Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Utusan Cinta Buat Adam” as Want to Read:
Utusan Cinta Buat Adam
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Utusan Cinta Buat Adam

by
3.77  ·  Rating details ·  263 ratings  ·  26 reviews
Sibuk mengejar cita-cita, di usia awal tiga puluhan, Aireen masih menyendiri lagi. Puan Azra asyik mendesak tetapi jawapan Aireen tersangatlah mudah. Jodohnya masih tersesat entah di mana dan dia hanya menginginkan lelaki kaki masjid untuk dijadikan suami. Adam Firdaus, umurnya juga sudah di ambang pertengahan tiga puluhan. Tapi Adam kata sekiranya ada perempuan yang beran ...more
Paperback, 672 pages
Published December 2017 by Karya Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Utusan Cinta Buat Adam, please sign up.

Be the first to ask a question about Utusan Cinta Buat Adam

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.77  · 
Rating details
 ·  263 ratings  ·  26 reviews


More filters
 | 
Sort order
Ella
Jan 29, 2018 rated it it was amazing
I agree with Athirah's review. Totally in sync.

Saya terbuai dengan watak ciptaan author kali ni. Kekuatan dalam kelemahan. Kelembutan dalam ketegasan. Tidak mengadili mahupun menghukum. Saling memahami dan melindungi. Susun kata dalam novel ini juga sangat indah. Berapa kali dalam setahun kita akan jumpa novel seperti ini? It centralized on this lovable couple with splendid personality that u simply dont see anybody else around them. I mean, u felt their presence but u easily cast them aside. W
...more
Zairaidah Abu Hassan
Mar 18, 2018 rated it it was amazing
Shelves: collection
Ini karya pertama Myra Ameer aku baca. Aku tertarik dengan cover tanpa baca sinopsis kat belakang. Lepas tu aku baca review gr semuanya best2 belaka.

Tiba-tiba dah tak reti nak tulis review Utusan Cinta buat Adam. Haishh... Kesimpulannya aku suka dan terbuai dengan kisah ini. Aireen Husna yang pada aku seorang yang skema sebabnya aku rasa orang yang kuat study dan bijak ni memang skema. Tak ada nak huha sana huha sini dan sentiasa positif. Kalau berkawan dengan Aireen ni memang aku pon boleh jadi
...more
Maslina Omar
Jan 03, 2018 rated it really liked it
Tak perlu menulis ttg hero CEO, penulis ini tak pernah gagal menyentuh hati saya. Kisahnya yg dekat dgn jiwa, dekat dgn masyarakat, kaya emosi & juga moral.

Tentang Doktor Aireen yg dlm usia mencecah tiga series, mengimpikan lelaki beriman sbg jodohnya. Pertemuan beberapa kalinya dgn Adam, di rumah Allah, membersitkan rasa halus di jiwanya. Lantas dia menghulur lamaran demi usahanya mendapatkan apa yg dirasakan terbaik untuknya.

Lamarannya diterima baik oleh Adam yg ketika itu tidak punya se
...more
 Kak Zie
Mar 05, 2018 rated it liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Agak meleret-leret.
Tapi masih boleh dihadam.
Jessy
Feb 07, 2018 rated it it was amazing
Tergoda dengan review Ella hari tu. Nampak macam sangat best. Dan nah, ini buku pertama yang saya bagi lima bintang untuk tahun ni. Klise tak klise, (memandangkan makin hari makin banyak buku baru diterbitkan) saya tak ambil pusing sangat. Janji cara olahan dan penyampaian penulis. Ini buku pertama Myra Ameer yang saya baca dan saya terus jatuh suka. Dalam erti kata yang lain, bolehlah saya baca bukunya yang akan datang.

To be honest, pada mulanya saya memang ragu-ragu sedikit sebab saya tahu ada
...more
Yuni
May 19, 2018 rated it liked it
Shelves: 2018, novel-melayu
Overall jalan cerita yang mudah untuk dihadam. Tidak terlalu laju, tidak terlalu perlahan.

Cuma satu perkara yang yuni tak berapa faham. Aireen mendapat kebenaran untuk berubat di Indonesia dari suaminya, Adam. Tetapi boleh ke pergi menunaikan umrah bersama ibunya tanpa pengetahuan Adam? Bukan ke pergi umrah or haji perlu dengan izin suami? I don't care about... oh so sweet, berjumpa di Mekah. Dengan suaminya hampir salah sangka Aireen dengan ustaz. Itu benda yang elok ke? Doesn't matter she come
...more
athirah amri
Jan 18, 2018 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Rahimah Mansor
Apr 04, 2018 rated it it was amazing
best. aireen meminang adam dan Adam menerima pinangan aireen. perkahwinan mereka TDK direstui nenek Adam. tok wan Adam sanggup jumpa bomoh utk sihirkan aireen.
Shafiqah Rashid
Jan 08, 2018 rated it it was amazing
I love everything about this book. Perjalanan cerita yang cantik, kemas dan teratur. Pengajarannya juga indah. Thumb up writer.
Puteri Nurcahaya
Aug 31, 2018 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Azwa Azli
Jan 16, 2018 rated it it was amazing
Apabila Allah didahulukan sebelum mencintai manusia.. manisnya cinta itu. Walau diuji dgn hebat,bila letakkan Allah di depan semuanya dpt diharungi dgn tabah. Lari dr konsep org kaya dato datin tan sri ank blk oversea mewarisi company papa. Jln cerita yg baik dan byk pengajaran. Tahniah!👍🏻
Ni3mSalleh
Mar 06, 2018 rated it really liked it
First time baca novel Myra Ameer..jalan ceritanya boleh tahan cuma saya rasa watak Antagonis tu keterlaluan jahatnya khasnya nenek adam ...
Irni Farid
Jul 19, 2019 rated it really liked it
Utusan Cinta Buat Adam adalah sebuah lagi novel yang diadaptasi kepada drama bersiri. Kisah Adam dan Aireen yang bertemu jodoh tanpa bercinta atau mengenali antara satu sama lain. Aireen yang mula merisik Adam melalui ibu saudaranya. Adam yang menerima dan meminang Aireen dengan redha. Watak antagonis novel ini ialah Tok Wan Adam yang menyayangi cucu lelaki tunggalnya hingga ingin menentukan jodohnya dan Liyana, cucu menantu impian Tok Wan. Jalan mencari bahagia tentunya ada dugaan dan pengorban ...more
Aky Alyuz
Jun 18, 2018 rated it really liked it
This is the second Myra Ameer's novel I read after Memilihmu Kerana Dia. I bought it because of the first impression of the title and the cover. And I'm not disappointed by it..

I love how Adam quoted "isteri Adam" a few times.
-Tok Wan tau tak isteri Adam tu dah macam mayat hidup?
-Atau Tok Wan memang nak buat sampai isteri Adam mati?
-Apa salah isteri Adam Tok Wan?
Suhailah Iskandar
May 19, 2018 rated it it was amazing
Shelves: finito
Suka sangat. selain daripada menyentuh kisah Saidatina Khadijah RA melamar Rasulullah SAW, Aireen bijak mengatur langkah. Fiksyen namun tak mustahil misah ini terjadi. Nabi Adam juga bertemu Hawa di Jabal Rahmah. Suka pula kisah mistik yg diselitkan bila org tak mahu minta pertolongan Allah SWT tapi pada yg sebaliknya. Terjadi... mana boleh takde. Kita yg sedari ni selalulah kena kuat muhajadah dan istiqamah kan. Tok Wan pula dah dibutakan Liyana betul betul buat aku membara. Olahan yg baik part ...more
Que Razali
Jul 19, 2018 rated it really liked it
Shelves: baca2018
#37

Utusan Cinta Buat Adam (Myra Ameer)

Berkisah mengenai Aireen@Una yang melamar si teruna Adam kerana sudah lama dia memendam rasa cinta buat Adam. Akhirnya, mereka dinikahkan. Saat mata bertentang, rasa kasih itu makin mekar. Namun, bahtera rumah tangga mana yang tidak diserang badai. Keangkuhan tok wan dan kejahatan Liyana membuatkan rumah tangga yang dibina hampir sahaja rebah. Namun, kata orang kesetiaan dan pengorbanan menjadi benteng segala. Adam tetap utuh dengan cintanya buat Aireen. Bia
...more
Izz
Dec 08, 2018 rated it it was amazing
Shelves: best-ever
Terbaik! I love the story, love the main characters and love the plot... jalan cerita yang best, bila baca novel ni sikit sebanyak rasa macam dapat banyak sangat pengajaran dari cerita ni... watak Adam dan Aireen very very positive, give inspiration to me.. memang best lar novel ni.
azzinee
Apr 09, 2018 rated it really liked it
4.5 *

Cerita yang menarik dan tidak klise walaupun karacter antagonis nya agak klise :).
Suka dengan Aireen dan Adam.

Cuma rasanya ada di akhir tuu.. perkiraan ulangtahun perkahwinan dengan umur anak2 tak tepat. Tapi tak mencatatkan cerita ni langsung
Wanshazat
Apr 25, 2018 rated it it was amazing
Allahu... suka sungguh membaca novel ni. sangat2 menarik. kisah dan plot sangat rapi. tahniah tahniah.

semua watak tak tenggelam. menarik.
Ieda
Nov 30, 2018 rated it it was amazing
Menarik.. Storyline sgt teratur. Satu karya hebat dr myra ameer. Lain kali klu jumpa karya novelis ni, pasti sy akan terus grab.
Arifah Arena
Jul 10, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Mia Al
Jul 08, 2019 rated it it was amazing
The best from story
Izzati Hashim
Jul 19, 2019 rated it really liked it
Best sangat
Yuyu
Jul 09, 2019 rated it really liked it
Shelves: love
Masih tidak tahu nak baca dari sini...atau perlu beli novel ni?minta tlg sahabat
Siti Fatimah
Jul 06, 2019 rated it it was amazing
So sweet the story
Siti Zabidah
rated it it was ok
Jul 16, 2019
Hani Norsini
rated it it was ok
Jul 17, 2019
Azlina Alias
rated it it was ok
Jul 18, 2019
Achik Salee
rated it it was amazing
Jul 08, 2019
Nor Izzati
rated it it was amazing
Jul 10, 2019
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »