Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Bahagia Bukan Bidaan” as Want to Read:
Bahagia Bukan Bidaan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Bahagia Bukan Bidaan

3.76  ·  Rating details ·  258 ratings  ·  20 reviews
Selagi kita bernafas, selagi kita bersujud pada yang Satu, jangan pernah rasa putus asa untuk hidup.

“Dengar sini, Ain Farhana binti Sulaiman, aku ceraikan kau dengan talak satu.” – Azlan

“Terima kasih.” – Ain Farhana Lega. Walaupun perkahwinan yang terbina selama 16 tahun terpaksa dibubarkan. Dia perlu bebas. Bebas daripada kecurangan suaminya. Belum sempat mencari bahagia
...more
Paperback
Published 2018 by Karya Seni
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.
This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.76  · 
Rating details
 ·  258 ratings  ·  20 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Bahagia Bukan Bidaan
Ella
Aug 18, 2018 rated it really liked it
16 tahun berkahwin, hanya beberapa tahun sahaja bahagia dan selebihnya Hana bertahan dengan setiap kecurangan suaminya demi anak2. Dari suaminya tiada apa2, hinggalah suaminya tu jadi somebody dalam dunia business. Jatuh bangun suaminya, dia selalu memberi sokongan. Suaminya betul2 di uji dengan kesenangan. Dia lupa, kejayaan dia sekarang adalah atas ihsan dan bantuan Hana sendiri.

Yang paling latest betul2 buat kesabaran Hana hilang. Dia minta perpisahan. But at what expense? Kehilangan custody
...more
heril azwan
Mar 25, 2018 rated it really liked it
BAHAGIA BUKAN BIDAAN
by Hessa Widad

Kecewa dengan sikap Azlan yang tak pernah berubah dan ego yang melangit, Hana tekad inginkan penceraian selepas 16 tahun berkahwin. Namun, Azlan yang tak pernah sedar dengan silapnya dan keegoaannya, merayu Hana tuk rujuk kembali. Keengganan Hana membuatkan Azlan menghalang Hana berjumpa dengan anak2 nya dan sengaja menyiksa Hana dengan harapan Hana kembali merayu kepadanya. Mujur ramai yang menyokong Hana, termasuklah Nik Zachry yang sentiasa di sisi. Namun,
...more
Watie Shaari
Aku mula mencari novel ini selepas habis dramanya. Aku tak tengok dekat tv pon..xsempat main dengan anak kecik. Marathon dekat youtube

Benarla kata orang, terdapat perbezaan antara drama & juga novelnya.

Ini merupakan first time aku baca novel Hessa Widad. Time baca novel ini, aku akan membayangkan pelakon2nya. Nasebla membaca selepas tengok drama

Bagi aku novel ni banyak pengajarannya kepada mereka yang ingin ataupun telah membina rumahtangga. Kebahagian dalam rumahtangga perlu dipupuk oleh
...more
Fyda Adim
Oct 11, 2018 rated it really liked it
Novel ini saya baca ketika dramanya sedangnya ditayangkan di televisyen. Saya tak menonton dramanya sangat tetapi lebih tertarik mahu menghabiskan novelnya.

Novel ini agak berat sebab mengisahkan seorang wanita yang struggle untuk bangkit semula selepas dikhianati suaminya. Walaupun novel ini mengisahkan kisah cinta namun nilai-nilai agama ada diterapkan di dalamnya. Menekankan betapa solat itu penting dalam sebuah kehidupan agar mendapat keberkatan.

Kisah Ain Farhana ini boleh diangkat sebagai
...more
Izzati Aisyah
Apr 14, 2018 rated it really liked it
Tahniah buat penulis HW atas kelahiran novel BBB. I love it! Banyak tips dan pengajaran yang berguna boleh diambil dlm BBB. Kisah tentang seorang wanita cekal bernama Ain Farhana. Sanggup men pertahankan rumah tangga yg dibina dengan Azlan berbelas tahun lamanya walaupun diuji dgn suami curang. Demi nak tengok anak-anak bahagia. Tapi sampai satu saat hati wanita yang tabah ini boleh pecah berderai bila dilukakan berkali-kali.

Kalau saya jadi Hana memang depress kot dapat laki mcm Azlan tu. Tapi
...more
Aida Fariz
Jun 23, 2018 rated it really liked it
Baca bab 2 pun saya dah mengalirkan air mata. Ya Tuhan kejamnya Azlan!

Azlan yang sangat dicintai Hana mengkhianati perkahwinan mereka. Azlan gemar bertukar pasangan walaupun dah kawin. Stress betul suami macam ni. Hana menyimpan duka laranya selama 16 tahun pernikahan mereka.

Sampai satu masa segala ke kecurangan Azlan terbentang didepan mata dan Hana menuntut untuk dilepaskan dan suaminya menunaikan dengan talak satu.

Sangka Azlan, Hana tak akan mampu hidup tanpanya tapi Azlan silap. Walaupun
...more
Rahimah Mansor
Jun 27, 2018 rated it really liked it
best.plot yg tersusun.laju ja baca. ada twist dihujung cerita. terkejut sbab tak sangka. kisah Hana yg mengalami kemurungan setelah diceraikan azlan. Hana bangkit kembali meraih bahagia dgn nik zakhari. azlan ni mcm srg DLM krt yg mengharapkan kesrmpurnaan seorang isteri sampai Hana stress dan murung.LPs cerai tak bagi ank-ank jumpa Hana.memang azlan ni failed sebagai seorg Suami.tamak. nak poligamikan Hana dgn aina.manalah Hana nak..
Miz_Yanie
Nov 07, 2018 rated it it was amazing
“Selagi kita bernafas, selagi kita bersujud pada Yang Satu, jangan pernah rasa putus asa untuk hidup....”

“Being a Real Man doesn’t mean you sleep with hundred girls... It means you Fight for One Girl even when ninety nine others are chasing you....”

Lets Start my review....

“Abang tak rasa cinta ada lagi antara kita. You dont have time for me anymore... The chemistry is missing somewhere...”

Damn u Azlan!! After 16years of marriage sesedap rojak aje ko ckp kat Hana, bini ko yg ko “Tak Ada Cinta”
...more
Wanshazat
Jun 07, 2018 rated it really liked it
menarik sgt2. Cuma bila part2 last tu rasa dah biasa lak. teruja dah hilang. huhuhu..

gatal je si Azlan nk bahasa diri abang walaupon dah cerai.
Siti Raudhah
Jan 02, 2020 rated it really liked it
Shelves: my-list, read-2020
#1/50-2020
Puteri Nurcahaya
Jun 07, 2018 rated it it was amazing
when ulang baca 2x.. you'll know what it means...

...more
Tinana Hmb
Mar 25, 2019 rated it really liked it
Banyak nasihat yang dititipkan, sangat berguna.
Hasznoor
Aug 04, 2018 rated it it was amazing
A good stories
Annara Arira
Apr 20, 2019 rated it really liked it
Assalaamualaikum w.b.t


Nak review ni pula...

Baca ni thun lepas dan apa nak dikata..

Salah satu kategori best dan msuk ke jiwa

Most i like becauce ai jatuh cinta time tu dngn hero dia...

First baca mmng sakit hati dngn suami pertama Hana sebb bru lepas hbis baca novel berkaitan curang² juga and the most i hate that... Haha, cut off about me bcauce ai nak merebiew about this novel.

Hana yg cuba bangkit dri trauma dan cuba move on nya dri si suami yg bru hbis menceraikan nya dan haknya untk mnjga
...more
Suzyanna yap
Jan 09, 2019 rated it really liked it
"selagi kita bernafas,selagi kita bersujud pada Yang Satu,jangan pernah rasa putus asa untuk hidup"


Ain Farhana diceraikan ketika usia perkahwinan menginjak 16 tahun. semuanya kerana Bekas suami Azlan curang padanya.Kesabaran selama 16 tahun runtuh dan membuatkan hidup ain farhana menderita.

Diceraikan dan dipisahkan dengan anak-anak.Kehadiran Nik Zachary merubah segalanya mengajar dia apa erti cinta. Ingin lari dari gangguan Azlan dia bertekad menerima Nik sebagai tunangan walaupun tanpa ada rasa
...more
Farra Wahida
Sep 28, 2018 rated it really liked it
Tahniah Hessa Widad. Kali pertama membaca karya beliau. Banyak pengajaran yang penulis terapkan dalam BBB.
Kisah Hana yang terperangkap dalam cinta dan ego Azlan. Walau telah beberapa kali Azlan curang, Hana masih mampu memaafkan Azlan atas sebab anak-anak.
16 tahun memendam rasa, Hana akhirnya mengalah. Perkahwinan dengan Azlan berakhir di tengah jalan. Hana hampir-hampir mental akibat depression yg dialami.
Takdir menemukan Hana dengan Nik. Lelaki yang juga punyai sisi gelapnya.
Nama Aileen muncul
...more
RLia
Oct 08, 2018 rated it it was amazing
Jarang baca buku berkisarkan cerita berat
Mcm ni.
Tp once dah baca..mmg x boleh letak.
Bahagia itu bukan letak pda suami yg kaya, isteri yg cantik, duit berkoyan2.. usaha utk kekal bahagia itu penting!!
Ter kesan dgn watak hana, beri segala utk keluarga tp suami buat x kisah. Azlan yang take things for granted. Bila hilang sesuatu yg biasa tu baru nak cari balik. Jatuh cinta dgn watak Nik yg appear playful tp hati sarat penuh dgn cinta.
Hope HW continue success with other books!!
Shada Sulaiman8301
Dec 14, 2018 rated it it was amazing
Baca novel ni sebab drama dia. Tapi best! Ada beza novel dan drama. Kalau nak tau beza dia apa korang kena baca. Btw saya baca dekat sini https://www.e-sentral.com/book/info/2...
Miss Ilya
Sep 17, 2018 rated it did not like it
Shelves: ilya
Best
Pengiran Whayan
Sep 12, 2018 rated it it was amazing
Best novel
Diana Roseli
rated it it was amazing
Sep 24, 2018
nilam
rated it liked it
Sep 18, 2018
CherylElsie Lim
rated it it was amazing
Sep 26, 2018
Showpro_natashayahoo.Com
rated it really liked it
Sep 19, 2018
Auniyusoff
rated it really liked it
Sep 19, 2018
Fathin Nor
rated it it was amazing
Sep 24, 2018
Sanisah
rated it really liked it
Sep 28, 2018
Nur Misuarni
rated it liked it
Sep 21, 2018
Mohamad Akmal
rated it it was amazing
Sep 24, 2018
Norkasmayanti Ebby
rated it it was amazing
Sep 22, 2018
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Dheo's
  • Sugar? Yes please...
  • Jangan Benci Cintaku
  • The Misadventures of Cik Reen & En. Ngok Ngek
  • Kirimkan Rindu
  • Memang Salah Diriku
  • My Next Husband
  • Ali Alauddin
  • Orked Buat Hud
  • Cik Isteri Dan Encik Suami
  • Jangan Ganggu Jodohku!
  • Setia Dia
  • Cik Yah dan Encik Lias
  • Panahan Cinta Mr Agoraphobia
  • Wish List
  • Takdir Untuk Aku
  • Lamaran Di Taman Nakajima
  • Umar Hatta
See similar books…