Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “X: Den sista platsen (Platserna, #3)” as Want to Read:
X: Den sista platsen (Platserna, #3)
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

X: Den sista platsen

(Platserna #3)

3.75  ·  Rating details ·  444 ratings  ·  40 reviews
»Under hösten 2016 drog en självmordsvåg genom Stockholms undre värld.«

Så inleds John Ajvide Lindqvists roman X – Den sista platsen, den avslutande delen i trilogin som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen.

En gång var kriminaljournalisten Tommy T hela Sveriges älskling, men på senare år har hans stjärna dalat. Undersökningen av självmorden ska bli hans upprättelse. Tills
...more
Hardcover, 450 pages
Published September 21st 2017 by Ordfront (first published 2017)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.75  · 
Rating details
 ·  444 ratings  ·  40 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of X: Den sista platsen (Platserna, #3)
Maja Ingrid
Jun 28, 2019 rated it really liked it
3,5 stars but rounding up because it’s John Ajvide Lindqvist.

I really wanted this to be a 4 star read, but sadly it’s not. It’s my least favourite in the trilogy, and might even be my least favourite Ajvide book. I also feel I should have read this one, and not only listened on audiobook since I kept drifting off while listening and not really feeling invested and I think it was stuff I missed. Though Ajvide does a great job narrating his own books.

This instalment take on a more crime-side tha
...more
meandermind
Oct 04, 2017 rated it liked it
Shelves: fantasy, horror, krimi
The wrap-up of the weirdest trilogy I've read. It's probably the worst of the trilogy, but with that said, Ajvide Lindqvist is still a fecking great author.

This horror story starts out as a hard-boiled crime, with a journalist famous for cracking drug cases gets involved in some weird shit, and his nephew starts dealing cocaine. I was not impressed. Don't really care for tough men in tough environments, and I was about to put the book down in favor of something more my speed but THEN. The crack
...more
Linus
Sep 16, 2017 rated it really liked it
Genialt och ett värdigt slut på trilogin. Svårt att kommentera vidare utan att avslöja för mycket, men historien vävs samman till sist. Och otäckt blir det, men på ett helt annat sätt än kanske väntat.
Britt-Marie Kullin
Sep 19, 2017 rated it it was amazing
Shelves: read-2017
Betyg: 5 av 5.

Jag har läst allt av John Ajvide Lindqvist, och jag har älskat allt han har skrivit. Han är, i mitt tycke, en av Sveriges helt klart bästa författare.

Hans senaste bok, X- Den sista platsen, är den sista delen i en trilogi. Den första boken i serien heter Himmelstrand, och den andra boken heter Rörelsen – Den andra platsen. Länkarna går till mina recensioner av böckerna.

Här är även en länk till hans hemsida, för dom som vill läsa mer om författaren och/eller böckerna. Och här är
...more
owletkind
Jul 17, 2018 rated it it was amazing
First of all: if you're Swedish, or just happen to understand Swedish, please listen to the audio book. Ajvide Lindqvist does such a great job reading his own works. I'm sure it actually made the book even better than if I just had read it.
It was five minutes ago since I finished it, tops, and I don't know what to say. This book, this trilogy, is disgusting and brilliant. It's dark and genius. Ajvide Lindqvist doesn't write stories for everyone, but he's ridiculously good at writing stories for
...more
Johan Hereora Hummerhielm
Dec 16, 2018 rated it it was amazing
Recommends it for: Anna

Wow. Ajvide knyter ihop säcken.
Brunkebergstunneln, "Någon där uppe måste gilla mig", Peter Himmelstrand, Olof Palme, fältet och den silverfärgade husvagnen "Ägget". It all makes sense now.

Bara wow. Jag skäms med hur okonkret och vilsen jag kände att föregångaren "Rörelsen" var, och så läser jag det här. Helt plötligt blir allting tydligt. Jag förstår nu.

Påminner mer om en jäkligt mörk kriminalroman med obehagliga element som inte går att förklara. Men. Elementen är mer tydliga och inte så ovissa

...more
Elsa
Jul 24, 2018 rated it really liked it
spontant: åh men det är ju jättebra.

fler tankar som dök upp efter en timme eller två: boken slår inte den första i serien, men är nog jämnbra med den andra. det som får den att falla, främst, är upplösningen - hela slutet känns något påskyndat. annars så.

ajvide lindqvist skiner som alltid med sina karaktärsporträtt. man bara myser och ryser. har sett fram emot att läsa den här boken så länge, är så glad och nöjd att den äntligen finns i pocketformat.
Therese Svensson
Jan 09, 2018 rated it liked it
Jag hade velat ha fler svar, mer bredd och djup och mer av det som gjorde "Himmelstrand" och Rörelsen så bra- Istället tyckte jag att ingången med knarket i förorten känns för slätstruken och lätt. Visserligen bygger han upp intressanta karaktärer, men de bjuds inte helt fritt spelrum och jag lyssnade klart den och kände mest... "Jaha..."
Anja Hildén
Apr 01, 2018 rated it really liked it
Jag tyckte ärligt så illa om Den första platsen att jag inte ens läste Den andra platsen. Men detta... den är brilljant! Tonträff när det gäller språk, gestaltning, upplägg - allt. Och i hela universum är det bara Ajvide Lindqvist som hade kunnat skriva den, trots att det övernaturliga inte mer än någon enstaka procent av denna mörka och extremt samtida berättelse.
Bianca
Aug 09, 2019 rated it really liked it
Bra och spännande berättelse. Välskriven med många detaljerade sidohistorier och karaktärer som inte kändes stereotypiska. En episod var otroligt rörande och fick mig att gråta. Slutet var dock lite för abrupt för min smak.
Helena
Dec 27, 2018 rated it really liked it
Rälig till tusen och väldigt välskriven. Bryter mitt val att inte läsa läskiga böcker för att knäcka alfabetet - med denna boken har jag läst alfabetet i år!
Bibliotekstanten
May 14, 2018 rated it it was amazing
Ajvide, oj så swept away jag blev när jag läste Låt den rätte komma in! Sen tyckte jag att Hanteringen av odöda var nästan ännu bättre, och en del av novellerna i Pappersväggar, insert hjärtögd emoji! Sen föll jag inte lika hårt för Människohamn och i Lilla stjärna hade jag ganska många invändningar. När jag började läsa Himmelstrand tog jag mig inte igenom den så så ser mitt och Ajvides förhållande ut. När jag fann mig själv göralös på ett tåg insåg jag att min podd-app innehöll böcker. Bland a ...more
Liselotte Howard
Apr 17, 2019 rated it liked it
Efter Clive Barker ville jag som sagt läsa något mer... modernt - i skräckgenren. Och jag gillar Ajvide skarpt. Eller - jag har bara läst en tidigare bok (och sett "Låt den rätte komma in" som film), men i intervjuer verkar han så ... bra.
Och han skriver bra. Jag är riktigt pepp när jag börjar läsa om förorten och den bedagade journalisten och tonårspojken på glid. Trådarna vecklas ut och en viss spänning infinner sig, samtidigt som språket flyter fint.
Men sen... blir det inte så mycket mer. E
...more
Hanna Bylund
Mar 04, 2018 rated it really liked it
Jag vet knappt var jag ska börja. Det här är en sån skev bok på många sätt, liksom alla Johns böcker. Jag ogillar Sci-fi då jag får svårt att leva mig in, men han kan konsten att göra det orealistiska realistiskt.
Både ettan och tvåan i trilogin var mycket bra, men i dom fick man aldrig svar på de många frågetecken som dök upp och det var svårt att få ihop handlingen även när böckerna var utläst. Här - äntligen! får man svar på allt och lite till.

Måste också ge all cred till författaren vad gälle
...more
Jonas Toftefors
Oct 25, 2017 rated it really liked it
Jag skulle kunna lyssna på när Ajvide Lindqvist läser sina egna böcker hur länge som helst! Denna tredje del i trilogin avslutar det som startats upp i Himmelstrand och Rörelsen. Man får många svar men inte alla, varför finns fältet och hur hänger det ihop med Brunkebergstunneln.
Språket har utvecklats och beskrivningarna blir smärtsamt tydliga. En lekplats invid ett huskomplex från miljonprogrammet beskrevs som (fritt ur minnet) "Det som kunde rosta hade rostat, det som kunde ruttna hade ruttna
...more
Amelia
Dec 13, 2017 rated it really liked it
Ger "X" samma betyg som övriga i serien, men är inte min favorit av de tre. Den andra tycker jag var bäst.
Dock gav den ett visst avslut och svar på frågor som jag inte förstod i första och andra boken.
Definitivt tyckte jag att andra och sista delen i "X" var det som gav boken dess tyngd då de övernaturliga elementen börjar dyka upp här och det är även här som saker och ting börjar ställas på sin spets.
Trots att jag inte läst några av Lindqvist andra böcker är jag bekant åtminstone med "Låt de
...more
Sebastian Christopher
(3.5)

Något vassare än Rörelsen: den andra platsen som gav ett hyfsat tillfredsställande slut på trilogin. Jag tycker generellt att dessa böcker tog något för lång tid på sig att berätta sin historia, och hade kunnat koncentreras och redigerats till en mer tätvuxen berättelse; om stunderna kändes det hela okoncentrerat.

John är en trollkarl med ord och overall en lustfylld läsning/lyssning – föredrar emellertid Johns tidigare verk och hoppas han håller sig till fristående romaner och noveller i fr
...more
John Carlsson
Oct 29, 2019 rated it liked it
Shelves: 2017
Ett stort antal självmord begås i Stockholms undre värld. Lite för många för att det ska kunna ses som tillfälligheter... vi träffar Tommy, f d firad skjutjärnsreporter vars glansdagar verkar vara över, och hans systerson Linus som glider mer och mer in i den kriminella världen. Och naturligtvis den mystiska X.

Detta är den sista delen i en trilogi och definitivt den bästa enligt min mening. Lite för långdraget här och var plus att man saknar det där skräckelementet som är så närvarande i Ajvides
...more
Safir
Dec 02, 2017 rated it liked it
De tre delarna i Ajvide Lindqvists Platserna-trilogi är sinsemellan väldigt olika i genre och i stil. X - den sista platsen är en kriminalhistoria och mycket enkelt konstaterande i stilen. Jag har inte tråkigt när jag läser den, men under första tredjedelen undrar jag om den ska bli något annat än en Lapiduspastisch. Det blir den till slut. Det blir en värdig avslutning på trilogin. Men till skillnad från de tidigare delarna i serien, håller den inte riktigt för att stå på egna ben.
Martin DH
Dec 17, 2019 rated it liked it
I think this ended the trilogy in a nice way and it made the other books better but rated on it's own I would mark it as 3/5. Listened to a seminar with the author and he admitted during the talk that he wasn't much familiar with criminal lingo. Therefore he invented his own underground slang, which didn't felt like it fitted in into the way the story was told in my view. Great story and intriguing backgrounds and characters though.
Sanna Carlborg
Feb 24, 2018 rated it really liked it
Är imponerad över hur Ajvide Lindqvist lyckats skriva tre så olika böcker som ändå vävs ihop på ett snyggt sätt. Det är skickligt hur han också förändrar sitt språk för att det ska passa var och en av böckerna i trilogin. Just "X" är på ytan en hårdkokt kriminalroman. Karaktärerna och miljöerna är nästan parodiskt trasiga och tragiska men skildrade med så pass mycket mörk kärlek att jag köper det.

Lidande föder mörker. I mörker skapar vi världar att ta vår tillflykt till.
Maria
Nov 19, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018, magica
Som sin vana trogen är Ajvide Lindqvist en mästare på att med ett enkelt och gripande språk få mig att vägra släppa en bok förrän så den är slut.
Som den tredje i trilogin om den sista platsen kan denna argumenteras vara den med minst övernaturliga inslag, men de där sista fyrtio sidorna? De glömmer man inte i första taget...
A.C. Collin
Jan 29, 2018 rated it really liked it
Upplever det här som en hårdkokt dystopi, men med glimten i ögat. Fin utveckling på huvudpersonerna Linus och Tommy T. Det känns som att John Ajvide Lindqvist verkligen månar om sina karaktärer och skulle stå på deras sida i alla väder. En av få författaruppläsningar som känns helgjuten.
Johanna
Jun 18, 2018 rated it liked it
Inte lika bra som de andra i serien. tycker att det känns onödigt med förklaringar på saker. Wierd kan få vara wierd utan att berätta varför. karaktärerna är som alltid bra och det bästa med boken. Slutet var en besvikelse. Ett stort plus att beskriva en asexuell person.
Paavo Kerosuo
Nov 03, 2017 rated it liked it
Jag älskar John Ajvides böcker. De är fulla med insiktsfulla observationer om människan. Han får t.o.m. de övernaturliga sckräckelementen att kännas trovärdiga och logiska på ett kusligt sätt. Den sista platsen platsar inte bland hans bästa, men är trots det en intressant ajvidesque kriminalroman.
Eli
Oct 08, 2017 rated it it was ok
Shelves: crime, horror
En skräckroman? En kriminalare? X fiskar upp alla trådar från de två tidigare böckerna men lämnar mig ändå med några frågetecken. Och ett svart mörker. Recension på bloggen: http://elilaserochskriver.se/x-den-si... ...more
Braxwall
Oct 22, 2017 rated it liked it
Ajvide gör som King och skriver en hårdkokt deckare...typ halva boken i alla fall. Denna avslutande del av platstrilogin är en bladvändare och knyter ihop säcken på ett rimligt sätt.
Elizabet Westerlund
Aug 03, 2018 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Linnea Ekman
Jul 08, 2018 rated it it was amazing
Läst den här under ett halvår för att jag försökt spara på den så länge som möjligt. Haha. Ville i n t e att det skulle ta slut. Vill ha mer mer mer.
Ove
Jan 22, 2019 rated it really liked it
Great ending to this weird and recommended trilogy. This is the best of the 3.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Ödesmark
 • Sen for jag hem (Jana Kippo, #3)
 • Testamente
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Slutet
 • Silvervägen
 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • 1794
 • Hemmet
 • Kärlekens Antarktis
 • Glöm mig
 • Cirkeln (Engelsfors, #1)
 • Färjan
 • Familjen
 • Nuckan
 • Bränn alla mina brev
 • För gudinnan
 • Fjärilsvägen
See similar books…
2,772 followers
John Ajvide Lindqvist (John Erik Ajvide Lindqvist) is a Swedish author who grew up in Blackeberg, the setting for Let the Right One In . Wanting to become something awful and fantastic, he first became a conjurer, and then was a stand-up comedian for twelve years. He has also written for Swedish television.

His Let the Right One In was a bestseller in Sweden and was named Best Novel in Trans
...more

Other books in the series

Platserna (3 books)
 • I Am Behind You
 • Rörelsen: den andra platsen (Platserna, #2)

Related Articles

We asked Alice Bolin, author of Dead Girls: Essays on Surviving an American Obsession, and journalist-turned-crime novelist Laura...
98 likes · 48 comments