Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Voor het vergeten” as Want to Read:
Voor het vergeten
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Voor het vergeten

3.53  ·  Rating details ·  271 ratings  ·  35 reviews
Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edel ...more
Paperback, 1e druk, 354 pages
Published April 2018 by De Bezige Bij
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Voor het vergeten, please sign up.

Be the first to ask a question about Voor het vergeten

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.53  · 
Rating details
 ·  271 ratings  ·  35 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Voor het vergeten
Marc
“Oh neen”, dacht ik toen ik hieraan begon, “toch niet weer een afscheidsboek van een auteur, gewijd aan een overleden verwante”. Niet dat dat in de Nederlandstalige literatuur van de afgelopen jaren geen pareltjes heeft opgeleverd. Denk maar aan A.F.Th. Vanderheijden (Tonio), Tom Lanoye (Sprakeloos), Erwin Mortier (Gestameld Liedboek), … Het genre van de elegie haalt in schrijvers vaak het beste naar boven.

Maar dit boek van Peter Verhelst (° 1962) is wel lichtelijk anders. Je kan het nog best o
...more
Chris
May 02, 2018 rated it really liked it
Na de literaire verwerking van zijn auto-ongeluk in 'De kunst van het crashen' werd Peter Verhelst opnieuw door de werkelijkheid 'aangeroepen' tot schrijven. Met dat verschil dat hij het eerstgenoemde boek schreef uit nieuwsgierigheid, in een poging om de verloren tijd van zijn blackout tijdens de crash in te vullen, terwijl hier sprake is van een bijna wanhopige zoektocht naar schoonheid om het verdriet te boven te komen dat het verlies van zijn plots, aan een hartaderbreuk overleden moeder in ...more
Anneliese Tirry
Sep 01, 2018 rated it really liked it
****(*)
Soms moet je alle verzet opgeven, moet je de wil tot (onmiddellijk) begrijpen loslaten en moet je je laten verzwelgen door de teksten van Peter Verhelst.
Verzwelgen, want je gaat vaak kopje onder, komt op het einde van een hoofdstuk even boven water om naar adem te happen, om je dan opnieuw over te geven aan het volgende hoofdstuk dat op het eerste zicht kant noch wal raakt.
Tot, ..., tot je de verklaringen vindt in het boek zelf, maar ten dele ook in de eigen ervaringen.

De moeder van Peter
...more
Melissa Giardina
Mar 15, 2018 rated it it was amazing
'Voor het vergeten'***** van Peter Verhelst.

Over herinneringsschimmel, verbeeldingsfungus en verdrietzwammen op wanhoopsbomen. Over het geluid van huid over huid. Kraanvogels. En niet de nacht doorbrengen, maar doorstaan.
Ombra mai fu.
Laurent
Mar 24, 2018 rated it really liked it
Binnenkort bespreking op Mappalibri.
Fleur
Jul 26, 2020 rated it really liked it
Onvatbaar boek voor onvatbare gevoelens. Loslaten en meegaan in de stroom van associatie, mythologie, beeldende kunst en vooral troost.
Sandra Van den Bosch
Moeilijk te beoordelen...Verhelst schrijft poëtisch en beklijft maar door al zijn sprongen naar mythes, kunstwerken raak ik het spoor vaak bijster. Voortdurend de drang om dingen op te zoeken, meer ‘kennis’ te vergaren. Knap wat hij doet maar niet voor mij. Ik wil meegezogen worden in een verhaal en dat doet dit boek, althans voor mij, te weinig.
Tine
Jul 30, 2018 rated it liked it
Als grote fan van de romans van Peter Verhelst, was ik toch wat ontgoocheld in dit boek. Misschien omdat het te dicht op de huid van de schrijver plakt. Er zitten steengoede passages in, maar al te vaak kabbelt het boek op kennis die de auteur lijkt te etaleren.
Chris Van Bastelaer
Oct 20, 2019 rated it it was amazing
Onbeschrijflijk uniek.
Laura Van den bossche
Jun 14, 2018 rated it really liked it
Verhelst stelt het on(be)grijpbare centraal en laat je verdwalen, vinden en terugkeren. Een boek waarvan de gelaagdheid overdonderend is, maar zo schoon!
Heleen
Feb 24, 2019 added it
Op ro/auwe woorden vallen geen sterren te kleven.
Marijke Carpentier
Jun 14, 2018 rated it really liked it
Peter Verhelst schrijft een bijzonder boek na de dood van zijn moeder. Mijn enthousiasme over de originaliteit en de stijl was dan ook heel groot. De fragmenten zijn verweven met elkaar en zijn een zoektocht naar omgaan met verdriet, zijn herinneringen en vergeten. Verder in het boek werd ik minder geboeid maar ook daar vond ik prachtige poëtische fragmenten om uiteindelijk in schoonheid te eindigen.
Patricia
Apr 30, 2018 rated it it was amazing
Shelves: relations
Ik kwam de Limerick binnen op een late zaterdagnamiddag. Ik keek naar de toonbank waar de nieuwe romans staan en ik zag het boek blinken. "Voor het vergeten" van Peter Verhelst. Ik nam het vast en rekende af. Ik vroeg nog of ze het erg vond dat ik het laatste van de staander nam want misschien had ze nog ergens een doos waaruit ze mij kon bevoorraden. "Nee, nee, neem maar mee, ik wil vandaag uitverkopen. Het is een echte Verhelst geworden." ...

http://nobutterfly.blogspot.be/2018/0...
...more
Tobias Cobbaert
Jul 24, 2020 rated it it was amazing
Peter wat doe je toch met me
An-Sofie
Mar 16, 2019 rated it did not like it
Te hermetisch, te gezocht, te veel metaforen die op niets slaan en veel te veel '...'
Mariesolwolf
May 21, 2019 rated it liked it
Parental Advisory.
Woutervangysel
May 09, 2019 rated it really liked it
Poëtisch, doorleefd maar te fragmentarisch om echt een topwerk te zijn
Joke
Jun 03, 2018 rated it liked it
Shelves: bibliotheek
Het verlies van een ouder, het zien van het immense verdriet bij de overgebleven ouder, het gemis, en hoe literatuur en de klassieke daarbij kunnen helen.
En hoe het uiteindelijk nooit overgaat maar veranderd, het gemis wordt zachter, nooit vergeten, altijd herinneren maar doorgaan en hoe liefde daarbij kan helpen.
Sanne
Oct 29, 2019 rated it liked it
Door school-druk snel moeten aflezen. Blijven hangen met het gevoel dat ik het beter zou waarderen als ik het nog een keer zou lezen, dus dat wordt er een voor tijdens de zomer.
Gabye
Jul 11, 2019 rated it did not like it
Shelves: not-finished
Niet uitgelezen, te literair en vaag voor mij.
Lies
Voor het Vergeten is een boek dat tot stand kwam in de nasleep van het overlijden van de moeder van Peter Verhelst. In deze rouwroman verwerkt hij haar dood. Dat doet hij in een stroom van metaforen, poëzie en verwijzingen naar mythologie.

Persoonlijk vind ik het moeilijk om de tekst in de diepte te bespreken. Bij momenten passeerden er prachtige passages en werd Verhelst heel persoonlijk. Even plots als deze fragmenten opdoken, konden ze ook weer verdwijnen en werd de tekst overwoekerd door refe
...more
Wim Verhaeghe
Jul 25, 2018 rated it liked it
In dit boek “vertelt” Verhelst over wat rest na de de hartaderbreuk waaraan zijn moeder onverwacht overlijdt. Met gorten en stoten komt een “verhaal” tot stand. Het werk is heel fragmentarisch en zit boordevol symboliek en talrijke verwijzingen naar andere literatuur, beeldende kunst, poëzie, schilderijen ... Het lijkt vooral alsof Verhelst de leegte na de dood van zijn moeder maar niet onder woorden kan brengen. Hij poogt betekenis te vinden en te creëren door parallellen te zoeken in bijvoorbe ...more
Jacques
May 30, 2018 rated it really liked it
Een boek om te lezen, te herlezen, te doorbladeren, steeds terug te doorbladeren. Om weken van te genieten. Een boek dat aanzet om steeds verder te zoeken. Over verlies, afscheid nemen, kunst, natuur... leven en dood.

'Gesprekken tussen kunstwerk en toeschouwer zijn per definitie uitwisselingen van misverstanden. De toeschouwer weet natuurlijk dat wat op het doek staat niet samenvalt met de werkelijkheid. Elk schilderij berust op het 'lost in translation' principe: altijd is de werkelijkheid onve
...more
Kevin W.
Dec 13, 2018 rated it really liked it
Dit boek is wroetend zoeken naar betekenis. Gelukkig gebeurt dit in kleine fragmenten, zodat het niet overweldigend wordt. Het lezen van dit boek werkt louterend, zoals het ook voor de schrijver geweest moet zijn.
Sabine Schryvers
Jun 16, 2019 rated it it was amazing
Een boek dat je niet moet willen uitkammen, maar langzaam in laten werken. Als zalf. Voor het innerlijke oor, bij zo veel taalpracht. Voor de ziel, bij zo veel subtiele betekenis. Of afwezigheid van directe betekenis.
Filip Dhaene
Apr 09, 2019 rated it really liked it
Zalig woord gebruik ... zalig taalspel, metaforen, verwijzingen, ...
Ik heb het daarvoor gelezen en heel veel onderstreept in het boek
Maar het blijft heel moeilijk voor mij (kan ook aan mij liggen natuurlijk :-) ).
Maar zeker geen spijt van! Met graagte doorworsteld ...
Sien
Feb 08, 2019 rated it did not like it
Ik kon maar niet in het verhaal komen. Helemaal niet mijn schrijfstijl.
Tinne
Apr 16, 2018 rated it it was amazing
Shelves: read-in-2018
prachtig. ook voor de herontdekking van Ovidius en Philemon & Baucis. ...more
Petra Horrie
Jun 26, 2019 rated it did not like it
Geen verhaallijn, niet mijn ding. Gelezen voor de leeskring. Omdat het moest maar toch niet kunnen uitlezen.
Ludo Spaepen
Jun 10, 2018 rated it did not like it
Modernistische avant-gardistische experimentele roman/poeziebundel/kunstkatalogus.
Voor mij te elitair en te moeilijk.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • La Superba
 • Harnas van Hansaplast
 • De heilige Rita
 • Cliënt E. Busken
 • Grand Hotel Europa
 • Drift
 • The Discomfort of Evening
 • Tegenwoordig heet iedereen Sorry
 • Nachtouders
 • Het moois dat we delen
 • Uit het leven van een hond
 • Jij bent van mij
 • Kamers antikamers
 • De Bourgondiërs: Aartsvaders van de Lage Landen
 • Zomervacht
 • De goede zoon
 • Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?
 • Julian
See similar books…

Related Articles

Need another excuse to treat yourself to a new book this week? We've got you covered with the buzziest new releases of the day. To create our...
24 likes · 14 comments