Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Na Mattias” as Want to Read:
Na Mattias
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Na Mattias

by
3.95  ·  Rating details ·  344 ratings  ·  57 reviews
Welk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent?

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem tro
...more
Paperback, 200 pages
Published March 2018 by Das Mag
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Na Mattias, please sign up.

Be the first to ask a question about Na Mattias

Community Reviews

Showing 1-30
3.95  · 
Rating details
 ·  344 ratings  ·  57 reviews


Filter
 | 
Sort order
Fenna Riethof
Apr 28, 2018 rated it really liked it
Een prettig, eenvoudig concept: de persoonlijke verhalen van mensen uit Mattias' leven vormen uiteindelijk samen het verhaal over zijn dood, of eigenlijk: het gat dat hij achterlaat. Een nagedachtenis. Dit is een mooi geschreven, ontroerend boek dat in een vloek en een zucht uit is en je daarom onvermijdelijkerwijs een beetje ontevreden achterlaat: er is sowieso één ander personage dan Mattias zelf van wie je meer had willen weten.
Marcia
Apr 02, 2018 rated it it was amazing
Shelves: literatuur
Wat een prachtig verhaal. Levensechte personages, een wonderlijke schrijfstijl en een bijzonder mooi plot. De manier waarop de acht personages, de acht perspectieven, met elkaar verbonden zijn is een prachtige puzzel. Zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.
Odette Knappers
Aug 18, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Eindelijk was dit boek binnen van de bibliotheek. Ik wist niet of het me aan zou spreken of niet, en dan kan ik erg geduldig zijn want er is zo veel te lezen.

De ochtend nadat ik het boek had opgehaald wilde ik even de schrijfstijl proeven op de eerste pagina. Sprak het me aan, zou ik het gaan lezen, anders kon hij 's middags terug naar de bieb.

En toen was ik op bladzijde 35.

Je kunt wel stellen dat dit boek me direct greep, het ging recht mijn hart in direct. En dat bleef het doen tot het uit w
...more
Suzanne
Nov 27, 2018 rated it it was amazing
Shelves: nederlands-dutch
In mooie zinnen wordt het leven na Mattias uiteen gezet. Acht korte verhalen, acht levens, acht al dan niet nauwe banden met Mattias. Soms onduidelijk, vaker aangrijpend. Het raakte me, deze roman. Door de taal, door de momenten die beschreven worden, door de gedachten die er in doorklinken. En knap hoe alles samenvalt aan het einde. Lees dit boek!
Isabel
Jan 10, 2019 rated it really liked it
Een bijzonder mooi boek(je) over achterblijvers.
Katrien Van Wambeke
Oct 27, 2018 rated it really liked it
Best wel bijzonder.
Kareltje
Apr 06, 2018 rated it it was amazing
Geniaal!! Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. Ik vind het geweldig mooi hoe verschillende personages, vanuit hun eigen denken, eigen geschiedenis en hun eigen leed na Mattias, verworden tot een netwerk dat lijdt na Mattias. Hierdoor lijken het losse hoofdstukken per perspectief met een eigen stijl. Het boek is doordrenkt met spitsvondigheden, met prachtige zinnen en soms kritische beschouwingen. Wat lijkt op losse verhalen en losse individuen, komt allemaal bij elkaar in ontmoetingen die ...more
JannieTr
May 06, 2018 rated it it was amazing
Mattias is dood, zoveel wordt direct duidelijk in het eerste hoofdstuk. Maar hoe dat komt blijft lang onbesproken. En eigenlijk doet dat er in het begin ook niet toe. Het draait daarin meer om de gevolgen voor de achterblijvers en de gedachten die ieder van hen heeft over Mattias. Op zich al fascinerend genoeg. Het is niet eenvoudig je daaruit een beeld van Mattias te vormen. Vooral omdat de persoonlijke herinneringen verschillende verhalen vertellen.
Hoe sterk de structuur van het verhaal is, on
...more
Monique
Apr 05, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018, dutch, literature
Aan de hand van acht personages beschrijft Peter Zantingh op prachtige wijze de gevoelens van een groep achterblijvers en hoe zij omgaan met het verlies.
Sasha Haasnoot
May 01, 2018 rated it it was amazing
Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Na Mattias van Peter Zantingh vertelt het verhaal van acht achterblijvers na de dood van Mattias. Ik was verbaasd dat dit boek niet per se alleen over rouw zou gaan. Het was luchtiger dan ik dacht. In negen hoofdstukken komen mensen aan het woord die direct of indirect een connectie met Mattias hadden en ook met elkaar. Zo vertelt Amber, de vriendin van Mattias, dat Mattias een liefde had voor het spel Football Manager. Een paar hoofdstukken later k ...more
Nick Klaessens
Jan 11, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
De eerste drie hoofdstukken, verderop een paar keer en zeker bij het laatste hoofdstuk had ik vliegjes in mijn ogen, maar daar heeft een blinde hardloper net zo goed last van. Wat een fantastisch boek om in een dag te verslinden. Koop het, lees het en bestel er nog een paar om aan dierbaren te geven.
Angela
Mar 25, 2018 rated it it was amazing
Zo ontzettend mooi!
Anna
Mar 05, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Deze recensie verscheen eerder op Anna Husson

Rouw is als een schaduw.

Peter Zantingh (1983) schrijft relevante stukken en reportages voor het NRC, maar als romanschrijver doet hij het ook goed. Zijn debuutroman werd namelijk genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Zijn romans gaan over jonge mensen die door ingrijpende gebeurtenissen even helemaal de weg kwijtraken en zich opnieuw tot het leven moeten zien te verhouden. Zantinghs debuutroman Een uur en achttien minuten (2011) gaat
...more
Mieke Schepens
Mar 15, 2019 rated it really liked it
Shelves: 4-5-of-5-stars
4,5/5*
Mattias was nog jong maar ging dood.
Zij bleven achter. Zij vertellen.

"Een week na Mattias werd zijn fiets bezorgd."

In negen hoofdstukken vertellen achtereenvolgens zijn vriendin Amber, zijn vriend Quentin, zijn opa en oma, een verkoper die alcoholist is, een gamer die ook roadie was, zijn moeder Kristianne, de blinde loper Chris, de moeder van een ongelukkige en tenslotte nogmaals Amber, over hun herinneringen of gebrek aan herinneringen aan Mattias en hoe ze daar mee zijn omgegaan.

Sommi
...more
Tessa
Jul 22, 2018 rated it it was amazing
Heel mooi om te lezen hoe ieder personage uit dit boek met de dood van Mattias omgaat. Doordat je steeds kennis maakt met een nieuw personage blijft dit boek zeer interessant. Zantigh bespreekt ook maatschappelijke issues zoals de rol van de media bij rouw en hoe familie/vrienden hier maar mee moeten dealen. Ik vond dit boek heel mooi. Het bevat geen woord te veel.
Marijke
May 21, 2018 rated it really liked it
Goed verhaal. Ik kan het aanraden.
Nathalie
Mar 25, 2018 rated it liked it
Dit boek van de Nederlandse auteur Peter Zantingh deed me qua vorm sterk denken aan het boek ‘Anna in kaart gebracht’ van de Tsjechische auteur Marek Šindelka. Hm, toevallig dat ze beiden bij dezelfde uitgeverij zitten? Er zullen heus ook wel andere literaire bronnen en invloeden zijn aangeboord die deze mozaïekvorm voor de roman hebben ontdekt die ik bij Šindelka heb leren kennen.

Ook dit boek laat in acht delen telkens door het perspectief van iemand anders het licht schijnen op één centraal p
...more
Marlou
Feb 17, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Peter Zantingh deed het, binnen een paar bladzijdes al. Mattias is dood, dat is snel duidelijk, maar binnen die paar bladzijdes al wilde ik weinig liever dan Mattias op het lijstje "overleden mensen met wie ik eens een koffietje wil drinken" zetten. Koffie in zijn koffiebar dan wel, gewoon zitten en luisteren en kijken naar mensen, zien hoe iedereen voorbij komt en erbij hoort ook al lijkt dat misschien niet zo te zijn. Want zo is het, het leven.

Ik kan schrijven over de prachtige woorden en zinn
...more
Maria
Mar 20, 2018 rated it really liked it
Erg mooi deze korte, eigentijdse roman. Duidelijk wordt meteen dat Mattias sinds kort niet meer leeft. Via de verhalen van acht personen kom je erachter wie Mattias was en wat er met hem is gebeurd. De relatie van deze personen met Mattias is niet altijd meteen duidelijk en soms dus heel verrassend. Bij andere verhalen is het wel meteen helder: zijn vriendin Amber, beste vriend Quentin, moeder Kristianne, zijn grootouders Riet en Hendrik. Bijzonder vond ik het verhaal van de blinde Chris.

Ik vind
...more
Marije
Mar 30, 2018 rated it really liked it
Peter Zantingh, lees hier op zijn eigen website over de schrijver, zijn passies en wat hij verder met ons wil delen https://peterzantingh.nl. Er staat ook een blog over de totstandkoming van zijn nieuwste boek Na Mattias. Een mooi stuk over hoe hij schreef, herschreef, twijfelde, bijna blokkeerde en uiteindelijk blij was met dit verhaal.

Het ontwerp is van Lyanne Tonk, een grafisch ontwerpster met een zeer internationale opleiding en sinds 2016 onderdeel van het team bij Das Mag.


In Na Mattias mak
...more
Sarike Roest
Apr 29, 2018 rated it really liked it
Mattias is dood en zijn dood beïnvloedt veel mensen. Soms enorm veel, zoals een goede vriend, soms minder zoals de verhuurder van een Airbnb-huisje. Ik vind de twee hoofdstukken waarin zijn vriendin aan het woord komt het ontroerendste, her hoofdstuk van Tirra zeggen veel over hoe empathisch de schrijver is, maar zorgt in dit boek niet voor extra diepgang. Je wil vooral veel weten over Mattias en Noah/Nuah brengt mij te weinig diepgang. Spotify-lijst op je oren en een middagje lezen, terwijl het ...more
Maaike Woolschot
Feb 20, 2019 rated it really liked it
Een fijne schrijfstijl heeft Peter Zantingh! Dingen die ik echt direct voor me zie, met humor geschreven en aan het eind vallen alle verhalen samen. Een fijn boek.
Silvana
Dec 18, 2018 rated it really liked it
Dit boek vond ik héél bijzonder.

'En dit is wat me soms troost: zelfs als er geen hemel is, dan nog is er geen betere manier om weer bij elkaar te zijn dan je te verstoppen in hetzelfde hoekje van de dood.' (30).
Johanna
5 april mijn mening (in ieder geval op Hebban, omdat ik dit ebook in een giveaway heb gekregen onder de voorwaarde van een recensie daar op 5 april 2018).
Rani Multani
Feb 02, 2019 rated it really liked it
Thema’s als rouw en structureel racisme naar extremisme worden mooi verweven in de verhalen van verschillende personages, op een empathische en eigentijdse manier verteld. Sterk boek.
Marijke Plante
Mar 25, 2018 rated it really liked it
Welk verhaal word je als je er niet meer bent? Na Mattias van Peter Zantingh vertelt het verhaal van de achterblijvers na een sterfgeval. Maar verwacht geen zwaar boek over rouw. In negen hoofdstukken komen mensen aan het woord die direct of indirect een connectie met Mattias hadden. Het boek begint met een hoofdstuk van zijn vriendin Amber. Daarna volgt zijn beste vriend Quentin. Maar er komt ook iemand aan het woord die Mattias alleen kende via het forum van het voetbalspel Football Manager.

I
...more
Boekenwurm Saskia
May 18, 2018 rated it really liked it
Toont ons wat het is om mens te zijn

‘Na Mattias’ van Peter Zantingh begint met een lange en mooie zin over rouw.

"Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds. Hij leunt donker en geduldig tegen de muur, strekt zich in volle lengte uit over asfalt of trekt achter je rug zijn reliëf over te lang niet gemaaid gras, sierlijk dreigend als een slang."

De fraaiheid van de zin is nog niet helemaal tot je doorgedrongen wanneer de schrijver je sho
...more
Paul
Apr 04, 2018 rated it really liked it
Na al ontzettend genoten te hebben van zijn twee eerdere romans, nu ondergedompeld in dit prachtig geconstrueerde verhaal. Weer die heerlijke, lomige omschrijvingen vol details ("Buiten hupt een koolmees door het heidegras. Hij draagt een zwarte stropdas over zijn vaalgele vestje. De zeewind blaast af en toe zijn donskraag op. Ik zie hem zingen, steeds drie korte noten achter elkaar, zijn kop trots omhoog alsof hij het deuntje net onder de knie heeft.").
En met alleen de hoognodige interactie tu
...more
Lilian
Apr 12, 2018 rated it really liked it
Een indrukwekkende leeservaring, zeker in combinatie met de bijbehorende playlist die Zantingh samenstelde - zo kan ik mij althans voorstellen, want ik ontdekte de soundtrack helaas pas na het uitlezen, op de binnenzijde van de achterflap. Ik kan u aanraden een kijkje te nemen op playlistskoffie.nl!
Marjanneke
Sep 28, 2018 rated it liked it
Mooie en realistisch overkomende verhalen van verschillende personen, al dan niet bekenden van Mattias, over het leven 'na Mattias'. Toch kon het boek me op een of andere manier niet raken, terwijl ik dat gezien het onderwerp wel verwacht had.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 next »
 • Het tegenovergestelde van een mens
 • Slaap zacht, Johnny Idaho
 • Stern
 • Vergeet de meisjes
 • Zomervacht
 • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
 • En we noemen hem
 • Goudvissen en beton
 • Het boek van violet en dood
 • Mensen zonder uitstraling
 • De gevleugelde
 • Peachez, een romance
 • Meneer Beerta (Het Bureau #1)
 • Halleluja
 • Spitzen
 • De schilder en het meisje
 • De pupil
 • Het dolhuis
62 followers
Peter Zantingh journalist bij NRC en schrijver. In 2011 verscheen zijn debuutroman Een uur en achttien minuten (genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs), drie jaar later gevolgd door De eerste maandag van de maand. In mei 2016 verscheen We vergaten te voetballen, gebundelde columns over het taalgebruik in het voetbalwereldje.

Zijn derde roman, Na Mattias, verscheen maart 2018 bij Da
...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Toch was er niets waar hij meer van opleefden dan van haar. Dat moet ik erbij zeggen. Ik heb één keer achter ze gezeten in de bus, toen het net aan was. Ze hadden mij niet zien zitte. Ja, ik kan niet precies zeggen waar het aan lag, maar toen ik drie haltes later uitstapte wist ik het. Zij sorteerde de losse onderdelen, kreeg hem op orde.” 0 likes
More quotes…