Jump to ratings and reviews
Rate this book

Refren

Rate this book
Priča za putnike u potrazi za skrivenim odgovorima.

Za NN-a se nije moglo reći da živi – samo je preživljavao istovetne dane na planeti. Jednog drugačijeg dana na svom pragu je zatekao poruku: „Čekaj me u parku crvenog cveća, ne znam kada…“ Od tog časa NN-ov život se pretvorio u iščekivanje: duge šetnje su prolazile, odmori na klupi se produžavali, ali susreta nije bilo. Sve dok mu se pred očima nije našao neko ko će ga pozvati na putovanje na koje se pozivaju samo odabrani. Oni kojima su obećana otkrića tajni, čak i onih najvećih, duboko skrivenih od ovog sveta.

Ko ga to poziva? Da li je odlazak iz sopstvenog sveta vredan obećane spoznaje? Šta mu je zaista obećano? NN je morao da donese odluku svog života. Tako je nastala jedna priča. I priča o njoj, da nadahne putnika.

181 pages, Paperback

First published March 20, 2013

Loading interface...
Loading interface...

About the author

Andrija Jonić

4 books21 followers
+ Facebook

Andrija Jonić rođen je 1983. godine u Beogradu. Objavio je roman Refren (Laguna), koji je za kratko vreme osvojio brojnu publiku, kao i nagradu „Pegaz“ za roman godine Književne omladine Srbije na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Autor je online zbirke kratkih priča i tekstova Dnevnik vidljiv čudnima. Za samo dve godine i svega nekoliko objavljenih tekstova ova zbirka je postala najčitanije književno delo u online formi, praćeno kratkom pričom Idi probudi ostalu decu koja je na području bivše Jugoslavije doživela do sada nezapamćen odziv čitalaca.

Njegove kratke priče su objavljivane u više različitih zbirki, kao i na mnogobrojnim online portalima širom zemlje i regiona.

(English version coming soon...)

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
108 (63%)
4 stars
32 (18%)
3 stars
17 (10%)
2 stars
7 (4%)
1 star
5 (2%)
Displaying 1 - 30 of 48 reviews
Profile Image for Quiver.
996 reviews1,336 followers
January 7, 2019

U  tome je i problem — prekide ga ona — ne možeš ništa želeti od života. Prvo treba da shvatiš da živiš sistem u životu. Moraš se osloboditi sistema da bi video život. Tvoje pitanje bi bolje glasilo ovako: šta želiš od sistema? Ne od života! Od života ne možeš želeti ništa, ti jesi život! Sistem je zarobio život i zajedno prolaze kroz ovaj trenutak predstavljen kroz vreme. Pogledaj oko sebe. Sve je više sistema, a sve manje života. Zato i psotoji ovoliko patnije.


Životarimo u sistemu, dok nam život ističe neprimetno — poruka Refrena je za svaku pohvalu. Podržavam podizanje svesnosti čoveka (Jonićeva misija) kao i neophodnost usresređenosti na ovaj, sadašnji momenat, jer je on jedini u kome možemo svesno i fizičiki da postojimo.

Ostvarenje romana kao književnog dela i nije do kraja uspelo. Radnja je jednostavna (mada je obrt zanimljiv), dok su ličnosti dvodimenzionalne, bez psihološke dubine, i uklapaju se u ograničen repertoar šablona (misli se ponavljaju, a razmene u dijalogu su zasnovane na predvidivim emotivnim pozicijama). U neku ruku to je i za očekivati: od samog početka čitalac ima utisak da roman ima misiju da prenese poruku, a to znači da će se poruka utvrđivati na uštrb ostalih elemenata. Radnja je građena oko minimalnog broja neophodnih simboličnih uloga.

Preporučujem kao pitku priču svima koji škripe pod lancima sistema.

Ovo nije knjiga za ljubitelje ozbiljne filozofije.
June 15, 2014
"Ако у књижари не постоји књига коју желите да прочитате, напишите је." Ако постоји нешто другачије од прочитаног и истина која није засењена заблудма свакодневице, онда је то "Рефрен".
Колико смо се одаљили од природе око себе и у себи да би послушали савете детета? Можемо ли свести све мисли у једно питање, јер нема много прилика за одговор? Колико смо спремни да ризикујемо да би дошли до истине?
Зидови које гради свакодневица су превисоки да би се сетили да је постојала љубав, искреност и безбрижност, али ако се усудимо да опет погледамо очима детета и отиснемо се у непознато, јер живот је то увек и био, прелетећемо назидане заблуде и отићи на почетак, у срж себе. "Рефрен" је тај корак ка нама самима.
Profile Image for Marko Cvetkovic.
1 review10 followers
June 17, 2014
Jedna od retkih knjiga koja je imala moju potpunu paznju na svakoj stranici, svakoj recenici, svakoj reci. Procitana u jednom "cugu", masterpiece! Svaka cast!
Profile Image for Boyan.
1 review
July 24, 2016
Knjiga koju bi svaki tragalac za istinom, prosirenjem svijesti, na putu svog duhovnog razvoja trebao da ima. Negdje znam da je knjiga mene pronasla a ne ja nju, rekao bih sasvim slucajno, ali slucajnosti ne postoje vec samo sinhronicitet. Knjiga me je na nevjerovatan nacin dirnula, podstakla da razmislim o svemu, ko sam ja na ovoj planeti i sta je moja misija u ovom zivotu!? Otkriti da postojis kroz jednu knjigu je nevjerovatno iskustvo, neobjasnjivo, vrijedno pomena...
Vjerujem da ce Refren imati mnogo obozavalaca sirom nase planete jer poruka koju salje je namjenjena svima nama. Na kraju, sjajna knjiga, bila bi odlican materijal za film. Well done, Andrija.
Profile Image for Tina.
88 reviews7 followers
October 7, 2022
Vau. Nadala sam da će ova knjiga ostati na dve zvezdice kada završim čitanje, obzirom da je bila na tankom ledu. Nažalost, probila je i taj led. Za moj ukus, knjiga je potpuno razočaravajuća.

Razumem šta je knjiga TREBALO da predstavlja. Razumem da bi trebalo da mi znači. Nije prva knjiga koja se bavi ovom temom, a da je proučavam. Tužno je što knjiga koja je imala ovako dobar potencijal nije iskorišćena na bolji način zato što je za mene ova tematika veoma bitna.

Možda mi sve ovo ne bi bio problem da sam mogla da se povežem sa glavnim likom, ali to nikako nisam uspela. Još uvek mi je nedokučiv razlog zbog kog je autor izabrao da glavnog lika napiše na način na koji ga je napisao. Moja pretpostavka je da je hteo da simbolizuje na što više načina ono što bi trebalo da se iskaže kroz priču. Međutim, problem nastaje u tome što na više od 2/3 knjige glavni lik ne radi ništa osim što:
1. pati za starom ljubavlju za koju na kraju ni ne mari toliko kad ga ponovo odbije, nego samo nastavi dalje "naizgled promenjen", mada je kroz dijalog s njom izgledao samo "lud" i nedovršen.
2. sluša priče devojčice koja ima više znanja od celog veća staraca. Pritom, vredi napomenuti da je istoimeno veće prvobitno htelo da tu devojčicu zaustavi jer glavni lik nije spreman da sazna istinu, mada su ga videli kao predodređenog da je sazna i pomogne u promeni celog sveta. Kada se to napokon desi i kada čuje još jednu priču od devojčice o takozvanoj "nekadašnjoj Zemlji i Zemljanima", on postaje u "potpunosti promenjen".
Nažalost, osim te promene koja je opisana, ja je nisam osetila. Za mene je to ostao jednodimenzionalni lik koji je morao da postoji kako bi autor u jednoj i po strani objasnio suštinu svoje priče.


Veliki znak pitanja mi je iznad glave. Nadam se da je autor ovo pisao s namerom da delo ispadne ovako ili da ismeje određene pravce u književnosti, jer je, u suprotnom, ovo jedna propuštena prilika ili delo kojem je trebalo još dosta dorade u krajnjem slučaju.

Izvukli su ga donekle dobri citati koji su mi se svideli i Vea, koja ima više života u sebi od glavnog lika. Možda, da je priču pisao iz njene perspektive, ovo delo bi moglo da dobije malo više značaja u mojim očima.

Svakako, ova knjiga me je, ako ništa drugo, naučila šta da izbegavam u sopstvenom pisanju. Zapitala sam se o mnogim stvarima, ali motivacija koju je izazvao u meni bi bila uništavajuća po moje biće da sam tek krenula da radim na sebi.
This entire review has been hidden because of spoilers.
November 1, 2016
Iskreno, inspirisala me je ova knjiga kao što će još mnoge…
“Refren “ je lagan uvod za sve one koji još uvek debelo mesečare. Posle ove knjige ništa više neće biti isto. U krajnjem slučaju bar ce drveće dobijati vise pogleda i pažnje.  Za sve one koji pomisle da ja naučna fantastika ovde umešala prste, znači da najmanje još jednom treba da je pročitaju. Savršen način uvida u „stvari“ jer nisu istrešene činjenice kao definicija savremene psihologije koja treba da se umno bilduje, već je to jedna stvarnost prkazana kroz zanimljivo upakovanu priču koja je lagana, interesantna, probuđujuća. Čak i ako ste uzeli da je pročitate očekivajući da je to samo jedan lep roman, pisac vas je uveo u nešto što je sigurno ostavilo trag u vama, onu iskru koja će se kasnije buniti i terati vas da mislite i osećate šire. Kada svhatite da jedna mlada osoba može imati takve uvide i stavove, to jednostavno znači i mlađjim a i starijim gneracijama. Mladim da bi imali uzora koji ruši trule društveno namenutne norme vrednosti na jedan suptilan i nenasilan način, i starijim generacijama, da se zapitaju da li je mudrost i lakoća življenja nešto što su oni stekli kroz svoje iskustvo shodno godinama ili još uvek naravno nije kasno za istraživanje života do poslednje sekunde. Reče jedan mudar čovek-Život je onoliki koliko ga istražite. 
April 25, 2016
Tako realno prikazana slika naroda ove planete i sistema koji nas je uhvatio u klopku. Nazalost, malo je onih koji prihvataju izlaz iz te klopke, naviknuti na iluzije, plase se da izadju iz te prividno bezbedne zone. Zone gde je sve bezvredno, proglaseno vrednim. Izgleda da su samo deca ta koja jos uvek vide istinsku vrednost. Radoznalost, zelja da otkrivaju, da sire vidike je samo njihova privilegija. Zbog toga i dozvoljavam svom detetu da gleda ka nebu. Pitaju zasto sam je tome ucila, moze da padne, da se povredi. Odgovorim im kako je nisam ucila, to je instinkt, da se cudi, da se pita. Da vidi cudo u zvezdama. Neka zvezda je davno umrla da bi nama podarila zivot. Njeni delovi, atomi su u nama. To su cudesa. Pa i ako padne nekad, gledajuci tako gore, to ce biti pad uvis, sto bi rekao Mika Antic. Svakako ce svet ocekivati od nje da gleda samo ispred nosa, ja sam tu da to sprecim... I nadam se da ce svako ko shvati knjigu Refren, makar malo da nauci da gleda oko sebe. Da vidi koliko lepote je unisteno radi iluzija. Unapred sam zahvalna Andriji i za ona dela koja tek slede, volela bih da moje dete raste uz knjige kao sto je ova.
June 18, 2014
Ako ste se ikada pitali da li je moguće spojiti na jednom mestu sva znanja i sva osećanja, onda odgovor potražite na stranicama ove knjige. Bilo je knjiga koje sam kao i ovu pročitala za jedno veče, jer su me reči vodile kroz priču koju već odavno znam i ne znam, ali po prvi put posle jedne knjige sve je bilo na svom mestu. A šta to znači, neka vam se otkrije samo. Neću reči šta je knjiga ni o čemu je, svako će je razumeti na svoj način. Čitajući Refren imaćete utisak da je ovu knjigu pisao i jedan deo vas, ali i svi ljudi pre i posle vas. Otkriće vam se istina, bolna i predivna u isti mah, i osetićete se odgovorni, ali i oslobođeni. Sve ono što sam čitala i čula toliko puta pre se sada pojavilo u obliku datom da se razume, da vas potpuno prožme i promeni. Mir sa sobom i u sebi. I patnja postaje samo reč. Odgovornost mila i draga. A promena neizbežna. Uživajte u shvatanju.
Profile Image for Milana Veselinovic.
4 reviews81 followers
June 15, 2014
Knjiga sa dubokom porukom, koja se otkriva citanjem otvorenog uma i srca.
Pisac na veoma vest nacin odrzava misticnu atmosferu i drzi nas u neizvesnosti - istovremeno nas iznenadjujuci neocekivanim obrtima i situacijama.
Perspektiva iz koje se prica prica svakako je nesto po cemu je ovaj roman specifican, a dijalozi nesto sto ce nam drzati paznju.

Svakako preporucujem ovaj neobican roman svakome, jer zaista prosiruje vidike.
Kod mene je svakako medju top 5 romana svih vremena, uz Hesea i Bulgakova!
1 review
May 10, 2020
Kada je napisano da je po istinitoj priči, jednostavno sam osetila da je baš tako. Otvarajući svaku novu stranu, otvarala sam ustvari “zaboravljen” deo sebe, koje je već ležao duboko u meni. Svaka reč bi me ošamaril i brisala iluzije ovog života. Verujem da je sve onako kako piše. Prepuručujem svakome ko želi da spozna istinu svoga unutrašnjeg bića i krene neverovatnim putem. Definitivno ga na kraju tog puta čeka sreć
Profile Image for Branko.
33 reviews
June 26, 2016
Interesantna mešavina Sent Egziperia i Ošoa upakovana, delimično, u naučno fantastičnu formu. Iako sama fabula deluje na prvi pogled jako naivno prožeta je višeslojnim metaforama aludirajući na bolesti čovečanstva.
Profile Image for Bookvalna.
69 reviews95 followers
January 6, 2019
Iskrena da budem, imala sam brojne predrasude u pogledu ove knjige. Te predrasude, koje sam kreirala isključivo na osnovu citata koji su masovno deljeni na društvenim mrežama, dovele su me do ubeđenja da je reč o još jednoj ljubavnoj "tralalalici" na našoj književnoj sceni. Međutim, toliko mi je drago što sam dala priliku ovom delu, iz razloga što je u pitanju sve, samo ne "tralalalica".
_______
"Refren" je neobična bajka za odrasle, koja predstavlja i jedno alegorijsko višeslojno delo, te se isto, bez razmišljanja, može svrstati u okvire popularne psihologije.
_______
Osim što je reč o jednom zaista sveobuhvatnom poduhvatu, koji mnogi porede čak i sa Egziperijevim "plavokosim dečakom sa druge planete", ovo delo služi kao jedan šamar svima nama. Šamar koji nam je zaista bio neophodan.
_______
Da li ste se ikada zapitali zbog čega se sve stvari koje nas okružuju zovu određenim imenom, zbog čega neke stvari vrede više od drugih, i kako to da svi često govorimo da za nešto imamo ili nemamo vremena?
_______
Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, onda je ovo knjiga za vas, pa čak i ako vam prethodna pitanja nikada nisu pala na pamet, čitanjem poslednje stranice Jonićevog "Refrena" sigurno će vam mnoge stvari biti jasnije. A možda i neće. Na vama je.
_______
Jedna od poruka kojim ovo delo obiluje, a koju želim da podelim sa vama, jeste delimičan odgovor na prethodno postavljena pitanja (do celovitog odgovora moraćete sami da dođete), a to je da suštinski nijedna stvar koja nas okružuje nema svoje ime, niti vredi više od neke druge. Sve nazive i vrednosti smo isključivo mi sami kreirali radi njihovog razlikovanja u vremenu i prostoru. Međutim, takvo etiketiranje zaista je suvišno i nepotrebno, iz razloga što sve oko nas (naročito vreme) - samo postoji. I to je jedina funkcija svega, pa i nas samih.
March 7, 2018
Ovo je Refren koji cemo pevusiti u kolima, setajuci se sa voljenom osobom u trenutku kada uspemo da napravimo prostor izmedju velike kolicine smeha i prijatne tisine, njegove reci ce nam sluziti kao mantra u trenutku kada nas umori posao ili negativni ljudi. Njegova melodija ce nas uspavljivati, a njegove ohrabrujuce, pozitivne i emotivne recenice naterati da se svakog jutra budimo nasmejani, da se setimo koliko je zivot lep kada pogledamo prirodu oko sebe, da ponekad mracnu realnost obojimo najveselijim bojama. U tim veselim bojama je preslikana sva ljubav ovog sveta prema porodici i svim dobrim ljudima koji nas okruzuju.
“Kada zivis u neznanju, od velikog naleta istine se umoris, um to ne moze da podnese.” Andrija Jonic
December 10, 2019
Ovaj roman ima takvu emociju...Iskreno, ne znam kako bih tacno opisala ovu knjigu.I dalje posle godinu dana citanja,nekako iz nekog nepoznatog razloga uvek se pojavi kada treba. Bas u pravom trenutku. Ima toliko istine...Samo je pitanje hoce li svako poverovati piscu. Ja mu verujem! :) Po mom skromnom misljenju,ova knjiga ne treba da se poredi sa bilo kojom drugom...Zato sto ima neverovatno jako cudnu emociju,bar sam ja to osetila. Po prvi put u zivotu citam nesto i jezim se sve vreme...Zivim to sto citam...neverovatan osecaj!Ulazim u potpuno drugi svet i ako sam sada bas ovde... Magicno je to sto me je ova prica podsetila da smo mi zapravo ovde i svuda... Samo je pitanje hoce li svako moci da dopusti svom bicu da se prepusti bez ogranicenosti. Zivot je onoliki koliko ga istrazite. <3
Profile Image for Tamara Popov.
Author 5 books32 followers
June 8, 2018
Čitala sam ovaj roman tri puta. Posle prvog mi ništa nije bilo jasno. Posle drugog sam dugo razmišljala o tome što sam pročitala i shvatila. Posle trećeg sam plakala.

I nemam mnogo toga da kažem o njemu, osim da svako treba da ga pročita bar jednom u životu. Ne može se objasniti. Kao kada bi vas neko pitao da mu date razlog zbog kog mu preporučujete Malog princa - jednostavno moraš da pročitaš i shvatiš. Na svoj način. Da vidiš priču iz svog ugla. Jer je neverovatna. Jer joj je cilj neverovatan. Jer može u tebi da probudi strah, da te probudi iz iluzija i natera te da poželiš da menjaš svet. Toliko.
1 review
November 21, 2018
Prvi utisak posle čitanja ove knjige bio je da je to jedna divna priča za večite sanjare. A onda me je, naprasno, celim bićem obuzela jedna sasvim drugačija misao. Ne, ovo nije priča za sanjare, ovo je priča za sve nas koji smo potpuno prisutni u svojoj realnosti i osećanju sopstvene ličnosti, koji svoj život ne doživljavamo po tuđim merilima i svetskim standardima, koji znamo da je život izbor koji napravimo, a ne lažne norme i nametnute vrednosti. Topla preporuka za sve one koji razlikuju sebe od iskrivljenog sistema u kome žive!
October 22, 2018
Najlepša knjiga koju možete da imate u rukama, na polici. Za sanjare i za one koji nisu, da to probude u sebi. Odvešće vas na nezaboravno putovanje i poželećete da se ponovno otisnete istim. Zajedno sa knjigom ćete postavljati pitanja i sami sebi.
Prelepa knjiga koju bih svakome preporučila da je pročita, baciće vas na duboko razmišljanje i mamiti da joj se ponovo vraćate, jer će ostaviti utisak na vas bez teksta.
Profile Image for Jelica Mirković.
Author 1 book2 followers
November 10, 2022
Ako ste voleli "Malog princa" volećete i ovu knjigu. Ovo je knjiga koja nas uči mnogo tome. Knjiga koja se ne može analizirati, gde je svaka rečenica kompleksna. Knjiga u kojoj ćemo saznati samo jedno ime, a gde se pojavljuje mnogo likova. Ime devojčice od koje ćemo naučiti mnogo toga o životu. Knjiga koja će nas naterati da se zapitamo oko mnogo toga. Da proispitamo naš život i život cele planete. Nije bitno koliko dugo postojimo, već koliko nam je do propasti ostalo.
Read
May 10, 2020
Ako bih morala da biram samo jednu knjigu da imam i iznova je čitam tokom celog života, to bi bila “Refren”.Ovu knjigu mogu razumeti samo osobe koje su otvorene za nova saznanja i koje rade na sebi.Duboko sam dirnuta!Iznova i iznova je čitam i svaki put plačem!Predivna emocija!Velika zahvalnost Andriji što je odlučio da ovu priču podeli sa nama,jer ova priča menja živote ljudima.Ja ću to pamtiti.
April 20, 2018
Izuzetno štivo za čitanje. Iskreno preporučujem svima kojima je važno da prodube svoju svest! Jednostavno napisana a otkriva problematiku društva i sredine. Sve pohvale za autora, njegova dela predstavljaju pravo osveženje!
1 review
November 1, 2016
Očaravajuće delo!
Nadahnjuje,inspiriše,pokreće na preispitivanje nekih naizgled banalnih stvari.
Nesvakidašnja radnja,nesvakidašnji likovi i nesvakiašnja prilika da se spozna suština stvari.
Knjiga koju sam pri samom završetku poželeo opet da pročitam.
Profile Image for Mladen Milosavljević.
Author 14 books79 followers
July 9, 2018
Mali princ za odrasle.

Jedan od najoriginalnijih primera domaće savremene proze. Najtoplija preporuka za sve ljubitelje kvalitetnog i pametnog štiva.
1 review
February 11, 2023
Cekam nastavak. Neverovatna priča, nemam sta da kazem, sem da zelim nastavak.
Profile Image for Марко Вујчић.
27 reviews1 follower
July 1, 2023
Натерала ме је на размишљање, посебно при крају. Можда би требало да је прочитам поново после неког времена.
Profile Image for Jasmina Mihnjak.
1 review1 follower
November 25, 2018
Tek kad dodirnes kamenje sa drugih planeta, mozes zaista da ugledas svet u kojem zivimo. Samo tada mozes da das pravi smisao i znacenje. Da osetis i dopres do istine.. kakva god ona bila.

Bez tih kamenja i ovakvih knjiga koje nas bude, ostajemo da se nesvesni, mali i zarobljeni valjamo u beskonacnom vrtlogu sopstvenih gluposti.

Hvala Andrija
Displaying 1 - 30 of 48 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.