Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sweet Dreams” as Want to Read:
Sweet Dreams
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sweet Dreams

3.95  ·  Rating details ·  465 ratings  ·  39 reviews
Putri - Gelaran seperti Ratu Kelam Kabut, Minah Clumsy sudah cukup sinonim dengan dirinya sejak kecil lagi. Habis semua tiang dan dinding dia langgar, malah sudah banyak kali dia jatuh tertonggeng ke dalam longkang. Bernasib malang atau dia memang punya masalah koordinasi fizikal tak balance?
.
Namun beberapa siri kejadian malang tiba-tiba berubah dengan kemunculan seorang j
...more
Paperback, 683 pages
Published February 2017 by BookU
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sweet Dreams, please sign up.

Be the first to ask a question about Sweet Dreams

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.95  · 
Rating details
 ·  465 ratings  ·  39 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Sweet Dreams
Nonieღserenity2bliss
Feb 27, 2017 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM23. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :

Pada N, Acik Lana bukan seorang penulis hebat yang konsisten. Some of her books, I love. Others were disappointing.

Tapi N tak rasa disappointed langsung dengan ini!


It was great from start to finish. N appreciate the buildup of this story. N juga suka cara watak-watak ini diperkenalkan sebelum N jatuh suka tergolek dengan mereka.

Putri dan Qash adalah dua watak yang berbeza. Seorang kelam kabut, se
...more
W. N. Izzaty
Aug 26, 2018 rated it really liked it
[BOOK 46]

Sweet Dreams by Acik Lana.
.

Best!
.

And i definitely love the caption, 'mimpi yang menyatukan kau dan aku'.
.

Menurut penulis berdasarkan dedikasi kat buku tu, AL teringin nak menulis cerita fantasi ala-ala superhero, and here it is. Ni antara buku yang ku memang follow teaser beria and finally, dapat baca buku ni sampai habis.
.

Ni cerita tentang Putri, seorang yang clumsy, yang selalu terlanggar tiang, jatuh longkang, jatuh terpelecot dan macam-macam lagi benda malang yang jadi. Manakala
...more
 Kak Zie
Mar 04, 2017 rated it really liked it
Shelves: koleksi-peribadi
Beli buku ni sebab baca blurb kat belakang cover.
Nak jugak tau kesudahan lelaki yang dikatakan sebagai misteri itu.

Ella
Apr 22, 2017 rated it really liked it
Aduhai..setiap watak2 hero yg author lakarkan for her individual novel, be it a reformed hero or sememangnya dah sweet dari awal cerita or in between, semuanya memang boleh buat saya cair. Milik Engkau Saja (MES) fall 2nd to this story followed by others. And the winner untuk watak hero paling sweet mmg dipegang oleh Qash. Watak hero yg hampir sempurna. Heroin sudah semestinya Darlina (MES). Beauty with brain and elegance. Tegas dalam kelembutan dan tak cepat melatah.

Saya tak nak elaborate banya
...more
SS
Jan 21, 2020 rated it really liked it
Walaupun dah dibayangi dgn muka Mira Filzah & Ben Amir masa baca buku ni. It's okay. Tetap rasa buku ni adalah satu naskah yang baik ditulis oleh penulis. Acik Lana mmg nama yang familiar dalam kalangan pembaca novel. Tapi, honestly ini buku pertama dari penulis yang ika baca. If I'm not mistaken.

Watak Putri rasa dekat dgn diri tapi tang clumsy tu la. Haha. Tang lain tak. Tapi, bila mana ada yg selalu selamatkan diri dia dari kemalangan. Rasa mcm wow. Hero sangat lelaki itu. Putri & Qash membaw
...more
Norliza Yusop
Feb 14, 2018 rated it really liked it
#SweetDreams dr AL...selesai dlm 2 hari..kali ni AL berikan kelainan pd watak2nya..Qash yg mampu 'melihat' perkara buruk yg bakal terjadi kepada insan2 kesayangannya jd keliru bila dia 'melihat' apa yg bakal terjadi kepada Putri yg tiada kaitan apatah sangkut paut dgnnya..

walau ada kala dia mahu membiarkan tp hati dan tubuhnya bergerak juga utk bertindak menjadi 'penyelamat' Putri... nak pulak Putri seorg yg kelam kelabut tingkahnya! terhantuk, jatuh, luka dan sakit sudah menjadi perkara biasa
...more
Que Razali
Sep 01, 2020 rated it really liked it
Shelves: baca2020
[93-2020]

#SweetDreams #AcikLana

Sudah lama rasanya tidak membaca naskhah daripada Acik Lana. Ini yang terbaharu dibaca selepas novel I Promise. Seperti biasa, Acik Lana memang tidak menghampakan. Seperti karya-karya terdahulu, Acik Lana bijak dalam mengembangkan jalan cerita sehingga kita sebagai pembaca tidak mahu lepas untuk mengetahui kesudahan hero dan heroin.

Kali ini penulis membawa kisah tentang lelaki yang punya 'kuasa' tersendiri. Bagi saya ini merupakan idea yang bagus. Tidaklah merepek
...more
Intan  Musa
Oct 18, 2017 rated it really liked it
So sweet! Walaupun Putri sudah berumur 26 tahun, dia masih lagi clumsy. Selalu saja dapat kemalangan kerana sifatnya yang sangat kelam-kabut. Kerana itu, dia jadi ejekkan di tempat kerja. Dia selalu saja rasa rendah diri. Nama Qash Adam amat terkenal dalam dunia seni lukis. Tetapi tiada siapa pun tahu bagaimana rupanya. Dia lebih suka menyendiri kerana kisah lalu yang perit. Ia bermula dengan kebolehannya untuk 'melihat masadepan'. Kehadiran Putri dalam mimpinya menjadi tanda-tanya pada Qash. Pu ...more
Sweet♡ساكورا
Aug 11, 2018 rated it really liked it
My ranting: 4.5

Tak di sangka "Harapkan pagar, pagar makan padi" Ingatkan boleh percayakan 2 ketul (Mr. Lee & Faeza) ni hampeh sungguh laaaa hai. Tak pasal² bapa mertua (Jamal) jd mangsa di tuduh sebagai pencuri (termasuklah aku juga percaya si kamal pencuri) maaf pak -hehe!!

Hebat juga Qash ni di beri keupayaan sebegitu. mampu mengetahui apa yg bakal berlaku.
...more
Shafarini
Aug 15, 2019 rated it it was ok
Shelves: qash-putri
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Siti Raudhah
Jan 20, 2018 rated it really liked it
Shelves: read-2018, my-list
#13/80
Naqiah
Oct 21, 2017 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Dira
Sep 08, 2019 rated it liked it
Shelves: malay
My rating : 3.5

Cerita ni memang bagi K-Drama vibe eheee.
Katanya novel ini tiru While You Were Sleeping. Novel ni diterbitkan pada Feb 2017 dan drama tu keluar Sep 2017 jadi tiada istilah tiru meniru di sini, ya

Cerita ni memang best. Happy ending untuk semua watak, Dira suka. Cuma ada beberapa perkara nak luah

1. Apa jadi pada Muaz? Watak Muaz terus dimatikan begitu saja. Tak boleh ke mereka matikan watak Muaz dalam keadaan baik dengan Putri? Contohnya Muaz ucapkan tahniah atas perkahwinan Putri d
...more
Yazlina Saduri
May 19, 2017 rated it liked it
Actually nak bagi 3.5 stars

Cerita cinta dua merpati sejoli selepas nikah yang sweet, watak-watak utama sweet; Putri lawak dengan blur & clumsy nya dan Qash punya aura mysterious, boleh tahan garang, keras hati & agaknya ada tokoh jadi samseng juga, banyak pintu dipecahkan dan sentiasa menang bila belasah orang. Qash sering termimpikan Putri, memestikan dia berada di saat dan ketika untuk menyelamatkan Putri yang cemerkap dan mungkin juga sering tidak bernasib baik, wwalau belum pernah ada hubung
...more
bookish dumbass
Love love love! I've always loved Acik Lana's books however some of her books has been a bit of let down recently. Hence, the reluctance to read Sweet Dreams. A bit worried that I'd be disappointed again and since it has a bit of fantasy feel to it...

I am so glad she proved me wrong! I loveee it! My first Malay fantasy book and I am so mind blown by it. I hope AL keeps up this passion and produce more good books.

I'm not saying it's perfect. There's still the cliché feel to it (the damsel in dis
...more
Wan rohani harun
Aug 08, 2017 rated it liked it
Shelves: romance-malay
Saya bagi 2.5 bintang.. tp dibundarkan kpd 3 bintang la ya. Buku pertama drpd acik lana yg saya baca.

Sepanjang baca buku ni saya membayangkan qash adam tu dgn gong yoo. Well, he is a perfect hero dlm imaginasi saya hahahahha.. the girl tu terlalu clumsy so tak boleh nak imagine siapakah dia...

Would I read another book of hers? Maybe. Or maybe not... only if I have the time ... nearing the ending I was like, I spent a few days for this book? My next read has to be better if not brilliant!
Fariza Umaira
Aug 23, 2019 rated it really liked it
Saya rasa ini antara karya terbaik penulis (pendapat saya je sebab ini buku kedua penulis yang saya pernah baca selepas Aku Bukan Mistress). Keseluruhannya, saya suka walaupun versi drama yang diinspirasikan daripada novel ni sangat berbeza.

Diterbitkan sendiri, saya suka dengan kualiti buku ni..cover cantik dan yang paling penting, saya suka sebab susah nak jumpa 'typo' dalam novel setebal 680++ muka surat. Good job editor!

Teruskan menulis Acik Lana..mmuahhh
...more
Gil
Oct 05, 2019 rated it really liked it
Different from the television series. Not suffocating like some romance novels. Their relationship was just nice. Good twists here and there. Hoped there was some sort of conclusion for Qash's family story but there wasn't. Otherwise nice conclusion for Putri's family. ...more
Bbysya
Sep 05, 2019 rated it it was amazing
best sangat ! ^^
Mohd Noor Thaqif
Aug 20, 2019 rated it it was amazing
Usjs
Meen03
Dec 13, 2019 rated it liked it
👍💕💕
Lutfi Nulhidayat Mazele
Aug 17, 2019 rated it it was amazing
Nice storyline
Surya
Nov 03, 2020 rated it really liked it
Sangat ok....walau pun berbeza plot dengan TV....ceritanya ringkas....tak memberatkan kepala....boleh jadi bacaan santai yang tetap menghiburkan
Faezah
Apr 10, 2020 rated it it was amazing
I love it❤
syaznini
Dec 22, 2019 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Best!!! Cuma wondering, adakah Qash punya gifted power ada limitation? Kenapa dia tak mimpi pasal accidents parents dia?
Aiman
Aug 17, 2019 added it
very best books
Ainul Mardhiah
Aug 18, 2019 rated it really liked it
I love this book because it's amazing 💜 ...more
Etiqah Khai
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
No Nyhm
Aug 06, 2019 marked it as to-read
👍👍👍
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Setelah Terlafaznya Akad
  • The Wedding Breaker
  • Dheo's
  • Aku Lelakimu
  • Suamiku Si Mata Biru
  • Memori Inara
  • Dr. Alpha Male
  • Cik Yah dan Encik Lias
  • Dendam Bersulam Cinta
  • 13 Jam A380
  • Seadanya Aku
  • Tundukkan Playboy Itu
  • Seindah Tujuh Warna Pelangi
  • Kerana Dia Manusia Biasa
  • Cinta Kontrak
  • Awak Suka Saya Tak?
  • Aku Shark
  • Sebenarnya, Saya Isteri Dia !
See similar books…

News & Interviews

Happy Women's History Month! One of the undisputedly good things about modern scholarship is that women’s history is finally getting its due....
72 likes · 11 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »