Jump to ratings and reviews
Rate this book

Broderparten

Rate this book
En sen eftermiddag i november finder Maria ud af, at hendes hjerneskadede og demente mand, Bjørn, ikke blot er på besøg hos sin bror, men at han er blevet bortført. Bjørns tøj, toiletgrejer, værktøj og bil er væk fra sommerhuset, hvor ægteparret har boet i længere tid.

Maria bliver herefter bombarderet med beskyldninger: Hun vil slå sin mand ihjel, hun har taget af firmaets kasse, og hun har forsøgt at tilrane sig magten i firmaet. Bag beskyldningerne står Bjørns bror, Stefan, der utilsløret − sammen med to advokater – prøver at overtage det firma, som Maria og Bjørn har drevet sammen i mere end 20 år.

Maria er en stærk kvinde. Udover at passe det fælles firma, har hun også taget sig af sin hjerneskadede mand i halvandet år, lært ham sproget på ny og lagt krop til hans nye, aggressive adfærd.

Kan hun mon også klare kampen mod svogeren Stefan og de to advokater, som er engageret i Bjørns navn?

291 pages, Paperback

Published February 22, 2018

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Joan Dansberg

9 books6 followers

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1 (25%)
4 stars
2 (50%)
3 stars
1 (25%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 3 of 3 reviews
Profile Image for Line.
57 reviews3 followers
September 8, 2018
Denne bog er (endnu) så underkendt ... Ikke alene er den, sagt populært, en pageturner, men denne historie er så vigtigt!

Romanen bygger på sande begivenheder og er visse steder kritiseret for at virke som ‘partsindlæg’, fordi vi kun hører historien fra Marias side. Jeg vil dog mene, at dette på mange måder er bogens styrke: Vi ser alle livet primært i sort/hvidt og udfra vort eget synspunkt; der er min sandhed, din sandhed og selve sandheden: Sandheden er farvet af vores oplevelser og følelser, og hvad der er sandt for Maria, er reelt sket for hende. Maria har tilmed den styrke, at hun er meget ærlig omkring sit liv - historien kunne sagtens have været skrevet udelukkende udfra modpartens ageren og egne følelser, men vi kommer rundt om hele Maria, styrker, svagheder, totalt ærlighed og blotlæggelse. Vi kommer helt ind i hendes privatliv, går ved hendes side gennem den sværeste tid i hendes liv. Intet maskespil, sandheden (Marias sandhed).

Bogen er vigtig, fordi den skildrer vores samfund i dag. Vores samfund med fejl, mangler og uretfærdigheder. Få oplever som Maria at være gennem kidnapning, økonomisk ruin, bagvaskelse, beskyldninger ... endnu færre kommer ud på den anden side som hele mennesker.

Bogen her er for dig, der har oplevet en kamp i vores danske retssystem, hvor du opdager, du falder gennem alle huller i lovgivningen. For dig, der kæmper med hospitalsvæsnet. For dig, der oplever at det du troede på og stolede på, viser sig at være løgn. Den er for dig, der kæmper med hjerneskader, demens eller alvorlig sygdom i familien. Eller for dig, der føler, du har det hårdt pga. små hverdags bagateller og føler, du er ved at give op. Maria vil lære dig, at man kan overleve alt ... alt! Maria kan lære dig, hvad styrke er.

Ligeledes er bogen for dig, der sidder i sommerhus i en regnvåd efterårsferie og har brug for en bog, du ikke kan lægge fra dig. Eller for dig, der bare leder efter en velskrevet, vedkommende roman.

Alt i denne roman er yderst veltænkt - fra coverets illustrationer til ordspillet i titlen. “Broderparten” er den sande (og mere dramatiske og frygtelige) udgave af Jungersens “Du forsvinder”.

“Broderparten” er VIGTIG, og jeg håber, rigtig mange kommer til at læse Marias historie - ALLE kan lære noget af den. Ikke mindst hvad ægte styrke er.

Respekt!
Profile Image for Hans Peter.
Author 10 books13 followers
June 6, 2019
Skandia Lys A/S er en lille velpolstret familievirksomhed, der ejes og drives af ægteparret Maria og Bjørn Holm-Iversen. Bjørn rammes af alvorlig sygdom, og da hans familie, med den psykopatiske bror Stefan i spidsen får færten af penge, udfolder der sig et drama, der viser bagsiden af vores ellers velfungerende retssamfund. Stefan bortfører sin bror og får med hjælp af to skruppelløse advokater først overtaget kontrollen med Bjørns bankkonti, som han fuldstændig lænser. Herefter får han indgivet skilsmissebegæring for sin bror, ændret dennes testamente, for endelig at overtage kontrollen med firmaet og tømme det.

Bogen, der helt givet må bygge på en sand historie, viser, at virkeligheden altid overgår fantasien. Psykopaten Stefan og hans to advokater Søren Bergholst og Kristian Krog lyver hurtigere end heste kan løbe, men i retssystemet og i al almindelighed kan det være svært at skelne mellem løgn og sandhed, når man ikke kender baggrund og detaljer. Uheldigvis får Maria engageret en helt uduelig advokat, og først da hun finder Hjalmer Christensen kommer der nogenlunde styr på sagerne.

Jeg skal ikke afsløre slutningen, men tommelfingerreglen om, at man skal tage benene på nakken, når man støder ind i en psykopat, den holder stadig. Det er blot svært, når psykopaten er en svoger, der har bortført ægtemanden og nu groft manipulerer denne for egen vinding. Det kan man ikke rende fra, men må forsvare sig imod.
En absolut læseværdig bog.
Profile Image for Sanne Udsen.
Author 14 books3 followers
April 2, 2018
Bogens styrke er, at den er baseret på en virkelig og meget interessant historie: En hjerneskadet mand bliver offer for en familiekonspiration, der går ud på at franarre ham hans formue, og hans hustru må mere eller mindre hjælpeløst se til, mens et system, der egentlig er beregnet på at beskytte det enkelte individs rettigheder, på Kafkask vis kommer til at virke modsat hensigten. Bogens styrke er imidlertid samtidig dens svaghed: Bogen kommer i højere grad til at fungere som et partsindlæg med (for) meget fokus på dokumentation end som en egentlig roman. Det er altid vanskeligt at løfte en virkelig historie til et stykke fængslende fiktion, og det gælder også for Broderparten. Historien fortjener dog helt klart at blive fortalt.
Displaying 1 - 3 of 3 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.