Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De dood van Murat Idrissi” as Want to Read:
De dood van Murat Idrissi
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De dood van Murat Idrissi

3.36  ·  Rating details ·  791 ratings  ·  90 reviews
De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman.

Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woe
...more
Hardcover, 128 pages
Published March 2nd 2017 by Hollands Diep (first published 2017)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De dood van Murat Idrissi, please sign up.

Be the first to ask a question about De dood van Murat Idrissi

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Marianne
Jan 18, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
4.5★s
“Thouraya’s hair was blowing wildly in the wind. They smoked one cigarette after the other, in silence. Ilham admired her, her independence and her fearlessness – she took what was coming to her, she was bellicose, in everything, including her desires. Thouraya – and this was what she admired most – had tamed the beast of shame.”

The Death of Murat Idrissi is a novel by prize-winning Dutch author, Tommy Wieringa. It is flawlessly translated from Dutch by Sam Garrett. Ilham Assouline and her
...more
Puck
Een goed kort verhaal van Wieringa met een belangrijk actueel onderwerp, al denk ik dat het boek best wat langer had mogen zijn.

Het verhaal gaat niet alleen over de zoektocht van immigranten naar een goede toekomst in Europa, maar ook over de zoektocht van twee Nederlandse-Marokkaanse meisjes naar hun identiteit. De focus ligt vooral op de meisjes, Murat is meer het lijdend voorwerp (no pun intended) en speelt niet echt een grote rol in het boek.

Dat is jammer: vanwege de titel en het eerste hoo
...more
Hanneke
Apr 20, 2017 rated it it was amazing
Prima boek van Tommy Wieringa. Indrukwekkend hoe hij de sfeer van onzekerheid en de daarop volgende wanhoop weergeeft. Wat mij betreft mag er veel meer geschreven worden vanuit de invalshoek van een in Nederland opgegroeide persoon, die op bezoek gaat naar het thuisland van de ouders en daar merkt dat alles anders loopt dan verwacht kon worden. Tommy Wieringa lijkt hoe langer hoe beter te schrijven. Prachtig onheilspellend verhaal. Aanrader!
Stef Smulders
May 14, 2018 rated it really liked it
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Vic Van
Jan 17, 2018 rated it it was amazing
Er zit veel in dit boekje dat tot nadenken stemt. Op 128 pagina's slaagt Wieringa erin thema's aan te snijden die variëren van migratie tot integratie, van verbondenheid tot ontworteling... Nu gelezen voor het verhaal (dat goed is), maar eigenlijk zou het de moeite lonen het nog eens te herlezen en langer stil te staan bij al het voer voor nadenken dat wordt aangereikt.
Ilaria
Nov 19, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
"Un grido che nessuno sente non si è mai levato."

La morte di Murat Idrissi è un libro piccino ma che contiene una storia ricca di spunti di riflessione interessanti e molto attuali. Protagoniste del romanzo sono due amiche olandesi, Ilham e Thouraya. Le due ragazze hanno origini marocchine si trovano sul traghetto che da Tangeri le riporterà a casa. Nascosto nel bagagliaio della loro macchina c'è il giovane Murat, che cerca di fuggire dalla sua terra per arrivare clandestinamente in Europa. Quan
...more
Merel Donia
Jul 05, 2017 rated it liked it
Ik vond het verhaal mooi, maar het boek was te kort voor een verhaal als dit. Natuurlijk gaat er veel fout, vooral voor Murat - dat is geen eens een spoiler meer. Maar het wordt ongeloofwaardig als de twee dames zich nog op een verbazingwekkende manier uit hun situatie weten te redden. Het verhaal leek niet af door dit onwaarschijnlijke geluk en misschien is dat wel een vergelijking die Wieringa probeert te maken: het verhaal van de vluchtelingenproblematiek is nooit af, niet in de komende jaren ...more
Katleen
Aug 26, 2017 rated it really liked it
Een spannend beklijvend boek met korte zinnen, mooie vertelstijl en een pakkend verhaal.

Twee Ndl- Marokkaanse grietjes laten zich overtuigen om Murat Idrissi de grens over te smokkelen met hun huurauto. Murat sterft echter van verstikking in de koffer van de auto.

Een reis door Spanje volgt. Verraad, paniek en angst aan hun zijde. En de allesoverheersende geur van een rottend lijk.

Een boek om van te huilen. Sprakeloos.... Triestig!
Matthijs Budding
Apr 02, 2017 rated it did not like it
*1,5

Wieringa switcht halverwege het boek van tegenwoordige tijd naar verleden tijd - en wisselt later nog een paar keer - terwijl het verhaal op dezelfde plek verder gaat. Waarom in godsnaam? Daarnaast zijn de dialogen erg flets en ongeloofwaardig, en werd ik af en toe moe van de 'mooischrijverij', waar ik doorgaans van houd. Maar je moet wel iets zeggen met die woorden, en niet alleen mooi staan te wezen.

Jeroen Vullings' positieve recensie in Vrij Nederland maakte me nieuwsgierig, maar ik moet
...more
Inge
Mar 23, 2017 rated it really liked it
In dit korte verhaal bezoeken twee jonge Nederlandse vrouwen het land van hun voorouders,
Wieringa beschrijft als geen ander het dramatische lot van een Marokkaanse jongen die de illegale overtocht naar Europa niet overleeft. Een kleinood om te koesteren!
Sasha Haasnoot
Mar 06, 2017 rated it really liked it
Wieringa beschrijft alles zo prachtig en symbolisch. Sommige zinnen las ik soms drie keer omdat ik ze zo mooi vond;

'Schuimend en kolkend breekt het water door de opening en stort zich in de zoutwoestijn beneden.'

Echt een aanrader!
Joyce
Aug 10, 2018 rated it liked it
Veel vijfsterrenwaarderingen voor dit boek, zie ik. Helemaal begrijpen doe ik dat niet. Het is een aardige novelle, al komen er wat te veel “gory details” in voor over de ontbinding van een lijk. De relaties tussen de hoofdpersonen worden weinig uitgediept, ten gunste van veel beschrijvingen van landschappen en omgevingen, in wat ik altijd maar “mooischrijverij” noem.
Linda
Jun 11, 2017 rated it liked it
Shelves: 2017
Of het relaas van een Marokkaans jongetje dat het geluk wil zoeken in het Westen, met de hulp van 2 Nederlandse meisjes.

Leest vlot, maar mist voor mij diepgang en uitwerking. Of misschien is dit net de bedoeling : Murat is een voetnoot in de geschiedenis, veel moeten we daar niet proberen aan te begrijpen.
Christine Bonheure
Jan 20, 2019 rated it really liked it
Sterk en aangrijpend boek. Of misschien beter novelle, want deze amper 100 pagina’s had ik op een uur uit. Maar wat voor een uur. Opmerkelijke stilistische opeenvolging van heel korte zinnen, en ik betrap me erop: die stijl ligt me wel. Gerbrand Bakker en Thomas Verborgt gebruiken die ook. Dit boek was voor mij een echte oogopener. Geschreven op basis van een rechtszaak: het blijkt dat er in Zuid-Spanje veel lijken van migranten worden gevonden, zomaar langs de weg. Migranten die hun zoektocht n ...more
Inge Vermeire
Oct 18, 2018 rated it liked it
Shelves: nederlanders
‘De dood van Murat Idrissi’ is in een andere stijl geschreven dan we van Tommy Wieringa gewoon zijn. Hij schrijft hier korte, krachtige zinnetjes om de lugubere situatie te beschrijven waarin twee Marokkaanse meisjes zijn terechtgekomen.

Met Murat Idrissi krijgen al die naamloze ‘gelukzoekers’ die dood stranden op de grenzen van Europa een gezicht, een naam, een achtergrond. Toch is het jammer dat de auteur niet dieper ingaat op de levens, de karakters van de personages – ze blijven allemaal een
...more
Jan Koster
Jan 06, 2019 rated it liked it
De dood van Murat Idrissi is mijn kennismaking met Tommy Wieringa. Stilistisch in orde, het leest lekker, maar met het verhaal zelf heb ik de nodige moeite.

Lees meer: https://jkleest.nl/2019/01/de-dood-va...
Kaj Peters
Jun 02, 2018 rated it it was ok
Deze novelle begint veelbelovend met een geologische sfeerschets over de scheiding tussen het Europese continent en het Afrikaanse continent. Wieringa is een zinnelijke lyricus met beschrijvingen over tektonische platen, aardverschuivingen en hoe woestijn- en oceaanvorming de twee 'werelden' van elkaar scheidt. Deze specifieke passage is absoluut klasse: 'De neanderthalervrouw wier gebeente op een dag gevonden zal worden in een grot in de Rots van Gibraltar, kan vanaf de flank van haar berg de b ...more
Benny
May 15, 2017 rated it liked it
In een magistraal eerste hoofdstuk scheurt de aarde, klieft de korst tussen hier en daar, en kolt het water het grote vat in dat de Middellandse Zee wordt. Vervolgens daalt Wieringa uit de kosmos neer en focust zijn verhaal op het lot van twee jonge vrouwen die zich op vakantie in Marokko laten overhalen een jongeman in hun auto mee te smokkelen.

Dat dit slecht afloopt voor de jongeman in kwestie staat al op de kaft en is verder niet zo belangrijk. Murats lijk is een McGuffin. Wieringa is vooral
...more
Mark
May 12, 2017 rated it liked it
Shelves: nederlands
In zijn Dit zijn de namen weet Tommy Wieringa de beklemming en de uitzichtloosheid van vluchtelingen aangrijpend tot leven te wekken. Hij heeft daarbij genoeg aan een fictieve omgeving. In De dood van Murat Idrissi bedient Wieringa zich van concrete plaatsen (Marokko, Spanje, Rotterdam). De twee meiden Thouraya en Ilham proberen een leven in Nederland op te bouwen. Murat gaat dood (dit is geen spoiler, zie de titel). Thouraya en Ilham slaan zich er doorheen. Ze moeten wel. Ook in De dood van Mur ...more
Jaap
Sep 17, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Kort verhaal over twee naïeve meisjes die zich laten chanteren tot het smokkelen van een jongen van Marokko naar Spanje. Dat gaat fout. Niet gehinderd door enig moreel besef proberen ze hun probleem op te lossen. Het verhaal raakt me door de achteloze terloopsheid van de gebeurtenissen. Maar het boek haalt lang niet het niveau van "Dit zijn de namen".
Marjanneke
Apr 07, 2018 rated it it was ok
Een kort verhaal, en wellicht iets té kort voor mij om het boek meer te waarderen. Ik vond het einde ook wel wat abrupt en open.
Ronald van Duivenboden
Mooi geschreven boekje, prachtig, maar het verhaal had verder uitgewerkt moeten worden.
Chris Haak
Mar 10, 2017 rated it liked it
3,5
Caro
May 31, 2017 rated it really liked it
Wieringa heeft me nog nooit teleurgesteld, en dat doet hij ook niet met dit boek(je). Behalve dan dat het echt wel te kort is en veel te abrupt eindigt.
Henriette
Oct 21, 2017 rated it liked it
Onheilspellend en uiteindelijk luguber verhaal maar goed geschreven en voorgelezen.
Een ode aan alle vluchtelingen die de oversteek van Afrika naar Europa niet overleefden.
Mirella Ducasteele
Jan 05, 2019 rated it liked it
Shelves: owned
Dit is twee keer zo goed als 'de heilige Rita'. ik snap nog altijd niet waar de heisa om sommige boeken, vaak ten onrechte, vandaan komt.
Tweede boek, dat ik gelezen heb dit jaar en nog eens de thematiek van de tweede generatie allochtonen, gecombineerd met allen die naar het beloofde land willen komen.
Zeer kort boek, en als je de prijs per letter berekent: zeer duur boek.
Boeken dienen voor mij om na te denken en ook hier moet het mij van het hart: hoe is het toch mogelijk dat velen hierheen will
...more
Robert van Hees
Aug 25, 2018 rated it liked it
Shelves: gelezen
Korte roman over een actueel onderwerp: de vluchtelingenproblematiek. Vluchteling overlijdt tijdens overtocht Middellandse Zee. Mooie schrijfstijl, prettig om te lezen.
Marty Büch
Aug 10, 2018 rated it it was ok
Short novel with nice sometimes very clever short sentences all in all a very easy to read book.
Concept and theme is strong as always in Wieringa's books however this time it lacks a bit of a quality in the main plot. It feels as if big parts, of this otherwise short novel, are more of a sideline.
I liked but I had higher expectations from this writer thus I would say it was ok. (two stars)
Dominique
Mar 25, 2017 rated it it was ok
Shelves: contemporary
This is the second book by Tommy Wieringa that I didn't love. The first one was "Dit zijn de namen" about a refugee crises. Last time, I didn't completely understand the story. This time I did, but the way the scenes are described is so wordy and convoluted that all pleasure in reading this book escaped me.

The premise is interesting - it's about two girls who are travelling back from Morocco to the Netherlands with a body in the trunk. This body used to be a boy who wanted to travel illegally t
...more
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
233 followers
Tommy Wieringa (born 20 May 1967 in Goor, Overijssel) is a Dutch writer. He received the Ferdinand Bordewijk Prijs in 2006 for his novel Joe Speedboat.