Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Kertas-kertas yang Merubah Fikir” as Want to Read:
Kertas-kertas yang Merubah Fikir
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Kertas-kertas yang Merubah Fikir

4.06  ·  Rating details ·  62 ratings  ·  23 reviews
Himpunan kertas-kertas yang dijilid kemas, dalam dadanya tersusun aksara yang mengusung makna. Secara tradisi, kertas-kertas berjilid inilah yang menjadi buku lalu menghiasi rak dan mengisi aktiviti membaca. Di manakah keasyikannya, dan bagaimanakah aktiviti ini mampu merubah manusia? Benarkah membaca dapat memperbaharu erti kehidupan, sama ada daripada sudut perasaan, int ...more
Paperback, 163 pages
Published April 2018 by Jejak Tarbiah Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Kertas-kertas yang Merubah Fikir, please sign up.

Be the first to ask a question about Kertas-kertas yang Merubah Fikir

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.06  · 
Rating details
 ·  62 ratings  ·  23 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Kertas-kertas yang Merubah Fikir
Maisarah Mohd
May 26, 2018 rated it really liked it
Setelah khatam naskah ini, saya membayangkan pula siri kedua buku ini. Untuk buku seperti ini, saya berharap siri kedua datang dari generasi penulis yang lebih muda daripada generasi penulis buku ini.

Mungkin pada waktu itu, siri kedua buku ini bakal meletakkan senarai buku terbitan Fixi dan penerbit-penerbit terkini pula. Haha.

Secara keseluruhan, saya ingin memuji langgam bahasa dalam buku ini yang terjaga tatabahasanya. Buku ini patut dihadiahkan kepada orang-orang yang memandang remeh soal bu
...more
Bookoo Bookko
May 08, 2018 rated it it was amazing
........Buku keempat dari PBAKL 2018......

Lepas baca buku ni,aku sedar permulaan kepada cintanya sikap anak-anak kepada buku semuanya bermula dari sikap ibu bapa.Majoriti ibu bapa dalam buku ni walaupun berasal dari latar belakang hidup yang susah,masih bergelut dengan kehidupan selepas pasca kemerdekaan dan juga dari kalangan peneroka,mereka bukan ibu bapa yang sebarangan.Ketinggian ilmu anak-anak digalakkan melalui aktiviti membaca buku.Zaman di mana ibu bapa masih membawa anak-anak ke perpust
...more
Sooraya Evans
Aug 08, 2018 rated it really liked it
Dari segi suntingan, kelemahan timbul dalam bentuk kesalahan ejaan serta ejaan tidak konsisten. Sekejap naskah, sekejap naskhah (ada kalanya berlaku dalam perenggan yang sama). ‘Ke-duadua’. Begitu juga dengan perkataan berulang. Semoga aspek ini boleh diperbaiki.

Kekuatan Kertas-Kertas Yang Merubah Fikir terletak pada variasi latar belakang penyumbang. Cuma lebih menarik jikalau turut disertakan nukilan masyarakat majmuk Malaysia bagi perolehan skop lebih tuntas. Sungguhpun berbeza latar belakan
...more
Afifah Ismail
Dec 06, 2018 rated it really liked it
Membaca buku ini mengingatkan diri kepada pengalaman peribadi bagaimana kecintaan terhadap buku disemai sedari kecil. Peranan abah banyak membantu kami adik beradik untuk menjadikan buku sebagai makanan jiwa yang sangat bermakna.
E. H. Nathasia
Jul 21, 2019 rated it really liked it
Saya kira pencinta buku dan yang suka membaca akan menyukai buku ini kerana pengalaman-pengalaman yang dikongsikan bersifat 'relatable'. Cuma pembacaan yang berterusan boleh menimbulkan rasa bosan disebabkan sifatnya yang mendatar. Dengarnya JT sedang dalam proses mengumpul karya pencinta buku dari aspek berbeza? Jika ya, tidak sabar saya untuk memiliki dan membacanya kelak.
Syahiran Ramli
Jul 16, 2019 rated it really liked it
Sejurus melihat nama Prof Shaharom TM Sulaiman pada kata pengantar buku ini, saya sudah dapat menduga bahawa buku ini akan mengingatkan saya kembali kepada coretan beliau sebelum ini yang cukup terkenal dan akrab dengan penulisannya mengenai buku dan ragam pembaca.

Kertas-Kertas Yang Merubah Fikir merupakan himpunan pengalaman daripada pelbagai latar belakang penulis mengenai dunia pembacaan. Tidak dapat tidak, keluarga memainkan peranan penting dan juga utama dalam memastikan anak-anak boleh mem
...more
Shahrul AhLami
Jul 27, 2018 rated it it was amazing
Kertas-kertas yang Merubah Fikir. Goodreads Malaysia. Jejak Tarbiah. 2018.

1) Buku ini memang sedap untuk dibaca. Buku yang aku beli semasa perasmian Galeri Buku Jejak Tarbiah haritu.

2) Buku ini mengandungi 21 bab & setebal 163 mukasurat.

3) Tahniah diucapkan kepada Jejak Tarbiah & Goodreads Malaysia kerana menerbitkan buku yang sedap ini. Satu usaha yang sangat baik. 😁

4) Di dalam buku ini menghimpunkan coretan pengalaman bersama buku yang ditulis oleh 21 orang pencinta. Pelbagai cerita cinta buku
...more
Hanis Khaleeda
Sep 13, 2018 rated it it was amazing
Kertas-Kertas Yang Merubah Fikir by Najibah Abu Bakar.

- Actually, buku ini ditulis oleh ramai penulis. Penulis-penulis ni ada yang aku pernah dengar dan ada yang tidak.

- Ada 4 bahagian kertas-kertas dalam buku ini yang mana di setiap bahagian ada cerita-cerita dari penulis.

- Cerita yang ditulis oleh penulis ni memang semua nya pengalaman hidup penulis itu sendiri. Kebanyakannya, penulis minat membaca sebab keluarga yang galakkan.

- Bila baca cerita-cerita penulis ni, aku tak tahu laa aku layak d
...more
M. Azhaari Shah Sulaiman
Himpunan kisah kisah pembaca dalam dunia pembacaan dan perbukuan mereka. Dapat saya simpulkan faktor perhatian keluarga pada kepentingan pelajaran dan bahan bacaan telah membantu penulis2 yang menyumbang tulisan dalam buku ini untuk meningkatkan pembacaan mereka dan tentunya dengan pembacaan yang begitu ekspansif itu mempunyai saham dalam membentuk mereka menjadi siapa mereka pada masa ini. Sangat sangat menginspirasikan.
Mira Ishak
Feb 04, 2019 rated it really liked it
Saat mengembara buku ini, terimbau zaman sekolah dahulu ketika menjadi pustakawan. Tiap-tiap hari dengan buku. Susun buku. Kutip buku. Pinjam buku. Hujung minggu atau kelapangan akan ke perpustakaan awam bersama adik dan abah. Rasa bahagia apabila ada dengan buku. Pergi kedai buku pun rasa tenang dan bahagia. Sewaktu latihan industri di KLCC dulu, "stress" dan "tension" sahaja pasti akan ke Kinokuniya untuk kembali tenang.😄. Melihat buku-buku yang ada menjadi terapi buat diri.

Buku ini mengisahka
...more
Irni Farid
Jul 30, 2018 rated it really liked it
Sebagai seorang ulat buku juga, berbunga hati bila membaca nukilan rasa penulis dalam buku ini. Setiap seorang mempunyai cerita tersendiri. Buku ini mudah dibaca dan diulangbaca. Istimewanya buku ini untuk saya terutamanya 2 nukilan suami isteri yang merupakan sahabat saya dari zaman universiti.
Nadia
Mar 25, 2020 rated it it was amazing
got me out of my reading slump
Hidayah
Jun 11, 2018 rated it really liked it
Setelah selesai membaca dari kulit ke kulit, jujur saya katakan memang bagus sangat karyanya. Karya gabungan penulis dari pelbagai latar belakang.

Selama ini, saya tak tahu pun yang membaca ada tahap dan kelas nya yang tersendiri. Apatah lagi, falsafah membaca.

Apa yang saya tahu, hanya baca segala apa yang saya terjumpa.

Akhir kalam, buku ini memberi inspirasi pada saya untuk terus membaca dan menjadi penulis juga suatu hari nanti. InshaAllah
Dieyana Ayuni
Jan 15, 2020 rated it really liked it
Buku ni mengingatkan saya pada buku Pengakuan Penyair. Persamaannya mereka bercerita tentang kisah mereka dengan buku. Bagaimana mereka mula mendapat minat membaca, cabaran-cabaran waktu dulu, dan apa yang menjadikan mereka sekarang seperti sekarang (dalam konteks buku dan penulis).

Bezanya Pengakuan Penyair ditulis oleh penyair-penyair tanah air. Himpunan kisah-kisah mereka. Buku ini pula dari pembaca-pembaca di Goodreads, ahli Goodreads Malaysia.

Buku ini saya rasa satu usaha yang bagus untuk m
...more
Zamri Misman
May 08, 2018 rated it really liked it
Berkongsi rasa
Wan Abdullah
Sebuah buku yang mengimbau masa lalu sendiri, “Ah ... I’m not alone.”
W.Noraini
Jul 15, 2018 rated it liked it
3.5 ***
Mohd Helmi Ahmad
Aug 04, 2018 rated it really liked it
Buku yang berbicara tentang buku, pengalaman pembacaan dan hal-hal yang bersangkutan dengan buku amat mengujakan saya. Buku seumpama ini wajar diperbanyak penerbitannya.
Muhammad Fitri
Mar 25, 2020 rated it really liked it
Shelves: muhammad-fitri-s
Kerja kolektif warga goodreads Malaysia menyumbang buah tangan buat pembaca.Tulisan yang menyeru dan memberi semangat untuk sekalian Manusia untuk menyahut seruan wahyu pertama iaitu "Iqra".

Pelbagai kisah benar dan ajaib tentang hubungan antara 2 entiti.Manusia dan buku.Kisah ajaib yang membawa keduanya ke jinjang percintaan.Mereka digelar Bibliofil.Dapat saya simpulkan bahawa setiap bibliofil punya kisah tersendiri bagaimana mereka menjebakkan diri ke dalam dunia buku.

Berdasarkan buku ini,beber
...more
Syuhadah Ainin
May 18, 2020 rated it really liked it
Kertas-Kertas Merubah Fikir ini adalah usaha rakan-rakan Goodreads Malaysia untuk memberi mesej yang amat bermakna kepada pembaca
mengenai dunia buku yang begitu luas untuk diteroka.

.

Buku ini mengangkat tema biblioholisme sebagai tema utama dan menghimpunkan kisah-kisah para penulis yang bergelut dalam dunia perbukuan (tidak kiralah dari segi pembacaan atau penulisan).

.

Antara input menarik yang ada dalam buku ini:

- Pandangan para penulis mengenai minat membaca
- Bagaimana para penulis berjinak
...more
Ieza
Apr 05, 2020 rated it really liked it
Boleh dianggap sebagai buku motivasi untuk membaca atau menaikkan semula semangat membaca. Banyak penulisan yang membuka mata bahawa membaca itu suatu proses wajib bagi kelangsungan hidup. Tanpa membaca hidup pudar, kekal di takuk lama dan akhirnya statik. Yang paling digeruni dengan gaya hidup masa kini terutama di kalangan generasi muda yang kurang didedahkan dengan aktiviti membaca dek kurangnya galakan dari orang tua, jauh bezanya dengan masyarakat terdahulu yang menjadikan aktiviti membaca ...more
FNHMohamad
Apr 13, 2020 rated it really liked it
Himpunan pengalaman dan pandangan daripada insan-insan yang mempunyai minat yang sama iaitu cinta akan aktiviti membaca.

Terkenang detik bagaimana saya mula pandai membaca. Saya tidak ingat pada umur berapa saya pandai membaca tapi apa yang saya paling ingati ialah kebisingan mulut saya yang sibuk membaca iklan-iklan di tepi jalan apabila saya berada di dalam kereta yang dipandu oleh ayah. Baik jauh mahupun dekat. Manis bila dikenang-kenang kembali.
Nuraina Akmal
Jan 24, 2020 rated it it was amazing
21 penulis yang berlatarbelakangkan ahli Goodreads Malaysia bergabung dengan membawa pembaca ke dalam dunia buku milik mereka. Kesemuanya bercerita pengalaman pertama kali ditemukan, menemukan, tidak sengaja bertemu dengan buku sejak dari zaman kecil lagi sehinggalah kini.
Ketika kita membaca, mesti kita dapat relate dengan cerita-cerita dalam ini. Ketika zaman kecil, ramai yang tidak lari dengan Siri Salma / Nancy Drew, Hardy Boys / Siri Hadi, Kuntum, Asuh dan bermacam lagi. Semakin menginjak
...more
Haslina Hashim
rated it it was ok
Mar 30, 2020
MaSturina Ibrahim
rated it really liked it
Apr 04, 2020
Aqilah Syazwina
rated it it was amazing
Jul 02, 2020
Welma La'anda
rated it really liked it
Jun 20, 2018
Kimmie Si Ulat Buku
rated it really liked it
Aug 28, 2019
Fairuz
rated it liked it
Jul 10, 2018
Sharmine
rated it liked it
Mar 31, 2019
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
 • Aku Mahu Membaca 1000 Tahun Lagi
 • Noktah Terjahit
 • Aku, Buku & Kota Kaherah: Kembara Sang Pencinta Buku
 • Biblioholisme: Menelusuri Pesona Dunia Buku dan Pencintanya
 • Falsafah Syaitan
 • Di Bawah Lindungan Ka'bah
 • Guru Aini
 • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
 • Orang-orang Biasa
 • Ustazah Zaman Dulu-Dulu
 • Risalah #MalaysiaMembaca
 • Selamat Tinggal Purnama: Strain Pertama
 • Selamat Tinggal Purnama: Strain Kedua
 • Sungai Mengalir Lesu
 • Seni Berfikir Yang Hilang
 • Pesan Hamka kepada Pendidik
 • Merantau Ke Deli
See similar books…
212 followers
Anak kampung yang membesar antara sekelompok koleksi buku dan kegemaran membaca ayah ibu. Diheret ke pesta-pesta buku sejak sekolah rendah, walaupun pernah sekali terlupakan agenda keluarga untuk ke sana akibat asyik mencari ikan di sungai selepas balik mengaji.

Waktu kecil dahulu, selalu disuap slogan “Cintailah Bahasa Kita” dan “Bahasa Jiwa Bangsa” di kaca TV. Akhirnya menjadi peminat A. Samad Sa
...more

News & Interviews

Luster is the breathtaking and often hilarious debut from novelist Raven Leilani. The story follows Edie, a 23-year-old trying to find her way ...
18 likes · 4 comments