Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Wees onzichtbaar” as Want to Read:
Wees onzichtbaar
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Wees onzichtbaar

4.19  ·  Rating details ·  2,061 ratings  ·  262 reviews
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – a ...more
Paperback, 600 pages
Published May 4th 2017 by Ambo|Anthos
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Wees onzichtbaar, please sign up.
Popular Answered Questions
Alicia Smaken verschillen, het is maar wat je zoekt in een boek. Ik hou juist wel van een ingetogen schrijfstijl die veel aan de verbeelding overlaat en haak…moreSmaken verschillen, het is maar wat je zoekt in een boek. Ik hou juist wel van een ingetogen schrijfstijl die veel aan de verbeelding overlaat en haak af bij lange lyrische beschrijvingen of boeken die de emoties uitspellen. (less)

Community Reviews

Showing 1-30
4.19  · 
Rating details
 ·  2,061 ratings  ·  262 reviews


Filter
 | 
Sort order
Irene
Mar 11, 2018 rated it it was amazing
Shelves: eigen-boeken
Een boek van 600 pagina’s, maar geen pagina te veel. Een verhaal over het gezin Mutlu, maar ook over de ondergang van de Bijlmer.
Het duurde maar liefst zes dagen voordat het lukte om iets op papier te zetten. Ik ben onder de indruk van het verhaal van Metin, maar ook onder de indruk van zijn moeder en zus. Het getuigt van veel kracht en moed om in deze situatie voor jezelf op te komen en in te zien dat ze het allemaal waard zijn in deze wereld.

Op de momenten dat Metin naar het voortgezet onderw
...more
Ingrid
Nov 15, 2017 rated it it was amazing
4.5 sterren
In het begin moest ik aan Kees de Jongen denken van Theo Thijssen, maar al snel werd dit natuurlijk een heel eigentijds verhaal over de jeugd en jonge jaren van Metin. Zijn leven in de Bijlmer, in het gezin met de narcistische vader en steeds weerbaarder wordende moeder en de school met vriend en vijand kon ik helemaal voor me zien. Iedereen in het boek maakt zijn eigen ontwikkeling door, maar mijn hart ging uit naar deze introverte jongen die moedig alles verwerkt wat op zijn pad kom
...more
Liesbeth
May 05, 2017 rated it it was amazing
Wat een boek! 600 pagina's en niet één te veel. Een coming of age van een jongen in de Bijlmer. Je loopt met hem mee van lagere school tot universiteit en wil alleen maar verder lezen. Enorme aanrader!
Yv
Apr 09, 2018 rated it it was amazing
Wat.een.boek!

Murat Isik vertelt ons het verhaal van Metin. Metin komt met zijn ouders en zus mee naar Nederland, waar ze een flat in de Bijlmer bewonen. Terwijl Metin leert opgroeien tussen zijn liefdevolle moeder en ongeïnteresseerde vader, verandert de vooruitstrevende wijk in de Bijlmer naar een getto waar iedereen langzaam vandaan probeert te komen.

De verwachting was dat de Turkse afkomst een flinke rol in het boek zou spelen. Toch richt het boek zich meer op de Metin met de Hollandse normen
...more
Christine Bonheure
Jan 06, 2019 rated it really liked it
Ik heb dit rauwe verhaal graag gelezen, weliswaar met een wat beklemmend en onwennig gevoel. De Turks-Nederlandse jongen Metin groeit op in een problematisch gezin in de Bijlmer, hét junkiegetto van Amsterdam. Maar het is vooral de tirannieke vader – lui, egocentrisch, narcistisch, gok- en alcoholverslaafd en lijdend aan hoogheidswaanzin – die een onveilig gevoel veroorzaakt en zijn gezin tot wanhoop drijft. Eén klein weerwoord volstaat om met zijn vuisten kennis te maken. Je stil en onopvallend ...more
Dolf Patijn
Jun 16, 2018 rated it it was amazing
Wees onzichtbaar is een ontwikkelingsroman, een roman over de Bijlmer, een roman over een vader/zoon relatie en een roman over een Turks gezin in Nederland. Alhoewel het boek een chronologisch verloop heeft, is het anekdotisch uitgewerkt. De moeder, dochter en de protagonist: Metin, hebben alle drie te lijden onder het grillige juk van de vader die nergens voor schijnt te deugen maar wel steeds hoog van de toren blaast. Gaandeweg zie je echter dat ze het gezamelijk tegen de vader opnemen en voor ...more
honingbol
Aug 16, 2017 rated it it was amazing
Wees onzichtbaar is voor mij een eerste kennismaking met het werk van de schrijver Murat Isik. Een aangename kennismaking die er voor gezorgd heeft dat ik zijn andere boeken ook wil gaan lezen.
In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij als jong jongetje in de Bijlmer komt wonen tot het moment dat hij studeert. Het is geen gemakkelijk leven, een vader die behoorlijk agressief is, gepest worden op school, weinig geld. Onzichtbaar zijn is een oplossing die het leven makkelijker kan
...more
Inge Vermeire
Apr 05, 2018 rated it it was amazing
Shelves: nederlanders
Bijna 600 pagina’s in één ruk uitgelezen. Ik was geraakt vanaf de allereerste pagina en dat gevoel heeft me niet meer losgelaten tot de laatste bladzijde.

‘Wees onzichtbaar’ is enorm meeslepend, je zit als lezer met je neus op alle details en het hoofdpersonage, Metin, kruipt dicht tegen je aan.

Als je opgroeit in een onveilige buurt en ook je eigen huis is gevaarlijk terrein, dan kan je maar beter proberen onzichtbaar te zijn.

Hoofdstukje na hoofdstukje, anekdote na anekdote, legt de auteur blo
...more
Susy
Jan 27, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
3.5 stars
Een interessant levensverhaal van een Turkse jongen die op jonge leeftijd met zijn ouders en zus vanuit Turkije via Duitsland in Nederland terecht komt. Ik vond het op een aantal punten echter iets te langdradig, teveel details die niet zo relevant zijn voor het gehele verhaal (bv heel verhaal over Hulk Hogan, heb het geeneens opgeslagen). Het verhaal had voor mij wel zo'n 150-200 pagina's korter mogen zijn. Waarom ik het toch 4 sterren heb gegeven heeft meer te maken met het feit dat i
...more
Linda
May 04, 2018 rated it really liked it
Shelves: 2018
Als Metin vanuit Duitsland met zijn moeder en zusje wordt herenigd met zijn vader Harun in Nederland, heeft nog niemand een idee wat hun te wachten staat. Het wordt algauw duidelijk: vader Harun is een regelrechte tiran die zijn gezin terroriseert; en hun nieuwe woonplaats de Bijlmer, ooit een idealistisch project, is vervallen tot een naargeestig ghetto van kansarmen en junks. Dat is het decor waarin de introverte en vredelievende Metin opgroeit.

Mijn 5de van de shortlist Libris en misschien ni
...more
Marcia
May 07, 2018 rated it really liked it
Shelves: literatuur
Met een meesterlijke schrijfstijl weet Murat Isik de beklemmende sfeer te schetsen van een Turks gezin dat in de Bijlmer woont. Ik kreeg ontzettend te doen met het hoofdpersonage dat, net als zijn moeder overigens, gebukt gaat onder de tirannie van zijn vader. Desalniettemin vroeg ik me vraag af waar het verhaal eigenlijk naartoe ging en waarom ik dit allemaal las. Absoluut geen misser, maar ook niet mijn favoriet op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.
Mijn complete recensie lees je op B
...more
Inge
Apr 29, 2018 rated it it was ok
Een leuk verhaal dat de lezer een beeld geeft van de Bijlmer en hoe het is om daar te wonen. Daarnaast volgt de lezer Metin in zijn proces naar volwassenwording en wat het betekent om als Turks gezin naar Nederland te emigreren.

'Wees onzichtbaar' is een boek dat leest als een trein, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De literaire kwaliteit laat te wensen over en ik begrijp eigenlijk niet wat dit boek op de shortlist van de Libris Literatuurprijs doet.
Anke
Jun 03, 2018 rated it it was amazing
Heel meeslepend geschreven! Moeite om het boek opzij te leggen.
Britt
May 16, 2017 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Wauw. Wat een boek... Gelukkig kan ik vanaf Den Haag Centraal in een nagenoeg rechte lijn naar huis lopen zodat ik zelfs op die momenten dit boek kon lezen. Als je namelijk eenmaal begint, wil je dit boek niet meer weg leggen. Je hoeft de situatie waarin de Turkse Metin zit niet zelf meegemaakt te hebben om volledig met hem mee te kunnen leven. Ik heb de Bijlmer nog nooit met mijn eigen ogen gezien, maar na dit boek wel. Ga dit lezen. Echt.
Joachim Stoop
Jan 11, 2018 rated it really liked it
Heel vlot geschreven en meeslepend!

Het had geen kwaad gekund om een paar anekdotes te schrappen of in te korten. Ook wat meer humor en mooie metaforen hadden van een goed boek een topboek kunnen maken.
Senne De
Jun 04, 2017 rated it it was amazing
Beste boek voor mij van 2017 tot nu toe, en dat zijn er al bijna 60! Wat een verhaal, prachtig geschreven, ontroerend mooi!
Heleen Osse
May 10, 2017 rated it it was amazing
Prachtig boek over een Turkse familie die naar de Bijlmer is geëmigreerd. Over een vader die een dictator is, een moeder die probeert te redden war er te redden valt en de kinderen die zich staande moeten houden in totaal andere samenleving. Prachtig, zeer de moeite waard!
Janneke
Sep 17, 2018 rated it liked it
Prettig om te lezen, 'Het Gym' in het groot. Maar pas vanaf zo ongeveer pagina 400 begon het het niveau van losse stukjes ervaringen te overstijgen en werd het een krachtige roman.
Martijn Nicolaas
Jul 31, 2018 rated it really liked it
Meeslepend en overtuigend verhaal van een jeugd in de Bijlmer met een tirannieke vader. Deed me erg denken aan ‘Het gym’ van Karin Amatmoekrim, alleen dan veel uitgebreider.
Nadya
Mar 18, 2018 rated it it was amazing
Wat een prachtig boek! Je sluit de hoofdpersoon Metin meteen in je hart. De schrijver neemt je mee naar de Bijlmer in de jaren ‘80 en geeft je een goed inkijkje in de ontstaansgeschiedenis tot de uiteindelijke ‘renovatie’. Verder word je meegezogen in het gezinsleven van Metin, dat bij tijd en wijlen heel erg onbehaaglijk voelt. Ik heb ondanks de soms heftige passages toch onwijs genoten van dit boek. Als jaren ‘80 meisje heb ik ook veel herkenning ervaren. Dit boek met zijn bijna 700 blz is een ...more
Martina
Sep 28, 2018 rated it really liked it
Mooi verhaal over een Turkse familie in de Bijlmermeer. Ik had, waarschijnlijk als een van de weinigen, wel een beetje moeite met het begin van het boek. Het pakte me gewoonweg niet! Maar..... vanaf het moment dat Metin naar het voortgezet onderwijs ging, zat ik er helemaal in. Ik ging Metin steeds “aardiger” vinden en mijn respect voor zijn moeder en zus groeide! Tegelijkertijd mijn afschuw voor zijn dominante vader, wat een nare man was dat!!
Katleen
Jan 29, 2019 rated it really liked it
Het is geen mega spannend of dramatisch verhaal, eigenlijk ook niet super interessant maar toch slaagt Murat Isik erin het zo mooi te verwoorden, zo vlot leesbaar te maken, bepaalde accenten te leggen waardoor je helemaal mee bent, in het boek gezogen wordt en je benieuwd bent naar het vervolg. Vier verdiende schitterende sterren!
weaverannie
Oct 14, 2018 rated it really liked it
De Turkse jongen Metin komt als vijfjarige in Nederland. Hij groeit op in de Amsterdamse Bijlmer. Zijn vader is beroepswerkloos en ook in huis voert de man weinig anders uit dan het terroriseren van zijn gezin. Hij merkt geregeld op, dat zijn vrouw slechts een 'vogelbrein' bezit, maar zij is het, die het gezin bij elkaar houdt.
Metin heeft een paar vrienden op de basisschool, maar zij vertrekken uit de buurt en op het vwo krijgt Metin het pas echt moeilijk. Hij wordt gepest en uitgescholden.
Het
...more
Isabel
Nov 26, 2018 rated it really liked it
Waw!
Aanrader!
Bregje van Driel - van Groningen
Lang geleden dat ik zoveel verschillende en intense emoties heb gevoeld bij een boek. Tranen gelaten vanwege verdriet en herkenning, boosheid, gelachen, ongeduld. Maar ook veel geleerd! Geweldig neergezet en benieuwd naar de andere boeken van Murat Isik!
Esmé Van Den Boom
Feb 22, 2018 rated it it was ok
Na alle laaiend enthousiaste aansporingen om dit boek te lezen viel het me toch wat tegen. Ik vond de stijl maar weinig constant: de verteller was toch vooral in archaïsch Nederlands aan het woord, wat onnatuurlijk aanvoelde, zeker aangezien Metin eerst een kind en dan een puber is. Verder voelde het verhaal haast te dicht op de waarheid. Het was de ene gebeurtenis na de ander, zonder duiding, zonder sturing. Maar: dit boek is wel een portret van de Bijlmer vol leven en met memorabele personages ...more
Hetty
Jul 15, 2017 rated it it was amazing
Shelves: 300-fictie, 001-ebook
Wees onzichtbaar is een kloeke roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader, een werkloze communist die overdag Marx leest, zich ’s avonds bezat met zijn vrienden en terug bij zijn gezin zijn handen niet thuis kan houden. Maar het is ook een roman waarin de verloedering van de Bijlmermeer, ooit opgezet als vooruitstrevende wijk, wordt beschreven. De wereld is onveilig voor de hoofdpersoon, de Turkse Metin die als vijfjarige naar Nederland komt. Een onveilige wereld, zo ...more
Ayala Levinger
it had offensive parts with sexism, objectification and misogyny. and I get that a coming of age of a junior high schooler will include this period when boys think with their dick but it was written as memoir, in prespective of a distance from the past so I think I would have enjoyed it better if it included reflection on this sexism, like "now I know i was being sexist.." it makes a reader who is not a cis hetero man feels like this book was not written also for them.
Asja Sebregts
May 27, 2018 rated it it was ok
Relevant verhaal/leest lekker weg, maar niet sterk verteld; weinig spanningsopbouw, veel te reflectief en erg veel irrelevante herhalingen :(
Vera VB
Mar 25, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: dutch-literature
Metin is vijf wanneer hij van Duitsland naar Nederland verhuist. Het is al zijn tweede verhuizing want hij komt uit Turkije. Zelf zegt hij dat hij een Zaza is want als hij zegt dat hij een Turk is, komen de grapjes en beledigingen. Metin woont met zijn ouders en oudere zus in de Bijlmer, in flats waar honderden gezinnen wonen. De Bijlmer die na jaren afglijdt naar een oord van kleine en grote criminaliteit, krakers, junks.
Metin moet het goed doen op school, de druk van zijn ouders is groot. Hij
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Zomervacht
 • Na Mattias
 • En we noemen hem
 • De heilige Rita
 • Ik kom terug
 • Onder een hemel van sproeten
 • Het dolhuis
 • Vergeet de meisjes
 • Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
 • Concept M
 • Het hout
 • Hoe ik talent voor het leven kreeg
 • Tonio: een requiemroman
 • Muidhond
 • Das achte Leben (Für Brilka)
 • Slaap zacht, Johnny Idaho
 • Selma
 • As in tas
29 followers
Murat Isik is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Hij studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University.

Murat Isik is a Dutch author and lawyer of Zaza-Turkish descent. He studied law at the University of Amsterdam and at San Francisco State University.
“Op een dag - ik was een jaar of negen - werd het mij allemaal duidelijk. 'Ik had nooit kinderen moeten nemen,' zei mijn vader terwijl hij naar het tafelblad staarde alsof het pas op dat moment tot hem doordrong, en we medelijden met hem moesten hebben. 'Harun, niet waar de kinderen bij zijn,' zei mijn moeder. 'Ze mogen het weten,' zei hij. 'Ze moeten weten dat ik anders ben.' Hij zweeg even en keek toen ineens trots op: 'Ik ben geen klassieke vader, ik ben een communist!'
Ik keek hem onbewogen aan. En ik herinner me goed dat ik me niet gekwetst voelde. Voor het eerst voelde ik me niet gekwetst, want ik dacht: je hebt gelijk. Je hebt helemaal gelijk, baba. Dit zegt een vader niet tegen zijn kinderen. En alles daarom al had je geen kinderen moeten nemen. Alleen daarom al had je geen vader mogen worden. Alleen daarom al had je mijn vader niet mogen zijn.”
2 likes
“We moesten geduld hebben, hield ik mezelf voor. We moesten geduld hebben en doorstaan wat op ons afkwam. Het had geen zin om weg te lopen voor de pijn, we konden nergens heen. En als het ons te veel werd, moesten we onzichtbaar zijn.” 0 likes
More quotes…