Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Cik Isteri Dan Encik Suami” as Want to Read:
Cik Isteri Dan Encik Suami
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Cik Isteri Dan Encik Suami

by
3.89  ·  Rating details ·  238 ratings  ·  43 reviews
Dah lama kejar bayang, kini abang datang, sayang.

AKU? Nama aku Cantek Safia. Muda lagi, tapi dah jadi janda. Siapa kata perkahwinan pilihan orang tua akan kekal hingga akhir hayat? Tipu semua tu.

Semua marahkan aku kerana alasan aku bercerai dengan menantu pilihan nenek sangat tidak boleh diterima akal. Hanya kerana dia lelaki sejuk beku dan aku rasa dia suami tanpa perasaa
...more
Paperback, 470 pages
Published July 2018 by Karyaseni
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Cik Isteri Dan Encik Suami, please sign up.

Be the first to ask a question about Cik Isteri Dan Encik Suami

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.89  · 
Rating details
 ·  238 ratings  ·  43 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Cik Isteri Dan Encik Suami
Ras
3.5*

1. Airisz merupakan penulis yang saya ikuti bukunya secara konsisten. Nampak saja Airisz keluar buku baru saya tidak akan teragak-agak untuk membelinya. Bagaimana jalan ceritanya tidak menjadi isu kepada saya. Dan selalunya buku Airisz tidak akan tersimpan lama di rak buku dalam keadaan masih berplastik. Trademark tajuk bukunya yang menggunakan Cik & Encik pun sudah sangat sinonim dengannya hingga saya merasakan hanya Airisz sahaja yang sesuai menggunakan tajuk begini.

2. Bintang? Hanya 1 da
...more
heril azwan
May 06, 2018 rated it liked it
CIK ISTERI ENCIK SUAMI
by Airisz

Cantek Safia, janda selepas bercerai dengan Hud Khusairi. Takdir menemukan mereka kembali apabila Safia bekerja di bawah Hud. Dan, Hud yang tiba2 berubah menjadi sweet talker, tak lagi sejuk beku seperti dulu cuba untuk meraih kembali cinta mereka. Atas desakan keluarga, akhirnya Safia setuju berkahwin semula dengan Hud. Namun, bahagia kah mereka?

Permulaan, sedikit annoying dengan Safia ni, sikit2 nak marah, sikit2 melenting tinggi suara dengan Hud. Lepas tu jenis
...more
Wan Amalyn
May 16, 2018 rated it liked it
Shelves: wan-baca-2018
Bacaan santai yang melekakan! ^_^

Judul 'Cik' dan 'Encik' bagaikan sudah sinonim dengan penulis.

Dengan gaya bahasa yang santai, plot cerita yang sederhana... karya penulis ini berjaya mengikat saya untuk menghadap naskhah ini dalam 'sekali bacaan'.

Sesuai untuk pembaca yang inginkan bacaan yang santai, tanpa ada konflik yang memberatkan fikiran.
...more
Haq Raihah
Mar 14, 2021 rated it really liked it
Cik Isteri, Office Mate-nya & Encik Suami

Begitulah kesimpulan kisah untuk buku ini.

Sempoi tu memang sempoi, acap kali jugaklah aku duk sengih-senyum-gelak dengan dialog sempoi selamba watak-watak dalam ni.

Tapi dari segi jalan cerita dan konflik tu, hmmmmm.

Konflik macam takde konflik sangat pun. Sekadar duk pusing-pusing pasal plan jahat Cik Aida tu jerlah yg selalu gagal tu.

"Perempuan ni memang sial betullah!" — Cik Aida

"Karang tak pasal Cik Aida pula yang dapat sial. Tak dapat jadi ketua bahagi
...more
Ogy Yusof
May 08, 2018 rated it really liked it
masih mengekalkan Cik dan Encik pada tajuk novel. kali ini memang sangat menarik topik yang hendak dihuraikan dalam bentuk penceritaan oleh puan penulis Airisz Novelis..

janda dan duda. bercerai atas sikap sombong masing-masing. sombong macam mana? cantek safia merasakan suaminya batu, kayu dan tak punya perasaan. manakala hud khusairi merasakan isterinya tidak bertoleransi dan ikut angin kepala sendiri. sebenarnya mereka punya rasa yang sama. rasa cinta dalam dada. tapi, ego lebih menguasai diri
...more
Que Razali
Jan 30, 2021 rated it really liked it
Shelves: baca2021
(11/2021)

Buku: Cik Isteri dan Encik Suami
Penulis: Airisz

Membaca kisah-kisah yang dikarang novelis Airisz, sudah pasti tidak akan kering gusi. Penulisan yang santai dan jalan cerita yang ringkas membuatkan saya sangat menggemari karya penulis ini.

Sama sahaja dengan novel beliau yang lain, kisahnya masih sama tentang kekeluargaan dan kasih sayang. Kali ini penulis membawa kita untuk menyelami kisah Janda dan Duda. Kisah Safea dan Hud yang pasti akan membuatkan kita sebagai pembaca akan terhibur.
Nonieღserenity2bliss
Aug 13, 2018 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM10. Pada sesiapa yang berminat, boleh PM.

I really cannot shake the feelings that Airisz dan Marissa adalah orang yang sama! Perwatakan Safia sangat, sangat serupa dengan most of the female character dalam novel Marissa. Lenggok bahasa penulisan kedua-dua penulis pun banyak persamaan.

Tajuk novel ni memang sangat sesuai sebab essentially cerita ni hanya berkisarkan tentang seorang isteri dan suami yang bercerai kemudian berkahwin semula. Ia sat
...more
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it liked it
Cerita cinta antara suami dan isteri yang dah bercerai dan kemudiannya rujuk semula.. Sweet tapi tak adalah tahap potong kaki.. Ada bahagian-bahagian yang memberi teguran untuk mereka-mereka yang dah kahwin dan ada juga peringatan untuk manusia yang buta kerana cinta dan melakukan perkara yang salah demi memiliki cinta.. Kisah sweet Safia dan Hud..
Yuni
Aug 11, 2018 rated it it was ok
Shelves: 2018, novel-melayu
Nasib baik cik isteri mmg cintakan encik suami. Kalau tak, mmg tak belajar dr kesilapan/kebodohan silam.

Kamu bercerai dan redha bila keluarga suruh bersatu semula. Just because nenek sakit. Excuse apakah ini? Yg perlu menempuh alam rumahtangga tu ahli keluarga ke? Bila gagal disalahkan isteri sebab x reti jaga. Tak boleh terima dek akal
nilam
Apr 30, 2018 rated it it was amazing
My Favourite!
Watie Shaari
Well... Nama airisz memang popular dgn novel bertajuk 'cik' & 'encik'.. Ini novel ke 5 yang aku bace drpd 6 tajuk yang aku ade.. Satu lagi xdan habis bace.. Masetu mood xmari.. Akan dibace semule.😄

Simple. Tu yang aku boleh katekan untuk setiap novel airisz. Spt novel CIDES ni lebih kepade perhubungan suami isteri. Mereka pernah berpisah. Alasan si isteri, suaminya terlalu dingin. Mereka tidak pernah kenal.. Jodoh aturan keluarga.

Pada awal aku sangat menyampah dengan watak heroin, cantek safia..
...more
Ella
Aug 29, 2018 rated it liked it
3.5*
Sha Mslvoe
Mar 28, 2021 rated it liked it
Shelves: malay-novels
Okay read. Cerita yang santai & tidak beratkan kepala time sakit.

Cuma tak sebest cam novel² Airisz yang lain.
Cik Yaya
Jan 05, 2019 rated it it was amazing
suka sangat2 happy ending is my favourite ..
Ezzan Haqis
Jun 16, 2021 rated it really liked it
Best.. best. Suka juga baca cerita tak berat sangat macam ni. Masih ada konflik dalam kehidupan, masih ada wujud lalat langau tapi tak keterlaluan.

Cara penceritaan yang guna POV1 pun sempoi. Suka gaya bahasa & penciptaan dialog juga naratif yang digunakan. Nampak sangat natural kehidupan yang dilalui Fia & Hud.

Watak depa pun saya suka. Fia yang masih ada ego2 sayang & Hud yang terselit sikap nakal-nakal manja. Cinta antara si duda dan si janda. Sweet sangat saat Hud nak mengorat balik Fia. Ter
...more
Mommy Farah
Jan 31, 2019 rated it it was amazing
Recommendation dari seorang kawan. Kembali membaca hasil tulisan airisz. Dulu pernah baca hasil karya beliau tapi sis tak masuk dengan jiwa sis.
Tapi bila baca cik isteri dan encik suami ni, tiba2 sis jatuh cinta dengan karya airisz. Santai tapi tetap ada pengajarannya.
5 bintang untuk CIDES
LadyKeira Zachary
Feb 28, 2021 rated it really liked it
Shelves: karyaseni, malay
Book 31/2021
Limaukasturi
Jun 07, 2018 rated it really liked it
Bahagia itu sesungguhnya perlu dicipta
Alia Fatihah
May 05, 2019 rated it it was amazing
Jalan cerita yang santai dan tak berat. I like 😍
W. N. Izzaty
[BOOK 17]

Cik Isteri dan Encik Suami by Airisz.
.

Ni ialah buku pertama Airisz yang aku baca. (ataupun mungkin buku kedua selepas Cik Bunga & Encik Sombong. hahaha..sebenarnya aku lupa aku dah baca ke belum buku tu. ya lah, dulu dulu mana ada goodreads ataupun IG untuk aku rekod)
.

sebelum ni, aku ada la terbaca kat GR tu yang lebih kurang je stail penulisan Airisz ngan Marissa/Nueen. tapi sebab aku tak pernah baca buku Airisz, buat tak tahu je la. Tapi once dah start baca CIDES ni, aah la. sebijik j
...more
Intan  Musa
Jul 31, 2018 rated it liked it
Cantek Safia bertemu kembali dengan bekas suaminya, Hud, pada hari pertama berkerja. Dia berkerja bawah jagaan Hud. Fia rasa nak marah saja kerana dendam tapi semua ahli keluarga mahu mereka kembali sebagai suami-isteri sekali lagi. Dalam rasa ragu-ragu, Fia terima juga untuk berumahtangga dengan Hud. Mula-mula rasa janggal tetapi mereka berdua bertekad untuk tidak lakukan kesalahan lama lagi. Mereka mula berterus-terang dan bertolak-ansur. Mereka memberi ruang untuk masing-masing mengenali diri ...more
Hasnah
Feb 06, 2021 rated it really liked it
Chantek Safia, Hud Khusairi, Annisah, Kak Mona, Haidar, Cik Aida, Hajar Rahayu.

2 tahun menjadi suami isteri atas pilihan nenek. 2 tahun berpisah. Safia & Hud bertemu di tempat kerja yang sama. Kerana nenek & keluarga, Fia terima sekali lagi lamaran dudanya, Hud. Dalam pernikahan kali kedua, mereka meluahkan perasaan. Dari sini mereka tahun sebab masing² yang membawa kepada penceraian mereka sebelum ini.

Peluang kedua menyedarkan mereka untuk lakukan yang lebih baik lagi. Suka aku dengan hubungan
...more
Rinna MY
May 07, 2018 rated it really liked it
Hud dan Fia pernah berkahwin selama 2 tahun atas pilihan keluarga.. Tapi msg2 ego dan tidak mahu bertolak ansur hinggalah fia minta cerai.. Lepas 2 tahun fia bertemu balik sbb tak sangka plak bekerja ditempat yg sama dan bekas suami, Hud.. Tapi fia dah warning hud jgn bocorkan rahsia yg dia org pernah berkahwin..

Bermula laa episod hud mengorat balik jandanya.. Tapi dlm masa yg sama ada staf hud yg dok tergila2kan hud.. Tapi hud bolayan..

Tapi citer tak laa berat sgt.. Korang nak tau kena laa ba
...more
Farid Hamzah
Sep 04, 2019 rated it really liked it
Novel ini mengajar kita bahawa peluang kedua sentiasa wujud dan kita perlu gunakan sebaik mungkin. Begitulah yang terjadi antara Hud dan Safia. Mereka pernah berkhwin tetapi bercerai kerana alasan Safia, Hud merupakan menantu pilihan nenek. Selepas 2 tahun, mereka beretemu semula. Disitu, pelbagai kisah yang timbul......ada yang lucu, ada yang sedih, gembira dan banyak lagi!! Dan akhirnya mereka berkahwin semula. Tetapi pelbagai isu yang timbul. Apakah yang terjadi antara mereka berdua? dapatkan ...more
Tiara Sapphire
Mar 22, 2019 rated it liked it
basically novel Cik Isteri & Encik Suami mengisahkan sepasang suami isteri yg berpisah dan kemudian berkahwin semula. perkahwinan kedua ni mungkin peluang untuk mereka perbetulkan kembali kesilapan lama dan juga peluang untuk mereka lebih menghargai pasangan masing-masing.

jalan ceritanya agak menarik tapi sedikit rimas juga dengan perangai Cik Isteri, Cantek Safia yg aku rasa kurang matang dan terlalu terburu-buru dalam semua hal kadang tu aku rasa Safia ni macam kurang ajar pun ada juga, ntahla
...more
ilhaM
May 22, 2018 rated it it was ok
This book really didn't do anything for me. I was expecting great things because of the incredible hype surrounding the book and blurb buku ni but I was bored throughout. Ada draggy part yang saya kurang gemar. Dialog berulang, kisah-kisah berulang-- terasa sedikit annoyed dan mengganggu bacaan. sorry ...more
Eyd1410
May 08, 2018 rated it really liked it
Saya selalu confius dan terfikir adakah airisz dan nueen org yg sama? Sebab cara penceritaan, gaya bahasa dan jalan cerita seakan-akan sama walau bukanlah exactly.
Tapi secara jujurnya semua novel airisz mmg best.
Sesiapa yang ingin mencari novel yg santai, kisah Cantek Safiya dan Hud adalah pilihan yang tepat.
Batrisyia Anuar
Jun 06, 2021 rated it it was amazing
Saya baca hampir semua karya Kak Airisz!!! Buku Kak Airisz tk de yg tk best! Saya suka dgn style cerita yg tk serabut, konflik tk kencang sampai ke langit dan selalu sempoi dan smooth je jln cerita dia!!! Saya mmg sangat obses dgn karya² kak Airisz
Qamarina
Sep 27, 2020 rated it really liked it
overall ok..
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dr. Alpha Male
  • Tundukkan Playboy Itu
  • Dheo's
  • Projek Memikat Suami
  • Dia Tetap Sempurna
  • M.A.I.D.
  • Suamiku Paling Sweet
  • Aku Lelakimu
  • The Wedding Breaker
  • Rindu Awak Separuh Nyawa
  • Seseorang Untuk Aku
  • Imamku Lelaki Pendosa
  • 13 Jam A380
  • Split
  • Scandal Depan Rumah
  • Lamaran Di Taman Nakajima
  • Aeldra
  • Seteguh Fayqa
See similar books…
108 followers

News & Interviews

For those of us north of the equator, it's time for chilly days, long nights, and plenty of time to cozy up with a new book–or book...
26 likes · 7 comments