Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Begynnelser” as Want to Read:
Begynnelser
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Begynnelser

4.33  ·  Rating details ·  332 ratings  ·  28 reviews
Gripende om menneskenes forhold til hverandre, og til naturen.

Etter å ha brukt ti år på den prisvinnende INNSIRKLING-trilogien, er Carl Frode Tiller tilbake med ny roman. «Livet må leves forlengs og forstås baklengs», skrev Kierkegaard og i BEGYNNELSER rulles livet til miljøverneren Terje opp i omvendt kronologi - fra selvmord til fødsel. Hvorfor gikk det som det gikk? Vi
...more
Hardcover, 343 pages
Published September 12th 2017 by Aschehoug
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Begynnelser, please sign up.

Be the first to ask a question about Begynnelser

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.33  · 
Rating details
 ·  332 ratings  ·  28 reviews


Filter
 | 
Sort order
Ida Sagberg
Sep 19, 2017 rated it it was amazing
«Eg trudde ikkje eg ville greie å konsentrere meg om å lese, men det gjorde eg faktisk, sannsynlegvis fordi boka var så mørk at ho fekk mitt eige mørke til å verke lyst, iallfall lysare.»

Lyset og mørket i boka, i hovedpersonen og verden. Lagvis blir vi kjent med Terje i en roman som observerer knivskarpt om alt som skurrer i de nære relasjonene, og ikke minst en roman som favner bredere og viser oss alt som forsvinner, hvordan verden blir fattigere hver dag. Og så gir den denne fattige trøsta, a
...more
Marianne Søiland
Nov 15, 2017 rated it it was amazing
Sålangt årets bok for meg. Nydelig språk, annerledes forteller, og IKKE en Benjamin Button look-alike, som jeg var redd for i utgangspunktet. Tiller er veldig veldig bra!
Janne Bjørgan
Feb 25, 2018 rated it it was amazing
Shelves: 2018, realism
Herregud for en bra bok dette var!

Men også krevende: I første kapittel ligger hovedpersonen Terje for døden etter et selvmordsforsøk. Neste kapittel er en episode to dager tidligere. Det neste en måned før der igjen.

Her kommer Tiller med sitt skarpe blikk, og ser det ingen så. Viser frem det Terje har prøvd å skjule. Spoler seg bakover i livet hans, og hele tiden ligger spørsmålet der: Var det dette som var det avgjørende?

Og plutselig er det noe fint, tåka letter og du smiler men blir samtidig
...more
Ingalill
Oct 25, 2017 rated it really liked it
All about kranglinga.
Vivi
Oct 19, 2017 rated it it was amazing
Sitter du med tårer i øyekroken mot slutten, er det alltid en innertier. Vakker, sår og lærerik.
Marian
Feb 04, 2018 rated it it was amazing
Shelves: klima-og-milj
Et mesterverk! Jeg elsker denne romanen. Fikk lyst til å lese den baklengs straks jeg var ferdig
Thomas Løge
Feb 27, 2018 rated it it was amazing
Beste boka jeg har lest på lenge! Dette er min første Tiller, og jeg ønsker å lese mer av han i håp om å lese enda mer kvalitetslitteratur som denne boka.

I Begynnelser møter vi miljøverneren Terje som har tatt sitt eget liv. Vi får innblikk i hvordan og hvorfor livet har blitt som det har blitt, og fra første kapittel får vi servert Terjes liv i revers fra selvmordet og bakover: Fra voksen, til ungdom, til barn. Den voksne Terje er til tider vanskelig å forstå seg på, ungdommen Terje er til å b
...more
Tina
Veldig mektig bok om relasjoner, psykisk helse og menneskeskildringer! Masse gåsehud på slutten, virkelig en vinner!

Tror man enten liker Tiller eller ikke. Holdt på å gi opp Innsirkling óg pga språket, men endte med å beskrive den som mektig og!
Marte Haga
Boka si det! Nydeleg språk og ein engasjerande forteljing. Vi treffer Terje der han ligger på sjukehus etter sjølvmordsforsøk. Der i frå hopper vi gradvis bakover i tid og får innblikk i vaksenlivet, ungdomstida og til slutt også i barndommen. Altså fortelles historia hans baklengs i denne boka og det fungerer utmerka. At Terje er miljøforkjempar går også igjen i heile boka via diverse fakta og beretningar om plantar og dyreliv som ein kan velgje å tolke og koble til boka øvrige handling. Denne ...more
Helene Barmen
Dec 30, 2017 rated it really liked it
I’m not sure how to start the review of this book. It has made me very confused, thoughtful, happy, sad and angry.
The book tells the story of Terje’s life. He works with protecting and preserving different species and nature plays a big part in a lot of the text.
We get to experience different episodes throughout his life through his eyes. What’s different is that they are not told chronologically but the other way around. We start at the end of his life and goes backwards. This is very clever
...more
Jacqueline
Aug 18, 2018 rated it it was amazing
Again a masterpiece of Tiller. The story composition is fascinating with a backward course of action, which makes the story intriguing and captivating. What happened to Terje? Why is he so unstable? Another fascinating aspect is that the whole story is seen and thought by Terje. The reader finds refuge in Terje's head, which creates a strong relationship to the main character. It also seems that, close to death, Terje reflects about his life and finally understands his development.
Again, in this
...more
Ada
4,5. Veldig fin bok.

Tematisk sett minner den litt om søkeord: ayotzintli, som også tar opp selvmord, artsutryddelse, sosial isolasjon og følelsen av å være mer i harmoni med naturen enn med menneskeheten. Bøkene har ikke særlig mange fellestrekk utover dette, men jeg har lenge vært glad i søkeord: ayotzintli, så de overfladiske likhetene gjorde meg spent på å lese denne.

Ellers minnet hovedpersonen, Terje, mer om hovedpersonen i For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges, i hvert fall når det
...more
Toyni Erica - Queenoftales
Nov 14, 2017 rated it it was amazing
Shelves: in-my-book-shelf
Altså, jeg kan skjønne det hvis folk kanskje syntes denne boka er litt sær. For det er den jo. men likevel har den en fantastisk historie om mennesker og relasjoner mellom dem, om familie og sykdom, om realiteten for så mange av oss. Den fikk meg også til å se litt annerledes på naturen, og jeg ble mer nysgjerrig.
Denne boka fortjener å vinne bokhandlerprisen!
Hilde Andreassen
Sep 24, 2017 rated it it was amazing
Eg ville ikkje at boka skulle ta slutt og sparte på ho, las berre litt om gongen, no vil eg berre lese ho på nytt!
Magnhild Uglem
Feb 24, 2018 rated it it was amazing
Tiller skriver Terje så levende fram at jeg føler både medynk, skam og frustrasjon over hans valg i livet. Måten Tiller legger nye biter til i dette baklengs puslespillet er fantastisk, ny informasjon føyer seg til og underveis skifter både forståelsen av hvorfor Terje gjør som han gjør, sympatier og skam. Tiller er en av Norges aller ypperste forfattere og imponerer også denne gangen.
Daniel Milford
Dec 14, 2017 rated it really liked it
Ikke den beste fra Tiller, men bedre enn både City Syd og forbrenningsanlegget.
Helge Astad
Oct 25, 2017 rated it it was amazing
Blir så sur på hovedpersonen! Drittsekk. Spennende bruk av natur. Fin å lese allikevel, selv om det gjorde vondt.
Monika
Nov 16, 2017 rated it it was amazing
Kanskje jeg skal gi Innsirkling2 en sjanse nå? Endelig en norsk2017 som satte seg i beinmargen!
Nina
Nov 02, 2017 rated it it was amazing
For en forteller-kunst!
Marie
Nov 05, 2017 rated it it was amazing
Shelves: norwegian
Alt Tiller skaper blir vakkert, fælt og vakkert. I fjor skrev han teaterstykket og i år kom bokversjonen av Terjes liv og død. Ettersom boka starter med selvmordet og jobber seg bakover i tid forstår en lag for lag av Terje. Har lyst til å lese boka baklengs også.
Tiller liker å ha et par setninger som gjentar seg i hvert kapittel, for å nesten irriterende vise våre egne repetetive tanker. I Begynnelser er det Terjes paranoia hvor han hele tiden får en fornemmelse av at noen står bak han. Det ka
...more
Thomas Haaland
Mar 19, 2019 rated it liked it
This is probably a great book - but it did not at all go down as well with me as I expected it to. The reverse chronology simply did not work for me. It never became an interesting storytelling tool, rather just made me miss the point every time the story cuts. None of the scenes ended up making a lasting impact, because by the time I'm on the next chapter it hasn't happened. By the end of the book I felt nothing, just a shrug. Still, part of me wants to read it again backwards. The dialogue and ...more
Ellen
Mar 02, 2018 rated it really liked it
Vi møter Terje, en voksen familiemann, som er i ferd med å ta livet av seg. Og vi går litt - og noen ganger ganske mye - tilbake i tid for hvert kapittel. Hvordan kan det være spennende og interessant, tenker nok mange, når vi vet hvordan det slutter? Jo, når man skriver så godt som Carl Frode Tiller gjør, så er det nervepirrende hele veien. For hva er det egentlig som har skjedd med Terje, hva har preget ham, hvorfor er han som han er? Terje er ikke en person jeg kunne tenkt meg å møtt, han er ...more
Erik Rasmussen
Jun 24, 2018 rated it it was amazing
Denne var utrolig bra! Kanskje årets beste for meg? En uvant, men veldig spennende måte å brette ut en historie på; begynne med slutten 😊 Og for en mester han er på å få fram kleine og vanskelige scener... Sterk anbefaling!
Håvard Wigtil
Mar 13, 2018 rated it it was ok
Har kanskje litt Tiller-overdose etter Innsirklinger og ha sett teaterstykket, men føler veldig at dette tråkker opp de samme sporene som før uten at det gir noe mer. En overdose sosial slemhet, noen gode overganger, men stort sett veldig meh.
Mina Martinsen
Sep 15, 2018 rated it really liked it
Shelves: fiction, for-school, norsk
*4.5
I’ve got to think about this one for a while
annkolaas
Oct 07, 2017 rated it it was amazing
A M A Z I N G
Bjørnebok
Jan 11, 2018 rated it it was amazing
Link til omtale på bloggen min:
http://bjornebok.bloggnorge.com/2017/...
TubenBlakk
Mar 21, 2019 rated it really liked it
Som en Memento på nynorsk, hvor mysteriet ikke er hvem som er drept men hvordan man blir som man blir.
Inger Vigmostad
rated it really liked it
Nov 13, 2017
Sindre
rated it liked it
Nov 14, 2018
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Så mye hadde jeg
 • Slåttekar i himmelen
 • Angrep fra alle kanter (Teksas-serien, #2)
 • Leksikon om lys og mørke
 • Hvitt Hav (Ingrid Barrøy, #2)
 • Tante Ulrikkes vei
 • Vingebelastning
 • Elling (Elling, #3)
 • Vinternoveller
 • Berge
 • Lasso rundt fru Luna
 • Over det kinesiske hav
 • Tung tids tale
 • Søsterklokkene
 • Vente, blinke
 • Jeg skal vise dere frykten
 • Ingrid Winters makeløse mismot
 • Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv
86 followers
Carl Frode Tiller is a author, historian and musician. His works are in Nynorsk (lit. "New Norwegian"), one of the two official Norwegian standard languages . Tiller debuted in 2001 with the novel Skråninga (Downward Slope), which was recognized as the best initial work of the year with the Tarjei Vesaas' Debute Prize . Downward Slope was nominated for the Brageprisen (the Brage Prize is a juried ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »