Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pemburu” as Want to Read:
Pemburu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pemburu

(Hero #2)

by
4.44  ·  Rating details ·  61 ratings  ·  13 reviews
Bakri, seorang pemuda berkelebihan luar biasa, bersama bapanya, Mustafa ingin menumbangkan Kesatuan Pemburu, sebuah organisasi rahsia, yang telah membunuh manusia kesayangan mereka. Misi itu telah membawa mereka ke Malaysia, yang kini sedang bangkit untuk bersaing dengan kuasa-kuasa besar dunia.

Misi yang kelihatan bertujuan untuk menuntut bela, hakikatnya punya matlamat ya
...more
Paperback, 554 pages
Published 2016 by Hilal Asyraf Resources
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pemburu, please sign up.

Be the first to ask a question about Pemburu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
4.44  · 
Rating details
 ·  61 ratings  ·  13 reviews


More filters
 | 
Sort order
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it really liked it
Kali ini Penulis membawakan kisah organisasi rahsia yang mengawal dunia untuk mengikut kemahuan mereka dengan membunuh, keganasan dan cetusan huru hara.. Namun ada pemburu yang menemui cahaya dalam kegelapan dan bangkit menentang organisasi tersebut dengan bantuan Hero.. Memang memberikan debaran bila baca aksi dan pertarungan yang dipersembahkan penulis..
Nadhiah Aida
Nov 07, 2017 rated it really liked it
Shelves: rb-2017
hahaha macam biasa good Vs bad .... of course good always win at the end.

walaupun sut Hero tu seolah Iron Man versi islamik. kira ok lah

rasa stress bila Barq vs Pemburu. dah rasa macam X-Men ... cuma kena minum special liquid nak jadi kuat bagai ... tapi badan dah kena modified and sterile ...

Yang part Adzhim tak sangka .... power ... hehehe
Syera
Feb 10, 2017 rated it really liked it
Officially starting the 1st book in 2017 with Pemburu. I thought this 1 is a good start. Pemburu nie almost similar with Hero, 1 of Saudara Hilal's previous works. Saudara Hilal got his own predictive style of writing. Setiap perjuangan dalam cerita Saudara Hilal mesti ada tujuan dan iman adalah asas perjuangannya. Mula2 the protagonist kena suffer, then at the end happy ending. It's like a rainbow after the rain. Cuma Pemburu nie ending nya quite rushing, bila mana aku rasa macam senang sangat ...more
Exavidreader
Jan 01, 2019 rated it really liked it
Seperti karya-karyanya yang saya baca sebelum ini. Seronok dibaca untuk tujuan santai (tidak perlu terlalu memerahkan otak untuk faham atau fikir terlalu dalam) tetapi mempunyai mesej yang membina. Bahasa Melayu tetap dijaga dan plotnya tidak stereotaip (bukan seperti banyak buku Melayu 'popular' yang di pasaran, lebih-lebih lagi yang telah diterbitkan menjadi drama). Juga tidak terlalu meleret, setiap ayat padat dan cukup untuk menyampaikan jalan cerita (mengikut citarasa saya lah). Tetapi masi ...more
Mohammad Zainal Ariffin Awang Lah
Idea dah ada. Agak menarik.
Tetapi penceritaannya agak straightforward. Lebih menarik rasanya jika dilebihkan babak-babak thriller dan suspen.

Boleh rujuk karya Ramlee Awang Mursyid dan Christopher Nolan. Mungkin boleh dimantapkan lagi teknik penceritaan supaya lebih menarik dan membuatkan pembaca tak sabar untuk menghabiskan novel yang tebal ni.

Pengalaman peribadi setelah membaca Hero (versi baru) dan Pemburu, ada sedikit rasa bosan (walaupun tak dinafikan secara umumnya kedua buku ini menarik)
...more
Yazlina Saduri
Dec 12, 2017 rated it it was amazing
Alhamdulilah. I'm fortunate to have this book in my hand. It's an excellent work by one of our very talented young authors strong and consistent on his path to "menghasilkan karya membangun jiwa". The message is heavy but made very simple to absorb. Very firm plot, strong characters, totally captivating turns and bends, realistic conflicts, absolutely fired by a state of mind high of quality. Definitely one of the books I'd want my kids and everyone I care about to read.
Atiqah Ahmad
Jul 31, 2018 rated it it was amazing
Saya suka kebanyakan karakter di dalam novel ini, terutama watak utamanya Bakri. Pengisian yang selangkah ke hadapan dan dari situ saya tabik pada penulisnya yg seakan-akan mampu 'mem predict' masa depan. So, good job!
Wee
May 08, 2017 rated it it was amazing
2017-8

dari Hero dah ikut penulisan penulis ni. bertahun suda. tak rugi baca setiap hasil penulisan dia.

untuk yang terbaru ini, dengan garapan dan jln cerita yg bernafas baru serta lebih menarik minat membaca golongan muda, memang berjaya.
Ctsyah
Mar 09, 2017 rated it it was amazing
alhamdulillah..penyampaian yg amat menarik. semoga ape yg ditulis dlm novel ini bakal menjadi kenyataan suatu hari nanti lagi2 bab Gaza dipulangkan semula pd Palestin dan mereka tdk diganggu lagi.terbayang jugak si "iron man" versi melayu..
akhir kata, tak sabar nk tunggu terbitan hilal asyraf yg seterusnya.. syabas..:)
Hilmi Isa
Feb 27, 2018 rated it liked it
Shelves: hilal-asyraf
Pemburu merupakan sebuah karya hasil tulisan Hilal Asyraf. Pemburu mengambil tempat di sebuah universe yang menyaksikan Malaysia bukanlah sebuah negara yang seperti kita kenali sekarang. Malaysia,yang dipimpin dengan menjadikan Islam yang syumul sebagai paksi,telah berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang walaupun masih lagi bukan sebuah kuasa besar dunia,tetapi,sedang menuju ke arah tersebut. Dengan adanya sumber terbaharu,yang dipanggil Elemen Baharu,telah banyak membantu Malaysi ...more
Kimmie Si Ulat Buku
Feb 01, 2017 rated it really liked it
Sebuah kisah thriller yang menarik dan mengajak kita berfikir di luar kebiasaan. Terdapat banyak perkara yang ditimbulkan untuk menjadikan pembaca lebih tertarik untuk meneruskan bacaan. Setiap kisah dikupas sedikit demi sedikit untuk menimbulkan elemen suspen.
Setiap watak yang wujud dalam novel ini mempunyai sebab dan pengakhirannya yang tersendiri. Plot telah disusun kemas oleh penulis.

Mungkin ada sedikit bahagian yang pada pendapat saya penerangan tentang sesuatu keadaan yang terlalu detail
...more
Zully Azizan
Oct 14, 2018 rated it it was amazing
Buku PERTAMA yang aku baca dan buat aku carik balik segala buku lama-lama penulis.

1. Cover buku memang mengancam habis.
2. Aksi aksi yang sangat mantap dan mendebarkan.
3. Watak watak yang di reka mempunyai karakter sangat mengkagumkan!
4. Sepanjang pembacaan, emosi sentiasa di tahap maksimum.
5. Karya Hilal Asyraf adalah karya yang mempunyai nilai nilai yang tinggi!

Takkan ada penyesalan atau kerugian menabur duit pada karya HA..Sila beli!!
Hidayah
rated it it was amazing
Nov 09, 2017
Emeer Mustakim
rated it really liked it
Aug 07, 2017
Mohd Ameruddin
rated it it was amazing
Jul 06, 2017
Ainaaa
rated it really liked it
Oct 14, 2017
Dre James
rated it it was amazing
Nov 07, 2017
Noorbaizura Mazlan
rated it it was amazing
Feb 06, 2019
Mohd Firdaus
rated it liked it
Aug 06, 2018
Muhammad Zaidi
rated it it was amazing
Mar 11, 2017
Nurizzah Azyati
rated it it was amazing
Feb 17, 2017
Iman Danial Hakim
rated it it was amazing
Jan 13, 2017
Nurnadzirah Rodzi
rated it really liked it
Jul 29, 2017
Hijra NorHannan
rated it it was amazing
Jan 09, 2018
Adibah
rated it really liked it
Jan 13, 2019
Ita Al
rated it it was amazing
Jan 15, 2019
Muhamad Zamir
rated it it was amazing
Jun 05, 2018
Muhammad Fatih
rated it it was amazing
Sep 23, 2018
Umi Shajaah
rated it it was amazing
Nov 21, 2018
Fitri Yusranshah
rated it really liked it
Jul 30, 2017
« previous 1 3 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »
394 followers
MUHAMMAD HILAL ASYRAF atau lebih dikenali sebagai Hilal Asyraf, merupakan garaduan Yarmouk University(2012), Jordan dalam bidang Usuluddin.

Beliau telah memulakan karier sebagai seorang penulis semenjak April 2009 dengan karya sulung, Novel VT dan Buku Motivasi Langit Ilahi: Tuhan Tidak Lupakan Kita.

Semenjak itu, beliau aktif mengarang karya-karya fiksyen dan non-fiksyen. Kini telah menghasilkan le
...more

Other books in the series

Hero (6 books)
  • Hero
  • Hero (Edisi dikemaskini)
  • Surihati Encik Pembunuh
  • Samurai Melayu
  • Membunuh Muhammad
No trivia or quizzes yet. Add some now »