Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström” as Want to Read:
Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström

4.17  ·  Rating details ·  3,049 ratings  ·  239 reviews
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett hal
...more
Hardcover, 350 pages
Published September 6th 2017 by Forum bokförlag
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Ett jävla solsken, please sign up.

Be the first to ask a question about Ett jävla solsken

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.17  · 
Rating details
 ·  3,049 ratings  ·  239 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
Jennopenny
Mar 05, 2018 rated it it was amazing
Kan den här få annat än fem? Alltså vilket liv hon levde Ester Blenda. Grät nästan I slutet. Så jävla bra!
Annette Juhlin
Nov 26, 2017 rated it really liked it
Ett jävla solsken var nominerad till Årets svenska fackbok 2017, den kategori jag som Augustambassadör var utsedd att bevaka. Ett jävla solsken blev sedan den bok som tilldelades Augustpriset i sin kategori.

Jag brukar normalt sett inte läsa biografier, eftersom jag tycker att de sällan håller måttet vad gäller att vara välskrivna och framförallt nyanserade. Tack vare mitt ambassadörsuppdrag landade den här boken i princip i mitt knä, och därför läste jag den. Rent allmänt är det min uppfattning
...more
Annika Kronberg
Jul 09, 2018 rated it liked it
Shelves: fakta
Jag hade väl höga förväntningar men jag tror inte att biografier är min grej. Visst att Ester Blenda Nordströms liv delvis är imponerande och fascinerande, men jag blir ändå lite uttråkad och jag tycker att språket är för målande. Sen tycker jag också att klassperspektivet och -analysen är för svag. Nåväl, lärorik läsning och helt klart en kvinna värd att minnas.
Yuliya Yurchuk
Feb 10, 2019 rated it it was amazing
Цікавезна біографія Естер Бленди Нордстрьом, яка була однією з ключових фігур в шведській культурі початку 20 століття. У свої 20 вона вже працювала на одну з найпопулярніших газет Швеції, писала репортажі про Камчатку, Південну Америку, північ Швеції, Нью Йорк, життя служниць в селянських родинах шведських фермерів. Абсолютно усі досвіди вона проживала сама (місяць жила під виглядом простої служниці, щоб відчути на власній шкурі, як це все працює в житті). Біографія про таке насичене життя прос ...more
Jinnie Stork
Nov 01, 2018 rated it it was amazing
Jag läser nästan aldrig biografier, men detta var en som var värd att ta sig igenom. Porträttet av den kvinnan som levde ut livet fullt ut, älskad av nästan alla, men som flyr allt och alla, inklusive sig själv och sin förbjudna kärlek, är så sinnrikt berättat att jag nu tycks känna den kvinnan jag aldrig mött. Inspirerande och dramatisk - så kan både boken och Ester Blenda Nordströms liv sammanfattas.
Sarah Lindau
Jan 13, 2018 rated it it was amazing
Det var inte bara Ester Blenda Nordström som var duktig på att skriva. Med en fruktansvärd skicklighet kastar Fatima Bremmer in läsaren i Ester Blendas liv och det är lätt att glömma att boken är en biografi och inte skönlitterär. Hon bjuder på historier om hattnålar, artiklar, resor över hela världen och strapatser som snarast skulle kunna återfinnas i en äventyrsbok. Tillsammans med det Bremmers målande berättande och Ester Blendas egna rappa kvicka språk blir den här boken helt enkelt ett mås ...more
Sebastian Lönnlöv
En stark biografi om ett ovanligt och oupphörligen spännande liv.
Madeleine Ceder
Apr 21, 2018 rated it liked it
3,5 ⭐️ Bremmers porträtt av Ester Blenda Nordström är välskrivet och viktigt, men av någon anledning hade jag svårt att fastna för den här boken. Trots Ester Blendas för den tidens banbrytande livsstil och karriär stör jag mig på hennes oansvariga attityd som genomsyras av ett överklasstänk. Det är först i bokens tre sista kapitel som jag blir uppslukad av Ester Blendas öde: hennes sista år av mörker, självdestruktivitet och sjukdom avslöjar ett liv i flykt från och kamp mot en alltför snäv kvin ...more
Lena
Jul 26, 2018 rated it liked it
Tionde boken i SOMMAR-temat.

Ester Blenda och hennes liv är ju helt galet, fantastiskt och sorgligt.
Blev ändå lite tjatigt tyckte jag. Hade tyvärr sett dokumentären innan
också så jag hade hört det mesta av storyn även om de fokuserar lite olika.
Moa
Dec 26, 2018 rated it really liked it
En häftig och ambitiös biografi om en häftig och ambitiös kvinna
Mrs Book Pond
Jan 19, 2019 rated it it was amazing
Shelves: biography
Resultatet av fem års research, Ett jävla solsken, om den banbrytande talsjournalisten/ författaren Ester Blenda Nordström, mest verksam mellan 1914 - 1940. Hon var en talangfull, motsägelsefull kvinna: festglad, gränslös och full av upptåg, samtidigt som hon sökte sig till ensamhet.

Ester Blenda wallraffade innan det ens var ett begrepp, hon bosatte sig på och rapporterade från avlägsna platser som Lappland och Sibirien, hon gav ut barnböcker om föräldralösa rackarungar flera decennier innan Pi
...more
Ingie
Review written March 19, 2019

4 Stars - Jeez, Ester Blenda was a truly brave woman

A biography about the Swedish journalist and author Ester Blenda Nordström (1891-1948).

It is book club night this week. ~ I read halfway back in February and sincerely enjoyed this biography on my Zanzibar trip. You know; when sunbathing on white beaches with a marvelous beautiful blue-green-turquoise sea to swim in. ... A couple of weeks later and back with my ordinary everyday life at home. Add a depressing rainy
...more
Maria Strale
Apr 26, 2018 rated it liked it
Mycket bra! Häftig Ester!
Kul att läsa. Tyvärr så får jag känslan att inte SÅ mycket har hänt när det gäller kvinnors situation i mediabranschen på 100 år...
Oundviklingen så är biografier kronologiska och personer upprepar sina handlingar vilket gör att det kan kännas lite tjatigt, tycker jag. Inte min favoritgenre, men den här boken var definitivt läsvärd.
Katarina
Aug 26, 2018 rated it it was amazing
Svår lägga ifrån sig. En föregrundsfigur. En feminist. En föregångare till Astrid Lindgren. Avgrjndslika strapatser. Mycket läsvärt om samer, finska vinterkriget, om Kamtjatka. Om homosexualitet i en tid när det var förbjudet. Om betala ett högt pris. Görbra.
Victoria G
Oct 31, 2017 rated it it was amazing
En riktigt bra biografi! Så spännande och välskriven att man mycket väl kan sträckläsa den och om en person och ämnen som är aktuella och angelägna. Den fastnar inte heller i en tom hyllning utan belyser även mörkare och problematiska aspekter av personen och skribenten Ester Blenda Nordström.
Hanna R
Jul 23, 2018 rated it it was amazing
En förbannat bra bok.
Mind the Book
Är det möjligt att skriva en biografi utan dessa 'och då mötte hon en person som ett decennium senare skulle komma att spela en stor roll i...'. En kollega och vän lade denna hypade bok på mitt skrivbord och jag var helt säker på att jag skulle tycka om den. En bit av Sverige för oss expats och ett stycke 1900-talshistoria. När huvudpersonen faller i 'drömlös sömn' på ett tåg i USA är jag redan matt.

Spännande liv utanför normen och om det må berättas, men kanske kunde EBN:s brev, dagboksutdrag
...more
Tinne Ridderstedt
Jul 29, 2019 rated it it was amazing
Vilken gripande historia!! Föregångare till Walraff :) Hon borde lyftas fram i historieböckerna!
meandermind
Sep 23, 2017 rated it really liked it
Wow wow wow what a woman! I had heard of "En piga bland pigor", sure, one of the first undercover journalism reports ever, but Ester Blenda was so much more. She was everything a lady wasn't supposed to be at the last turn of the century: Lesbian, alcoholist, taught same children in Lapland, went on a third class journey to America, hitchhiked UNDER a TRAIN, etc etc. A remarkable life and a captivating read.
Gustav Tonér
Dec 28, 2018 rated it it was amazing
En otrolig livsberättelse om Ester Blenda Nordströms uppgång och fall, genom stora äventyr världen över och små, kanske än viktigare, äventyr inombords under en tid då samhället och dess normer ständigt misslyckades med att peka henne i motsatt riktning. En förebild för alla!

Men varför har jag inte hört talas om Ester Blendas liv tidigare? Vilka fler fascinerande livsöden omkring oss har, och kommer oundvikligt att falla i glömska? Alldeles för många är jag rädd.
Erika
Aug 20, 2018 rated it really liked it
Shelves: feminism, nonfiction
Ett fascinerande och med tiden ganska sorgligt livsöde. Det är svårt att låta bli att ställa sig frågan om Ester Blenda Nordströms öde blivit ett annat om hon fötts i en annan tid, eller i ett annat kön.
Nina
May 16, 2018 rated it it was amazing
Loved it - fantastic true story about a wallraffing journalist, long before Mr Wallraff came along!
Maria
Jul 02, 2020 rated it really liked it
Shelves: biography
Jag glömde stundtals bort att boken utspelar sig i början av 1900-talet, alltså INNAN kvinnlig rösträtt, världskrigen och annan avgörande utveckling. Ester Blenda Nordström levde verkligen före sin tid (och drev utvecklingen framåt) och man skulle kunna säga att denna bok var en lärorik och allmänbildande historielektion om Sverige! Väldigt bra!!

Nu i efterhand inser jag dock att det var själva inblicken i 1900 talets Sverige som jag verkligen fastnade för – inte nödvändigtvis Ester Blendas liv.
...more
Mindy Svenlin
Feb 27, 2020 rated it it was amazing
Jag skäms över att erkänna att jag inte kände till Ester Blenda Nordström över huvud taget innan jag läste den här boken. Därför var också mina förväntningar rätt låga trots att jag hade hört en hel del om boken innan och förstått att den är bra.

HUR golvad är väl inte jag när jag inser att jag fullkomligt älskar den här boken och är så nyfiken på hela Nordström. Jag som undviker biografier så långt som möjligt! Den här är välskriven och väluppbyggd - mycket på grund av den berättande stilen. Ta
...more
Kajsa Lindberg
Dec 12, 2019 rated it really liked it
Ester Blenda Nordström! Vilket fascinerande liv! Vilken häftig, cool kvinna! Boken speglar hennes liv på ett sakligt sätt utan att vara tråkig. Ger en också en historielektion av hennes samtid som är lärorik och tänkvärd. Den fick mig också på att fundera på värdet av att uppleva olika saker och olika världar.

Är nu väldigt sugen på kommande (repris) utställning på Skarhults slott med huvudpersonens egna fotografier.
Merkurius
Jan 27, 2019 rated it it was amazing
Shelves: biografier, feminism
Det bästa jag läst på länge. Ester Blenda <3 ...more
Fru Tossa
Jan 27, 2019 rated it really liked it
Man kan ju inte bli annat än berörd av historien och imponerad av huvudpersonen. Otroligt intressant i flera vinklar från andra ”stora” personligheter under samma tid.
Matilda
May 27, 2018 rated it liked it
Jag tror inte att jag gillar biografier. Formatet är inte för mig, jag tycker lätt att det blir lite tradigt att rabbla upp någons livshistoria. Tenderar att tröttna efter ett tag.

MEN!

Med det sagt, så var detta en väldigt bra biografi. För, jäklar, vilket liv hon levde, Ester Blenda (så fint namn förövrigt!?). Journalist på 1910-talet, gick i byxor och slogs mot snäva kvinnliga normer. Skrev "undercover"-artiklar i SvD från livet som piga på en bondgård, samelärarinna i Norrland, emigrant i de
...more
Berit Lundqvist
Jan 08, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Ester Blenda Nordström var alla Wallraffares moder. Förklädd till piga avslöjade hon de jordbruksanställdas orimliga arbetsvillkor. Hon var också äventyrerska av första klassen. Lapplands och Kamtjatkas ödemarker, finska vinterkriget och en tredjeklasshytt på Amerikalinjen var inget som avskräckte henne.

Hon var onekligen onekligen en udda fågel i en tid då kvinnan inte var en fullvärdig medborgare och då hennes uppgift vara att vara en god maka och mor. Att hon dessutom var lesbisk gjorde säker
...more
Amanda
Så otroligt sorgligt och helt jävla ofattbart att Ester Blenda Nordström fram tills i princip denna dag varit bortglömd. Hur har det kunnat ske? Hur har vi som land kunnat ha en sådan inspirerande karaktär, äventyrare, författare och grävande journalist i vår historia för att sedan låta henne falla i glömska? Det är verkligen helt ofattbart. Sån tur att den här boken skrivits och att Ester Blenda återigen får skina med sina historier, sitt oproblematiska sätt och sin ”devil-may-care”-attityd! Al ...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)
 • Klubben
 • Vi for upp med mor (Jana Kippo, #2)
 • Bränn alla mina brev
 • Testamente
 • Sen for jag hem (Jana Kippo, #3)
 • Nora eller Brinn Oslo brinn
 • The Book of Eels: Our Enduring Fascination with the Most Mysterious Creature in the Natural World
 • Arv og miljø
 • Jag ser allt du gör
 • En piga bland pigor
 • Kring denna kropp
 • Ett system så magnifikt att det bländar
 • Rich boy
 • Expeditionen: Min kärlekshistoria
 • Kärlekens Antarktis
 • Samlade verk
 • Pappaklausulen
See similar books…

Related Articles

There is nothing like reading a history or biography book and being so completely transported to another time and place that you find...
60 likes · 20 comments