Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Na Mattias” as Want to Read:
Na Mattias
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Na Mattias

by
3.88  ·  Rating details ·  618 ratings  ·  111 reviews
W​elk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent?

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem tr
...more
Paperback, 200 pages
Published March 2018 by Das Mag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Na Mattias, please sign up.

Be the first to ask a question about Na Mattias

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.88  · 
Rating details
 ·  618 ratings  ·  111 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Na Mattias
Lisanne
Mar 09, 2020 rated it it was amazing
Ja hallo, ik verwacht dus niet dat als ik even op de bank ga zitten met een boek dat ik een paar uur lang de wereld om me heen vergeet en huil en kippenvel krijg en heel hard "nee toch" roep in een verder stille kamer en me na het omslaan van de laatste pagina besef dat dit staaltje schrijfkunst voor een enorme boek-kater gaat zorgen.

Dat verwacht ik dus niet. Dat kreeg ik wel. Ik ben er ook héél dankbaar voor.

Zantingh laat je kennismaken met een scala aan goed uitgewerkte personages die geen
...more
Milkysilvermoon
Apr 06, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Mit einem Mal ist Mattias weg, tot. Und er lässt Familie und Freunde einfach zurück. Sein schicksalhaftes Verschwinden reißt eine Lücke in das Leben seiner Partnerin Amber, seiner Mutter Kristianne und seines Kumpels Quentin, die nun mit dem Verlust klarkommen müssen. Auch die Wege fünf weiterer Menschen haben sich vor seinem Tod mit Mattias gekreuzt. Was ist mit dem jungen Mann passiert? Und wie geht es für die Hinterbliebenen weiter?

„Nach Mattias“ ist ein Roman von Peter Zantingh.

Meine Meinu
...more
Fenna Riethof
Apr 28, 2018 rated it really liked it
Een prettig, eenvoudig concept: de persoonlijke verhalen van mensen uit Mattias' leven vormen uiteindelijk samen het verhaal over zijn dood, of eigenlijk: het gat dat hij achterlaat. Een nagedachtenis. Dit is een mooi geschreven, ontroerend boek dat in een vloek en een zucht uit is en je daarom onvermijdelijkerwijs een beetje ontevreden achterlaat: er is sowieso één ander personage dan Mattias zelf van wie je meer had willen weten.
Marcia
Apr 02, 2018 rated it it was amazing
Shelves: literatuur
Wat een prachtig verhaal. Levensechte personages, een wonderlijke schrijfstijl en een bijzonder mooi plot. De manier waarop de acht personages, de acht perspectieven, met elkaar verbonden zijn is een prachtige puzzel. Zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.
...more
Odette Brethouwer
Aug 18, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Eindelijk was dit boek binnen van de bibliotheek. Ik wist niet of het me aan zou spreken of niet, en dan kan ik erg geduldig zijn want er is zo veel te lezen.

De ochtend nadat ik het boek had opgehaald wilde ik even de schrijfstijl proeven op de eerste pagina. Sprak het me aan, zou ik het gaan lezen, anders kon hij 's middags terug naar de bieb.

En toen was ik op bladzijde 35.

Je kunt wel stellen dat dit boek me direct greep, het ging recht mijn hart in direct. En dat bleef het doen tot het uit w
...more
Isabel
Jan 10, 2019 rated it really liked it
Een bijzonder mooi boek(je) over achterblijvers.
Katrien
Oct 27, 2018 rated it really liked it
Best wel bijzonder.
Kareltje
Apr 06, 2018 rated it it was amazing
Geniaal!! Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. Ik vind het geweldig mooi hoe verschillende personages, vanuit hun eigen denken, eigen geschiedenis en hun eigen leed na Mattias, verworden tot een netwerk dat lijdt na Mattias. Hierdoor lijken het losse hoofdstukken per perspectief met een eigen stijl. Het boek is doordrenkt met spitsvondigheden, met prachtige zinnen en soms kritische beschouwingen. Wat lijkt op losse verhalen en losse individuen, komt allemaal bij elkaar in ontmoetingen die ...more
Booklunatic
Feb 28, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
4 Sterne mit Tendenz nach oben. Derlei episodenhafte Geschichten aus unterschiedlichen Perspektiven, bei denen sich letztendlich alles zu einem stimmigen "großen Ganzen" zusammenfügt, treffen bei mir immer einen Nerv. Und auch diese hier war einfach wirklich gut gemacht. Ganz unsentimental und doch berührend wird die Lücke beschrieben, die ein Mensch in den Leben derer hinterlässt, die ihn liebten - aber auch, was ein Todesfall in den Leben eigentlich Fremder für Wellen schlagen kann. Leben, lie ...more
Suzanne
Nov 27, 2018 rated it it was amazing
Shelves: nederlands-dutch
In mooie zinnen wordt het leven na Mattias uiteen gezet. Acht korte verhalen, acht levens, acht al dan niet nauwe banden met Mattias. Soms onduidelijk, vaker aangrijpend. Het raakte me, deze roman. Door de taal, door de momenten die beschreven worden, door de gedachten die er in doorklinken. En knap hoe alles samenvalt aan het einde. Lees dit boek!
Paula
Dec 15, 2019 rated it really liked it
Wat een prachtig en ontroerend boek. Peter Zantingh weet zware onderwerpen in simpele zinnen te vatten, zonder cliché te worden. Dat is erg knap. Mooi ook hoe de verhaallijnen van de acht personages in elkaar overlopen. Soms zo subtiel.
Monique
Apr 05, 2018 rated it really liked it
Aan de hand van acht personages beschrijft Peter Zantingh op prachtige wijze de gevoelens van een groep achterblijvers en hoe zij omgaan met het verlies.
Gedankenlabor
>>Und dann werden wir anstoßen. Einfach so, auf die Selbstverständlichkeit eines Tages, der anfängt und wieder zu Ende geht.<<
„Nach Mattias“ von Peter Zantingh – ist ein Roman, auf den ich mich schon sehr gefreut hatte, da ich hier wirklich ein sehr tiefsinniges und tiefgehendes Buch erwartet hatte. Leider muss ich ehrlich sagen, dass mir Mattias innerhalb der Geschichten der Menschen die seinen Tod betrauern irgendwie zu kurz gekommen ist und lediglich Nathan und Amber konnten mich auch für ihr
...more
Sasha Haasnoot
May 01, 2018 rated it it was amazing
Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Na Mattias van Peter Zantingh vertelt het verhaal van acht achterblijvers na de dood van Mattias. Ik was verbaasd dat dit boek niet per se alleen over rouw zou gaan. Het was luchtiger dan ik dacht. In negen hoofdstukken komen mensen aan het woord die direct of indirect een connectie met Mattias hadden en ook met elkaar. Zo vertelt Amber, de vriendin van Mattias, dat Mattias een liefde had voor het spel Football Manager. Een paar hoofdstukken later k ...more
Nick Klaessens
Jan 11, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
De eerste drie hoofdstukken, verderop een paar keer en zeker bij het laatste hoofdstuk had ik vliegjes in mijn ogen, maar daar heeft een blinde hardloper net zo goed last van. Wat een fantastisch boek om in een dag te verslinden. Koop het, lees het en bestel er nog een paar om aan dierbaren te geven.
Marlou
Feb 17, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Peter Zantingh deed het, binnen een paar bladzijdes al. Mattias is dood, dat is snel duidelijk, maar binnen die paar bladzijdes al wilde ik weinig liever dan Mattias op het lijstje "overleden mensen met wie ik eens een koffietje wil drinken" zetten. Koffie in zijn koffiebar dan wel, gewoon zitten en luisteren en kijken naar mensen, zien hoe iedereen voorbij komt en erbij hoort ook al lijkt dat misschien niet zo te zijn. Want zo is het, het leven.

Ik kan schrijven over de prachtige woorden en zinn
...more
JannieTr
May 06, 2018 rated it it was amazing
Mattias is dood, zoveel wordt direct duidelijk in het eerste hoofdstuk. Maar hoe dat komt blijft lang onbesproken. En eigenlijk doet dat er in het begin ook niet toe. Het draait daarin meer om de gevolgen voor de achterblijvers en de gedachten die ieder van hen heeft over Mattias. Op zich al fascinerend genoeg. Het is niet eenvoudig je daaruit een beeld van Mattias te vormen. Vooral omdat de persoonlijke herinneringen verschillende verhalen vertellen.
Hoe sterk de structuur van het verhaal is, on
...more
Angela
Mar 25, 2018 rated it it was amazing
Zo ontzettend mooi!
Anna
Mar 05, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Deze recensie verscheen eerder op Anna Husson

Rouw is als een schaduw.

Peter Zantingh (1983) schrijft relevante stukken en reportages voor het NRC, maar als romanschrijver doet hij het ook goed. Zijn debuutroman werd namelijk genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Zijn romans gaan over jonge mensen die door ingrijpende gebeurtenissen even helemaal de weg kwijtraken en zich opnieuw tot het leven moeten zien te verhouden. Zantinghs debuutroman Een uur en achttien minuten (2011) gaat
...more
Mieke Schepens
Mar 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: 4-5-of-5-stars
4,5/5*
Mattias was nog jong maar ging dood.
Zij bleven achter. Zij vertellen.

"Een week na Mattias werd zijn fiets bezorgd."

In negen hoofdstukken vertellen achtereenvolgens zijn vriendin Amber, zijn vriend Quentin, zijn opa en oma, een verkoper die alcoholist is, een gamer die ook roadie was, zijn moeder Kristianne, de blinde loper Chris, de moeder van een ongelukkige en tenslotte nogmaals Amber, over hun herinneringen of gebrek aan herinneringen aan Mattias en hoe ze daar mee zijn omgegaan.

Sommi
...more
Helena
Feb 21, 2020 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Bewegend und inspirierend

Dieser Roman hat mich sehr positiv überrascht. Aufgrund des Klappentexts dachte ich, es gehe um die Bewältigung eines Verlusts, aber das trifft - überraschender- und glücklicherweise - nur teilweise zu.

Mattias ist tot. Der Roman beginnt und endet mit einem Kapitel aus der Sicht von Amber, seiner Freundin. Dazwischen befinden sich weitere 8 Kapitel, die verschiedene Menschen in den Fokus nehmen, die auf irgendeine Art und Weise, direkt oder auch nur ganz indirekt mit Matt
...more
Marijke
May 21, 2018 rated it really liked it
Goed verhaal. Ik kan het aanraden.
Nathalie
Mar 25, 2018 rated it liked it
Dit boek van de Nederlandse auteur Peter Zantingh deed me qua vorm sterk denken aan het boek ‘Anna in kaart gebracht’ van de Tsjechische auteur Marek Šindelka. Hm, toevallig dat ze beiden bij dezelfde uitgeverij zitten? Er zullen heus ook wel andere literaire bronnen en invloeden zijn aangeboord die deze mozaïekvorm voor de roman hebben ontdekt die ik bij Šindelka heb leren kennen.

Ook dit boek laat in acht delen telkens door het perspectief van iemand anders het licht schijnen op één centraal p
...more
Maria
Mar 20, 2018 rated it really liked it
Erg mooi deze korte, eigentijdse roman. Duidelijk wordt meteen dat Mattias sinds kort niet meer leeft. Via de verhalen van acht personen kom je erachter wie Mattias was en wat er met hem is gebeurd. De relatie van deze personen met Mattias is niet altijd meteen duidelijk en soms dus heel verrassend. Bij andere verhalen is het wel meteen helder: zijn vriendin Amber, beste vriend Quentin, moeder Kristianne, zijn grootouders Riet en Hendrik. Bijzonder vond ik het verhaal van de blinde Chris.

Ik vind
...more
Marije
Mar 30, 2018 rated it really liked it
Peter Zantingh, lees hier op zijn eigen website over de schrijver, zijn passies en wat hij verder met ons wil delen https://peterzantingh.nl. Er staat ook een blog over de totstandkoming van zijn nieuwste boek Na Mattias. Een mooi stuk over hoe hij schreef, herschreef, twijfelde, bijna blokkeerde en uiteindelijk blij was met dit verhaal.

Het ontwerp is van Lyanne Tonk, een grafisch ontwerpster met een zeer internationale opleiding en sinds 2016 onderdeel van het team bij Das Mag.


In Na Mattias mak
...more
Sarike Roest
Apr 29, 2018 rated it really liked it
Mattias is dood en zijn dood beïnvloedt veel mensen. Soms enorm veel, zoals een goede vriend, soms minder zoals de verhuurder van een Airbnb-huisje. Ik vind de twee hoofdstukken waarin zijn vriendin aan het woord komt het ontroerendste, her hoofdstuk van Tirra zeggen veel over hoe empathisch de schrijver is, maar zorgt in dit boek niet voor extra diepgang. Je wil vooral veel weten over Mattias en Noah/Nuah brengt mij te weinig diepgang. Spotify-lijst op je oren en een middagje lezen, terwijl het ...more
Magali
Jun 30, 2019 rated it really liked it
Mooie beschrijving van personages, gevoelens en situaties. Fijn hoe de personages met elkaar verbonden zijn.

Ik had er op voorhand niet veel over opgezocht, waardoor ik plots overvallen werd met het besef van wat er zich afspeelde.

Eentje uit de zoveel? Of een veel terugkerend thema op een fijne, zachte en warme manier neergezet? Dan zeker toch dat laatste... .
Silvana
Dec 18, 2018 rated it really liked it
Dit boek vond ik héél bijzonder.

'En dit is wat me soms troost: zelfs als er geen hemel is, dan nog is er geen betere manier om weer bij elkaar te zijn dan je te verstoppen in hetzelfde hoekje van de dood.' (30).
Heike
Aug 28, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
Matthias ist tot. Und jeder in seinem engsten Umfeld geht anders damit um. Spannende Lektüre dazu, wie unterschiedlich Trauer ist, und wie individuell die Verarbeitung dieses Traumas geschieht.
Rani
Feb 02, 2019 rated it really liked it
Thema’s als rouw en structureel racisme naar extremisme worden mooi verweven in de verhalen van verschillende personages, op een empathische en eigentijdse manier verteld. Sterk boek.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »

Readers also enjoyed

 • Rote Kreuze
 • Marianengraben
 • Drift
 • Dennie is een star
 • Vallen is als vliegen
 • Nachtouders
 • Welkom in het rijk der zieken
 • Zomervacht
 • Der letzte Satz
 • Gebrek is een groot woord
 • Liefde, als dat het is
 • Die Bagage
 • En we noemen hem
 • Les gratitudes
 • Het tegenovergestelde van een mens
 • Laura H.
 • Bear Necessity
 • Les victorieuses
See similar books…
77 followers
Peter Zantingh journalist bij NRC en schrijver. In 2011 verscheen zijn debuutroman Een uur en achttien minuten (genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs), drie jaar later gevolgd door De eerste maandag van de maand. In mei 2016 verscheen We vergaten te voetballen, gebundelde columns over het taalgebruik in het voetbalwereldje.

Zijn derde roman, Na Mattias, verscheen maart 2018 bij Da
...more

News & Interviews

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We’ve got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
21 likes · 5 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Toch was er niets waar hij meer van opleefden dan van haar. Dat moet ik erbij zeggen. Ik heb één keer achter ze gezeten in de bus, toen het net aan was. Ze hadden mij niet zien zitte. Ja, ik kan niet precies zeggen waar het aan lag, maar toen ik drie haltes later uitstapte wist ik het. Zij sorteerde de losse onderdelen, kreeg hem op orde.” 0 likes
More quotes…