Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” as Want to Read:
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

4.10  ·  Rating details ·  2,271 ratings  ·  227 reviews
En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken v ...more
Hardcover, 1:a Upplagan, 301 pages
Published March 2nd 2017 by Norstedts
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, please sign up.

Be the first to ask a question about De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Community Reviews

Showing 1-30
4.10  · 
Rating details
 ·  2,271 ratings  ·  227 reviews


Filter
 | 
Sort order
Katri
Apr 29, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Shelves: read-in-2018
4.5 tähteä

HUH HUH MITÄ MÄ JUST LUIN?!

Aivot on sykkyrällä, tunnemaailma on pirstaleina ja kylmäävä tunne valuu päälle.

Melkein jätin tämän lukematta. Vielä ensimmäisten sivujen jälkeenkin epäröin, jokin vähän tökki. Mutta alun tunnustelun jälkeen kirja tarttui sillä tavoin kiinni, että melkein en olisi halunnut lukea sitä, ja silti en voinut muuta kuin lukea sitä. Aina kun laskin kirjan kädestäni, huomasin vain 10 minuutin kuluttua tarttuneeni siihen uudelleen. Tiedän, että luin kirjan liian nopea
...more
Annette Juhlin
Mar 21, 2017 rated it it was amazing
Det här är en roman som inte liknar någon annan jag läst. Jag skulle inte bli förvånad om den finns med bland de Augustprisnominerade i höst.

Det är ingen lättläst bok. Dels varvas skildringar av dåtid, nutid och framtid, dels skiftar berättarperspektiven. Därutöver har berättelsen existentiella och religiösa inslag, eller om det är inslag av science fiction. Det tog tid för mig att få grepp om historien, vad det var som hände, egentligen, och vad det innebar på ett djupare plan.

Boken inleds med
...more
Bokoholist
Feb 28, 2017 rated it it was amazing
Jag är golvad.
Marcia
Jun 27, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Prachtig. Bijzonder. Gruwelijk. Al zag ik de ontknoping al van verre aankomen - ik heb van begin tot eind genoten van dit boek.
Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.
Heidi
Mar 03, 2018 rated it it was amazing
Parhaiden lukemieni kirjojen top20-listalle. Niitä romaaneja, joka kaikkien tulisi lukea.

Perhosvaikutuksista, syvästä uskosta omaan oikeamielisyyteen ja toisten uhkaavuuteen, toivosta, identiteetistä, kotimaasta. Loistokkaasti yliluonnollisilla kuljetuksilla kirjoitettu dystopia, joka kuitenkin voi olla totta pelottavan helposti.

Luin hitaasti tarinaan ja kieleen keskittyen. Täydellinen romaani.
Emanuel Höglander
Apr 22, 2017 rated it it was amazing
Jag är färdig. Behöver aldrig mer läsa.
Inget peakar denna läsupplevelse.
Evelina
Nov 11, 2017 rated it really liked it
En riktigt mäktig läsupplevelse som jag kommer att komma ihåg länge! Läs hela recensionen här: https://ewelinasbokblogg.blogspot.se/...
Annika Kronberg
Jun 25, 2018 rated it liked it
3,5. Jag hade skyhöga förväntningar, vilket kanske är en del av betyget. Som verk är den säkert värd 4-5 stjärnor, men för mig är den för abstrakt och adjektivtät samt ganska förvirrande. Jag känner mig lite utanför/korkad som läsare, som att jag inte får tillräckligt mycket information för att förstå allt. Den är avancerad och välskriven men den fångar mig inte riktigt, jag tycker att det poetiska språket tar för stor plats i förhållande till karaktärsutvecklingen. Men, kompetent är Anyuru allt ...more
Sini
Apr 30, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Als Oxfam Novib-lid krijg ik vaak gratis boeken thuisgestuurd, uit een boekenreeks die niet-westerse schrijvers een podium wil bieden. Daar zat ook "Ze zullen verdrinken in hun moeders tranen" bij, van de Zweeds- Oegandese (!) Islamitische schrijver Johannes Anyuru, een boek dat alle belangrijke Zweedse literatuurprijzen won en dat op originele wijze een mislukte IS-aanslag beschrijft. Dat maakte mij nieuwsgierig, dus las ik het. Soms met ergernis, vanwege een aantal naar mijn smaak warrige of l ...more
Aneliya Petrunova
Jan 23, 2018 rated it it was amazing
Shelves: translated
(на български по-долу):

Det här är en bok om hur framtiden skulle kunna se ut, om saker och ting fortsätter på samma sätt - om främlingsfientligheten i samhället inte minskar, utan fortsätter att öka; om världen inte sätter stopp för terrorismen; om statsledare fortsätter att föra krig och utplåna sin befolkning och tvinga de vanliga människorna att fly från sina länder; om världen inte blir en bättre plats att leva i. Johannes Anyuru skriver om ett möjligt framtida Sverige där muslimer måste tec
...more
Antonia
Nov 16, 2017 rated it it was amazing
En helt fantastisk bok! Svår att beskriva och förmodligen gör inte ens beskrivningen den rättvisa. Ett pendlande i tid och rum mellan framtid och nutid. Vi får följa två huvudkaraktärer: författaren och en annans historia, som vi inte riktigt vet vem det är. Terrorist? Schizofren? Eller en tidsresenär?
De smärtsamma beskrivningarna av utanförskap, att ärva sorg från emigrerande föräldrar. Höghusen. Vad blir en människa när den är helt dehumaniserad? När språket tas bort, rättigheter skalas av, en
...more
Maria Strale
Apr 12, 2017 rated it really liked it
Tappade nästan andan. Skriver otroligt bra. Många, många bottnar. Så klokt om något så svårt. Och så välkommet. Boken var nästan en femma men höll tillbaka till en fyra för det kändes ibland som för många förvecklingar som blev lite ansträngda. Jag läser gärna om längre fram.
Joke
Sep 06, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Wat een boek... Het duurde een tijdje voor ik me in het verhaal kon nestelen, maar eens ik de verschillende lagen begreep, kropen de hoofdpersonages en hun verhaal en emoties onder mijn vel. Wat een actueel boek over identiteit, racisme, IS en terreur - een must-read!
Lina
Jul 24, 2017 rated it it was amazing
Jag har varit lite smått besatt av Anyuru sedan jag läste "Skulle jag dö under andra himlar" som tonåring och hade därför orimliga förväntningar på den här boken.

Den var allt jag trodde att den skulle vara.
Naomi Carter
!!! Vill skriva en bra recension men är bakis och trött. Älskade den i alla fall, frenesin i språket påminner mig lite Jonas Hassen Khemiri. Så. fucking. BRA. Den förtjänar att vinna Augustpriset hundra gånger om.
Bibliotekstanten
Jan 20, 2019 rated it it was amazing
Sjuk mycket att göra på jobbet den här veckan, inte minst läsning står på agendan. Så det måste bli en bok per kväll den här veckan om jag ska hinna allt jag lovat.

Dagens bok var De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru som fick Augustpriset 2017. Jag har så klart sett boken swisha förbi här och där och vid ett tillfälle såg jag den, till min stora förvåning, på SF-bokhandeln?! När jag nu läst den förstås jag plötsligt precis varför.

En kväll går tre personer in i en bokhande
...more
Henk van Vliet
Jan 23, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
“Omdat mensen bang zijn, en omdat ze uiteindelijk alles zullen doen om dat niet meer te zijn.”

“Het is een beeld van de plek waar ik vandaan kom: een jongen die zich aan een wc-pot vastklampt om niet te hoeven sterven.”

Na een (mislukte) aanslag in Zweden heeft een schrijver contact met een meisje wat zegt dat ze uit een toekomst komt waarin moslims vervolgd worden naar aanleiding van deze aanslag. Wat de bijzondere connectie tussen de schrijver en het meisje verklaard was wel bijna meteen van het
...more
Alexandra Loyd
Jul 24, 2018 rated it really liked it
Fantastisk bok, historia och framförallt språk. Dystopisk och obehaglig, javisst, men otroligt läsvärd! Mycket nära en femma. Rekommenderas varmt!

Blev dock besviken på en del recensioner, bl.a. den i SvD. Att påstå att den dystopiska framtid som beskrivs i boken delvis är en ”logisk följd av [Sveriges] nya avhumaniserade flyktingpolitik” är, milt uttryckt, rätt så överdrivet. Boken är dock fantastiskt tankeväckande - och nog är de många tolkningar man kan göra av bokens ”budskap” ett bevis på ju
...more
Lisa Marques Jagemark
Jan 07, 2019 rated it it was amazing
Stark och fruktansvärd och smart och vacker. Otroligt välskriven roman som samtidigt är sci-fi-dystopi, aktuell samhällsskildring och magisk berättarkonst.
Maya Skagegård
Apr 03, 2018 rated it it was amazing
Wow vilken bok!
Marcus Regnander
Jun 30, 2017 rated it it was amazing


En erkänt skicklig poet, med blick för de svaga och förtryckta i samhället, lämnar sina tidigare hjulspår och skriver omtumlande, underbar science fiction. Låter det bekant?


Den här berättelsen börjar i ett terrordåd mot en serietidningsbutik i Göteborg, där en kontroversiell yttrandefrihetskämpe talar om sina nidteckningar av muslimer. Terroristerna är tre, två män och en kvinna, som säger sig tillhöra Daesh (IS). Mitt underpågående gisslandrama får kvinnan kalla fötter. Hon minns inte riktigt,
...more
Elina Rouhiainen
Juonta ja hienoa kieltä täydellisessä suhteessa. Tosi vahva teos, jonka näkisi myös elokuvana.
Heidi K
Jan 16, 2018 rated it it was amazing
Shelves: fantasy, dystopi
Näst intill mållös efter att ha läst den. Går inte att recensera och göra den rättvisa. Mäktig!
Susanna
Jun 05, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: 2018
Hämmentävä ja ajatuksia herättävä teos, jossa on muutamia hyvin kielellisesti hämmästyttävän kauniita kuvauksia.

Jos olet niitä ihmisiä, jotka lukevat vain yhden kirjan vuodessa, niin lue tämä.
Moa
Jan 13, 2018 rated it it was amazing
Åh så bra!!!! En helt fantastisk bok med så många bottnar! Och slutet, åh tror aldrig mitt hjärta blir detsamma igen!
Lotten
Nov 25, 2017 rated it it was amazing
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar liknar ingen annan bok jag läst. Det är svårt att fånga alla känslor och beskriva vad jag egentligen tycker om den. Annat än att jag tycker väldigt mycket om den!

Det är förbluffande hur olika det kan fungera med ord. Jag slutade nyligen läsa en bok när jag kommit halvvägs, och ett av skälen var att jag inte mäktade med alla drömsekvenser. I De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är den flytande gränsen mellan verklighet och något annat (framtid? fan
...more
Jinnie Stork
May 21, 2018 rated it it was amazing
Shelves: favorites
Varför får denna bok högsta betyg? Den är fullständigt makalös från början till slut, jag har aldrig läst en liknande berättelse, den lämnar och avslutar trådar om varandra i en fläta, ett nät av tankeströmmar, den får en att undra, fundera, tänka på vad som varit, vad som är och vad som kommer, den är skriven med ett fantastiskt språk som flyter i en.

Den spänner sig mellan kärlek och hat, den är varm och kall på samma gång, nära och avlägsen på samma gång, som om den sträcker sig utåt. Den är k
...more
Mariamosh
Aug 21, 2018 rated it really liked it
Denna bok berörde djupt, både med sitt starka innehåll och den poetiska stilen. Den dystopiska framtid som boken målar upp är en extrem förlängning av dagens högervridna värld (land) och skrämmer djupt. Därutöver fascinerande människoöden och en oklar utgång gör denna bok mycket läsvärd.
Helena
Olisin halunnut pitää tästä, mutta lukeminen tuntui raskaalle ja takkuiselle. Runollinen tyyli vieraannutti aiheesta, ja kaltaiselleni realistisemman fiktion ystävälle nämä aikamatkailujutut saavat jarrut päälle.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
 • Pappaklausulen
 • Jag heter inte Miriam
 • God jul: En berättelse
 • Hatet: En bok om antifeminism
 • Uppgång & fall
 • Sjukdomen (Torka aldrig tårar utan handskar, #2)
 • Korparna
 • Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
 • Slutet
 • Hur man botar en feminist
 • Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
 • Norra Latin (Stockholmsserien #1)
 • Stad i världen (Stadserien, #5)
 • Legenden om Sally Jones
 • Grand final i skojarbranschen
 • I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början (I kroppen min, #1)
 • Porto Francos väktare (Karin Adler, #3)
 • Expeditionen: Min kärlekshistoria
83 followers
Johannes Anyuru, born 23 March 1979, is a Swedish poet and author. His father is from Uganda and his mother is Swedish.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Johannes...
“I Abu Ghraib, och kanske också i al-Mima, tvingades offret att delta i framställandet av just den bild som gjorde våldet möjligt. Blicken var en nödvändig del av både tortyren och terrorattackerna. Min blick. Jag slöt ögonen, hårt.

Ett krig där blicken, den ömmaste beröring vi förmådde, hade blivit ett vapen.”
0 likes
“[..] hennes leende gjorde ansiktet alldeles lysande, som när vinden klistrar ett löv mot fönstret och solen skiner igenom det och alla nerver och ådror syns. Yani, hennes själ syntes. (s. 81)” 0 likes
More quotes…