Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Zondagskind” as Want to Read:
Zondagskind
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Zondagskind

(Zondagskind)

4.40  ·  Rating details ·  1,493 ratings  ·  222 reviews
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar h ...more
Paperback, 480 pages
Published March 27th 2018 by Harper Collins
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.40  · 
Rating details
 ·  1,493 ratings  ·  222 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Zondagskind
Annemarie
Wirkliche Bewertung: 2,75 🌟

Nun ja, im Großen und Ganzen hatte ich schon Spaß an dem Buch. Das lag vor allem an der Schreibweise, welche einfach und flüssig zu lesen war. Dieses Buch hat es geschafft, mich aus einer monatelangen Leseflaute zu befreien, und dafür bin ich sehr dankbar.

Die Hauptperson Jasmijn ist ein sympathisches Mädchen. Ihre Gedankengänge sind so geschrieben, dass sie gut nachzuvollziehen und nachzufühlen sind. Aber gerade eben weil ich sie so interessant fand, hätte ich mir ma
...more
Ingrid
Aug 30, 2018 rated it it was amazing
Mooi en helder geschreven. De hoofdpersoon, Jasmijn, krijgt pas op volwassen leeftijd de diagnose Asperger. Dit boek gaat over de tijd daarvòòr, over hoe zij het leven beleeft. Het is voor haar vaak een onbegrijpelijke, overweldigende en vijandige wereld. Gelukkig heeft ze mensen om zich heen die haar begrijpen. Ik ken een aantal mensen met Asperger in mijn omgeving. Al is ieder mens verschillend, ik kwam veel bekends tegen. Voor iemand die nog niet veel van autisme weet en geïnteresseerd is, is ...more
Ria
Jun 26, 2018 rated it it was amazing
Dit boek, dit verhaal: lezen!
Vooral mensen die met kinderen werken, met jongeren te maken hebben en niet zomaar etiketjes gaan plakken of denken 'die is nu eenmaal zo'.
Luister, kijk en zoek naar het verhaal achter zo'n bijzondere kleuter, stille leerling of hautain-ogende puber.

Sinds begin april toen Judith Visser bij Pauw haar verhaal vertelde, wilde ik dit boek lezen. Ik had de omslag eerder gezien maar niet verder gekeken. Publiciteit is in dit geval zeer goed geweest.

Samenvattingen zijn er a
...more
Lauren
May 12, 2018 rated it it was amazing
Recommends it for: (friends & family of) autistic people, mental health professionals
Zondagskind is a novel about growing up with undiagnosed autism, heavily inspired by the author’s own childhood and adolescence. I have never related to a book more than when I read this one. I recognized so many things from my own childhood that it honestly felt like someone was watching me.

If you can read in Dutch, definitely pick this up. Although it’s nearly 500 pages, it’s a surprisingly quick read once you’ve gotten into it. The last couple of chapters took me a while because I didn’t want
...more
Nikki Spoelstra
Jul 07, 2018 rated it really liked it
Een open en kwetsbaar verhaal van een opgroeiend meisje dat ‘anders’ is. Veel dingen zijn herkenbaar, onder meer de band die de hoofdpersoon met honden heeft.
Irene
May 11, 2018 rated it really liked it
"Ik was het stille wezen met de intense blik, het kind dat het gezelschap van haar hond verkoos boven dat van mensen. En dat vonden de mensen vreemd. Want zo hóórde het niet."

Jasmijn groeit op in de jaren '80 en '90, maar voor haar is dit best lastig. Hoe moet je leven als alle geluiden even hard binnenkomen, je niet tegen onverwachte dingen kunt en je weinig/niet praat met mensen? Ze praat wel met haar hond Senta en met Elvis, zij zeggen namelijk niets terug.

Ze heeft een zeer goede band met Se
...more
JannieTr
Dec 22, 2018 rated it really liked it
Het is niet mijn gewoonte om bestsellers te lezen, maar de verhalen die ik hierover hoorde waren zo positief en spraken me zo aan, dat ik niet anders kon dan deze keer een uitzondering maken. En daar heb ik absoluut geen spijt van. Het is een geweldig boek dat ik iedereen kan aanraden. Met name mensen die veel met kinderen te maken hebben, zoals leerkrachten.
Ik ga er hier geen uitgebreid verhaal over schrijven. Hier bij Goodreads en elders op internet staan er voldoende.

Van binnenuit
Er is al vee
...more
Ina
Apr 22, 2018 rated it it was amazing
en pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn
...more
Shirley Visser
Feb 04, 2019 rated it it was amazing
Must read! Vond het een prachtig boek waarin ik helemaal werd meegenomen in de belevingswereld van een autistisch meisje. Ik heb zelf geen Asperger maar wel behoorlijk wat raakvlakken. Ik kreeg een stuk meer begrip voor anderen en voor mezelf. Eigenlijk verplichte kost voor iedereen die met kinderen in aanraking komt, als docent of als ouder. Loved it, een van mijn favoriete boeken!
Tamara Geraeds
Wat een geweldig boek. Pakkend, verdrietig, grappig, indrukwekkend en verhelderend. Wat een inzichten heeft dit boek me gegeven, en wat heb ik meegeleefd. Een aanrader.
Hilde
Jun 20, 2018 rated it it was amazing
Oorspronkelijke recensie op mijn blog hillybillybeauty.nl

Toen ik de cover van dit boek zag werd ik oprecht blij. Wat een geweldig vrolijke cover! Deze roman heeft mij oprecht verbaasd. Een roman over een opgroeiend meisje met het syndroom van asperger. Als moeder van 3 kinderen, waarvan 2 pubers, weet ik hoe meisjes het soms al moeilijk genoeg hebben tijdens de tienerjaren. Als je dit boek leest kan ik alleen maar respect opbrengen voor kinderen zoals het hoofdpersonage Jasmijn.

Achterflap
“Jasmij
...more
Nathalie Bakelandt
Sep 23, 2018 rated it it was ok
Shelves: e-book
ik vond het wat langdradig maar heb toch doorgezet.
Luisa
Sep 25, 2019 rated it it was amazing
Geweldig. Prachtig. Het verhaal rondom Jasmijn, die opgroeit met autisme zonder het te weten, is grappig en aangrijpend. In korte hoofdstukken volgt de lezer haar vanaf de kleuterschool tot haar eerste baan. Hierbij wordt niet alleen geschetst hoe de binnenwereld van Jasmijn eruit ziet, ook de reacties vanuit haar omgeving zijn geloofwaardig weergegeven. Het boek speelt zich af in de jaren 80 en 90, waar nog niet zo veel aandacht was voor autisme en velen dachten, een autist is als Rain Man of h ...more
Cees Rhienen
Mar 31, 2018 rated it it was amazing
[RECENSIE] Zondagskind van Judith Visser

EEN LEVENSPERIODE MET UPS EN DOWNS, VECHTEND MET WILSKRACHT OM ER BAAS OVER TE KUNNEN WORDEN

++ Wanneer verwachting en realiteit met elkaar in botsing komen, was de klap te hard, dan scheurde er iets in mijn hersenen ++

Oorspronkelijke titel: Zondagskind
ISBN: 978 94 027 0117 3
Uitgegeven door: HarperCollins Holland
Pagina’s: 480
Beoordeling: 5,0 sterren

Tien thrillers heeft de in Rotterdam geboren en getogen en in Rockanje woonachtige Judith Visser achter zich l
...more
Saphira Bm
Jun 07, 2020 rated it it was amazing
Geweldig boek. Zo herkenbaar. Ik ben dit gaan lezen op aanraden van anderen. Heel blij dat ik dit hebt gedaan. Boek leest heel makkelijk weg. Ik denk als toen bij mij diagnose was gesteld dat dit voor iedereen wat makkelijker was geweest
Arjen
May 29, 2019 rated it it was amazing
Shelves: audiobooks
Een droevig boek waar je het einde al van weet, maar er niets aan kan doen.
Els
Apr 21, 2018 rated it it was amazing
Toen ik de korte inhoud van dit boek las, wist ik het zeker : dit boek wil ik absoluut lezen. Pas toen ik al begonnen was, vernam ik dat het eigenlijk een autobiografisch verhaal is. Dit werpt er onmiddellijk een ander licht op en dat bedoel ik 100 % positief. Het is alsof het nu allemaal nog intenser binnenkomt.
Het is inderdaad zo dat als je je niet 'normaal' gedraagt, je steeds vreemde blikken gaat toegeworpen krijgen of dat er allerlei opmerkingen naar je hoofd geslingerd worden. Maar wat is
...more
Kruimel
Feb 24, 2019 rated it really liked it
Een mooi verhaal en schitterend geschreven. Maar dit boek kroop vooral onder mijn vel omdat ik mijn oudste erin tegenkwam. Die heeft net als het hoofdpersonage autisme. Ik weet goed genoeg dat je mensen met autisme niet over één kam kan scheren, dus wat ik in dit boek las is geen kopie van wat er in het hoofd van mijn oudste omgaat. En toch was het goed om te lezen. Een soort wake-up call en bewustwording.
Michelle
Jan 19, 2019 rated it it was amazing
Prachtig, ik kan niks anders zeggen. Dit boek volgt Jasmijn; zij heeft het syndroom van Asperger, maar hier kwam zij pas op volwassen leeftijd achter. Het gaat over hoe Jasmijn opgroeit en hoe zij de wereld ziet en het is zo mooi en goed beschreven dat ik het boek amper kon wegleggen. Een absolute aanrader!
Dini Van heumen-hoekman
Jun 23, 2018 rated it it was amazing
In een paar uurtjes uitgelezen in twee dagen. En nu even laten bezinken.
Wat een mooi boek, een bijzonder boek over een bijzonder meisje.
478 pagina's en het hadden er wat mij betreft wel meer mogen zijn.

Chapeau Judith.
...more
Lauren | laurenbetweenthelines
Nov 15, 2020 rated it really liked it
Zondagskind is een autobiografische roman en gaat over Jasmijn Vink, ze groeit op met autisme zonder ooit de diagnose te kennen. Jasmijn beseft van jongs af aan dat ze 'anders' is dan andere kinderen uit haar klas. Tijdens het verhaal volg je Jasmijn van kleuter tot volwassen vrouw.

Ik heb dit best wel lijvig boek heel graag gelezen en vond het heel interessant om zo gedetailleerd te kunnen meeleven met het personage. Eigenlijk is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen, het geeft heel goed w
...more
Esther
Aug 04, 2019 rated it really liked it
Goed en vlot geschreven. Een geweldig boek met sommige stukken pijnlijk herkenbaar.
Wendy
Apr 08, 2018 rated it it was amazing
Een bijzonder boek, geschreven door Judith Visser, die zelf het Asperger-syndroom heeft. Het is een autobiografisch boek, ook al wordt het verteld vanuit het standpunt van het fictieve personage Jasmijn Vink (maar hier heeft Judith o.a. voor gekozen om ook de mensen rond haar niet met hun echte naam in het boek te moeten vermelden).
Het is dan ook een erg persoonlijk verhaal en heeft net dat extra dan andere boeken over autisme. Je kruipt als het ware in Jasmijns hoofd, om de wereld door haar oge
...more
Juul Van den berg
Jan 28, 2019 rated it it was amazing
Je merkt tijdens het lezen zeker dat Judith het boek uit eigen ervaringen heeft geschreven. De situaties zijn zo beeldend beschreven dat ze alleen maar uit ervaring beschreven kunnen zijn. Dat maakt het boek ook meteen een kwetsbaar document.

Sommige beschreven situaties herkende ik heel erg. Ik heb dan geen Asperger, maar bijvoorbeeld wel migraine. Die aanvallen…ik kon ze gewoon voelen. Ook de opbouw naar een aanval is herkenbaar.

Ook ik ben in de jaren ‘80 opgegroeid, dus dat was een feest van h
...more
Leesdame
Apr 01, 2018 rated it it was amazing
‘Zondagskind’ is zeker een aanrader voor iedereen die graag meer wil weten over asperger. Daarom past dit boek ook goed in het onderwijs. Zowel voor leerlingen als leerkrachten. Om bijvoorbeeld een klasgenoot/leerling met autisme beter te leren begrijpen. Maar buiten dat is het ook een hele ontroerende en meeslepende roman. Het boek is vrij dik, maar wat mij betreft hadden het wel 1000 pagina’s mogen zijn. Ik wou namelijk nog geen afscheid nemen van Jasmijn en daarom hoop ik ook op een vervolg!

L
...more
Nathalie
Sep 02, 2018 rated it liked it
Judith Visser (1978) heeft al meerdere romans en enkele thrillers op haar conto. Zondagskind is het eerste boek dat ik van haar las, het is een autobiografisch verhaal over hoe het is om met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, op te groeien. Het hoofdpersonage in het boek is echter Jasmijn Vink. Aan het begin van het boek word je als lezer in de proloog direct geconfronteerd met de 18-jarige Jasmijn die probeert haar rijbewijs te halen, en hier niet in lukt omdat het verkeer haar te ...more
Judith (Dietemiet)
Sep 29, 2019 rated it it was amazing
Dit is het boek dat ik het liefst iedereen in mijn omgeving (of die van mijn dochter met autisme) cadeau zou doen, dan moesten we nooit meer iets uitleggen! Een prachtig, enorm ontroerend en echt goed geschreven verhaal voor iedereen, maar vooral heel leerrijk voor wie van ver of nabij te maken heeft met autisme. Met dit boek kruip je echt in het hoofd van iemand met autisme. En ik leerde weer veel bij over mijn eigen dochter. Heel waardevol! De naam van het personage is fictief, maar voor de re ...more
Max
Aug 04, 2020 rated it it was amazing
Beautiful novel about a girl who lives in her own world. She has Aspergers' syndrome, but she found that out when she was an adult. These are the stories of her childhood, being misunderstood a lot of the time. I met the author and since that I love it even more, she wrote from her own experiences and that makes it feel very authentic. Happy to hear a follow up is coming soon! ...more
Buchdoktor
Als Jasmijn 1997 völlig überfordert vom Verkehrsgewühl im Fahrunterricht scheitert, sind Autismus und das Asperger-Syndrom längst nicht mehr unbekannt. Wundern könnte man sich allein darüber, dass erst Fahrlehrer Jaap den Zusammenhang zwischen Reizüberflutung und Jasmijns Problemen erkennt. Die junge Frau ist zu diesem Zeitpunkt 19 Jahre alt und erzählt im Rückblick von einer Kindheit mit speziellen Bedürfnissen, die sie anderen Menschen nur schwer begreiflich machen konnte. Schon die Vorschule ...more
Anne
Jul 18, 2020 rated it really liked it
Jezus, wat een treurnis van herkenning.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
 • Je bent jong en je krijgt wat
 • Tropenbruid
 • Onverbeterlijk
 • Mijn ware verhaal
 • Knap voor een dik meisje
 • 't Hooge Nest
 • Wen er maar aan
 • Het bloemenmeisje
 • Buren with benefits (Onbreekbaar #1)
 • Licht in de tunnel
 • Nu ik je zie
 • Onbegrensde liefde (Onbreekbaar #2)
 • Druks
 • Ik moet nog even kijken of ik kan
 • Rinkeldekink
 • Lichter dan ik
 • Op gevoel (Onbreekbaar #3)
See similar books…

Other books in the series

Zondagskind (2 books)
 • Zondagsleven (Zondagskind, #2)

News & Interviews

Twists, turns, red herrings, the usual suspects: These books have it all...and more. If you love mysteries and thrillers, get ready for dozens...
126 likes · 29 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Iedereen had er een mening over, alleen maar omdat deze man besloten had zijn aardse bestaan in te ruilen voor het hiernamaals. Uiteindelijk gingen we allemaal dood, maar zelf beslissen wanneer dat moest gebeuren was blijkbaar laf. Vanaf onze geboorte werden we opgezadeld met de plicht net zo lang te blijven leven tot het lot of God of een andere hogere macht besloot dat het welletjes was geweest. Alsof we zelf helemaal niets in te beneden hadden, terwijl God elk mens een vrije wil had gegeven. Waarom mocht je dan niet zelf beslissen wat je met die vrije wil deed? Waarom mocht iemand niet zelf zijn eigen god zijn?” 1 likes
“Er was iets in Colettes hoofd gebeurd waardoor zij jongens ineens ontzettend interessant vond. Ik begreep er niets van. Jongens schreeuwden en trapten overal tegenaan, en toch keek Colette tegenwoordig naar Ramon alsof hij de voorkant van een boek was en ze niet kon wachten erin te gaan lezen.
p.108”
0 likes
More quotes…