Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Dødevaskeren” as Want to Read:
Dødevaskeren
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Dødevaskeren

by
4.14  ·  Rating details ·  605 ratings  ·  80 reviews
Da den lille pige Frmesk kommer til verden, bliver hun afvist af sin far på grund af sit køn. Tilmed er hun mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er Frmesk velsignet eller forbandet?

Frmesks mor frygter sin mand og truslen om, at han vil skaffe deres nyfødte datter af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres,
...more
Hardcover, 336 pages
Published November 2017 by Politikens Forlag
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Dødevaskeren, please sign up.

Be the first to ask a question about Dødevaskeren

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Emma Olsen
Dec 26, 2017 rated it really liked it
Sara Omar skriver sig ind i dansk litteratur med et ekstremt relevant værk, der i sandhed har manglet i årevis. Indvandredebatten er noget af det, der fylder mest på den danske debatscene, og som oftest debatteres islams påståede undertrykkelse af kvinder. Derfor er et værk om netop dette, skrevet af én, der selv har levet i denne undertrykkelse, et uhyre vigtigt bidrag til debatten.

Omars værk er en hjerteskærrende og stærk fortælling om pigen Frmesks opvækst i en større landsby på landet i det
...more
Marlene Bentsen
Dec 19, 2017 rated it really liked it
Shelves: favorites
Jeg havde ikke læst mere end en side af Sara Omars Dødevaskeren, før jeg var i tvivl om jeg havde det psykiske overskud til at læse en så grum og barsk fortælling om kvindeundertrykkelse.

Bogen starter nemlig ekstremt barbarisk og det rystede mig en del, hvor præcist og detaljeret debutanten Sara Omar eksekverede den frygtelige scene.

Jeg besluttede mig for at læse videre, for det er en vigtig historie, som kurdiske Omar har på hjertet. En historie, som desværre er sand for nogle.

For forfatteren e
...more
Julie Rasmine Larsen
Jan 15, 2018 rated it really liked it
Titel: Dødevaskeren. Forfatter: Sara Omar. Sider: 336 sider. Forlag: Politikens Forlag. Udgivelsesår: 2017. Anmeldereksemplar: Politikens Forlag ★★★★

“Hun ville så gerne lette sit hjerte; give slip på alt det smertende mørke, men hun vidste, at hvert et ord, hun havde at sige, kun førte til mere død og ulykke.”

Det sker med jævne mellemrum, at et litterært værk ikke kun er en spændende fortælling, men en virkelig historie, vigtig for sin samtid og for vores forståelse af hinanden, det kan sågar væ
...more
Astrid
Dec 11, 2017 rated it it was amazing
Frygtelig og helt aldeles modbydelig læsning, men simpelthen så vigtig! Den herbog vil hjemsøge mig. Tak til Sara, for at dele sin historie.
Ellen Hayhurst
I honestly, at the bottom of my heart, do not know how to rate this book. Shit, that was intense and I can't
Ulla Jeppesen
Feb 09, 2018 rated it it was amazing
En fuldstændig fantastisk og samtidig dybt skræmmende roman, som alle bør læse
Ina
May 23, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: adult, fiction

Dette er en bok som har fått mye ros, og jeg skjønner godt hvorfor. Jeg likte boka godt, men kanskje ikke like godt som mange andre gjorde.

Dette er også en type bok som er vanskelig å skrive om, spesielt siden den er såpass godt likt av andre, og fordi den tar opp et skremmende og aktuelt tema. Jeg likte boka godt jeg også, men den krøp dessverre ikke under huden på meg som den har gjort på mange andre. Jeg fremstår kanskje som en kald person nå, men det er jeg ikke.

Harde bud
Frmesk er en jente s
...more
Maria Johansen
Feb 13, 2018 rated it it was amazing
Mit hjerte græder for Sara Omar og alle andre mennesker verden over, som udsættes for horrible overgreb, når religion misbruges til at skabe hierarki og retfærdiggøre lemlæstelse og drab. Dødevaskeren er bevægende og grusom læsning, som vil røre selv den koldeste kyniker.

Der ligger en anmeldelse af bogen lige her: https://bookmeupscotty.blogspot.dk/20...
Muna
Mar 11, 2018 rated it it was amazing
Et mesterverk
Margrete Dyvik
Jul 10, 2018 rated it really liked it
En viktig og sterk bok som bør leses av så mange som mulig, særlig fordi det er flere som nok helst ville forby den.
Historien er gripende og god, men jeg er ikke overbegeistret over språket den er pakket inn i. Svulmende og nedtynget av overflødige og til dels søkte metaforer. Det er overtydelig hva forfatteren vil at leseren skal føle, man blir liksom tvangsforet følelsene istedenfor å rekke å føle dem på egenhånd. Resultatet for min del, var at jeg ikke var i nærheten av en tåre en eneste gang
...more
Anna
Aug 14, 2018 rated it really liked it
En rystende og grum roman om en pige, som vokser op i et miljø præget af vold og kvindehad. Modig og vigtig bog! Den kommer til at tage noget tid at fordøje…
Birgitte Bach
May 23, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018-genlæsning
Det er en fortvivlende vigtig bog at læse, hvor der fortælles om den fuldstændige umotiverede og ulogiske vold der dominerer kvindernes liv. Det er svært for os i et land som Danmark, helt at forstå hvor galt det er fat. Man bliver både vred og ked af det på alle disse ulykkelige kvinders vegne.
Synne K
Jul 03, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Likte veldig godt historien, hvordan Omar byttet mellom fortid og nåtid samt dybden i karakterene, men skulle gjerne visst hva som skjedde med Frmsk, hvordan hun kom seg til Danmark osv. Håper virkelig dette bare var begynnelsen
Olav øvreberg
Dec 30, 2017 rated it it was amazing
Tidsakuell og rystende lesning fra en kurdisk kvinne og hennes beskrivelse av en uvirkelig virkelighet
Denne burde ALLE lese.
Kommer på norsk i mai 2018
Tobias Viftrup Cramer
Jun 07, 2018 rated it really liked it
Jeg fik øjnene op for Sara Omar, da hun blev tilbudt at holde en nytårstale til Facebook af DR. Kort for inden havde jeg set en nytårstale af den selverklærede fjerdebølgefeminist Twerk Queen. Hendes nytårstale handlede meget om hende selv og meget om numser.
Sara Omars tale derimod var ydmyg. Hun takkede for, at hun måtte sige noget, og så talte hun om kvinders rettigheder med en seriøsitet og en ildhu, jeg aldrig tidligere havde set. Hun var næsten skræmmende seriøs.
Denne seriøse, ydmyge og omh
...more
Lone Damgaard
Apr 01, 2018 rated it it was amazing
En historie der ikke er til at slippe. Fængende, modbydelig og virkelig langt fra den verden jeg lever i. Jeg er dog skeptisk over for at alle mandlige muslimske kurdere i følge denne bog er vanvittige og enfoldige mennesker. Selvfølgelig er der også der i blandt nogle som har empati og er sympatiske. Det er dog en af de få ting ved denne roman jeg ikke bryder mig om. Historien er overraskende men viser også hvor svært det er at bryde med stærke religioner. Hvordan mennesket er så villig til at ...more
Anetq
May 12, 2018 rated it it was amazing
En utroligt ubehageligt samfund, utroligt godt fortalt. Frmesk er omgivet af al den modstand man kulturelt kan opdrive og al den mænd via religion (uanset om de tror på noget højere end deres egen magt) kan tiltvinge sig over kvinder - og det samfund der lader dem gøre det, og hjælper dem, for ikke selv at blive slået ihjel. Heldigvis har Frmesk også enkelte gode mennesker, der mod alle odds forsøger at holde hende i live. Det er ikke let, hverken i det kurdiske hjemland eller i Danmark.
Denise
Det er så vigtig en bog for ALLE at læse! Måtte flere gange lægge den fra mig af ren frustration og anger. Alle følelser sidder uden på tøjet og det er så vigtigt et emne Sara Omar har taget op i denne roman.
Der var tider jeg havde lyst til at smide bogen af pommerens til og tude, fordi det der sker på ingen måder er tilgiveligt og det er så skræmmende, at dette rent faktisk er en normal hverdag for mange kvinder.
Mette Rønne
Aug 09, 2018 rated it really liked it
Egentlig ville jeg gerne give 5 stjerner, men ved sammenligning med netop læste Lykke-Per blegner alle bøger. Men den er en fantastisk god og nuanceret bog i forhold til at give et indblik i en muslimsk verden. Meget velskrevet og medrivende.
Lina Holmberg
Nov 03, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
En väldigt gripande bok om kvinnors öde
Felicia
Feb 03, 2018 rated it really liked it
Vigtig, omend lidt brutal læsning.
Line
Dec 28, 2017 rated it it was amazing
Den ambivalente følelse af at må være nødt til at lægge bogen fra mig, fordi den gør så ondt at læse, men alligevel heller ikke kan slippe den.
Cathrine Pedersen
Jul 21, 2018 rated it liked it
Historien er skræmmende, så man krummer tæer. Flere gange tog jeg mig selv i at undre mig over om sådanne ting virkelig har kunnet og kan finde sted. Dog blev jeg ikke rigtig fanget af bogens sprog og mangler måske lidt for mange brikker mellem for- og nutid
Lars
Nov 29, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: 2018, fiction
Denne er vond. Fantastisk, men vond.
Lone Knudsen
Dec 28, 2017 rated it it was amazing
En helt igennem fantastisk og modig bog af Sara Omar.

Har du endnu ikke læst så skynd dig at få fat i den den.
Jeanette
May 23, 2018 rated it it was amazing
Shelves: lest-2018
En bok som MÅ leses!

Romanen skildrer hvilke prøvelser kvinner må gjennomgå i et samfunn som er dypt religiøst og hvor Allah er opphøyd alt. Boken er provoserende,på den måte at den urett som blir begått er dypt sjokkerende og vanskelig å forestille seg.

Forfatteren skriver godt,og veksler mellom fortid og nåtid på en god måte.
Camilla Rodkjær
May 26, 2018 rated it really liked it
Jeg nød ikke at læse denne bog, men det er en bog som man er nødt til at læse.
Nene La Beet
Jeg havde glædet mig meget til at læse denne, som så mange har rost så meget. Den ER god og ganske rystende, selv når man er forberedt, men for mig havde den for mange løse ender. Jeg er med på, at virkeligheden også har løse ender, hvor en pistol introduceres, men aldrig affyres, men det her er jo netop ikke virkelighed - det er fiktion baseret på forfatterens egen baggrund.

Vi følger en pige fra fødslen i irakisk Kurdistan i konstant krigstilstand og til hun er voksen i Danmark. Der er et kæmpe
...more
Josephine
Mar 05, 2018 rated it it was amazing
Shelves: own
I didn't enjoy reading this book. Sometimes I didn't even want to turn the page. I cried several times.
This is a book about the shame of being a woman in a brutal patriarchal society and what's new about that? Well nothing. We all know the stories and see it on the news. But through this book I felt it up close and very personal. All this pain and injustices is real and happening right now. This brutality is not fiction.
I take so much for granted. In this world were I live free, happily and equ
...more
Amalie
Sep 24, 2018 rated it liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Norway: Noen som leser eller har lest Dødevaskeren? 2 38 May 08, 2018 03:06AM  
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Når du allerede fra fødslen stemples, fordi du kun er en pige; når du fødes med mærkaterne skyld og skam præget ind i huden, fordi du kun er en pige; når dit vilkår som menneske er, at du aldrig vil være god nok, fordi du ikke er født som dreng – så har du kun tre veje, du kan vælge gennem livet:

Du kan forsøge at holde ud, dræbe din stemme og gennemleve volden og undertrykkelsen som en tavs eksistens bag dit slør.

Du kan dø for din egen hånd eller en mands.

Eller du kan forsøge at bryde fri, selvom det koster dig alt. Måske endda livet.”
2 likes
“For mig handler livet om at fastholde troen på sig selv som menneske, så ondskaben ikke får lov til at æde af én mere.” 1 likes
More quotes…