Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Noord” as Want to Read:
Noord
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Noord

3.90  ·  Rating details ·  679 ratings  ·  105 reviews
In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg l ...more
Paperback, 236 pages
Published November 2017 by Hollands Diep
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Noord, please sign up.

Be the first to ask a question about Noord

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Patricia
Dec 07, 2017 rated it it was amazing
Shelves: relations
Wat een boek! Maar echt! Wat een boek!

Het moet een eeuwigheid geleden zijn dat ik nog een boek op twee avonden heb uitgelezen. Het verhaal grijpt je vast en je wil alleen maar weten hoe het verder gaat. Je opsluiten in een kamer en hopen dat het blijft sneeuwen. Je wil gewoon blijven lezen, niet omdat het zo spannend is, maar omdat het zo realistisch is. De personages zijn zo echt, dat je denkt dat je ze wel eens bent tegen gekomen. Ik heb mezelf echt moeten dwingen om trager te lezen, om een zi
...more
Bruno
Jan 07, 2018 rated it really liked it
Shelves: fiction
Ge gaat dat graag lezen, had iemand mij geschreven, nog voor het boek gepubliceerd was. En dus heb ik het maar meteen gekocht de dag waarop het uitkwam. Ik heb nogal een moeilijke verhouding met Nederlandstalige auteurs --het schijnt dat zij ofwel in die Vlaamse klei blijven steken, dan wel enkel cryptisch of ook nog zwaar calvinistisch tewerk kunnen gaan.
Sien Volders heeft precies begrepen dat het verhaal op de eerste plaats komt, zonder overgekunstelde moeilijkdoenerij, zonder hyperbolische pa
...more
Marcia
Jun 19, 2018 rated it really liked it
Noord is een geslaagde debuutroman over keuzes maken, vriendschap, liefde en kunst. Een prachtige – soms ietwat voorspelbare – vertelling, die je tranen in de ogen zal bezorgen.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.

Ik las dit boek als jurylid voor de Hebban Debuutprijs.
Rita
Jan 10, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018
Heerlijk boek. Heeft wat raakpunten met "De acht bergen" van Paolo Cognetti, dat ik niet lang geleden ook met veel plezier heb gelezen.
Kelly Eeckhaut
Apr 08, 2018 rated it it was amazing
Oh ja, hier nog een fan van dit debuut! De aantrekkingskracht van de ongetemdheid, het zich kunnen verliezen in een ander, de eigenwijsheid en hartstocht van de personages én de natuur … En dat dan allemaal neergeschreven in mooie taal. Ja, ik heb me een beetje verloren in Noord. Oh en ik kreeg zelfs effenaf nog meer goesting om naar het Noorden te gaan (eerder Noorwegen of Zweden dan wel, MAAR TOCH).
Ria
May 05, 2018 rated it really liked it
Een debuutroman die heerlijk vlot weg leest en je even laat onthaasten door de rust en omgeving van de onherbergzame Noord-Canadese natuur waarin dit verhaal zich grotendeels afspeelt.
'Noord. Bij twijfel, altijd noord.'

Een verhaal dat de sfeer ademt van lange zomers, vrijheid en onbezorgheid van jonge mensen, maar waarin in feite richting wordt gezocht en de zomers er slechts drie maanden duren.

Het verschil in omgeving van stad en pioniersdorp. Een epiloog dat een proloog zou kunnen zijn. Name
...more
Katrien Van Wambeke
Jul 29, 2018 rated it really liked it
4,5 ⭐. Ontzettend genoten! Prachtig debuut. ...more
Anne
Dec 03, 2018 rated it it was amazing
Ik ga dit gewoon vijf sterren geven omdat het zo fijn was om te lezen! Het verhaal is eenvoudig, het boek is niet dik, maar een hele wereld wordt opgeroepen (en je wil daar zijn!). Mooie thema's worden aangeraakt zoals de spanning tussen onbegrensde vrijheid en doelloosheid, kunstenaarschap en authenticiteit, eenzaamheid, en het leven in de stad vs de natuur (en individu vs gemeenschap). Heel knap geschreven. Ik kijk uit naar het volgende boek van Sien Volders.
Ruth Govaerts
Feb 01, 2018 rated it really liked it
Noord is een prachtig debuut. Het is een verhaal over keuzes maken, drukkende eenzaamheid, vriendschappen, liefdes en je verliezen in je werk. Schrijfster Sien Volders koos voor een unieke en originele setting. Noord leest erg vlot en blijft boeien.
Martine Konings
Jan 21, 2018 rated it it was amazing
Als ik al een boek in één dag uitlees, als ik al eens moet huilen, als ik al eens vijf sterren geef... Nochtans begon ik terughoudend, maar het verhaal, de personages hielden mij meteen vast en sleurden mij mee.
Kruimel
Feb 05, 2018 rated it really liked it
De eerste hoofdstukken worstelde ik met dit boek. Wondermooi geschreven, maar ik raakte niet in het ritme van het verhaal. En toen was daar een lange treinrit en tijd om ongestoord te lezen. Als een ideale golf die de surfer oppikt en meesleurt in zijn gang.
Fantastisch debuut. Pakkend verhaal.
Dirk Vandenberghe
Jan 09, 2018 rated it really liked it
Een prachtig debuut over de zoektocht naar (artistieke) vrijheid, naar jezelf, naar liefde, naar schoonheid. Geschreven in eenvoudige maar prachtige zinnen, met Vancouver en het noorden van Canada als filmisch decor . "Als er niets meer is om naar terug te keren, is er geen reden meer om te vertrekken."
Toke
Dec 24, 2017 rated it it was amazing
Van ongeziene schoonheid, in al zijn eenvoud. Een verhaal dat je meepakt vanaf het begin en blijft plakken tot na het lezen. Mooiste boek van het jaar voor mij.
Sara
May 30, 2018 rated it really liked it
Ik ben altijd extra hard voor debuten die zoveel lof krijgen, maar hier vergat ik dat een beetje. Ik begon op zondagochtend te lezen en zonder dat ik het doorhad heb ik zo'n twee uur aan één stuk gelezen en zat ik al halverwege dit prachtige boek. Liefst had ik het toen ook meteen uitgelezen want ik was zo mee in het verhaal. De pracht en woestheid van de natuur, de rust maar ook de onvoorspelbaarheid, het loslaten en vasthouden, de verschillende vormen van kunst... Ik kijk al uit naar het volge ...more
Sophie
Feb 14, 2018 rated it it was ok
Bij mij pakte de mayonaise niet, helaas. Ondanks alle jubelende recensies vond ik dit maar een mager beestje. Geen boek voor mij.
Tommy Verhaegen
Feb 02, 2018 rated it really liked it
Een roman die moeilijk in een vakje te plaatsen is, daarvoor is het te veel een mengelmoes. Een mix van reisverhaal, streekroman, romantiek, psychologisch drama, ...
Er loopt een dubbele rode draad door het boek: 2x hetzelfde gebeuren maar met een generatie ertussen. De verhalen van Marion/Mary en van Sarah verlopen parallel. Een ontmoeting gevolgd door een wilde verliefdheid in drugs en drank gevolgd door een periode van bezinning en een duurzame liefde. Dat tegen de achtergrond van een professi
...more
Tessa Kerre
Jan 07, 2018 rated it it was amazing
What.A.Fucking.Pageturner. Enorm genoten en veel te snel uit.
Nelleke Groot
Aug 29, 2018 rated it it was amazing
Voor liefhebbers van ‘de acht bergen’ maar dan zo veel beter.
Chantal
Feb 26, 2018 rated it it was amazing
“Noord. Bij twijfel, altijd noord.” Dat vat het boek zowat samen. Het blijft hangen, maar wat dat is, kan ik niet helemaal ontrafelen. Dat is het mooie eraan. Een verhaal over vriendschap, liefde en op zoek gaan naar jezelf en dat allemaal verpakt in een mooie taal en zinnen. Van een debuut gesproken!
Laurence
Dit boek leest vlot en heeft als pluspunten het originele beroep van het hoofdpersonage (zilversmid) en de originele locatie.
Ik vond het wel jammer dat Sien Volders de verhaallijn in het heden zo forceerde om deze gelijk te laten lopen met de verhaallijn in het verleden. Het einde is bovendien aan de rommelige kant en heeft Lord of the Rings (de film)-trekjes: een einde en dan nog een einde. En dan nog één!
Mooi boek, maar voor mij dus ook niet meer dan dat.
Kelly Deriemaeker
Dec 08, 2017 rated it really liked it
Waw, Sien Volders, waw.
Stefanie
Dec 25, 2017 rated it it was amazing
Heerlijk om hiermee het jaar af te sluiten.
Cindy
Mar 20, 2018 rated it really liked it
En plots wil ik ook naar het Noorden! Boeiende personages, mooi opgebouwde verhaallijnen en wat een knappe sfeer en plaatsbeschrijvingen! Einde mocht voor mij uitgebreider zijn, toch nog wat vraagjes, maar dat is misschien juist goed?
Miet
Mar 12, 2018 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Annelies
Aug 03, 2018 rated it it was ok
Misschien had ik dit niet mogen lezen na 'De Acht Bergen' en na 'The Great Alone'. Ik vond het oké, maar niet geweldig. De personages waren iets te vlak voor mij (de wijze oude vrouw, de verslaafde muzikant, ...) en het verhaal was van in het begin voorspelbaar. Desalniettemin: mooi taalgebruik en nu wil ik weer noord.
Marijke Carpentier
Dec 11, 2017 rated it really liked it
Wie niet genoeg krijgt van het winterlandschap moet zeker Noord van Sien Volders lezen. In een filmisch beschreven verhaal word je meegevoerd naar het verre noorden in Canada waar Sarah, een jonge zilversmid, naartoe trekt om alles op een rijtje te zetten en om een belangrijke beslissing te nemen. Ze ontmoet er nieuwe mensen die een andere wending aan haar leven geven. Het boek gaat over vrijheid, de zoektocht naar jezelf, één (zelfs 2) driehoekverhoudingen en keuzes maken. De zinnen zijn eenvou ...more
Jan
May 05, 2018 rated it really liked it
Mooie (debuut)roman. Een zilversmid / kunstenares krijgt een schitterend aanbod van een beroemd juwelenhuis maar is bang zichzelf te verliezen. Ze reist vanuit Vancouver naar Forty Mile, het noordelijkste dorpje in Canada. Hier raakt ze verweven met het leven van enkele dorpsbewoners. Prachtige natuurbeschrijvingen - brr, de enorme koude daar- maken deze roman een genot om te lezen. De existentiële eenzaamheid van de hoofdpersonen, hun keuzes zetten je aan het denken over je eigen bestaantje. Be ...more
Wijnand Marchal
May 05, 2018 rated it it was amazing
Met zorg geschreven, mooi debuut van de Vlaamse Sien Volders. Setting in een prachtig deel van de wereld: Vancouver en verder noordwaarts. Hier komt de fijnzinnige wereld van een zilversmid en een kunstenares in contact met de ruige wereld van frontiersmensen. Het is er goed toeven, schrijft Volders in mijn gesigneerde exemplaar (ja, ben ik dol op, krijgt een speciale plek in de kast). West-Canada is inderdaad prachtig, maar de keerzijde is de oorverdovende eenzaamheid, de bittere kou en het gro ...more
Evelyne Vercauteren
Jan 22, 2018 rated it it was amazing
verdomme. wat een boek.
Ann
Mar 11, 2018 rated it it was amazing
'Ik was geen rots die niet bewoog en zij was geen zacht lichaam dat zich ernaar probeerde te vormen. We waren de stroom en de rotsen. De wind en de regen.'
'Sarahs vrijheid was richtingloos. Nog altijd.'
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
Netherlands & Fla...: This topic has been closed to new comments. Ended : Group Read #44 - Noord by Sien Volders 7 43 Jul 10, 2018 01:46PM