Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ædnan” as Want to Read:
Ædnan
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Ædnan

4.35  ·  Rating details ·  522 ratings  ·  67 reviews
Ædnan är ett mäktigt epos som på en ordknapp vers berättar om två samiska familjer. I deras öden speglas samernas moderna historia, skildrat över tre generationer från början av 1900-talet till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv och historia flätas samman med Sveriges koloniala politik. ("Ædnan" är gammal nordsam ...more
Hardcover, 1:a Upplagan, 762 pages
Published February 27th 2018 by Albert Bonniers Förlag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ædnan, please sign up.

Be the first to ask a question about Ædnan

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.35  · 
Rating details
 ·  522 ratings  ·  67 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Ædnan
Johan Thilander
Om något modernt versepos ska upptas till den litterära kanon, så är det Ædnan.

Update: Jag ska hålla ett samtal med Linnea Axelsson på Nynäshamns bibliotek den 30/11 - om du är i närheten så kom och lyssna!

Update no.2: Nu vann Linnea Axelsson Augustpriset - så otroligt välförtjänt, blir så glad!
Lena
Apr 22, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favorites-2018
Oj!

Välförtjänt Augustnominerad.
Josimpilo
Mar 25, 2019 rated it really liked it
4,5 ⭐
En magisk skildring. Men också tung. Vackert och viktigt. Präglad av stark vemodighet. Så hjärtslitande och samtidigt stillsamt. Att behandlas omänskligt blev deras vardag. Mätas, undersökas, förlöjligas, tvångsförflyttas. De skulle glömma sina sånger, sitt språk, sina vandringsleder.

Utifrån det lilla jag kommit i kontakt med prosalyrik hittills så verkar det vara en storfavorit för mig. Det är liksom något extra genialiskt att kunna förmedla så mycket med så få ord.

PS. Otroli
...more
Erika
Mar 20, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
En fantastisk bok. Är djupt imponerad av hur Linnea Axelsson för berättelsen framåt med så få ord och samtidigt så mycket innehåll. Jag läser, dras med, lär mig massor av nytt, stannar upp ibland inför extra träffande eller vackra formulerar. Det här är en berättelse om samernas nutidshistoria som inte verkar räta ut en enda kurva. Om hur landet, deras land och deras hem, togs ifrån dem, Om hur många sedan livnär sig på att arbeta åt dem som kom, dem som tog. Och om att vara de andra, de främman ...more
Gustaf Mtz Amador
Nov 29, 2018 rated it it was amazing
Otroligt vackert, så mycket känslor, saknar ord!
Madeleine Dunderlin
Aug 12, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018, favoriter, nordiskt
En av de vackraste böcker jag läst på länge. Såväl invändigt som utvändigt. Jag skulle rekommendera att läsa den i en sittning (väldigt lite text i poesiformat på varje sida så 756 sidor är inte lika mycket som det låter tidsmässigt), för att inte gå vilse i de tidshopp som förekommer. Läs den!
Jennopenny
Aug 08, 2018 rated it it was amazing
Femma för emotionellt intryck.
David Ärlemalm
Allt du har hört stämmer. Ædnan är inget mindre än ett mästerverk. Linnea Axelsson målar med stort och nödvändigt allvar upp en släktkrönika omöjlig att slita sig ifrån. Jag skrattar, gråter och blir förbannad mellan sidorna, men framför allt känner jag kärlek. Till det skrivna ordet. Älskar den här boken, djupt och utan reservation.
Antonia
Aug 12, 2018 rated it it was amazing
Ett modernt epos! Jag känner mig helt överväldigad av denna bok. En släktkrönika som utspelar sig under lång tid från innan rasbiologin till långt efter men alltid med knivhugg av diskriminering närvarande. Så vackert skriven med en sorg som ekar mellan årtiondena. Flera gånger måste jag lägga ifrån mig boken och stirra ut i intet och fundera, tårar som rinner.

Texten är skriven på vers och känns fjäderlätt men samtidigt så väldigt tung. Hjärnan spinner vidare och jag tänker på Sd som inte tycke
...more
Bjorn
Dec 30, 2018 rated it it was amazing
Shelves: sweden, sapmi
750 sidor på två dagar, i tre sittningar. För låt inte formatet skrämma, det här är så oerhört uppslukande och lättläst - och ändå får Axelsson in så mycket detalj, så mycket historia, så mycket personligheter, så mycket sorg och vrede och kärlek och förtvivlan i de där sparsmakade men nålvassa passagerna. En given klassiker.

Så de får förlåta
Om vi vänder
deras karta

Och har det inte
snart blivit dags

att också deras barn
lär sig att höra
vår gemensam/>
...more
Stina
Mar 21, 2019 rated it it was amazing
Det är bara att instämma i hyllningskören. Detta är en fantastisk, vidunderlig bok. Inte ett överflödigt ord och inte ett enda ord saknas. Form och innehåll är superbt.
Alex
Jun 28, 2019 rated it really liked it
Jag hade aldrig några planer på att läsa Ædnan. Det var bara av ren slump som min blick föll på boken på jobbet och jag kan inte förklara varför jag kände mig manad att plocka upp den och skumma några av de första sidorna. Vid första ögonkast tyckte jag att den kändes pompös och överflödig. Onödigt poetisk och svårflörtad. Men ändå så fortsatte jag läsa. Sedan, utan att jag vet hur, hade jag läst halv boken och jag fick erkänna för mig själv att Ædnan är inte något av dem sakerna. Den är vacker, ...more
Ignatius Vonnegut
May 18, 2019 rated it really liked it
This story on the Sami people echoes Sara Lidman in every sound. Brings question of the meaning of life up to surface in a pleasant way. Slowing pace and sharpening the mind. It's full of sorrow and real.
Emy Larsson
Jan 28, 2019 rated it it was amazing
Wow!
Henry Nyberg
Aug 05, 2019 rated it it was amazing
Mållös. Obligatorisk läsning!
Emelie Rahmqvist
May 14, 2018 rated it it was amazing
Det här är bland det bästa jag läst.
Det finns inte riktigt ord.
Clara Axner
Dec 23, 2018 rated it it was amazing
Så fort jag läst ut ville jag bläddra tillbaka och läsa den igen, det är det bästa betyget en bok kan få. Magiskt vackert och sorgligt om en släkt och en kultur som diskrimineras och trycks undan. Vackra relationer och texten rymmer mycket mellan raderna vilket gör att man får fylla i själv vilket gör den vacker och personlig.
Julia Navrén
Aug 20, 2019 rated it it was amazing
Otrolig inläsning av författaren själv.
Adam Lundmark
Aug 16, 2019 rated it it was amazing
Makalös! Vart helt fast
Sandra
Jan 07, 2019 rated it it was amazing
Otroligt vacker och stark bok. Nästan som på dikt fast med kraft och kunskap i alla ord. Skulle rekommendera att läsa den i ett svep då jag tror man tappar känslan om man stannar av i den.
Kirsten Lucie
Mar 19, 2019 rated it it was amazing
Shelves: poetry, sami, sweden
Hvilken skatt denne boken er. Virkelig. En opplevelse.
Håkan Torevik
Jan 22, 2019 rated it it was amazing
Jag är ingen litteraturvetare så jag har inte riktigt begreppsapparaten för att precisera vad i texten som är så fantastiskt men detta är storslagen dikt för mig. De precisa och sparsmakat formulerade stroferna gör varje ord viktigt, på liv och död. De frammanar miljö och känslor på ett sätt som gör att jag ser, hör och känner lukten av fjällmark likaväl som den där trånga lägenheten vid kraftverksdammen.

Detta är viktigt och vackert på samma gång.
Andrea
Apr 06, 2019 rated it it was amazing
Vilken läsupplevelse. Kan knappt jämföra den med någon annan. Man blir liksom fylld av tystnad och av frågor. De vita fåordiga sidorna blir till en bild av alla de historier som inte har berättats, några av vilka börjar nystas ut i detta moderna epos. Landskapet, kropparna, språket, minnen, allt påtrampat, avbrutet och avskuret av kolonisatören. En dikt som vill bli läst och bör läsas i sin helhet, helst i sträck, för att verkligen dyka in i tystnaden och förfina lyssnandet. Otroligt vacker, sor ...more
Berit Lundqvist
Jan 22, 2019 rated it it was amazing
Shelves: 2019
Detta är alldeles fantastiskt. Samiskt nomadliv i början av nittonhundratalet och svenskens skallmätningar möter sjuttiotalets diskbänksrealism och nutidens strider om marken, ædnan. På vers, dessutom. Varje ord blir ett universum i sig. Ren magi. Läs!
Rebecka
Jan 04, 2019 rated it really liked it
4.5
Svante Lundin
Feb 10, 2019 rated it it was amazing
Shelves: bokklubb
Den är verkligen fantastisk både i sin omfattning rent innehållsmässigt och hur den berättas. Jag kan inte komma på något nutida att jämföra den med, den är som en historielektion samtidigt som det är ett makalöst diktepos. Lättläst men svårsmält.
Adam Andersson
Jan 29, 2019 rated it really liked it
Stark fyra! Tror dock denna bara kommer växa med tiden.
Hilena
Jan 02, 2019 rated it really liked it
Vacker och sorglig.
Marléne Ärlemalm Dahlin
Jan 20, 2019 rated it it was amazing
Poetisk, vacker och välresearchad. En mörk del av vår historia i en välskriven bok.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Nora eller Brinn Oslo brinn
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Kärlekens Antarktis
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Testamente
 • Ett system så magnifikt att det bländar
 • Friläge
 • Pappaklausulen
 • Nuckan
 • Hålla andan
 • Förlåten
 • Bränn alla mina brev
 • Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist
 • Arv og miljø
 • Haggan
 • Gå förlorad
 • La rose la plus rouge s'épanouit
 • Mai betyder vatten
See similar books…
7 followers
Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med Tvillingsmycket.
No trivia or quizzes yet. Add some now »