Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Aneh” as Want to Read:
Aneh
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Aneh

3.93  ·  Rating details ·  30 ratings  ·  12 reviews
MISTERI bermula apabila AQIRA mencari rumah sewa untuk tinggal pada semester tiga pengajiannya, demi memberi tumpuan kepada pelajaran dan hobinya, menulis. DIANA, kawan baiknya mempelawa Aqira serta dua orang rakan lagi untuk menyewa di sebuah rumah lama. Walaupun berasa aneh dan tidak sedap hati, Aqira menerima sahaja cadangan dan pelawaan itu kerana kesuntukan masa dan p ...more
Paperback
Published April 2018 by KarnaDya
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Aneh, please sign up.

Be the first to ask a question about Aneh

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.93  · 
Rating details
 ·  30 ratings  ·  12 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Aneh
Sha Mohamed
Jan 07, 2019 rated it liked it
Memang aneh.. Dari awal hingga ke hujung cerita penuh dengan keanehan.. Berjaya membuat Sha tertarik sebab semuanya bermula dengan pembulian.. Kalaulah mangsa yang tak sihat, dirawat dan dihantar untuk pemulihan dan tidak dibuli, mungkin keanehan itu tidak berlaku.. Yang pasti Aneh memberi rasa seram, sedih dan juga geram..
Lanzz
Dec 29, 2019 rated it liked it
Shelves: e-book
Sebuah novel bergenre seram-misteri. Idea jalan ceritanya menarik, tapi penceritaannya (gaya bahasa) sedikit lemah. Endingnya pula macam susah difahami sedikit.

Mengisahkan tentang Aqira, seorang gadis dengan latar belakang yang aneh. Dia tinggal di sebuah rumah sewa yang aneh, bersama beberapa orang rakannya. Aqira suka membaca sebuah novel tanpa tajuk dengan plot yang aneh. Anehnya, jalan cerita dalam novel itu seperti ada kaitan dengan Aqira. Sejak tinggal di rumah itu, berlaku pelbagai perkar
...more
Aezra
Aug 10, 2018 rated it it was ok
Sekali-sekala saya memilih bertukar angin membaca karya seram. Namun saya sedikit kecewa kerana keseraman tulisan Khaidir Helmi tidak dapat saya rasakan sepenuhnya.

Jalan cerita Aneh kelihatan agak longgar. Saya mengharapkan penulis terus berusaha menghasilkan karya yang lebih seram sekali gus mampu menaikkan bulu roma saya ketika membaca novel seram.
Inn Auni
Jan 28, 2020 rated it did not like it
Shelves: b-melayu, horror
"Aku suka menulis cerita seram even kau tak rasa meremang" 'quote' dari akaun Twitter penulis.

Soalan saya mudah ja. Kalau tak seram atau 'suspen', buat apa tulis tema seram. Bukan penulis ja yang bipolar, malahan watak-watak dalam buku Aneh ni pun sama. Cakap A tapi buat B. Tema seram akhirnya jadi tema jenaka spastik.

Buku yang tak kesampaian tahap seram atau misteri atau 'suspen', menjadi tempat untuk penulis menegakkan ideologinya.

“Tahu. Tapi ni novel lain sikit. Macam ada roh yang buatkan kau
...more
Farrah
Apr 16, 2018 rated it liked it
Huh, Aneh memang aneh. 😂 starting agak slow menyebabkan lambatlah baca pun plus kena banyak fikir nak cari hubungkait watak-watak dalam tu then nak tahu hubungan dorang dengan rumah tu, lagi nak kena cari pulak buku apa dia baca coz sikit-sikit mention buku tu. Memang aneh. Jangan cuba lompat kalau rasa nak cepat, lagi lambat habis kalau main lompat-lompat. Betul-betul aneh. Dia macam cerita pasal rumah sewa tapi sebenarnya nak cerita siapa dudum rumah sewa tu sebelumnya tapi pada masa sama nak ...more
Nurul Farhana
Apr 23, 2018 rated it it was amazing
Sronok bca buku ni best sgt2..dri awal bab xrasa bosan pon sdih kisah ni..klau kita xhayati mgkin akn rasa keliru ahaha tp mmg best n seram..apa pn awak dh buat sya minat bca buku jnis seram..ni first cita seram yg sya bli selalu novel cinta ja..pas ni kna minat smua buku cita seram..awak tmasuk list penulis seram yg sya minat..👻
Alie
Apr 23, 2018 rated it it was amazing
Yang menariknya dan telah buatkan bulu roma aku berdiri tegak ( jarang terjadi ni hehe) bila ada 2 benda secara KEBETULAN berlaku.

1. Aku ada post di FB mengenai sindrom orang yg suka membaca ni seolah dirasuk dan dipukau apabila dah mula membaca. Waktu tu aku baru baca 5 bab pertama novel ANEH ni. Bila masuk bab 12 ada satu ayat yg Aqira cakap mengenai novel hitam tanpa tajuk ni lebih kurang sama apa yg aku post di FB. Dah la baca waktu malam.. Terus tegak bulu roma hehe.

2. KEBETULAN kedua ber
...more
Nursyahirah Baharom
May 20, 2018 rated it it was amazing
Serious best. aku baca smpai xnak stop sbb nak tahu apa akan jadi. hahaha
Wak Budi
May 04, 2018 rated it did not like it
Memang Aneh cerita ini. Cerita tunggang terbalik. Tak masuk akal. Watak tah hapa-hapa. Tak boleh habis.

Bila tengok review tinggi sangat. Rupa-rupanya 6 rating semua TIPU! Penulis tak tahu malu. Buat rating sendiri

Jangan menipu wahai penulis
Mealona
May 04, 2020 added it
Shelves: horror, badreads
-5⭐ (READ: NEGATIVE 5 STAR)
Umi Nadrah
May 05, 2018 rated it it was amazing
the bomb. blow your mind.
Tuts Rahim
Dec 06, 2018 rated it did not like it
maaf,tak menyeramkan dan jalan cerita kurang menarik
Nursyafiqah Che Mat
rated it it was amazing
May 05, 2018
Nurin Syaida
rated it really liked it
Apr 18, 2018
Nur Ant
rated it really liked it
Oct 01, 2018
Zai Ishak
rated it it was amazing
Apr 17, 2018
heril azwan
rated it liked it
May 16, 2018
Azita Zaimi
rated it it was amazing
May 09, 2018
Nurul Azwin
rated it it was amazing
May 19, 2018
Nurul Asmirah
rated it it was amazing
May 03, 2018
Wan  Nur Najihah
rated it it was amazing
Jul 09, 2018
Zalila Isa
rated it liked it
Sep 05, 2018
Mizi Khalifah
rated it it was amazing
May 05, 2018
Nor Izzati
rated it it was amazing
Apr 23, 2018
Siti Suriani
rated it it was amazing
Apr 21, 2018
Aina Mardhia
rated it really liked it
May 06, 2018
Husna
rated it liked it
May 17, 2020
Qis
rated it it was amazing
Sep 11, 2018
Ansya
rated it really liked it
May 25, 2018
Lilyanti Hamid
rated it it was amazing
May 04, 2018
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • 7 Warna Cinta
  • 3 Malam
  • I Know Who You Are
  • Arkib Angker Negara : Vol. 1
  • ASRAMA: 2
  • Pocong Balik Rumah
  • The Male Lead’s Villainess Stepmother
  • Aku, Kau & Hantu: Dua Dunia
  • Rebirth on the Doors to the Civil Affairs Bureau
  • Dragon Tear (Agents of the Crown #5)
  • The Warm Breeze is not as Warm as You, Young Master Mo, Are You Done Kissing? 暖风不及你情深
  • It’s Not Easy Being Your Love Rival’s Big Brother
  • 可不可以再愛妳 (老梗也是梗 #6)
  • The  Male Lead's Substitute Wife
  • Heroic Death System
  • Bogel Menuju Tuhan
  • 11 Ways To Forget Your Ex-Boyfriend
  • Elven Fury (Agents of the Crown #4)
See similar books…

Related Articles

The must-read summer beach book is a kind of American tradition. The crash of the waves. The glare of the sun. The sand in the pages. Is t...
67 likes · 37 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »