Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Korban Kasih” as Want to Read:
Korban Kasih
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Korban Kasih

4.64  ·  Rating details ·  59 Ratings  ·  14 Reviews
Sebuah kisah kekeluargaan yang dirakamkan melalui pandangan Fatimah yang melihat perselisihan dan pilih kasih dalam keluarganya. Dia tidak mengerti mengapa ibunya membenci Abang Jalil sehingga abangnya itu tersingkir setelah kematian ayahnya. Dia juga melihat kejayaan kak long dan abang ngahnya belajar di sekolah berasrama penuh. Semua pergolakan ini dilihat secara positif ...more
Published 2007 by Dewan Bahasa Dan Pustaka
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Korban Kasih, please sign up.

Be the first to ask a question about Korban Kasih

Community Reviews

(showing 1-30)
filter  |  sort: default (?)  |  Rating Details
Nurul
Jul 24, 2008 rated it it was amazing
Tanya saja siapa yang pernah baca buku ini - semua mesti akan ulang baca, dan semua pun akan menangis!

Penulis berbakat, sayang karyanya tidak banyak!
Azan
Jun 11, 2011 rated it it was amazing
im still crying after reading this book again and again..
Syamira Ahmad daud
Mar 23, 2013 rated it it was amazing
Novel ini sentiasa menjadi novel kegemaran saya (sentimental favorite) sejak saya di sekolah rendah lagi. Secara generalnya, novel ini menceritakan mengenai kasih sayang dan harapan manusia untuk memiliki kasih sayang

Cara Fatimah Saidin mengolah ceritanya memang sungguh menarik.Beliau berjaya mewujudkan suasana kampung yang indah dan membuatkan saya sebagai pembaca turut larut dalam garapan beliau. (baca: sawah padi, rumah Nek Limah, Tuah, kambing, parit ban, gerai laksa, etc)

Novel ini juga mena
...more
Lela Mumtazah
Feb 09, 2011 rated it it was amazing
kisah yg patut dijadikan sebagai teristimewa..kbetulan jiwa sy mmg kisah2 di kampung..memang sy suka sgt2 novel ni..menangis??yes...bku ni mmg sedih..xrugi beli buku ni..tp smpai krg sy cari xjumpa..SAPE2 YG ADA TAU KEDAI MANA YG JUAL BKU NI,PLEZZZ GTAU SY ye..moga sama2 kita mndapat manfaat dalam meniti kehidupan sebagai khalifah d muka bumi ini..wallahuaklam..
Shaznie Mardhiah
Dec 31, 2015 rated it it was amazing
Shelves: all-time-fav, malay
this is the best novel melayu ive ever read ;
dari sekolah menengah lagi suka ulang baca.

penulisan dia x mcm novel2 melayu biasa.
berapa kali ulang pun tak bosan.
berapa kali ulang masih terkesan.

worth to read! :)
Mardhiah
Sep 04, 2011 rated it it was amazing
kisah kekeluargaan. Sedihhhh...
Hawa
Oct 27, 2009 rated it it was amazing
jangan baca time depressed
afzan ibrahim
Dah baca buku ni tapi nak baca sekali lagi nak menghayati sekali kisah ni..ada yang menitiskan air mata menelusuri kisah pengorbanan seorang abang ni...
Nur Khadijah
Sep 30, 2010 rated it it was amazing
best... geram kat mak dorg... sedih... suke watak Fatimah dlm ni... well, buku ni mmg leh kasi nangis bile baca... msg yg penulis nk sampaikan tu sampai pd pembaca...
Wafa Farin
Oct 20, 2013 rated it it was amazing
Shelves: korban-kasih
terbaek... mmg betol2 sedih baca buku nie..... still nangis wlaupun dh byk beulang kali...so touching
Fatimah Saidin
Jan 08, 2014 rated it it was amazing
Siapa nak beli buku ni, sila contact nombor ini :0123219456 (Encik Isa, Koperasi DBP)
Eliena Yunus
Sep 16, 2013 rated it it was amazing
best betullah buku ini!
Yuni
Mar 23, 2014 rated it it was amazing
One of the best! Menggamit memori. Buku pertama berjaya aku habiskan. Rasanya masa tu baru darjah 2. Even masih mentah tapi aku ingat masa tu aku baca sampai menangis. Hilang then cari semula.

Gaya penulisan yang santai tapi mampu membuatkan kita terbuai. Seperti aku berada dalam cerita tersebut. Membuatkan aku menggambarkan suasana sebenar. Even buku ni dah lama, 1995 kan? But still boleh digunapakai di zaman sekarang.

Cuma satu, aku harap sangat penulis akan menceritakan tentang kisah Imah dan
...more
Miem
Sep 02, 2015 rated it it was amazing
Reading this book in my teens and reading it again as an adult still made me cry a river. Best book ever that depicts the family life; the struggle, the high and lows. Highly recommended to those that want to read a new material that different from their favorite genres.
Weiya Aidida
rated it it was amazing
Apr 06, 2017
Nor Hasniza
rated it it was amazing
May 10, 2015
Nur Amani Yusoff
rated it really liked it
Jun 13, 2012
Haryanie Yusraa
rated it really liked it
Jan 26, 2016
Jasmin
rated it it was amazing
Nov 29, 2011
Kucc _Aprilsnow
rated it really liked it
Aug 06, 2009
Norshuhada
rated it it was amazing
Jan 11, 2017
Menyotnyot
rated it it was amazing
Oct 18, 2010
Wawa Akil
rated it it was amazing
Sep 29, 2014
Mi Sbs
rated it it was amazing
Jun 26, 2013
Siloxine
rated it it was amazing
Dec 29, 2011
Aziati Aziz
rated it it was amazing
Jan 14, 2017
Kucingkarate
rated it it was amazing
Oct 31, 2015
Adhie Kelana
rated it it was amazing
May 04, 2017
Khadijah Azizul
rated it it was amazing
Jun 01, 2015
Khainan
rated it it was amazing
Dec 01, 2013
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Share This Book

No trivia or quizzes yet. Add some now »