Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pemburu” as Want to Read:
Pemburu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pemburu

(Hero ##2)

by
4.51  ·  Rating details ·  232 ratings  ·  46 reviews
Bakri, seorang pemuda berkelebihan luar biasa, bersama bapanya, Mustafa ingin menumbangkan Kesatuan Pemburu, sebuah organisasi rahsia, yang telah membunuh manusia kesayangan mereka. Misi itu telah membawa mereka ke Malaysia, yang kini sedang bangkit untuk bersaing dengan kuasa-kuasa besar dunia.

Misi yang kelihatan bertujuan untuk menuntut bela, hakikatnya punya matlamat ya
...more
Paperback, 554 pages
Published 2016 by Hilal Asyraf Resources
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pemburu, please sign up.

Be the first to ask a question about Pemburu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.51  · 
Rating details
 ·  232 ratings  ·  46 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pemburu
Shah Si Pencinta Buku
Oct 13, 2022 rated it liked it
Shelves: my-own
Jika naskah yang pertama Hero memberi vibes Batman, namun naskah ini mengingatkan SH dengan cerita Captain America. Sekumpulan Pemburu yang badan dan organnya dibedah demi memberikan kekuatan dan ketahanan yang lebih kepada tubuh Sang Pemburu.

Bakri anak muda genius yang dilatih oleh bapanya untuk menghalang tujuan sebuah organisasi rahsia bagi menjatuhkan dan memporak-perandakan Malaysia.

Naskah yang kedua ini menggunakan garis masa 15 tahun selepas kejatuhan kerajaan korup di naskah yang pertam
...more
Mohammad Zainal Ariffin Awang Lah
Idea dah ada. Agak menarik.
Tetapi penceritaannya agak straightforward. Lebih menarik rasanya jika dilebihkan babak-babak thriller dan suspen.

Boleh rujuk karya Ramlee Awang Mursyid dan Christopher Nolan. Mungkin boleh dimantapkan lagi teknik penceritaan supaya lebih menarik dan membuatkan pembaca tak sabar untuk menghabiskan novel yang tebal ni.

Pengalaman peribadi setelah membaca Hero (versi baru) dan Pemburu, ada sedikit rasa bosan (walaupun tak dinafikan secara umumnya kedua buku ini menarik)
...more
biblio_mom (Aiza)
“Kita semua akhirnya seorang Pemburu; Pemburu ketenangan, kebahagiaan, keharmonian, keredhaan Tuhan, dan Pemburu kehidupan yang bahagia”.

Ini kisah Bakri. Seorang lelaki yang dibesarkan dan dibentuk ayahnya yang penuh rahsia menjadi Pemburu berkekuatan luar biasa akibat pembedahan khas yang memandulkan. Misinya menumpaskan sebuah organisasi rahsia bukanlah untuk membalas dendam, tetapi menuntut bela akan kematian umminya serta berjuang demi ummah dan agama.

Kemunculan watak-watak jahat bersilih-ga
...more
Syera
Feb 10, 2017 rated it really liked it
Officially starting the 1st book in 2017 with Pemburu. I thought this 1 is a good start. Pemburu nie almost similar with Hero, 1 of Saudara Hilal's previous works. Saudara Hilal got his own predictive style of writing. Setiap perjuangan dalam cerita Saudara Hilal mesti ada tujuan dan iman adalah asas perjuangannya. Mula2 the protagonist kena suffer, then at the end happy ending. It's like a rainbow after the rain. Cuma Pemburu nie ending nya quite rushing, bila mana aku rasa macam senang sangat ...more
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it really liked it
Kali ini Penulis membawakan kisah organisasi rahsia yang mengawal dunia untuk mengikut kemahuan mereka dengan membunuh, keganasan dan cetusan huru hara.. Namun ada pemburu yang menemui cahaya dalam kegelapan dan bangkit menentang organisasi tersebut dengan bantuan Hero.. Memang memberikan debaran bila baca aksi dan pertarungan yang dipersembahkan penulis..
Nadhiah Aida
Nov 07, 2017 rated it really liked it
Shelves: rb-2017
hahaha macam biasa good Vs bad .... of course good always win at the end.

walaupun sut Hero tu seolah Iron Man versi islamik. kira ok lah

rasa stress bila Barq vs Pemburu. dah rasa macam X-Men ... cuma kena minum special liquid nak jadi kuat bagai ... tapi badan dah kena modified and sterile ...

Yang part Adzhim tak sangka .... power ... hehehe
Ain
Aug 26, 2019 rated it it was amazing
Ini kisah sambungan Hero.
Rezeki pula 'terjumpa' Hero dulu di library,kemudian 'terjumpa' pula Pemburu. Jadi baca sambungan karya Hilal tanpa plan.
Saya suka input dan perjalanan kisah fiksyen ini,sehingga mengimpikan suatu hari ia benar-benar berlaku di Malaysia. Amin !

Pemburu seakan kurang rasa sedikit berbanding Hero. Mungkin kerana watak Bakri yg kurang perasaan berbanding watak Afam. Tapi overall ok.

Dan pasti menarik juga kalau kisah Hero dan Pemburu dpt difilemkan. Pasti dpt menaikkan semang
...more
Exavidreader
Jan 01, 2019 rated it really liked it
Seperti karya-karyanya yang saya baca sebelum ini. Seronok dibaca untuk tujuan santai (tidak perlu terlalu memerahkan otak untuk faham atau fikir terlalu dalam) tetapi mempunyai mesej yang membina. Bahasa Melayu tetap dijaga dan plotnya tidak stereotaip (bukan seperti banyak buku Melayu 'popular' yang di pasaran, lebih-lebih lagi yang telah diterbitkan menjadi drama). Juga tidak terlalu meleret, setiap ayat padat dan cukup untuk menyampaikan jalan cerita (mengikut citarasa saya lah). Tetapi masi ...more
Kdjxh
Sep 22, 2019 rated it it was amazing
This is kind of book yang kau boleh baca sambil makan kuaci. Sebab everything is fast. Penuh aksi. Penuh intipati agama juga. Love it! 💕
L.
Sep 25, 2021 rated it it was amazing
“KITA SEMUA SEBENARNYA PEMBURU.”

Pemburu dari Hilal merupakan novel kedua dalam siri Saga Hero. Untuk baca buku ni, anda seharusnya baca dahulu buku yang pertama. Sila lihat ulasan aku yang lepas tentang buku HERO.

Buku Pemburu ini diterajui oleh Bakri sebagai watak utama. Juga ditemani oleh watak-watak utama dari buku Hero sebagai penyambung jalan cerita.

Right of the bat, buku ni kurang babak aksi berbanding buku yang pertama, tetapi lebih berat kepada mesej-mesej keagamaan dan politik sosial.
...more
Shimah Basri
May 26, 2019 rated it it was amazing
Bakri seorang pemuda yang dibentuk menjadi pemuda yang luar biasa kerana identiti pemburu. kisah hitam keluarganya di mana, umminya telah dibunuh oleh kesatuan pemburu menjadi penyebab berlakunya suatu kebangkitan semula Mustafa ayah bakri untuk menuntut bela dan menghapuskan kesatuan pemburu. Bakri telah dididik dengan ketat untuk menjadi seorang pemburu yang hebat. Suatu rahsia besar telah terbongkar apabila menjadi seorang pemburu. apakah itu?

kemunculan watak afam (hero dalam novel hero) bena
...more
Farihah
May 25, 2019 rated it it was amazing
Buku pemburu membawakan sebuah jalan cerita yg thriller n menarik. Ianya memberi sya sebagai pembaca berasa tertarik bagaimana Bakri menempuhi zaman kecilnya hingga zaman remaja dgn pelbagai latihan dan misi khas yg tidak dilalui oleh org lain. Cerita ni jadi lagi kemuncak bila ayahnya yg merupakan salah seorg bekas pemburu terhandal sanggup mengorbankan diri sewaktu melawan Adzhim, pemburu yg ingin membunuh mereka kerana menganggap mereka sebagai pengganggu dlm rancangan hendak menghuru-harakan ...more
Yana
May 26, 2019 rated it it was amazing
Buku kedua dalam siri universe HERO.
Dan buku kedua juga yang aku baca untuk siri ini.
.
Ingat lagi, masa pbakl 2017, aku terlepas beberapa saat je nak dapatkan unit terakhir pada booth kedua or ketiga yang aku struggle cari lokasi dia. Buku dah depan mata, tapi tangan orang hadapan dah sambar dulu. Frust gila masa tu.
.
Jadi, tunggu lah cetakan seterusnya dengan sabar. Akhirnya dapat juga baca.
Kenal watak bakri masa baca novel Surihati, jadi memang excited bila baca ni sebab bakri watak utama. Hahah
...more
N.F Afrina)
Jan 09, 2020 rated it liked it
That sort-of nazi review I read on this book's page now makes sense. This book is straightforward.

description

But not in a bad way kind of straightforward. It's just clear with its message and a different style of writing. The good guys always win. Message-wise, it's good to motivate good intentions. However, in anothe point of view, defeating a secret organization that had been existing since hundreds of years ago in just one book is unrealistic. But Im guessing the message is anything can happen if Allah
...more
RunningFar Away
May 25, 2019 rated it it was amazing
Novel Pemburu adalah merupakan kesinambungan dari Hero..jalan cerita bagi kisah ini semakin menarik dengan penulis membawa masuk watak utama dari Novel Hero iaitu Afam untuk menjadi teman kepada watak utama dalam Novel Pemburu iaitu Bakri.

Jalan cerita bagi Pemburu amat pantas...namun karya ini masih berisi dengan nilai-nilai kekeluargaan, persahabatan dan nilai keislaman yang sempurna sememangnya tergambar dalam novel Pemburu.

Dalam pada itu, novel ini tidak begitu thrill kerana watak Bakri terga
...more
Nur Fathinah
Mar 16, 2020 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nursakinahsaedin
May 27, 2019 rated it it was amazing
"kita semua akhirnya pemburu, pemburu ketenangan, kebahagiaan, keharmonian, pemburu keredhaan Tuhan, pemburu syurga, pemburu kehidupan akhirat yang bahagia" -Pemburu-

Mengisahkan tentang Bakri, seorang pemburu yang berkelebihan luar biasa, berkerjasama dengan ayahnya untuk menumpaskan kesatuan pemburu demi kesejahteraan rakyat Malaysia.

Pemburu dapat meningkatkan patriotisme, yakni semangat cinta akan negara kita, semangat yang perlu ada pada setiap rakyat Malaysia agar dapat bersama-sama bergandi
...more
Edi Rozaidi
Oct 24, 2022 rated it it was amazing
Shelves: hilal-asyraf
Novel Pemburu kesinambunga dari novel Hero memaparkan watak lama ke dalam novel kedua ini. Cerita yang agak terus sahaja dan tidak mempunyai twist. Namun, keinginan untuk tahu bagaimana kemenangan dicapai sangat mengujakan. Novel ini dapat dihabiskan dalam masa 1 hari setengah.

Karya Penulis boleh diagak akan selit unsur2 tarbiyyah. Tetapi melalui Pemburu, situasi yang berbeza dapat diaptasi dengan perkongsian yang baru yang menarik. Jalan cerita juga ada pembaharuan yang mengujakan.

Kelebihan2 p
...more
Fatihah
Aug 07, 2022 rated it it was amazing
Lama juga tak membaca penulisan fiksyen berbahasa Melayu kerana tak jumpa yang mampu menangkap perhatian; karya yang ditulis dengan bahasa yang ringkas, tak melewah namun penceritaan kemas dan sangat sedikit kesilapan bahasa. Jaalan cerita santai dan bersahaja walaupun jelas ada idea yang diambil daripada cerita lain dan ada yang agak naif.

Walaupun ini kali pertama saya mencuba karya HA, tapi saya faham kenapa orang ramai memberikan pujian kepada HA dan meminati penulisannya sehinggakan memilik
...more
Zzati Alydrus
Oct 07, 2020 rated it it was amazing
Perjalanan cerita yang menarik. Full of suspen and dapat kaitkan dengan buku siri 1 - HERO dengan mantap. Mengetengahkan teknologi-teknologi yang maju, lain dari teknologi siri 1. Banyak input dan kesedaran boleh diambil dari pembacaan buku ni, walaupun hanyalah fiksyen. - Kepentingan penyatuan ummah, kerjasama yang erat dan 'bersih' diantara pemimpin, rakyat, pertahanan negara. Syabas penulis! tak sabar nak baca the next siri.. :) ...more
Yazlina Saduri
Dec 12, 2017 rated it it was amazing
Alhamdulilah. I'm fortunate to have this book in my hand. It's an excellent work by one of our very talented young authors strong and consistent on his path to "menghasilkan karya membangun jiwa". The message is heavy but made very simple to absorb. Very firm plot, strong characters, totally captivating turns and bends, realistic conflicts, absolutely fired by a state of mind high of quality. Definitely one of the books I'd want my kids and everyone I care about to read. ...more
Nana Wahid
Feb 07, 2022 rated it really liked it
Shelves: malay-novel
Buku yang bagus untuk membina semangat remaja atau belia mempersiapkan diri menjadi seorang yang lebih bagus untuk negara pada masa akan datang. Didalam buku ini saya terkesan apabila penulis memberi pandangan bahawa kejayaan bagi sesebuah negara itu bukan bergantung kepada seseorang individu@ pemimpinnys. Bahkan, setiap orang ada peranan masing2 dalam melaksanakan tanggungjawab. Cerita fiksyen tetapi memberi banyak ilmu dan kata-kata hikmah yang boleh kita ambil sebagai panduan hidup.



Hanis Afifah
Aug 06, 2021 rated it it was amazing
Tanpa segan silu saya katakan novel ini berjaya melengkapi kekurangan yang saya dapati dalam Novel HERO. Semua aspek penceritaan sangat memuaskan hati saya sebagai seorang pembaca. Ada beberapa kesilapan kecil yang sedikit menaikkan rasa menyampah, tetapi ia bukan isu yang besar. Secara keseluruhannya, pengarang telah menghasilkan karya yang sangat baik!
Atiqah Ahmad
Jul 31, 2018 rated it it was amazing
Saya suka kebanyakan karakter di dalam novel ini, terutama watak utamanya Bakri. Pengisian yang selangkah ke hadapan dan dari situ saya tabik pada penulisnya yg seakan-akan mampu 'mem predict' masa depan. So, good job! ...more
Firafenn
Aug 04, 2019 rated it it was amazing
So many surprise elements in the plot made me so hard to stop reading this novel until the end.
Great job and many thanks for the author who produced this interesting story. Perhaps, this story can become a movie too one day. 😉
Syazwani Kamaruddin
Feb 28, 2021 rated it it was amazing
“Kita semua akhirnya seorang Pemburu; Pemburu ketenangan, kebahagiaan, keharmonian, keredhaan Tuhan, dan Pemburu kehidupan yang bahagia”.

Kisah anak muda bernama Bakri. Dibesarkan oleh ayahnya sebagai seorang pemburu untuk memburu satu organisasi rahsia. Bakri berusaha keras untuk menumpaskan organisasi rahsia tersebut demi menuntut bela kematian umminya serta berjuang demi ummah dan agama.

Banyak suprise element. Kehadiran pemburu seorang demi seorang dengan setiap daripada mereka mempunyai kele
...more
Wee
May 08, 2017 rated it it was amazing
2017-8

dari Hero dah ikut penulisan penulis ni. bertahun suda. tak rugi baca setiap hasil penulisan dia.

untuk yang terbaru ini, dengan garapan dan jln cerita yg bernafas baru serta lebih menarik minat membaca golongan muda, memang berjaya.
Haikal
Sep 06, 2019 rated it really liked it
Cm ne nk bace???
أبو عريق
Jun 15, 2022 rated it really liked it
Novel ini merupakan Sambungan dari novel hero. Penulisan lebih baik dari Siri Hero (1). Plot cerita dan watak lebih menarik di dalam siri ini. Terima kasih.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod I
  • Empayar 3: Hikayat Saka Keturunan Raja
  • Dr. Alpha Male
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod II
  • Kapal Terakhir Di Dunia: Episod III
  • Mawaddah Ilmi Ingin Pulang
  • Puteri Bunian Bulan
  • The Weight of Our Sky
  • TRAGEDI
  • Arkitek Jalanan
  • Seni Berfikir Yang Hilang
  • Selamat Tinggal Purnama: Strain Pertama
  • Hikayat Adiwangsa: Lasykar
  • Jika Aku
  • Will You Stay?
  • Dheo's
See similar books…
651 followers
MUHAMMAD HILAL ASYRAF atau lebih dikenali sebagai Hilal Asyraf, merupakan graduan Yarmouk University(2012), Jordan dalam bidang Usuluddin.

Beliau telah memulakan karier sebagai seorang penulis semenjak April 2009 dengan karya sulung, Novel VT dan Buku Motivasi Langit Ilahi: Tuhan Tidak Lupakan Kita.

Semenjak itu, beliau aktif mengarang karya-karya fiksyen dan non-fiksyen. Kini telah menghasilkan leb
...more

Other books in the series

Hero (5 books)
  • Hero
  • Surihati Encik Pembunuh
  • Samurai Melayu
  • Membunuh Muhammad

News & Interviews

As the final days of the year tick themselves off the calendar, the 2022 Goodreads Reading Challenge is coming to a close. Sincere...
160 likes · 149 comments