Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Mr. Grey” as Want to Read:
Mr. Grey
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Mr. Grey

by
3.77  ·  Rating details ·  657 ratings  ·  38 reviews
Setia itu mahal yang tak mampu dipertahankan oleh orang murahan.

“Malique Gregory Kamal bin Grey Muslim...”

“Saya...”

“Aku nikahkan dikau dengan anak saudara aku, Nisa Ardina binti Nizar dengan mas kahwinnya sebanyak RM1000 ringgit tunai...”

“Aku terima nikahnya Nisa Ardina binti Nizar dengan mas kahwinnya RM1000 tunai.”

Keputusan mereka untuk berkahwin memecahkan dua hati. Hat
...more
Paperback, 941 pages
Published 2017 by Karya Seni
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Mr. Grey, please sign up.

Be the first to ask a question about Mr. Grey

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
heril azwan
Jan 17, 2018 rated it liked it
Kisah cinta Nisa dan Mr Grey memang penuh cabaran! berliku2!

permulaan cerita, saya akui memang teruja dengan olahan santai penulis dan plot yang pantas bergerak. namun, lama kelamaan terasa semakin hambar dengan dialog yang berulang2 dan pickup line yang lebih kurang je.. start jadi bosan masa Mr Grey dan Nisa nak bertunang tu.. sampai lah konflik perebutan syarikat tu datang balik.

rasanya, penulis memang nak novel ni diadaptasi sebab banyak adengan2 dalam drama ada dalam ni. n, sedikit sebanyak
...more
Yuni
Aug 05, 2017 rated it it was ok
Shelves: 2017, novel-melayu
1. Tema novel ini adalah kelabu. So semuanya berasaskan kelabu. Tetapi pabila terlalu banyak penggunaan kelabu di situ, akhirnya ada dua kemungkinan; pembaca suka atau pembaca bosan. Dan ditakdirkan Yuni tergolong dalam kumpulan kedua.

2. Prolog yang menarik. Membuatkan Yuni tertarik untuk meneruskan pembacaan walaupun permulaannya terganggu dengan cover.

3. Penggunaan bahasa. Ayat kedua chapter pertama; "Bagai nak mampus hari-hari aku menunggu...." Bagi Yuni, ini adalah bahasa yang agar kasar un
...more
Afifah.
Jun 16, 2017 rated it liked it
Terhibur. Berapa kali gelak. Tapi sedikit bosan kerana meleret-leret di pertengahan cerita.
Jessy
Oct 15, 2017 rated it it was ok
Akhirnya selesai juga baca buku ni sebab tebalnya ya ampun sampai 941 pages. Bila buku tebal, saya rasa kualiti buku sedikit sebanyak akan terjejas sebab banyak dialog merapu yang keluar untuk memanjangkan cerita. Selain tu, buku ni tebal sebab cara penulis tu menulis.
Contoh macam dalam page 12:

Tapi...
Bila aku keluar...
Lelaki tu dah tak ada.
Yang aku dengar...
Bunyi kereta dia saja yang berdesup pergi.

Apa salahnya tulis dalam satu ayat dalam perenggan yang sama kan. Lagi mudah dibaca. Mungkin pen
...more
Ogy Yusof
Oct 23, 2017 rated it really liked it
nisa ardina ke kuala lumpur dengan satu tujuan murni, mencari pekerjaan dan seterusnya mahu menyambung pelajaran. tinggal bersama jannah, sepupu merangkap sahabat baiknya dari kecil. yang tak berapa bestnya jannah ada buat part time sebagai escort girl selain menjadi model muslimah. nisa sudah menasihatkannya untuk berubah dan atas diri jannah sajalah jika mahu berubah. hari pertama bekerja, nisa terperanjat bila ada lelaki di dalam rumahnya dan perasaan terkejutnya makin bertambah bila tahu lel ...more
Azwa Azli
May 09, 2017 rated it liked it
First time bc buku syamnuriezmil n ak rs lamanya nk abes buku ni.bg ak ctenya agk slow bbanding buku syamnuriezmil sblm ni. Msh mngekalkan unsur komedi romantik (akk syam mmg terer buat lawak😆) -ni yg mbuatkan ak bertahan utk trus bc smpai abes. Walau camanapon,sy akn ttp sokong karya syamnuriezmil n still rasa cte Isteri Untuk Disewa adalah karya terbaik syamnuriezmil-walopon tebal sy dah bc ulang2 kali😉 keep it up!✌🏻
Annakarenina
Jun 09, 2017 rated it really liked it
Shelves: done-read
PBAKL2017 #44

4.5*

Macam biasalah karya2 kak syam tak pernah mengecewakan (kecuali STC mmg tak ngam langsung dengan jiwa sy). Kali ni tebai nak mampuih buku MG ni. Seronok baca pasal kak syam mmg pandai buat lawak dlm novel. Nisa yg kuat menjawab mulut hingaq tak ingat duniyaa dengan Mr. Grey yg penuh rahsia tapi suka sakat Nisa. Bila dah bergabung meletup novel ni dibuatnya. Suka dengan keseluruhan cerita. Cuma yg part ending ja kurang sebab macam tak puas hati part Tok Grey dengan Mr Red kena
...more
Izzati Aisyah
Jun 02, 2017 rated it it was amazing
Finally, tamat jugak penggembaraan kisah Mr. Grey & Nisa. Karya Syamnuriezmil mmg tak pernah mengecewakan. Kali ni memang kak syam all out kasi tebal lebih dari IUD nampaknya. Suka dengan jalan ceritanya. Bikin orang gerak tu sentiasa, ada unsur suspen, part touching pun ada sikit, part sakit hati nak2 dengan Mummy Grey, Tok Grey & Mr.Red tu pun ada. Tapi jangan bimbang, Nisa bukan orang murahan. Sekali dia cakap setia, mmg dia akan sentiasa walaupun ape pun dugaan melanda.

Ku rasa dlm b
...more
Farawayyy
May 10, 2017 rated it really liked it
Mr.Grey ni saya ambil masa 2 hari nak habiskan. Saya tak nak baca terburu-buru sebab nk fefeeling lebih. Cewahh!

Dalam Mr.Grey macam-macam perasaan ada. Cukuplah ketawa, meleleh air mata, terkejutnya ape lagi..

Paling terkejut pasal MIRA & Tok Grey. Then pengorbanan Grey dalam ni banyak. Dapat bini plak cerdik mcm Nisa memg ngammmmm! Dorang punye persepakatan tu kadang lucu btol lahaiii.. Otak geliga!

Mr.Red boleh pergi mereput dengan si Nazri tiada guna sama hantuk kepala dengan Muhaimin tu..
T
...more
Aezra
May 07, 2017 rated it liked it
Ada part yang ok ada yang tak. Kadang-kadang ada rasa cerita ni sedikit meleret. Nama watak utama Malique Gregory yang agak annoying. Suka part kambing dengan sabun Softlan tu!

Masih lagi mengangkap Isteri Untuk Disewa, Tuan Anas Mikael dan Perempuan Paling Bahagia sebagai karya terbaik Syamnuriezmil.
Effi Rosli
Jul 05, 2017 rated it really liked it
Antara beberapa buku novel cinta Melayu yang dibaca. Mula-mula pilih sebab tajuknya, Mr Grey. Bila dah mula baca, susah nak berhenti. Gaya bahasa yang sempoi dan kelakar. Lepas ni nak mula hunting buku dari Cik Syam. Overall. Great book!
Limaukasturi
Dec 28, 2017 rated it really liked it
Never regret anything in life. If it’s good, it’s wonderful. But if it’s bad, it’s experience!
Lexicon Aficionado
Apr 27, 2018 rated it it was amazing
Hai Cik Syamnuriezmil, baru saya puji buku tipis pun boleh ceritakan semuanya, jelma pula buku yang mengalahkan textbook ni! Memang best lah cerita ni tapi awat tebal sangat?! Lama kut nak habiskan buku ni, walaupun tak boleh nak stop. Cik Syamnuriezmil memang seorang penulis yang serba berkebolehan. Cerita-ceritanya tak akan menghampakan. Her characters are always of stellar quality tapi rasanya Mr Grey is the dream of all of her characters. Goodness, what a guy! Rasanya sinopsis kat belakang b ...more
Helmi Amir
May 18, 2017 rated it really liked it
Memang wajib beli kalau Syamnuriezmil yang tulis. Kelakar gila part daun belalai gajah & Nisa cakap "tak baik saya cakap pasal telur dia tu." (pg 69) 😂.
Nisa ni memang otak geliga betui noh (walaupun Nisa tu sebenarnya Syamnuriezmil jugak). Tapi rasa tak puas dengan hukuman Tok Grey & Mr. Red. Patutnya diorang kena tibai kaw kaw. Tak pasal-pasal Ilham yang mati. Betul apa yang Nisa cakap kat page 921 tu. Salah Tok Grey & Mr. Red, Ilham jadi mangsa. Kesian. Al-fatihah untuk Ilham.

P/s:
...more
Liya71
May 01, 2018 rated it really liked it
Lama juga nak habiskan novel kali ni. Jalan cerita ada ups and downs. Nisa ardina ni dah expect dah watak dia, cuma yg x expect watak mr grey. Sekejap dia mcm serius, tapi bila dah kawin dgn Nisa jadi mcm tak serius pulak. Suka melawak dgn Nisa.
Jalan cerita memang best ada watak antagonis, ada keluarga tiri jahat dan tamak... Lastly mesti happy ending memandangkan beratnya buku ni bila nak baca sambil baring... Akak cadangkan whynot buat novel paperback biar ringan sikit nak baca santai2
Summer Velez
Oct 20, 2017 rated it it was amazing
Kalau dah baca gerenti tak nak stop. Sumpah! Buku ni best atau sy sorg je rasa mcm tu. Jalan cerita menarik rumit sikit berbanding buku buku yg sy baca sebelum ni.

Mr Grey ni attractive betul walaupun sekadar fiction. Kesian jugak kat dia yg selalu je nak mengalah. Untung-untung Nisa dapat suami mcm ni.
PA pulak ada team yg hebat belaka. Ain, Nadine semua lah.

Novel ni beri banyak iktibar kepada sy. Jangan mudah terpedaya/ melatah. Kena banyak bersabar.

Genre: romance, comedy 💝
Audrey Widjaja
Aug 30, 2017 rated it really liked it
AAaaa..... Mr Grey tuuu... best lah... baru ni i found hero sejati. Kecerdikan dan watak best sangat. Advance berbanding musuh2 tu. Reliable and almost perfecto.... lepas berkahwin ada sikit berkurang seronoknya....tapi bila Liq menghilang...masa dia jangkakan semua, saham, adu psiko tu benar2 berdebar debar.... sayang Ilham meninggal. tapi overall baguslah
Alieya Husna
May 11, 2018 rated it it was amazing
Novel Mr Grey mampu buat kita bayangkan bagaimana berada dalam syarikat PA . Buat kita rasa bagaimana konflik dan emosi- emosi watak . Ketabalannya berbaloi dengan isinya . Penulis mengajar kita bahawa ada yang perlu berkorban dan yang penting , " Setia itu mahal tak layak dipertahankan oleh orang murahan "
Fariza Umaira
May 03, 2018 rated it it was amazing
Saya suka cerita ni.. gelak-gelak je baca dengan loghat utara.. tapi dah nak hujung-hujung tu ada sedih sikit bila something terjadi kat ilham.. nak tahu apa yang berlaku, kenalah baca.. takut bagi spoiler pulak.. overall memang best! minimal typo walaupun muka surat sampai 900++.. tahniah dan terima kasih acik sebab tulis cerita ni
RLia
Dec 29, 2018 rated it liked it
I like Grey
Because Grey is mysterious
Gentlemen in his own serious way
Punya berliku jalan cinta, cerita pun bnyk pusing..hahahah
Ada saham..ada red..ada songlap duit..
Mama x sayang anak
Ada kawan tp mesra

Masa baca ni,mr grey dah jadi series, tp x tgk.. sbb saya jenis lebih prefer baca dr tengok tv
Nisa N Grey, it starts small then become big..
Bigger than life..hahaha
Suhailah Iskandar
May 09, 2018 rated it liked it
Shelves: finito
maybe aku dah spoilerkan diri dengan menonton lakonan Fendy Bakry. hope he's well now.

i like kesantaian cuma tooooo draggy at certain extend but yg buat aku baca coz jahat nyer keluarga Grey. kenapa tak baik macam grey.. Nisa ni aci cute.. ok 10 hari .. lama gak for 900 pages
nilam
Jul 01, 2017 rated it it was amazing
Sukaa cite ni...!!!
yuhanis khalida
Aug 05, 2017 rated it it was amazing
saja baca lambat lambat sebab citer ni best sangat. tak bole move on bila dah abis baca . haha
Rosniyati Othman
Sep 19, 2017 rated it really liked it
sweet ajer mr & mrs grey ni..penampilan istimewa Rian...next sambung herlan pulak ka?
Qamarina
Aug 18, 2018 rated it liked it
so far ok..
Eta My
Jan 07, 2018 rated it liked it
Membaca dlm keadaan demam..still boleh layan lagi...apa pun not so bad
Aryssa Najwa (Jasmine)
Sep 22, 2018 rated it it was amazing
The bestttt
Farra Wahida
Apr 23, 2018 rated it really liked it
Habis baca novel ni rasa mcm dh terror cakap kedah dah 😂
Siti Raudhah
Feb 27, 2018 rated it liked it
#37/80
Zabariah Iberahim
Apr 11, 2018 rated it really liked it
Mula2 baca sampai nk terikut ckp loghat utara, wlaupn sy bukan org utara... bila part dia tunang hingga kahwin tu da meleret sikit, tp terhibur la... apepun best
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »