Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Salju Sakinah” as Want to Read:
Salju Sakinah
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Salju Sakinah

4.06  ·  Rating details ·  700 ratings  ·  40 reviews
Salju Sakinah sebuah novel yang masih membumbukan secebis kisah cinta namun tetap mesra dan tepu dengan persoalan global dunia Islam, ekonomi, politik dan sosial yang digauli wataknya. Novel Islami ini menyorot ketabahan watak Sumayyah, siswi Malaysia di Universiti Yarmouk, Jordan yang berada di semester terakhir pengajiannya.

KISAH cinta memang enak dibaca. Namun tidak ban
...more
Paperback, 559 pages
Published 2008 by PTS Millennia Sdn Bhd
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Salju Sakinah, please sign up.

Be the first to ask a question about Salju Sakinah

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.06  · 
Rating details
 ·  700 ratings  ·  40 reviews


More filters
 | 
Sort order
Nookie
Apr 11, 2009 rated it it was amazing
My interest in malay novels were ignited once again after reading 'Ayat-ayat Cinta'. This book is a far cry from the usual malay novels about love stories in our modern era. Yes, the author did touch on love but it is confined within the true Islamic ways/teachings.

This novel is about a girl named Sumayyah. It tells of her story from her last semester studying at Yarmouk University, Jordan, to her life back at her kampung hometown in Malaysia - taking over her dad's business, being wrongly accu
...more
Najmuddin
Jun 27, 2008 rated it really liked it
Kalau anda penggila Ayat-ayat Cinta, novel ini mungkin untuk anda. Dan kalau kalian sukakan Tunggu Teduh Dulu (FT), kalian mungkin sukakan buku ini juga.

Seperti Ayat-ayat Cinta, buku ini juga menyoroti kisah seorang pelajar jurusan agama di Timur Tengah, bezanya ia di Jordan bukan Mesir. Dan watak utamanya adalah wanita bukan lelaki. Dan inilah persamaannya dengan Tunggu Teduh Dulu. Selain watak utamanya wanita, kedua-duanya kemudiannya terlibat dalam perusahaan berkait hasil pertanian. Kalau TT
...more
Juliana Es
Feb 24, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Splendid!

Aku memang tak ikut trend, dan tak kisah pun jika dikata ketinggalan keretapi. Bagiku masing-masing ada timezone tersendiri dalam pembacaan.

Novel ini sudah lama berada di pasaran yakni ketika trend novel Islami begitu galak, dan sudah lama kumiliki namun baru-baru ini sahaja aku terangsang untuk membacanya.

Bagi yang suka mengembara, fiksyen yang berlatarbelakangkan tempat-tempat di luar negara pasti akan mencetuskan senyuman riang kerana fikiran bebas terbang ke tempat yang digambarkan
...more
Aini Akmalia
Jan 20, 2013 rated it really liked it
The favorite thing about this book is ianya berlatarkan sekitar Universiti Yarmouk, Jordan. Dan buku inilah pencetus semangat untuk saya meneruskan pengajian di Universiti Yarmouk. Jazakallah Ustaz Zaid Akhtar!
مستور١ مكنن
macam tak percaya penulis nya seorang lelaki sebab ini kisah perempuan. menceritakan perjalanan hidup sumayyah yang belajar di Jordan. pelbagai dugaan yang dihadapi dan bagaimana cara sumayyah berdepan dengan semua ujian hidup dikisahkan dalam novel ni. banyak ilmu dapat bila baca novel ni :)
Tigrisliyana
Jun 01, 2015 rated it really liked it
Announcement. saya nak jual buku ni for RM 13. Sesiapa yang berminat blh tngglkan mssge here. ^_^
Hidayah Arifin
Salju Sakinah mengisahkan tentang Sumayyah, pelajar tahun akhir Universiti Yarmouk, Jordan. Kisah bermula beberapa minggu sebelum Sumayyah menduduki peperiksaan akhir, tiba-tiba didatangi warkah kiriman seseorang yang amat dinanti olehnya. Malangnya, warkah yang dinanti rupa-rupanya membawa perutusan duka, Afnan memutuskan ikatan kasih sayang mereka secara tiba-tiba dan meminta melupakan dirinya kerana dia bakal berkahwin dengan pilihannya yang lain di Kaherah. Khabar duka itu disimpan diam-diam ...more
Nadia
Feb 27, 2017 rated it it was amazing
Recommended to Nadia by: Goodreads
Shelves: islamic, malay, paradise
4.8 stars: Patut dibaca/Rugi tak baca

Mencegah yang mungkar itu lebih berat daripada mengerjakan yang makruf.


Ramai orang dah compare buku ni dengan Ayat-Ayat Cinta and I agree it has the same vibe to it. Bezanya, buku ni bukan seratus peratus settingnya di Jordan, di bahagian tengah tu dia ada balik Malaysia and I think semua noteworthy ujian yang dihadapi Sumayyah, berlaku ketika dia berada di Malaysia.

This is the second book I've read yang mengutarakan tentang ajaran sesat and also the second
...more
Yazlina Saduri
Jan 20, 2019 rated it liked it
Novel ini sedap dibaca kerana sulaman bahasanya menenangkan. Salju kedamaian. Watak utamanya Sumayyah terpaksa merentas pelbagai pahit getir dalam kehidupannya selepas meninggalkan University Yarmouk pertama kalinya. Beliau diduga dengan kehilangan abah, wasiat abah supaya mengurus Desa Wali Food, fitnah jiran yang cemburu buta, desakan Luqman untuk menikahinya, Kak Long yang hampir terdampar hilang akidah. Gagal dalam salah satu kertas akhir, Sumayyah terpaksa pulang ke Irbid untuk satu semeste ...more
Welma La'anda
Sep 09, 2008 rated it liked it
Tidak ada perancangan untuk membeli novel Salju Sakinah pada mulanya. Tetapi entah kenapa apabila baca-baca tulisan di blog orang akhirnya saya terpengaruh dengan kalimat best seller dan bagus itu.

Tajuk : Salju Sakinah Penulis: Zaid Akhtar Halaman : 559 Penerbit : PTS Milennia Harga: RM26

Saya mula membaca novel ini pada sebelah malam 8 Jun dan selesai pada sebelah malam 9 Jun. Alhamdulillah di atas kelapangan yang Allah berikan!

Bagi saya, novel ini biasa-biasa sahaja. Isu-isu yang diketengahkan
...more
Shahkang
Aug 05, 2011 rated it really liked it
(ulasan novel ini pernah diterbitkan di Buletin BICARA UK-EIRE dan http://www.norshah.com)

Oleh: Shahkang
Ditulis 4 Mac 2010

Merenung pada kulit hadapan, segelintir khalayak pembaca mungkin beranggapan tiada beza karya ini dengan novel-novel bernuansa cinta Islamik yang lain. Lenggoknya pasti serupa dan klise. Namun jelas tanggapan tersebut terpesong. Salju Sakinah bukan novel yang menghidangkan angan-angan kosong kepada pembaca dengan pengisian yang sifar. Hakikatnya, ia bukan sekadar naratif tet
...more
Aruzzah Adnan
May 26, 2011 rated it really liked it
Best buku ni...the National Best Seller...Salju Sakinah ~ ZAID AKHTAR...novel ni pernah disiarkan dlm ruangan Utusan Malaysia thn 2005, dan dibukukan thn 2008, saya baca buku ni thn 2009..Best...penulis Malaysia yg berbakat..

Buku ni mengisahkan seorng gadis bernama Sumayyah, seorang mahasiswi di Universiti Yarmouk, Jordan, disapa ujian yang pelbagai setelah tamat pengajian. Kisah cintanya sedihnya, masyarakat sekeliling yg mengumpat krn lambat berkahwin, Sumayyah terpaksa menjaga syarikat ayah s
...more
Fadilah Tahir
Feb 05, 2011 rated it really liked it
Shelves: favourite-book
Kehidupan mahasiswi islami dibumi jordan, yang tabah dalam perjuangannya menuntut ilmu dan juga
dalam usahanya berdakwah dibumi kelahirannya

ia begitu menyentuh kalbuku ssebagai seorang remaja dan juga sebagai pejuang di bumi Allah ini.. aku tidak la sekuat dan sehebat watak utama novel ini iaitu Sumayyah.. dan aku juga bukan seorang Sumayyah.. Sumayyah seorang mahasiswa di Universiti yarmouk yang berada di akhir pengajiannya.. walaupun dia merupakan seorang solehah yang aku kagumi, tp Allah teta
...more
Sweet
Aug 20, 2014 rated it it was amazing
Shelves: best-novels
Bacaan Kali Ke 2

Terasa rindu utk membacanya semula.
Novel yg banyak isi² nasihat, pengajaran, ilmu² berguna yg boleh d amalkan dalam kehidupan seharian.

Novel cinta yg bukan omong² kosong tp mempunyai temanya yg tersendiri. Kehidupan seorang Wanita yg cekal, tabah, sabar mengharungi ujian sebagai hambanya di muka bumi ini. Sumayyah seindah namanya setinggi budi pekertinya.

"Kekecewaan & kegagalan adalah titik tolak kejayaan yg lebih bermakna,
Kekalahan adalah iftitah kemenangan yg lebih akbar."
S
...more
Faizah Roslaini
kalau mengikut ulasan di pada kulit belakang, karya dikatakan ini tepu dakwah. Betul gamaknya, tapi semuanya yang saya sudah dengar/baca.

Kata orang buku yang hebat akan mengubah sesuatu dalam diri pembacanya. Tetapi malangnya bagi karya ini, jika saya bermula dengan 5, maka saya berakhir pun dengan 5.

Saya yakin Zaid Akhtar adalah penulis yang cemerlang, namun maaf, Salju Sakinah bukan untuk saya.

Plainqoma
Jan 28, 2012 rated it liked it
Kisah tentang Sumayyah dan perjalanan getir yang dihadapi dalam hidup. Jalan cerita yang agak perlahan dan berkisarkan tentang hal ehwal masyarakat setempat. Terdapat banyak babak-babak sedih tetapi tidak berjaya membuatkan aku mengalirkan air mata. Kisah di Jordan sangat menarik. Naufal, Muazam, Afnan dan Lukman. Siapakah pilihan hati Sumayyah? Memang betul banyak hikmah yang kita tidak nampak dalam sesuatu musibah dan dugaan yang diturunkan.
Syazwani Izzati
Jun 25, 2015 rated it it was amazing
Brilliant book. I found it in the school library. Again, this book is also packed with Islamic information in the form of debates and the actions carried out by the characters within these pages. I can see myself rereading this wonderful novel in the near future if I am fortunate enough to stumble across this book.
Syuhadaa
Jan 09, 2013 rated it it was ok
There are lots of conflicts going on in this story. One after another. I was so sick of the conflicts actually but I managed to read till the last page. It has a happy ending, though. Overall, it was okay.

Just okay. Not more than that.
Assyafiah
I'm kinda take times to finish this book..however,
at the end it really amazed me. The messages were delivered just right through to my thought and heart. This is one of the best novel I've ever read so far
Mimosa
May 16, 2013 rated it really liked it
Best seller book. indeed. tkenang zaman2 tggu baca kt paper dulu. byk y dpt dpelajari dr watak sumayyah ni. setiap y blaku, pasti ade hikmah Allah d sebaliknya. 3 cara Allah makbulkn doa:
1. Ya.
2. Ya. tapi bkn skrg
3. Tidak. krn itu buruk untukmu, dan Allah akan memberikan yang lebih baik.
Kast
Mar 18, 2011 rated it it was ok
Shelves: bahasa, bibliotheque
Sayang sekali aku telah ditemukan keranuman tulisan Andrea Hirata dan debaran fikiran Faisal Tehrani .Jadi sudah tentunya buku ini biasa biasa sahaja .Agak panjang dan tebal .Kesudahannya ,aku bertanyakan kepada adikku yang lebih meminati genre novel tebal .
Masis97
Novel Islami yg tidak mengecewakan
Nor
Sep 14, 2010 rated it really liked it
Shelves: zamri-norazzah
Kisah yang menarik. Latar ceritanya menarik. Saya suka mengulang baca pengakhirannya..entah kenapa..
Uchu
Jul 21, 2013 added it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Khairi
Mar 21, 2012 rated it it was ok
Novel ini follow up kegemilangan novel islami dari timur tengah. Tetapi plot terlalu meleret sehingga konflik utama hilang. Tak mampu habiskan.
Srikandibiologi
1/2 read actually :p
Syahadah al~Hafeezah
Merah tanda berani kan??? :)
Of course I learned lotz from this book. Especially on how to be a strong pious muslimah. I loike :)
Wani
Oct 08, 2008 rated it liked it
saya merasakan buku ini ada persamaan dengan sebuah buku lain..
Nor Haniza
Sep 19, 2008 rated it really liked it
Memang suka buku ni sejak mula membaca sirinya di dalam Utusan Malaysia lagi.

Hari tu jumpa Sdr. Zaid di PBAKL08 dan sempat ambil tandatangan... hehhe
Cikgu Wana
Dec 14, 2010 rated it really liked it
Buku yang hebat. Kisah pengalaman dan cinta terbatas Islam.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
topics  posts  views  last activity   
mumtazz.. 1 21 Jul 29, 2008 01:28AM  

Readers also enjoyed

  • Tunggu Teduh Dulu
  • Tautan Hati
  • Nyanyian Tanjung Sepi
  • Imam
  • Denyut Kasih Medik
  • Aku Terima Nikahnya
  • VT
  • Hijab Sang Pencinta (Bagaikan Puteri, #3)
  • Nota Hati Seorang Lelaki
  • Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok
  • Untuk Awak Teja Aulia
See similar books…
33 followers
Zaid Akhtar atau nama sebenarnya Mohamad Yazid Abdul Majid lahir di Endau, Mersing pada 16 April 1977. Anak kedua daripada tiga beradik. Mendapat pendidikan awal di SK Teluk Lipat, Endau dan menengah di SMK Agama Segamat sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang Bahasa Arab di Kulliyyah Adab, Universiti Yarmouk, Irbid, Jordan. Kini selain mengajar di sekolah lamanya selaku guru bahasa Arab, Zaid ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »