Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Badai Semalam” as Want to Read:
Badai Semalam
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Badai Semalam

3.82  ·  Rating details ·  230 Ratings  ·  27 Reviews
This novel is about the struggle of a woman in coping with her aspirations to complete her education and her relationships. Mazni, a pre-university student, is filled with dreams to enter university by any means. Born into poverty and brought up by her aged and sickly mother, she lives in the servant quarters of her mother s former employer. She is strong willed with quali ...more
Paperback, Siri Mega Khadijah Hashim
Published 2011 by 'K' Publishing Sdn. Bhd. (first published January 1st 1968)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Badai Semalam, please sign up.

Be the first to ask a question about Badai Semalam

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Gobokairina
Nov 29, 2015 rated it liked it
Shelves: e-book, koleksi-pnm
Full review: 08/12/2015

Gigih pinjam di laman PNM, dan rasanya berbaloi-baloi ;))

Kisah yang sangat straight forward sebenarnya, tapi membacanya tetap mengujakan. Mungkin kerana alunan bahasanya atau lenggok tulisannya, aku jadi sangat senang menghadamnya.

Premis mudah, ada gaya tonton drama era 80-an. Mazni, anak orang gaji yang masih menumpang teduh di rumah majikannya walaupun ibunya kini sudah tidak bekerja sebagai pembantu rumah dek kerana sakitnya. Keadaan itu memaksa Mazni memilih untuk berh
...more
Ras
Mar 10, 2016 rated it liked it
Shelves: 2016-read, e-book-pnm

1. Saya ingatkan pengakhiran yang akan menggembirakan hati saya untuk kisah rumahtangga Karim & Mazni tapi sebaliknya yang berlaku.

Secara jujurnya saya sedih dan kecewa dengan kesudahan riwayat hidup Karim. Tapi telah dinoktahkan begitu jadi pembaca harus akur.

Pada saya rumahtangga mereka masih boleh diperbetulkan. Lagipun, Karim & Mazni juga ada silap masing-masing.

Mazni 'terlalu' fokus pada pelajaran sehingga mengambil mudah tabiat Karim yang suka keluar malam mencari hiburan. Karim pu
...more
Zetty Khairunisa
Jul 03, 2015 rated it it was amazing
Pertama kali saya baca buku ini lebih 20 tahun dulu semasa usia saya 9 tahun. Buku yang saya kira paling hebat ketika itu. Watak Karim, Mazni dan Zaki yang saya suka. Kisah derita yang dijelmakan dari wajah polos Mazni sedari awal cerita.

Bagaimanapun, naskhah itu hilang dan semasa saya mula bekerja, saya beritahu ibu, buku Badai Semalam ini saya akan cari semula satu hari nanti. Dari mana2 sumber yg ada. Dan akhirnya temunya di sebuah toko buku.

Saya ulang baca lagi dan rupanya masih ada genanga
...more
Alin Sihite
Oct 04, 2017 rated it it was amazing
buku ini hebat pada zamannya
anda salah menilai jika anda bandingkan buku ini dengan buku zaman sekarang.

sila tengok tarikh terbit buku ya ;)
Ulfah Adnan
Dec 25, 2014 rated it liked it
Sinopsis:
Badai Semalam mengisahkan cabaran dalam kehidupan Mazni sebagai anak bekas pembantu rumah Encik Haris dan Puan Rohana. Atas budi baik mereka berdua, Mazni dan ibunya Bibah terus tinggal di bilik kecil di rumah batu dua tingkat itu. Di rumah itu Mazni dibesarkan dengan penuh kesederhanaan, dengan kesedaran yang mereka hanyalah menumpang. Namun satu demi satu nasib malang harus ditanganinya.

(view spoiler)
...more
Mashyitah Vallée
Apparently this book was translated into English, originally published in Malay titled "Badai Semalam." I have mixed reviews about this book; first and foremost I must admit I did not enjoy it as much as I thought I would (which was disappointing, considering the synopsis previewed a great plot). Nevertheless, I felt it was an interesting short story, set in the 1970s in Malaysia with occasional mentions of Singapore also known as the Lion City (where I'm from!) :D

It had a good prologue, but I f
...more
Suhailah Iskandar
Oct 29, 2014 rated it really liked it
Shelves: finito
Buku ni teman aku all afternoon thanks for being only 254 pages and aku not feeling well. was in bed all afternoon and evening. Rasa Gastric aku dah kebah sikit ni. so let's review:

kalau dah dinamakan novel klasik jadi subjek sastera kat tanah air ku suatu masa dulu, mau buku ni tak legenda. Aku tak nak cakap banyak. I'm sure ramai dah baca. ada yg tak suka ada yg ok. Bagi aku pulak aku dapat buat flashbacks time zaman Raja Ema, Connie time film 80an dulu. Karim macam Razis Ismail dan zaki maca
...more
Adi
Aug 18, 2011 rated it did not like it
ouchh , this is not my cup of tea .
neverrrr, not in a million years !!

Tak ada apa yang dapat aku pelajari dari buku ini,
tak imaginatif, jalan cerita yang mudah dijangka.
satu lagi kisah A sukakan B, tapi B kahwin dengan C (untuk jutaan kalinya)

untuk memendekkan komentar yang panjang, maka ini adalah sinetron dalam bentuk novel
Jihan
Jul 08, 2011 rated it really liked it
Shelves: bm-novel
I read this book when I'm very young, I remember one of my brother took Art Stream in school and this book was one of the book they have to studied.

I love the stories and the background that took place, in Johor Baru, somewhere in late 70's, if I'm not wrong. The story is about young girl named Mazni and her mother who worked as maid.

Juhanny
Feb 10, 2013 rated it it was amazing
Buku ini telah saya baca sejak zaman persekolahan lagi dan memang buku ini antara yang paling kerap saya ulang baca. Bila masa saya'down' untuk belajar, saya ingat semula betapa kuatnya semangat Mazni untuk terus belajar walaupun dia hidup susah.
Midsy Chan
Tengah2 bace, x sedar mengalir air mata (bahagian karim bergaduh dengan mazni) . Cerita ni mcm boleh diagak la ending dia. Tapi cara penyampaian & bahasa sgt menarik!
Selepas selesai baca novel ni, saya nak cari kawan yang boleh diharap untuk buat study group :)
Haryati Abd. Halim
Buku yang tak pernah dan tak akan jemu menatapnya. walaupun dibaca berkali-kali. Pertama kali membacanya ketika sekolah rendah. Ketika mula-mula pandai membaca. Masih terkenang-kenang. Masa itu baca setiap patah perkataan tanpa mampu memahami maksudnya.
Asyura
Jan 07, 2013 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Aku baca novel ni ketika aku berada tahun 5, iaitu umur aku 11 tahun ketika tu. Kawan bagi pinjam puncanya terus aku miliki novel tersebut dan hingga saat ni aku pun dah lupa berapa kali dah dok ulang-ulang baca.
edoraemon
Oct 26, 2014 rated it really liked it
Membaca buku ini semata mata terbaca


'novel ini pernah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris, Sepanyol dan Mandarin'

Nipis, padat.

Penuh dengan pengajaran, buat diri kita menghargai kehidupan sendiri.

Fiza Amin
Jun 10, 2013 rated it it was amazing
1st novel i had read..
Nuurzaman
kisah yang sangat tragis
Ellysha Samad
Aug 26, 2012 rated it really liked it
"Manusia tidak akan tahu apa yang akan terjadi di hari esok.Manusia hanya dapat merancang sesudah hari esok.Tapi tidak semua apa yang dirancang atau diteka berlaku sebagaimana yang dijangka."
Si Kandil Hijau
Jun 11, 2011 rated it it was ok
Not bad.
Surossa Amiboi
Dec 01, 2014 rated it really liked it
Salah sebuah buku yang dimiliki dengan duit tabungan sendiri..
Jatuh cinta pada Zaki..
Bengkak hati pada Karim..


Mazni..Mazni..
Azura Chan
Jul 25, 2012 rated it it was amazing
This is the book that I would embarassedly agreed to say that I like it. hehe. Because I''m not a fan of Malay novels. But the plot in this book us very original.
Nadyiera
Dec 19, 2012 rated it liked it
a compulsory-read book. for IB exam =.=
Amiruddin Mohd Rosdi
Pinjam dari Pusat Dokumentasi Melayu, DBP Cawangan Sabah.
Nasuha
Oct 24, 2016 rated it did not like it
That fact that this is a prescribed IB novel is beyond me. So many cliches. I feel like i didnt learn anything from this. The plot is as realistic as a 7pm malay teledrama.
Beeha
Nov 22, 2012 rated it liked it
bleh lh..hehe..but i like
..jln crita yg mudah..
Maryakhairani
May 03, 2010 rated it really liked it
kesusahan akan membawa kejayaan seandainya usaha dan tawakkal berada di dpan...
Intan Syafinaz
rated it really liked it
Jul 14, 2015
Shahkang
rated it really liked it
Aug 05, 2011
Aida
rated it it was amazing
Mar 15, 2012
Eeyta
rated it liked it
Feb 18, 2015
Mutmainnah Se
rated it it was amazing
Aug 03, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
  • Langsir Biji Remia
  • Bayangan Rindu
  • Tak Seindah Mimpi
  • Jauh
  • Tunggu Teduh Dulu
  • Kasih Antara Kita
  • Untuk Awak Teja Aulia
  • Kau yang Satu
  • Tuan Rumah Pembantu Rumah
  • Air Mata Kasih
  • Rela Kumenanti
  • Kau Sayangku
23 followers
Former teacher, Khadijah Hashim (born 20 April 1942 in Batu Pahat, Johor, Malaysia) is a Malaysian novelist, scriptwriter and journalist. She has worked as a teacher, also as a journalist with local newspapers Utusan Melayu (1974–1976) and Berita Harian (1976–1985). She is more well known as a novelist, and has produced 19 novels. She also expanded her creativity in the field of short stories, rad ...more
More about Khadijah Hashim

Fiction Deals

  • Mercy Among the Children
    $14.99 $1.99
  • Darkness There: Selected Tales by Edgar Allan Poe [Kindle in Motion]
    $1.99 $0.99
  • An Empty Cup
    $3.99 $1.99
  • I Like You Just Fine When You're Not Around
    $4.99 $1.99
  • Abby's Journey
    $4.99 $1.99
  • The Underground River
    $12.99 $2.99
  • The Word Game
    $4.99 $1.99
  • Fraulein M.
    $4.99 $1.99
  • The Lost Girls of Camp Forevermore
    $11.99 $2.99
  • Sister of Mine
    $3.99 $1.99
  • Bury What We Cannot Take
    $5.99 $2.99
  • Chomp
    $6.99 $1.99
  • Searching for Grace Kelly
    $15.99 $1.99
  • Bricking It
    $3.99 $1.99
  • The Fifth of March: A Story of the Boston Massacre (Great Episodes)
    $8.99 $2.99
  • Starfish
    $10.99 $1.99
  • Thunder and Rain
    $9.99 $2.99
  • All Grown Up
    $9.99 $2.99
  • The Light of Hidden Flowers
    $4.99 $1.99
  • Olive's Ocean
    $6.99 $1.99
  • Ecstasy
    $13.99 $1.99
  • The Elephant Keeper's Daughter
    $5.99 $2.99
  • The Virtues of Oxygen
    $3.99 $1.99
  • Home to Harmony (Harmony #1)
    $11.14 $1.99
  • Dog Crazy
    $7.99 $1.99
  • The Towers of Tuscany
    $3.99 $1.99
  • The Noticer: Sometimes, all a person needs is a little perspective
    $9.99 $2.99
  • Who We Were Before
    $4.99 $1.99
  • The Reluctant Midwife (Hope River, #2)
    $10.49 $1.99
  • Sin No More (Reverend Curtis Black)
    $10.39 $1.99
  • The List
    $7.99 $2.99
  • Lost & Found
    $5.74 $1.99
  • A Watershed Year
    $3.99 $0.99
  • Savage
    $3.99 $1.99
  • The Designer
    $4.99 $1.99
  • The Novice: A Story of True Love
    $10.74 $1.99
  • Stray City
    $12.99 $1.99
  • Go Away Home
    $3.99 $1.99
  • The Leaving of Things
    $4.49 $1.99
  • That Kind of Mother
    $12.99 $1.99
  • Train I Ride
    $6.99 $1.99
  • The Weight of Ink
    $10.99 $2.99
  • We'll Always Have Paris: Stories
    $9.99 $1.99
  • The Hidden Flower
    $9.99 $1.99
  • Greyhound
    $3.99 $0.99
  • Take Two (Above the Line, #2)
    $7.99 $1.99
  • The Heart Mender: A Story of Second Chances
    $9.99 $1.99
  • Lisette's List
    $11.99 $1.99
  • This Burns My Heart
    $10.99 $1.99
  • The Journeys of Socrates
    $10.99 $1.99
  • Annie on My Mind
    $9.99 $1.99
  • An Absent Mind
    $4.49 $1.99
  • Wonder Boys
    $17.99 $1.99
  • All the King's Men
    $9.99 $2.99
  • Wolf Hall
    $9.99 $3.99
  • The Namesake
    $9.99 $2.99
  • The Miseducation of Cameron Post
    $9.74 $1.99
  • Sideways
    $9.99 $2.99
  • Warleggan: A Novel of Cornwall, 1792-1793 (Poldark)
    $9.99 $2.99
  • I Capture the Castle
    $9.99 $2.99
  • 300
    $13.99 $2.99
  • Billy Lynn's Long Halftime Walk
    $9.99 $1.99
  • The Yellow Birds
    $9.99 $2.99
  • The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared
    $9.99 $2.99
  • Room
    $7.99 $2.99
  • The Book of Ruth
    $18.99 $1.99
  • I Want to Show You More: Stories
    $14.99 $1.99
  • Revenge of the Lawn / The Abortion / So the Wind Won't Blow It All Away
    $17.99 $1.99
  • Smoke
    $4.99 $1.99
  • Where We Belong
    $5.99 $1.49
  • Cashelmara
    $14.99 $1.99
  • Digging In
    $5.99 $2.99
  • The Traveling Vampire Show
    $3.99 $0.99
  • The Long Way Home
    $3.99 $1.99
  • Going Home
    $3.99 $1.99
  • The Girl in the Glass
    $9.99 $1.99
  • Prayers and Lies
    $14.99 $1.99
  • Go the F**k to Sleep
    $8.99 $1.99
  • Fat Chance
    $3.99 $1.99
  • Just a Couple of Days
    $17.99 $1.99
  • The Boleyn Inheritance (The Tudor Court, #3)
    $12.99 $2.99
  • The Daughter of Union County
    $4.99 $1.99
  • The Fighting Ground
    $6.49 $1.99
  • The Sugar Men
    $3.99 $1.99
  • Vengeance Road
    $9.99 $2.99
  • Ungifted
    $7.99 $1.99
  • Julie of the Wolves
    $6.99 $1.99
  • Mrs. Saint and the Defectives
    $4.99 $1.99
  • Stiltsville: A Novel
    $10.99 $1.99
  • To the Bright Edge of the World
    $11.99 $2.99
  • The Flicker of Old Dreams
    $9.99 $1.99
  • All the Good Parts
    $3.99 $1.99
  • The Food of Love
    $3.99 $1.99
  • A Scattered Life
    $3.99 $1.99
  • Every Ugly Word
    $3.99 $1.99
  • A Memory of Violets: A Novel of London's Flower Sellers
    $11.99 $1.99
  • Desert God (Ancient Egypt, #5)
    $9.99 $1.99
  • Bloody Jack: Being an Account of the Curious Adventures of Mary "Jacky" Faber, Ship's Boy (Bloody Jack, #1)
    $8.99 $2.99
  • The Woman Who Breathed Two Worlds (Malayan #1)
    $3.99 $1.99
  • An Amish Buggy Ride
    $4.99 $1.99
  • Old Yeller
    $6.99 $1.99
  • The Secret Healer (The Secret Healer #1)
    $3.49 $0.99
  • Elizabeth Street
    $4.99 $1.99
  • The Unkillable Kitty O'Kane
    $4.99 $1.99
  • It Is Well
    $4.99 $1.99
  • A Sinful Calling (Reverend Curtis Black #13)
    $9.99 $2.99
  • On a Cold Dark Sea
    $4.99 $1.99
  • My Lady Viper (Tales from the Tudor Court #1)
    $4.99 $1.99
  • Kings of Broken Things
    $4.99 $1.99
  • Edward Adrift
    $4.49 $1.99
  • The Restaurant Critic's Wife
    $3.99 $1.99
No trivia or quizzes yet. Add some now »