi aku,membaca buku Teme ni sama seperti menonton video klip lagu Sufian Suhaimi yang baru tu.Cerita Teme dan lagu tu senang mendapat tempat dalam hati sebabnya kisah mereka adalah kisah kebanyakan kita.Dan kerana sebab tu juga aku mengambil masa yang leb
...more
Hanis Khaleeda
May 15, 2018 rated it it was amazing
Impian Jalanan by Teme Abdullah.

- Buku ini menceritakan tentang seorang budak yang bernama Iskandar yang dilahirkan istimewa berbanding budak-budak yang lain.

- Kenapa aku kata istimewa? Sebab Iskandar ni seorang budak yang gagap, lambat membaca, tulisan buruk dan setiap kali exam tak pernah nak perform. Tapi di setiap kekurangan tu mesti ada kelebihannya yang tersendiri yang mana Iskandar sangat berbakat dalam bidang seni.

- Ada satu sumber kekuatan untuk Iskandar ni, iaitu sokongan daripada Mama
...more
Shila Adnan
Jun 27, 2018 rated it it was amazing
Encik Teme is a storyteller. Ceritanya cukup engaging sampai tak boleh kalau tak habis baca cepat-cepat. Bahasanya juga sopan & close to reality. Tak skema. Harap ini bukan buku terakhir buat siri Jalanan! Gonna cont reading Empayar pula!
مستور١ مكنن
May 06, 2018 rated it it was amazing
selama ni tak la segigih ini pergi pesta buku SEMATA nak dapatkan buku ni. iya. memang pembaca setia buku teme, tapi biasanya aku buat rilek je. beli nanti-nanti pun tak pe. buku ini adalah sambungan.. eh ke macam imbas kembali eh. tak kisah la. tapi yang penting sangat best. bila baca rasa sangat terinspirasi. nak hebat jugak, tapi tak nak usaha. eh. mana boleh.
Nur Iman
May 05, 2018 rated it it was amazing
Saya suka penulisan Teme Abdullah. Penulisannya yang santai, gaya bahasa yang mudah serta jalan cerita yang senang difahami. Paling penting mesej yang hendak disampaikan pasti terkesan dan memberikan inspirasi kepada yang membacanya.

Bagi buku yang ke-3 bagi siri jalanan ini, mungkin pada awalnya kita boleh mengagak jalan cerita seterusnya, tapi semakin dibaca, jalan ceritanya semakin menarik untuk diteruskan pembacaan.

Apa yang membuatkan siri jalanan ini lebih menarik, sebab penulisan ceritanya
...more
Farah Mohd Noor
Jul 09, 2018 rated it it was amazing
*Deep breath* Selalunya saya akan ambil masa untuk start dan juga baca buku buku penulisan En Teme. Sebab apa ? Sebab penulis selalu buat kita untuk catat sesuatu untuk diri kita, side notes dan juga azam azam baru yg kita akan cuba capai. How he brings us back to start thanking our Lord and engraving Him back in our life.

Saya ambil masa sebab tahu he's writing contain that kind of thing, he always brings me back to reality, and I really really in need of that. Tapi biasalah takut nak hadapi rea
...more
Ulat Buku
Jul 11, 2018 rated it it was amazing
Buku ni ambik masa 1 hari setengah kalau in case kau sibuk dengan hal2 lain. Kalau free je in sya allah boleh habiskan dalam beberapa jam sahaja.
Buku ni aku rasa wajar aku sarankan kepada semua. Sangat bagus, motivasi dalam penceritaan. Aku suka sebab rasa menceritakan berdasarkan realiti, walaupun penulis ada menyatakan mungkin kandungannya diolah sedikit. Sebab kenapa anda juga perlu baca:
1. Menceritakan tentang payahnya dia pada awal untuk menjadi sehebat sekarang. Cerita sedari kecilnya.
2. C
...more
Iris Ymra
May 22, 2018 rated it it was amazing
Shelves: buku
Selepas membaca dua buku terdahulu penulis, expectation untuk next book memang tinggi (sebab tu sampai pre-ordered it). Tapi expectation saya untuk Teme tak pernah mengecewakan.

Banyak pengajaran yang kita boleh relate dengan hidup sendiri. Banyak buat kita berfikir, and then to agree dengan apa yang diutarakan.

Dalam babak 1, rasa nak bawa Ikiy dalam pelukan, he's too precious to be hurt, perasaan saya seolah-olah menjadi mama Ikiy seketika, waktu baca buku ni.

Watak Ahmad sekali lagi menarik per
...more
Erin95
Nov 10, 2018 rated it it was amazing
1) Iskandar/Ikiy yang bercita-cita besar.

2) Aku sedih kot baca cerita Ikiy ni, sebab dari kecik lagi dia dh diuji bermula dgn kekurangannya dalam membaca. Kawan tikam belakang at the age of sek rendah dah pandai tikam belakang kawan smpai mcm tu sekali eh Arif 😡.

3) Plot twist yang menarik lepas semua jatuh bangun/kereta idaman/putus cinta/rasa kosong/ketenangan dan motivasi di akhirnya penulis menceritakan bahawa ikiy cuma bermimpi.

4) Walau macam manapun setiap orang ada pendapat masing. Bagi a
...more
Syarafina Sabri
Jun 21, 2018 rated it really liked it
Teme adalah antara penulis yang membuatkan kita rasa dekat dengan dia walaupun hakikatnya, muka Teme pun tak pernah tengok. Melalui Impian Jalanan, saya rasa terpukul apabila Teme menceritakan bagaimana seorang guru mampu mempengaruhi seorang pelajar. Seorang guru boleh membuatkan seorang pelajar hilang arah dan keyakinan diri. Namun, tak dilupakan juga seorang guru boleh membuka ruang dan peluang untuk seorang pelajar mengenali kekuatan diri.

Seperti biasa, penulisan Teme sentiasa memberi inspir
...more
Ain  Romeli
Jun 25, 2018 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Fatin Nazeeha
May 13, 2018 rated it it was amazing
Alhamdulillah I made some time to read this in one go. As expected, Teme’s book never disappoint me. In fact, this third book delivers an excellent content in a simple and concise way. Cukup menyentuh hati dan mengajak berfikir. Jujur, aku cemburu dengan persahabatan antara Teme & Ahmad - one of a kind. Kisah Teme dengan melukis sewaktu kecil meninggalkan rasa kagum di hati. Keep on writing, keep on making people happy, Teme. I will always support you.
Siti Aishah
Jun 04, 2018 rated it it was amazing
one of the best book I've ever read. sangat membantu dan memberi motivasi pada diri saya. baca buku ni seperti melihat diri dalam cermin, apa yang dirasakan oleh Iskandar, saya juga pernah merasa. gagal, dikhianati oleh kawan sendiri, jatuh bangun semula. semua dalam satu buku.

Tak ramai penulis menulis sesebuah buku seikhlas hati seperti Teme, saya ulang ayat pertama, tak ramai. kalau ada yang down, pls baca buku ni. cari quote dan tulis quote dan jadikan ia satu motivasi.

thank you Teme!
Rohayu Mohidin
Jul 23, 2018 rated it really liked it
cara melestarikan impian..itu pendekatan yg digunakan teme dlm buku ni.."kritikan yg menjunam" telah teme tukarkan kpd bagaimana utk terus gigih capai kejayaan..macam buku motivasi..bagi inspirasi utk semua yg membaca..yg minat melukis..tk perlu teragak2 utk mula berusaha keras dari skrg..moga2 terus maju jaya utk masa akan datang..thanks teme
Iffah Khafizi
Jul 21, 2018 rated it it was amazing
This book is about Teme's life. It tells what the Pelukis Jalanan and Arkitek Jalanan don't. I cried several times reading this book sob sob. I learned that in every difficulties, there is ease. And Allah gives different talents in everyone of us, so we need to explore them and polish that talents. So that we can use the talents given for the benefit of the human beings :D
Maisurah
May 27, 2018 rated it it was amazing
I love this book so much. So many (realistic) advices. Teared up in 3 different chapters. Adore Teme and Ahmad’s friendship so much :’) they’re getting funny AND deep 😆

The arrangement and issues of the plot is also 👌🏽👌🏽👌🏽👌🏽 LITTLE TEME WAS SOOO CUTE 😫
Mira
May 05, 2018 rated it it was amazing
“Kerana kadangkala, menyembunyikan itu lebih mudah. Memaksa senyuman itu lebih senang. Melakinkan keceriaan itu lebih meyakinkan. Daripada meluahkan kosong, kerana hakikatnua, kita saja yang merasakan”
Wahidah Azizan
Sep 27, 2018 rated it it was amazing
Aku punya la tak sabar nak tunggu karya baru Teme. Aku sampai preorder buku ni masa announce untuk preorder. Ternyata tak mengecewakan. Termenung panjang lepas baca buku ini, termenung sebab refleks pada diri sendiri.

Best
Nurul Adibah
Jun 12, 2018 rated it it was amazing
On behalf of Yana, I truly apologize. However, tak semua perempuan macamtu. It's just that, you need to give them life assurance so that they could trust you. Afterall, you're going to be his imam kan?
Nur Shuhada
May 04, 2018 rated it really liked it
Shelves: teme
It's okay.
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »