Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De trooster” as Want to Read:
De trooster
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De trooster

by
3.36  ·  Rating details ·  643 ratings  ·  99 reviews
Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is ...more
Hardcover, 208 pages
Published March 6th 2018 by De Geus
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De trooster, please sign up.

Be the first to ask a question about De trooster

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.36  · 
Rating details
 ·  643 ratings  ·  99 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De trooster
Hartger Wassink
May 16, 2018 rated it really liked it
Ben ambivalent over dit boek. De lichtheid waarmee ze over een zwaar thema schrijft en ermee wegkomt een denkwereld en taal over geloof op te roepen waar de gemiddelde Volkskrant-lezer pukkeltjes van krijgt zonder dat ze door diezelfde lezers bespot en beschimpt wordt, is, zoals dat heet, razend knap. Tegelijk raakt het boek me net niet, het grijpt me niet bij de keel. Het is mooi geschreven, indrukwekkend, verrassend, spannend, leest erg prettig. En het ligt er soms net te dik bovenop: de thema ...more
Roosje De Vries
Apr 03, 2019 rated it really liked it

Judas


Jacob werkt als koster bij een klooster, waar ook leken een tijd door kunnen brengen in een retraite. Jacob heeft, net als Jutka uit de roman Vindeling van Vonne van der Meer, een lichamelijk gebrek. Een kant van zijn gezicht is scheef. De asymmetrie van zijn gezicht heeft ervoor gezorgd hem zich altijd de mindere voelt van andere mensen. Jacob is een eenzelvig mens, wantrouwig, korzelig en niet heel vriendelijk. Hij houdt zich op de achtergrond. Zelfs door de broeders voelt hij zich niet t
...more
Bart
Jan 08, 2019 rated it really liked it
Shelves: 2019-read
Actual rating: 4.00
Els Lens
Apr 22, 2019 rated it it was ok
Als ik aan een boek begin, hoef ik niet persé iets te weten over het privé-leven van de schrijver.
Weten in welke periode hij/zij leefde, is vaak al voldoende.
Bij hedendaagse schrijvers hoef je dus niets vooraf te weten.
Maar!
Er is een maar.
Bij het boek “De trooster” van Esther Gerritsen had ik beter wél iets geweten van haar privé-leven.
Deze schrijfster is nl., na omzwervingen langs boeddhisme, e.d., teruggekeerd tot het katholieke geloof van haar jeugd.
En het boek gaat over het katholieke gelo
...more
Esther
Apr 01, 2020 rated it really liked it
Shelves: 2020, boekenclub
Boeiend verhaal om te lezen, zeker rondom Pasen.

Niet zelden glimlach ik tijdens mijn gebed omdat ik me zo klein voel en het me aandoenlijk voorkomt hoe hard ik mijn best doe om beter te zijn dan ik ben (20)

Jacob komt op mij over als een nederig persoon, die zich continue wegcijfert. Hij heeft nooit iets "van zijn leven willen maken", dus het kan ook niet mislukken. Met deze kerngedachte ontwikkelt zich een vriendschap met bezoeker Henry. Het contact doet hem goed.

Zo intens als mijn geluk die
...more
Lalagè
May 13, 2018 rated it really liked it
Esther Gerritsen weet me meteen te raken met haar mooie zinnen, waarin Jacob zijn leven beschrijft en worstelt met zijn geloof.

https://lalageleest.wordpress.com/201...
...more
Evi
Apr 28, 2018 rated it liked it
Gerritsen. Sinterklaas, Kerstmis en in dit geval Pasen op één dag. Ondanks alle lofbetuigingen niet haar beste. Religie, je moet het snappen om te snappen. Had ik 'het wel door'? Ik zocht de hele tijd naar de 'dubbele betekenis' waardoor ik minder 'in' het verhaal zat. (bv. Broeder Jacob? Nee, ik ben de conciërge). Telkens het over Judas, het lijdensverhaal en schuld ging (en daarover ging het de hele tijd) had ik het gevoel de tweede laag niet te vatten. Hierdoor was het boek voor mij niet univ ...more
Martijn Nicolaas
Sep 02, 2018 rated it really liked it
Mooi hoe Gerritsen op een toneelmatige manier een sfeer weet neer te zetten en een drama weet op te bouwen met een duidelijke opbouw, climax en afbouw. Haar dialogen zijn subliem. En dit keer zit er meer vlees aan de botten van het verhaal dan in haar andere boeken, die vaak bijna geheel uit dialogen bestaan.
Ingrid
Apr 30, 2019 rated it liked it
Zo slecht was het niet, nee. Ik vond het zelfs verrassend goed!
Cath Hart
Jun 29, 2019 rated it really liked it
Esther Gerritsen heeft de beklemming weer prachtig beschreven: hoe mensen elkaars levens kunnen veranderen alleen maar door ergens te zijn,hoe er niets bestaat wat niets anders aanraakt.
Renee van Eijk
Mar 26, 2020 rated it it was amazing
Wat een rustgevend boek. Ik heb het gelezen als een kabbelende beek. Dit klinkt poëtischer en verhevener dan ik bedoel. Maar het las gewoon heerlijk weg. De bladzijdes zijn ook zo vorm gegeven dat er veel wit om de tekst staat, wat het ook krachtig maakt.

Het gaat over Jacob, conciërge in een klooster. Hij verteld over de komst van Henry, een politicus die niet langer werkzaam is als politicus en zijn tijdelijke intrek neemt in het klooster. Jacob wil in eerste instantie niets met hem te maken h
...more
Marie-lynn Herpoel
Feb 17, 2019 rated it liked it
3,5 ⭐️
Mark de Boer
May 02, 2019 rated it really liked it
Zoals anderen al schreven is het opmerkelijk hoe Esther Gerritsen een voluit christelijke roman kan schrijven en toch de Libris Literatuurprijs kan winnen. Dat moet in ieder geval betekenen dat dit een goed boek is. En dat is het ook: stilistisch heel sterk, complexe karakters, een origineel verhaal over de grote dingen van het leven: goed en kwaad, zuiverheid en zonde, waarheid, vriendschap, vergeving.

Gerritsen schrijft erover maar is nergens moraliserend, ze gaat niet voor de simpele oplossin
...more
Annelie
Mar 06, 2020 rated it really liked it
Hmmm, dit moet ik nog even laten bezinken. Wat vind ik hier nou van? Wordt vervolgd...
Rowella
May 22, 2018 rated it really liked it
Ik vind dit echt een prachtig ontroerend boek. Het gaat over Jacob, de concierge van een klooster die zich met zijn ‘scheve’ gezicht onzichtbaar heeft voor anderen en daaraan ook een deel van zijn identiteit aan ontleent en zich tegelijkertijd onmisbaar maakt met het doen van klussen. Maar dan komt hij onder de aandacht bij Henry, een van de gasten en ontdekt hij zijn weggestopte behoefte en verlangen naar menselijk contact en gezien worden. Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen de twee mann ...more
Linda
Jun 25, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018

Wat zoeken mensen in een klooster? Hoofdpersonage is Jacob, een conciërge met een mismaakt gezicht in een retraitecentrum. Hij repareert dingen., is een beetje simpel en is gelovig. In alles ziet hij zijn geloof bevestigd. Hij is een buitenstaander en stil man.

En dan, net voor de Paasweek begint, arriveert een nieuwe gast in het klooster. Henry Loman, een bekend politicus die op de vlucht lijkt wordt door de nieuwsgierige broeders gretig onthaald. Maar het is met de stuurse Jacob dat Henry conta
...more
Barbara
May 10, 2018 rated it it was ok
Shelves: own
Met een beetje pijn in het hart 'maar' 2 sterren.
Het thema spreekt mij te weinig aan en dat is absoluut mijn eigen aandeel. Met religie heb ik niets, helaas. Daarnaast miste ik toch ook wel de verknipte personages die steevast op mijn sympathie kunnen rekenen. Misschien waren ze dit keer niet 'edgy' genoeg. My bad. Ik hoop dat er snel iets nieuws komt en dat ik weer gewoon 4 of 5 sterren kan geven.
Jan
Jun 05, 2018 rated it it was ok
Een roman om te herlezen, niet omdat ik bij eerste lezing heel enthousiast ben maar om te te zien of een tweede keer lezen meer oplevert. Mooi taalgebruik dat wel.
Inderdaad herlezen (juni 2019). Nog steeds niet enthousiast. Vooral als het over geloofskwesties gaat - en daar gaat het vaak over- schijnbare diepgang.
Joke
Jul 22, 2019 rated it liked it
Shelves: bibliotheek
Mooi en verrassend. Stemt tot nadenken over goed en kwaad, schuld en boete. Misschien toch eens de Russen (her) lezen.
Marije van der Poel
May 25, 2019 rated it really liked it
"Ik breek de lichamen cel voor cel af. Er is mijn wantrouwen, mijn weerzin, mijn jaloezie. Gevoelens die de mensen bij me oproepen. Ik week die sentimenten van hen los. Dan is het alleen nog míjn jaloezie, míjn weerzin, míjn wantrouwen. Ik ben een vuile kamer vol smerige gevoelens. Met liefde ruim ik die kamer op." (44)

"Ik las de woorden van de psalm die we gingen zingen zoals altijd met twijfel, maar ik zong ze met zekerheid. Het is mijn lichaam dat gelooft, het zijn mijn stem en mijn handen."
...more
Inge Vermeire
Apr 26, 2019 rated it it was ok
Shelves: nederlanders
Na 3/4 heb ik het dan toch opgegeven. Dit boek zegt mij heel weinig. De relatie tussen de hoofdpersonages intrigeert mij maar de vele uitweidingen over Jezus, fragmenten uit de kerkdienst en bijbelpassages verveelden mij mateloos. De symboliek van Pasen beschrijft Gerritsen voor mij iets té uitvoerig. Fijn voor Gerritsen dat ze zelf troost lijkt te vinden in het katholiek geloof maar ik heb weinig boodschap aan dit verhaal.
Dieuwertje Bosma
Apr 02, 2020 rated it really liked it
Esther Gerritsen is in dit boek 'Heer en meester' in de kunst van het weglaten. Met slechts enkele bepalingen van tijd & ruimte, enkele personages, weinig figuranten en vooral weinig tekst, weet ze je te vangen in een vol en rijk verhaal. Zoals hoofdpersoon Jacob zelf zegt: "het was de ruimte tussen de mensen. Het wit tussen de regels. In die ruimte was de heer." ...more
Ingrid Booij
Jul 24, 2020 rated it did not like it
Ik vond dit boek, het lezen niet waard. Ik begrijp niet dat dit boek op de libris lieratuurlijst is verschenen. Ik zie het werkellijk niet
Janneke
'Niet hoeven twijfelen over je bestemming is een geluk dat weinig mensen is gegeven.'

Helaas, dit boek was niet heel erg aan mij besteed.
Sara
Jun 13, 2020 rated it really liked it
Een ideaal boekbesprekingboek: kort en leest vlot, maar er zit heel veel in.
Carlo Hagemann
Feb 28, 2019 rated it it was amazing
Het meest katholieke thema: vergeving van zonden, staat centraal in dit prachtige boek. En hierin is Henry de meest katholieke: een biecht en je kunt weer verder. Protagonist Jacob, de conciërge, leest de bijbel liever van kaft tot kaft: lamsbloed dat helpt tegen de toorn gods, maar ook zijn eigen rol als de sleuteldrager Petrus die uiteindelijk zijn vriend verraadt.
Maar het mooiste is de afwezigheid van de centrale figuur Annelie in dit boek. Als een Maria Magdalena komt zij aan de zijde van He
...more
Tanita
May 23, 2018 rated it it was ok
Shelves: ebooks
Begin was wel intrigerend: een klooster, broeders, en een gevallen politicus die op retraite komt. Maar verhaal komt niet echt uit de verf. Blijft oppervlakkig ondanks de diepzinnige woorden. Wat is die Henry nou voor een man? En Jacob? En de twee vrouwen die erin voorkomen: ook zij blijven vage personages.
Heleen Vellekoop
Mar 11, 2018 rated it it was ok
Dit boek viel mij tegen. Ik ben dol op de dialogen en scherpe psychologie in het werk van Gerritsen, maar vond die kwaliteiten niet in deze roman. Het lukte me niet om te geloven in het personage dat ze probeert te scheppen.
Mellius
Nov 06, 2019 rated it did not like it
Twee mannen, een conciërge met een scheef gezicht en een oud minister, doen als twee ouwe wijven in een klooster niets anders dan verwoede pogingen God, zichzelf en elkaar te begrijpen. 
Wat een ongelooflijk stompzinnig boek is dit.

« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Uit het leven van een hond
 • Moord op de moestuin
 • De goede zoon
 • Zwarte schuur
 • Vallen is als vliegen
 • Zomervacht
 • Liefde, als dat het is
 • Viktor
 • Pastorale
 • Otmars zonen
 • Het vloekhout
 • Knap voor een dik meisje
 • Finse dagen
 • Zonder liefde
 • Dit is mijn moeder
 • Kamers antikamers
 • De ommegang
 • Grand Hotel Europa
See similar books…
101 followers
Esther Gerritsen (1972) is a Dutch novelist, columnist and screenwriter. Since her 2000 debut with Bevoorrecht bewustzijn (Privileged Consciousness), Gerritsen has been considered one of the best authors in the Netherlands and makes regular appearances on radio programs and at international literary festivals such as Litquake and Wordfest.

Her novels Superduif (Superdove, 2010), Dorst (Craving, 20
...more

News & Interviews

Ashley Poston made her name with Once Upon a Con, a contemporary series set in the world of fandom, and her two-part space opera, Heart of...
36 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »