Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Hiatus” as Want to Read:
Hiatus
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Hiatus

4.21  ·  Rating details ·  223 ratings  ·  43 reviews
Hidup ini perjalanan yang akhirnya bukan pada mati.

Buku ini baris-baris tulisan pada kamu,
Tapi setiap baris-baris ini ibarat garis-garis luka torehan pada lengan dan peha aku.

Buku ini sekadar buku pada kamu.
Tapi buku ini dipenuhi rahsia aku.

Buku ini mungkin sekadar cerita menagih simpati pada hematmu.
Tapi buku ini luahan jiwa gersang yang memerlukan cinta, pada aku.

Yang
...more
Paperback, Red, 310 pages
Published October 2017 by Iman Publication
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Hiatus, please sign up.

Be the first to ask a question about Hiatus

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.21  · 
Rating details
 ·  223 ratings  ·  43 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Hiatus
Sooraya Evans
Mar 31, 2018 rated it did not like it
Shelves: disappointment
Berketinggian 177cm. Suara serak basah. Wajah kacukan berkulit cerah. Genius top student. Anak orang kaya. Tinggal dalam rumah berdinding kaca ala Twilight gitu. Excellent basketball player and top notch skater. Hafiz al-Quran. Boleh jadi Imam. But at the same time, he’s an all around bad boy who drinks and sleeps with multiple partners. Lets not stop there and add more complexities by making him bullimic and throw in a couple more unexplained psychological issues. I’ve never seen a ridiculously ...more
Hidayah_aya
Dec 01, 2017 rated it it was ok
HIATUS by Budak Tomato.

First novel Mato. Baca sebab curious nak tahu kenapa ramai sangat adik-adik minat dengan tulisan dia.

Novel ni cerita pasal perjalanan hidup. Perjalanan hidup seorang Amir Talhah. Perjalanan dia mencari diri, bergelut antara keinginan diri dan keluarga, juga pergelutan dalam diri yang maha dahsyat.

Setiap orang punya masa silam. Dan setiap orang punya 'struggle' nya sendiri. Di hadapan orang lain mungkin kita terlihat yang paling gagah, yang paling baik dan sebagainya,
...more
Iris Ymra
May 29, 2018 rated it really liked it
Shelves: cliffhanger
Reading Haitus at the very beginning triggered the depression in me. I don't know why but suddenly I was lying on bed thinking.

What Talhah is facing is somewhat disturbing me, like knowing what he's feeling and not knowing it at all. It makes me thinking of how worse can someone's life be in the very right way. How bad is another day to be faced by someone like Talhah.

We can always wonder why? Why? And why? And how does everything even turn out to be like that.

But perhaps he was right, this is
...more
Sha Mohamed
Sep 02, 2019 rated it it was amazing
Emosinya sampai.. Terasa tepat ke dalam hati..
Fawa
Dec 09, 2019 rated it really liked it
Dear Amir Talhah
aku tau org mcm kau wujud. kau tertekan dgn ayah ko (i think that is the biggest problem). kalau x, kau x kan jadi macam ni. tapi, kau ada pendengar yg setia especially akak kau. Tapi kau x nak luahkan kat dia dan aku teramat geram dgn kau sbb kau x luahkan dekat akak kau atau si chad.

Dan aku lagi stress sbb cite ni tergantung. memang sengaja kasi pembaca murung bila baca kisah kau.
Jamal Ali
Jul 26, 2019 rated it did not like it
26/7: Baru halaman 62, tapi sudah rasa muak membaca novel sebegini. Novel yang seperti 'mengada-ngada'. Terasa pelik dengan plot pertemuan kali pertama Dr. Raudhah dengan Amir Talhah. Katanya Dr. Raudhah seorang ahli usrah, tapi boleh pula Amir Talhah tidur berbantalkan bahu Dr. Raudhah dalam kapal terbang, dan Dr. Raudhah buat dek pula. Rating awal, 2 bintang.

11/10: Maaflah, saya tak percaya kepada watak yang serba sempurna. Yup, penulis mahu menulis watak yang mengalami depression, tapi
...more
Nurul Amirah
Mar 20, 2018 rated it did not like it
Erm,actually aku faham ape yang penulis nak sampaikan tapi cerita cam tergantung sepi sikit.i got it some must be struggling to define ourselves but seriously the story really irritated me to the max.trying to insert the pieces of doctors life here and there but mehhh far from reality.btw,please tell me this story is not complete yet.please enlighten me a bit can ah?
Yes tak mudah bernafas dalam jiwa hamba.
Tapi be rational people.
So si talhah ni ade split personality or what?or schizophrenia?or
...more
Arif Zulkifli
Dec 03, 2017 rated it liked it
Bab-babnya yang pendek buatkan pembacaan aku jadi laju. Boleh habis dalam satu ke dua sitting saja. Cuma bila dah dekat akhir-akhir bab aku jadi keliru sikit.
Natasha
Oct 25, 2017 rated it it was amazing
Bagi aku buku Hiatus oleh Mato kali ini sangat dekat dengan every young adult yang sedang meniti pelbagai persoalan dalam kehidupan sekarang. Frankly, aku tak baca pun buku Mato sebelum ini, ESC dan World tu sebab aku tak terasa buku tu dekat dengan jiwa dan perasaan aku. So, jangan risau la kalau tak pernah baca buku Mato yang sebelum ini, hampa masih boleh follow cerita dalam buku ni.

Aku sendiri penuh dengan rasa memberontak, rasa tak puas hati dengan hidup sendiri, rasa kenapa itu dan kenapa
...more
Kdjxh
Apr 17, 2019 rated it it was amazing
Mato, betul ke?

Buku ni buat hati aku tak senang.
My heart aches for Talhah. Aku takut.
Kalau boleh aku taknak bagi sesiapa pun buat dia stress.
Kalau boleh aku nak Raudhah cepat cepat terima dia.
Kalau boleh aku nak Tuan Ahmad tu stop being so hard on Talhah.

Aku tahu this is reality. Ada orang macam ni. Kita tengok dia okay tapi dia sebenarnya tak. Bukan senang nak berubah tapi kita boleh fake it till you make it.

Haih hati aku tak senang lagi ni. Sedih.
Tak, aku tak rasa pun buku ni mengajar untuk
...more
Izz
Dec 01, 2019 rated it really liked it
3.7 jer, roundup 4 .

Layak untuk dapat 5 bagi the whole plot of this story. Sebab cerita memang menarik. Lain dari yang lain. Watak Amir Talhah sangat pelik. Tapi.......... tolak 1 sebab banyak unexplained story.... apa jadi akhirnya? Talhah di jail ka? What about Raudhah? Apa cita Qiden tu plak? So Chad dengan Tasnim ke? Nia apa cita plak? Urgh! Semua dibiarkan tergantung. Nak pembaca buat ending seniri ka apa ni?? Then, tolak lagi 0.3 sebab gaya penyampaian cerita tu kadang² buat sis pening,
...more
Cik Nadiah
Dec 28, 2017 rated it it was amazing
Buku Hiatus ni mcm dadah. Serius! Aku tak tipu. Aku asalnya nak buat kerja lain. Tapi bila terpandangkan buku Hiatus yg aku baru beli beberapa hari lepas, terus tergendala semua kerja yg aku nak buat. And aku terus hanyut dalam helaian demi helaian buku ni. Aku harap Mato buat sambungan dia lagi. Terima kasih utk karya ini.
Irni Farid
May 10, 2018 rated it liked it
Talhah bergelap dalam terang. Talhah pelajar cemerlang dan hafiz tetapi hilang arah dalam sinar hidayah. Talhah yang cuba berpaut pada bakal isteri untuk mencari jati diri. Kisah Talhah dan isu psikologi menghiasi buku Hiatus. Genre ini bukan kegemaran saya. Percubaan pertama membaca genre misteri psikologi.
Farah Wahida
Feb 19, 2018 rated it it was amazing
Menyelak ke muka surat seterusnya terasa debaran di dada aku. Biarpun ini bukanlah realiti aku, tapi aku yakin akan kewujudan 'Amir Talhah' dalam kehidupan ini. Adanya ia akan tetapi tiadalah yang mengetahui. Berat dan sesak nafas aku untuk aku meneruskan pembacaan. Sangat perit kebenaran ini untuk aku telan jika benarlah 'Amir Talhah' ini wujud di sekeliling aku tanpa aku dapat berbuat apa-apa.

Cerita yang santai dan bahasa yang ringkas. Sangat berbaloi untuk dibaca. Dan tahniah kepada penulis.
...more
Quesera
Feb 04, 2018 rated it it was amazing
To young adult who are struggling with middleagecrisis, to teenager who are struggling to be better than yesterday, to human who have nafs. This book really being honest of what we endure everyday.

Saat paling tersentuh, bila Talhah betul betul nak berubah untuk tinggalkan dosa lama nya, saat dia berada di tahap paling bawah. Itu lah babak paling buat reader semua rasa ada kekuatan utk berubah juga.

Kau jujur Talhah, kau jujur.
arfh
Apr 04, 2019 rated it it was ok
Atas sbb curiosity, baru teringin pinjam buku ni lepas dapat tau buku ni dah tak dapat dijual atas sbb suicidal factor. Dapat habiskan in one sitting sbb penulisan yg ringan and plot mendebarkan dekat setiap bab. Kudos to the writer. Watak amir talhah seolah satu watak jejaka pilihan ramai tapi diuji dgn bapanya dan mental healthnya.

Unfortunately, ending tergantung. And too bad for me yang expect ada mesej yg baik utk org yg mengalami depression, at least a positive ending will do the job, tapi
...more
Hana Nishihara
Apr 04, 2019 rated it it was amazing
I rushed to get this book as soon as I heard the publication wanted to stop its production.

This book is really something.
I love the idea Mato tries to explain that fighting with inner demon is not easy, but still don't ever give up.

Mato, thank you so much.
Continue becoming amazing writer okay!

Nur Shuhada
Oct 16, 2017 rated it liked it
Shelves: malay
I hate the ending.
Muhammad Aiman
Sep 19, 2019 rated it it was amazing
1. Penyusunan buku ini sangat menarik, aku tak bosan pon baca fiksyen nie, aku suka karya yang baut aku nak teka what will happen (aku spend around 2-3 jam untuk habiskan buku nie) Penceritaan dalam buku ini sesuai untuk remaja. Bila kau baca buku nie kau rasa macam kau berbual dengan Talhah. (main character)
2. Buku nie mengisahkan Talhah bergelut dengan kemahuan diri sendiri atau keluarga yang perlu di turuti. Talhah yang mempunyai masa silam yang sangat dahsyat. Fiksyen nie sangat dekat
...more
Fatimah
May 27, 2018 rated it really liked it
Buku ni sebenarnya pendek je, most people boleh habiskan in less than a day. But for me, this was such a hard book to finish.

Yes, his honest story might very well spreads mental health awareness in Malaysia—especially to those people who didn’t believe that mental illnesses are ‘real’ or people who didn’t know how much mental illnesses could affect someone(of course, everyone’s experiences vary, his is just one example).

But it could be triggering for people who’re still struggling with
...more
Aisyah Humaira
Apr 10, 2019 rated it really liked it
Buku ni buat aku sedar betapa rapuhnya manusia.

Setinggi mana pun ilmu kau, kalau kau tak menghayati atau cuba untuk memahami Islam yang sebenar, maka bagi aku, menjadi punca kenapa kau terus dirundung masalah dan tidak tenang. Because I believe, Islam has the solution to all the problems you face

Yes, everyone has those little devils lingering in their hearts, everyone has the phases where they lose hope, everyone has their own difficulties and obstacles in life, but what differentiate them is
...more
Siti Nazirah
Apr 01, 2019 rated it it was amazing
Baca buku ni buat aku lebih berhati hati dengan apa yang orang rasa. Buku ajar aku untuk tidak meletakkan apa apa tanggapan pada seseorang. Banyak sesuatu yang baik yang boleh kita dapat bila baca buku ni. Mungkin orang tak sedar pun. Tapi bila baca dalam keadaan positif, kita akan dapat sesuatu yang positif.

Aku tak tahu, aku suka semua buku budak tomato ni. Sebab penulisan dia yang simple. Serious suka
...more
Ameera Zatynabiha
Apr 07, 2019 rated it it was amazing
I love this book. First book i've read about mental illness that truly open my mind and spread more awareness. The book was not even that thick. But i have hard time finishing it because of the raw emotions that i felt. The thing about me, when i read a story, i put myself in that character's place. So I was very overwhelm by Amir Talhah's character. But one thing that i hated the most was, the ending.
Iam surayaofficial
Aku bagi 3.5 star je.

Si Talhah, mengalami depression Sejak berumur 4 tahun lagi.. Aku xnk bgtau apa sebab dia depressed, korang baca laa nanti.. Xnk bagi spoil

bila aku baca buku ni, aku jadi triggered.. Ending dia pun tergantung.. Nampak gaya nya, aku perlu beli hiatus 2 untuk tahu sambungan crita ni..
...more
Fatin Ali
Nov 10, 2017 rated it it was amazing
Mato did a piece of writing which is very relatable in so many ways. To be honest, I was very affected by it. It's like I was in Amir Talhah's shoes. I can feel the pain he inflicted on himself and the rebel inside him. Can't wait for next book!
BukuHolik
Feb 07, 2018 rated it really liked it
Lain daripada yang lain. Kisah yang agak relatable dengan diri aku. Mula-mula baca memang rasa tak selesa sebab teringat masalah sendiri. Lepas tu terus tak berhenti baca sampai habis sebab nak tahu apa yang berlaku.
Nazihah Mohd Shafie
Feb 05, 2018 rated it it was amazing
Lain dari yang lain...
Feraroziana Birkamsin
Aug 19, 2018 rated it really liked it
Again..ending yg tergantung..maybe penulis nak buat edition seterusnya ...more
Hanis Halim
Feb 20, 2018 rated it really liked it
Kehidupan yang terlihat sempurna justeru disebaliknya ada perjuangan besar dengan psikologi.
Minnz
Jan 26, 2018 rated it really liked it
Finished it in one sit!!!

Ringkas dan padu ceritanya.

Another day
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Pelukis Jalanan
  • Arkitek Jalanan
  • Impian Jalanan
  • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
  • Signature Jalanan
  • Detour
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Stigma
  • The Art of Letting God
  • Karma (Sekuel Novel Stigma)
  • Letters to God
  • Unshakeable: How to be Confident When You're Nervous
  • Sekali Lagi
  • Tunas
  • Versus
  • 5 tahun 5 bulan
  • Contengan Jalanan
  • Call Upon Him
See similar books…
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Kita bercinta dengan cinta itu sendiri.” 2 likes
More quotes…