Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Hoe alles moest beginnen” as Want to Read:
Hoe alles moest beginnen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Hoe alles moest beginnen

3.39  ·  Rating details ·  235 ratings  ·  46 reviews
Thomas en Licia gaan als kinderen met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. We volgen Thomas en Licia daarna als twintigers, veertigers en zestigers. Zij blijven verbonden, ook als zij elkaar jaren niet zien. Toch zal het bijna een leven lang duren ...more
Hardcover, 240 pages
Published August 24th 2017 by Nieuw Amsterdam
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Hoe alles moest beginnen, please sign up.

Be the first to ask a question about Hoe alles moest beginnen

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
3.39  · 
Rating details
 ·  235 ratings  ·  46 reviews


More filters
 | 
Sort order
Laurence
Jan 01, 2019 rated it really liked it
(4.5 sterren)

Lees dit in de herfst of in de winter, als het guur is buiten.
Kies een muziekje* uit, kies een zetel uit.
Nestel je in de zetel met dit boek.
Nestel je in de oh zo mooie woorden van Thomas Verbogt.
Nestel je in deze liefdesgeschiedenis, die er geen is, eerder een verhaal van twee zoekende zielen.
En geniet.

En nu weer: we zijn er alleen maar om afscheid te nemen, we zijn er alleen maar om te proberen te snappen dat voorbijgaat wat je niet wilt dat voorbijgaat maar toch voorbijgaat.

*Nothi
...more
Paula
Oct 18, 2017 rated it really liked it
Recensie (3,5 sterren): http://mustmag.nl/recensie-hoe-alles-...

Prachtig. Ik was vergeten dat ik zo van de schrijfstijl van Thomas Verbogt hou. Het is ontroerend, nostalgisch en soms herkenbaar. Ik zou veel zinnen willen opschrijven en in een lijstje willen doen, zo mooi.
Boekentaal
Apr 18, 2018 rated it really liked it
Herlezen voor een interview met de auteur.
Lars Meyer
Sep 24, 2017 rated it liked it
Verbogt doet mij altijd aan Nobelprijswinnaar Patrick Modiano denken. Dat ligt 'm in de subtiele melancholieke toon van zijn schrijven, gecombineerd met flarden herinneringen, zonder dat hij zichzelf verliest in onnodige zwaarmoedigheid. Tijdens het lezen kwam bij mij steeds dezelfde korte strofe naar boven, afkomstig uit het gedicht 'Een Nummer Kiezen' van C.O. Jellema:

'Zo leef je in meervoud steeds
onvolledig -
'

Hoe Alles Moest Beginnen is het ideale boek om te lezen op natte herfst- en zondag
...more
Marcia
Nov 30, 2017 rated it it was ok
Absoluut niet aan mij besteed. Hoogdravend geschreven, onrealistische dialogen en vage personages. Daarnaast vond ik het jammer dat het hele boek uit het perspectief van een oude man geschreven was, liever las ik de hoofstukken over zijn jeugdjaren ook met het perspectief van toen. Nu voelde het echt als 'opa vertelt'. Licia is echt een vreemd personage dat me niet wist te raken. Enkel de passages rond de moeder van Thomas kwamen bij me binnen. Helaas niet wat ik ervan verwachtte.
Suzanne
Sep 18, 2018 rated it really liked it
Shelves: nederlands-dutch
Wat schrijft Thomas Verbogt toch mooie zinnen!
Monique
Oct 07, 2017 rated it really liked it
Shelves: read-in-2017
Wat kan deze auteur schrijven! Mooi, melancholisch verhaal.
Eugenie
May 30, 2018 rated it really liked it
recensie Mieke van der Weij:

Thomas sluit een bijzondere vriendschap met zijn overbuurmeisje Licia, als ze zes zijn. Allebei gekwetste kinderen begrijpen ze elkaar zonder woorden. Aan hun intense nabijheid komt een einde als Licia zes jaar later verhuist. Maar hun hele leven blijven ze een rol spelen in elkaars bestaan.
Thomas Verbogt: Hoe alles moest beginnen ****
Het oeuvre van Thomas Verbogt is een genre op zich. Ik ken tenminste geen schrijver die zo consequent is in zijn thematiek. Al zijn boe
...more
Henriette
Jun 07, 2018 rated it it was amazing
Een boek naar mijn hart. Dicht op de huid geschreven. Geen woord te veel. Poëtisch en ritmisch. Filosofisch zonder hoogdravend te zijn. Veel mooie alinea’s met rake observaties en diepe inzichten om nog lang over na te mijmeren.
Jeroen Schwartz
Sep 08, 2017 rated it it was ok
Dit boek is niet aan mij besteed (al ging ik me nog bijna in de hoofdpersoon herkennen met zijn oneindige verlangen en de wens enkel te voelen en te accepteren - misschien is dat overbewustzijn wel confronterend en heeft de auteur me tóch in hoofd en hart geraakt). Niet omdat er niets (weinig...) in Hoe alles moest beginnen gebeurt, maar omdat ik het boek weeïg en overgevoelig vind. Het gaat over lichten, luchten, geuren en kleuren die steeds warm, vol, vervullend, triomfantelijk oftewel beteken ...more
Jurgen
Sep 12, 2017 rated it liked it
Shelves: dutch, literature, bol
Thomas Verbogt noem ik ook wel de geheime stilist in de Nederlandse letteren. Zijn oeuvre – romans, verhalenbundels, toneelstukken– is voorin zijn nieuwste roman opgenomen en is indrukwekkend, toch is hij nog altijd relatief onbekend. Laten we daar verandering in brengen, want ‘Hoe alles moest beginnen’ is weer een erg fijne roman.

‘Hoe alles moest beginnen’ verhaalt over Thomas en Licia, als kinderen twee vrienden die meer dan vrienden zijn: ze gaan een verbond voor het leven aan. Tot dit abrupt
...more
Elkedvl
Jan 08, 2019 rated it did not like it
Jammer want de verwachtingen waren hoog na het lezen van de eerste tientallen pagina's maar ik heb afgehaakt. Lange volzinnen -enkele heel mooie ook- en vele gedetailleerde beschrijvingen konden mij te weinig boeien. Ik was constant op zoek naar actie. Sommige zaken konden mijn even raken maar het bleef te oppervlakkig voor mij persoonlijk.
Indah
Nov 02, 2017 rated it liked it
Deze is ingewikkeld, zal er nog iets over schrijven.
Janneke Maat
Jul 05, 2018 rated it did not like it
Boek uitgelezen en geluisterd in de hoop door het verhaal geboeid te worden ... de thematiek leek mij interessant, echter de pagina's volzinnen wisten mij niet te raken. Jammer, geen boek voor mij.
Funs Elbersen
Aug 18, 2018 rated it really liked it
Ik ben dol op de taal van Thomas Verbogt: warm, humoristisch en nooit een overbodig woord. Hij schrijft onpretentieus over herinneringen, over dingen die opvallen, groot maar vaak klein. In deze roman schrijft hij betoverend mooi over Licia. Een vrouw met wie hij de eerste jaren van zijn leven deelde. Zij vertrekt naar Italië, maar blijft altijd bij Thomas en soms kruisen ineens hun wegen weer. Prachtig boek.
Myriam
Oct 31, 2017 rated it really liked it
'Leven is in belangrijke mate de moed te geloven dat je het kunt.'
Anoeska Nossol
Dec 22, 2017 rated it liked it
Shelves: 3-stars
Ik vind het zeer moeilijk om een duidelijk antwoord te geven op de vraag: "Vond ik dit boek goed?"
Het verhaal leesde vlot en vloog voorbij, maar toch... ik miste zoveel elementen die een boek net spannend maken. Want van spanning kon je niet spreken. De verhaallijn was best langdradig.
Het is geen boek dat je helemaal meesleurt. Eerder alsof je bij je grootvader voor de kachel zit en luisterd naar een stukje uit zijn leven.
Is het daarom minder leuk? Geen idee. Op zich vond ik het interessant te l
...more
Bib Ieper

Verslag leesgroepbijeenkomst 30 mei 2018
Hoe alles moest beginnen/Thomas Verbogt

De Nederlander Thomas Verbogt is een veelschrijver die bijna vier decennia lang in de luwte werkte, tot hij plots genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2016. Hoewel Zijn Als de winter voorbij is het uiteindelijk niet haalde, kon het boek rekenen op heel wat lof en hoge verkoopcijfers. “Vreemd,” aldus Verbogt, “ik heb nooit anders geschreven”. ‘Hoe alles moest beginnen (2017) werd zijn volgende roman, even
...more
Yan
Jun 02, 2018 rated it really liked it
Dit is een verstild boek. Een boek zoals ik was tot aan de vierde klas middelbare school. Vanaf dat moment keek ik steeds minder toe. Ik koos ervoor de regie te nemen, te gaan regelen, te gaan ondernemen. Toch is dat stille jongetje nooit uit mij verdwenen. Ik sta nog steeds graag op het mooie stille plekje aan de rand van de stad.
Thomas en Licia, de hoofdpersonen van dit boek, maken weinig mee, maar wat ze meemaken maken ze heel intens mee. Ik kan dat wel waarderen.
Ook leuk dat er best wat Ni
...more
Elszwa
Jan 16, 2018 rated it liked it
Na 'Als de winter voorbij is' een lichte teleurstelling. De plot is iets sterker aanwezig, maar de nadruk op het gevoelsleven van de hoofdpersoon is hier wat koket en minder overtuigend. Zelfde elementen keren terug: prachtige jeugdvriendchap (-liefde?) die abrupt wordt afgebroken waardoor de hoofdpersoon zijn hele leven worstelt met een tekort. Wel weer mooi en licht geschreven. Dus... een lichte aanrader.
Karel
Oct 05, 2017 rated it liked it
Net zoals in “Als de winter voorbij is” wentelt Thomas Verborgt zich in dit boekje in verscheurende melancholie. Het gelijknamige hoofdpersonage mijmert in korte hoofdstukjes over hoe anders zijn (liefdes)leven hadden kunnen zijn. De slimme opbouw en de aarzelende, suggestieve zinnen maken de trip down memory lane compleet.
Sandra
Oct 28, 2018 rated it liked it
Poëtische roman over twee buurkinderen die een leven lang met elkaar verbonden blijven.
Als kinderen close , als volwassenen niet tegen het leven opgewassen.
Ingetogen en krachtig proza, over leven, verdriet, afscheid en de wens om weer opnieuw te mogen beginnen.

Mijn allereerste luisterboek, en een aangename zijsprong van het reguliere leesspoor.
Worteldrie
Mar 12, 2019 rated it liked it
Een verhaal over een jeugliefde met een zwart randje. Dat randje wordt aan het eind uitgelegd en dat had van mij niet gehoeven. Het mysterieuze aan de relatie is onderhoudend en interessant genoeg om de lezer geboeid te houden. Laat hem lekker zelf mijmeren over wat de vrouwelijke hoofdpersoon beweegt.

Duidelijk is wel dat groen een enge kleur is. Waak u voor groene badkamers en ziekenhuizen!
Tanita
Nov 04, 2018 rated it did not like it
Shelves: ebooks
Auteur kijkt terug op 3 periodes in zijn leven, waarin meisje uit zijn jeugd, Licia, grote rol lijkt te spelen. Hoogdravende taal, zinnen die veelzeggend lijken maar verder onbegrijpelijk zijn. Zweverig gedoe, vond t helemaal niks. Ik zal overmorgen al vergeten zijn waar het over ging. De zgn verrassende ontknoping aan het eind: je wordt er als lezer niet koud of warm van.
Bert Bruins
Dec 02, 2018 rated it it was amazing
A thoughtful and introspective novel (yes, one of those, some would call it navel-gazing) with a concise and sensitive use of Dutch. Having lived in Nijmegen myself I recognised many of the locations, which added to the charm. Despite the gentle pace of the book, in the end, as most good novels behoves, there is a twist...
Wilma Van
Sep 06, 2019 rated it it was amazing
Prachtig boek. Tot het einde toe blijf je je afvragen wat er toch is gebeurd. Waarom is het gegaan zoals het is gegaan. De plot wordt in het laatste hoofdstuk pas onthuld. Erg knap geschreven. Heel erg mooi.
Monica
Aug 25, 2018 rated it it was ok
Shelves: dutch, 2018, audiobook
Vaag!
Nori Smeets
Apr 29, 2019 rated it liked it
3.5 ster naar beneden afgerond. Zoals Trouw mooi verwoordt: Verbogt laat zien dat het verleden ongrijpbaar is en net als dromen slechts flarden en fragmenten overlaat.
Benedicte Denys
Nov 21, 2017 rated it liked it
3,5*. ietske te zweverig als je het mij vraagt
Bas
Aug 21, 2018 rated it really liked it
Een heerlijke stijl,... dromerig, melancholiek en gelukkig ook humoristisch.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »

Readers also enjoyed

 • Stern
 • Ivanov
 • Na Mattias
 • Verlovingstijd
 • Fenrir: een lang weekend in de Ardennen
 • Mijn vader is een vliegtuig
 • Compassie
 • We zullen niet te pletter slaan
 • Spitzen
 • De consequenties
 • 't Jagthuys
 • Helemaal het einde
 • Enter (Rebound, #1)
 • Portret van een man
 • Dijk
 • Het tegenovergestelde van een mens
 • Cécile en Elsa: strijdbare freules
 • Vallen
See similar books…