Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Pemburu” as Want to Read:
Pemburu
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Pemburu

(Hero ##2)

by
4.47  ·  Rating details ·  117 ratings  ·  32 reviews
Bakri, seorang pemuda berkelebihan luar biasa, bersama bapanya, Mustafa ingin menumbangkan Kesatuan Pemburu, sebuah organisasi rahsia, yang telah membunuh manusia kesayangan mereka. Misi itu telah membawa mereka ke Malaysia, yang kini sedang bangkit untuk bersaing dengan kuasa-kuasa besar dunia.

Misi yang kelihatan bertujuan untuk menuntut bela, hakikatnya punya matlamat ya
...more
Paperback, 554 pages
Published 2016 by Hilal Asyraf Resources
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Pemburu, please sign up.

Be the first to ask a question about Pemburu

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.47  · 
Rating details
 ·  117 ratings  ·  32 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Pemburu
Mohammad Zainal Ariffin Awang Lah
Idea dah ada. Agak menarik.
Tetapi penceritaannya agak straightforward. Lebih menarik rasanya jika dilebihkan babak-babak thriller dan suspen.

Boleh rujuk karya Ramlee Awang Mursyid dan Christopher Nolan. Mungkin boleh dimantapkan lagi teknik penceritaan supaya lebih menarik dan membuatkan pembaca tak sabar untuk menghabiskan novel yang tebal ni.

Pengalaman peribadi setelah membaca Hero (versi baru) dan Pemburu, ada sedikit rasa bosan (walaupun tak dinafikan secara umumnya kedua buku ini menarik)
...more
Syera
Feb 10, 2017 rated it really liked it
Officially starting the 1st book in 2017 with Pemburu. I thought this 1 is a good start. Pemburu nie almost similar with Hero, 1 of Saudara Hilal's previous works. Saudara Hilal got his own predictive style of writing. Setiap perjuangan dalam cerita Saudara Hilal mesti ada tujuan dan iman adalah asas perjuangannya. Mula2 the protagonist kena suffer, then at the end happy ending. It's like a rainbow after the rain. Cuma Pemburu nie ending nya quite rushing, bila mana aku rasa macam senang sangat ...more
biblio_mom (Aiza)
“Kita semua akhirnya seorang Pemburu; Pemburu ketenangan, kebahagiaan, keharmonian, keredhaan Tuhan, dan Pemburu kehidupan yang bahagia”.

Ini kisah Bakri. Seorang lelaki yang dibesarkan dan dibentuk ayahnya yang penuh rahsia menjadi Pemburu berkekuatan luar biasa akibat pembedahan khas yang memandulkan. Misinya menumpaskan sebuah organisasi rahsia bukanlah untuk membalas dendam, tetapi menuntut bela akan kematian umminya serta berjuang demi ummah dan agama.

Kemunculan watak-watak jahat bersilih-ga
...more
Sha Mohamed
Jan 03, 2019 rated it really liked it
Kali ini Penulis membawakan kisah organisasi rahsia yang mengawal dunia untuk mengikut kemahuan mereka dengan membunuh, keganasan dan cetusan huru hara.. Namun ada pemburu yang menemui cahaya dalam kegelapan dan bangkit menentang organisasi tersebut dengan bantuan Hero.. Memang memberikan debaran bila baca aksi dan pertarungan yang dipersembahkan penulis..
Nadhiah Aida
Nov 07, 2017 rated it really liked it
Shelves: rb-2017
hahaha macam biasa good Vs bad .... of course good always win at the end.

walaupun sut Hero tu seolah Iron Man versi islamik. kira ok lah

rasa stress bila Barq vs Pemburu. dah rasa macam X-Men ... cuma kena minum special liquid nak jadi kuat bagai ... tapi badan dah kena modified and sterile ...

Yang part Adzhim tak sangka .... power ... hehehe
Ain
Aug 26, 2019 rated it it was amazing
Ini kisah sambungan Hero.
Rezeki pula 'terjumpa' Hero dulu di library,kemudian 'terjumpa' pula Pemburu. Jadi baca sambungan karya Hilal tanpa plan.
Saya suka input dan perjalanan kisah fiksyen ini,sehingga mengimpikan suatu hari ia benar-benar berlaku di Malaysia. Amin !

Pemburu seakan kurang rasa sedikit berbanding Hero. Mungkin kerana watak Bakri yg kurang perasaan berbanding watak Afam. Tapi overall ok.

Dan pasti menarik juga kalau kisah Hero dan Pemburu dpt difilemkan. Pasti dpt menaikkan semang
...more
Exavidreader
Jan 01, 2019 rated it really liked it
Seperti karya-karyanya yang saya baca sebelum ini. Seronok dibaca untuk tujuan santai (tidak perlu terlalu memerahkan otak untuk faham atau fikir terlalu dalam) tetapi mempunyai mesej yang membina. Bahasa Melayu tetap dijaga dan plotnya tidak stereotaip (bukan seperti banyak buku Melayu 'popular' yang di pasaran, lebih-lebih lagi yang telah diterbitkan menjadi drama). Juga tidak terlalu meleret, setiap ayat padat dan cukup untuk menyampaikan jalan cerita (mengikut citarasa saya lah). Tetapi masi ...more
Kdjxh
Sep 22, 2019 rated it it was amazing
This is kind of book yang kau boleh baca sambil makan kuaci. Sebab everything is fast. Penuh aksi. Penuh intipati agama juga. Love it! 💕
Shimah Basri
May 26, 2019 rated it it was amazing
Bakri seorang pemuda yang dibentuk menjadi pemuda yang luar biasa kerana identiti pemburu. kisah hitam keluarganya di mana, umminya telah dibunuh oleh kesatuan pemburu menjadi penyebab berlakunya suatu kebangkitan semula Mustafa ayah bakri untuk menuntut bela dan menghapuskan kesatuan pemburu. Bakri telah dididik dengan ketat untuk menjadi seorang pemburu yang hebat. Suatu rahsia besar telah terbongkar apabila menjadi seorang pemburu. apakah itu?

kemunculan watak afam (hero dalam novel hero) bena
...more
Farihah
May 25, 2019 rated it it was amazing
Buku pemburu membawakan sebuah jalan cerita yg thriller n menarik. Ianya memberi sya sebagai pembaca berasa tertarik bagaimana Bakri menempuhi zaman kecilnya hingga zaman remaja dgn pelbagai latihan dan misi khas yg tidak dilalui oleh org lain. Cerita ni jadi lagi kemuncak bila ayahnya yg merupakan salah seorg bekas pemburu terhandal sanggup mengorbankan diri sewaktu melawan Adzhim, pemburu yg ingin membunuh mereka kerana menganggap mereka sebagai pengganggu dlm rancangan hendak menghuru-harakan ...more
Yana
May 26, 2019 rated it it was amazing
Buku kedua dalam siri universe HERO.
Dan buku kedua juga yang aku baca untuk siri ini.
.
Ingat lagi, masa pbakl 2017, aku terlepas beberapa saat je nak dapatkan unit terakhir pada booth kedua or ketiga yang aku struggle cari lokasi dia. Buku dah depan mata, tapi tangan orang hadapan dah sambar dulu. Frust gila masa tu.
.
Jadi, tunggu lah cetakan seterusnya dengan sabar. Akhirnya dapat juga baca.
Kenal watak bakri masa baca novel Surihati, jadi memang excited bila baca ni sebab bakri watak utama. Hahah
...more
N. Fatin Afrina
Jan 09, 2020 rated it liked it
That sort-of nazi review I read on this book's page now makes sense. This book is straightforward.

description

But not in a bad way kind of straightforward. It's just clear with its message and a different style of writing. The good guys always win. Message-wise, it's good to motivate good intentions. However, in anothe point of view, defeating a secret organization that had been existing since hundreds of years ago in just one book is unrealistic. But Im guessing the message is anything can happen if Allah
...more
RunningFar Away
May 25, 2019 rated it it was amazing
Novel Pemburu adalah merupakan kesinambungan dari Hero..jalan cerita bagi kisah ini semakin menarik dengan penulis membawa masuk watak utama dari Novel Hero iaitu Afam untuk menjadi teman kepada watak utama dalam Novel Pemburu iaitu Bakri.

Jalan cerita bagi Pemburu amat pantas...namun karya ini masih berisi dengan nilai-nilai kekeluargaan, persahabatan dan nilai keislaman yang sempurna sememangnya tergambar dalam novel Pemburu.

Dalam pada itu, novel ini tidak begitu thrill kerana watak Bakri terga
...more
Nur Fathinah
Mar 16, 2020 rated it it was ok
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
Nursakinahsaedin
May 27, 2019 rated it it was amazing
"kita semua akhirnya pemburu, pemburu ketenangan, kebahagiaan, keharmonian, pemburu keredhaan Tuhan, pemburu syurga, pemburu kehidupan akhirat yang bahagia" -Pemburu-

Mengisahkan tentang Bakri, seorang pemburu yang berkelebihan luar biasa, berkerjasama dengan ayahnya untuk menumpaskan kesatuan pemburu demi kesejahteraan rakyat Malaysia.

Pemburu dapat meningkatkan patriotisme, yakni semangat cinta akan negara kita, semangat yang perlu ada pada setiap rakyat Malaysia agar dapat bersama-sama bergandi
...more
Zzati Alydrus
Oct 07, 2020 rated it it was amazing
Perjalanan cerita yang menarik. Full of suspen and dapat kaitkan dengan buku siri 1 - HERO dengan mantap. Mengetengahkan teknologi-teknologi yang maju, lain dari teknologi siri 1. Banyak input dan kesedaran boleh diambil dari pembacaan buku ni, walaupun hanyalah fiksyen. - Kepentingan penyatuan ummah, kerjasama yang erat dan 'bersih' diantara pemimpin, rakyat, pertahanan negara. Syabas penulis! tak sabar nak baca the next siri.. :)
Yazlina Saduri
Dec 12, 2017 rated it it was amazing
Alhamdulilah. I'm fortunate to have this book in my hand. It's an excellent work by one of our very talented young authors strong and consistent on his path to "menghasilkan karya membangun jiwa". The message is heavy but made very simple to absorb. Very firm plot, strong characters, totally captivating turns and bends, realistic conflicts, absolutely fired by a state of mind high of quality. Definitely one of the books I'd want my kids and everyone I care about to read.
Atiqah Ahmad
Jul 31, 2018 rated it it was amazing
Saya suka kebanyakan karakter di dalam novel ini, terutama watak utamanya Bakri. Pengisian yang selangkah ke hadapan dan dari situ saya tabik pada penulisnya yg seakan-akan mampu 'mem predict' masa depan. So, good job!
Firafenn
Aug 04, 2019 rated it it was amazing
So many surprise elements in the plot made me so hard to stop reading this novel until the end.
Great job and many thanks for the author who produced this interesting story. Perhaps, this story can become a movie too one day. 😉
Wee
May 08, 2017 rated it it was amazing
2017-8

dari Hero dah ikut penulisan penulis ni. bertahun suda. tak rugi baca setiap hasil penulisan dia.

untuk yang terbaru ini, dengan garapan dan jln cerita yg bernafas baru serta lebih menarik minat membaca golongan muda, memang berjaya.
Haikal
Sep 06, 2019 rated it really liked it
Cm ne nk bace???
Izz
Nov 13, 2019 rated it liked it
Maaf, bukan jenis bacaan yang dicari. Bacaan yang berat bagi saya. Tapi, tahniah penulis, hebat kosa kata anda dan ayat² anda memang padu, padat, mendalam.
Atie Attyra
Apr 11, 2020 rated it it was amazing
Jalan cerita yang baik dan lancar..
Tak boleh nak review sangat..
Kalau lah sungguh Malaysia boleh jadi seperti dalam cerita tu..
Siti Shakira Suhaimi
May 12, 2019 rated it it was amazing
Buku kedua dalam Siri Hero. Masih mengekalkan Afam sebagai watak penting dalam Siri ini, tetapi memperkenalkan watak utama yang baru, Bakri. Bakri telah dilatih oleh Ayah nya, seorang bekas ahli Persatuan Pemburu, untuk menghapuskan Persatuan itu. Bakri, prodigi pada am nya, pintar dan tangkas.

Menarik nya ialah bagaimana Bakri serta ayahnya berkait dengan Afam, which is a spoiler if I write here.

Pada asasnya buku ni mendatangkan keanehan pada saya, tentang teknology yang digunakan oleh ahli Pemb
...more
Adibah Hakim
Sep 21, 2020 rated it it was amazing
💟Review Buku💟
{#dibsreadandreview}
Rating 5/5 🌟

'Kita semua akhirnya pemburu,
Pemburu ketenangan,
kebahagiaan,keharmonian,
Pemburu keredhaan Tuhan,
Pemburu syurga,
Pemburu kehidupan akhirat yang bahagia.'

Wow! Cukup sepatah untuk menggambarkan perasaan aku bila dah habis baca buku ni. Masih terbayang-bayang babak aksi Bakri dan Muse. Masih berlegar-legar di kepala tentang kehebatan Bakri.

Novel kedua dalam siri Saga Hero ini menceritakan perihal Bakri dan ayahnya,Muse. Kiranya dia macam 'spin-off' novel H
...more
Ctsyah
Mar 09, 2017 rated it it was amazing
alhamdulillah..penyampaian yg amat menarik. semoga ape yg ditulis dlm novel ini bakal menjadi kenyataan suatu hari nanti lagi2 bab Gaza dipulangkan semula pd Palestin dan mereka tdk diganggu lagi.terbayang jugak si "iron man" versi melayu..
akhir kata, tak sabar nk tunggu terbitan hilal asyraf yg seterusnya.. syabas..:)
Hilmi Isa
Feb 27, 2018 rated it liked it
Shelves: hilal-asyraf
Pemburu merupakan sebuah karya hasil tulisan Hilal Asyraf. Pemburu mengambil tempat di sebuah universe yang menyaksikan Malaysia bukanlah sebuah negara yang seperti kita kenali sekarang. Malaysia,yang dipimpin dengan menjadikan Islam yang syumul sebagai paksi,telah berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang walaupun masih lagi bukan sebuah kuasa besar dunia,tetapi,sedang menuju ke arah tersebut. Dengan adanya sumber terbaharu,yang dipanggil Elemen Baharu,telah banyak membantu Malaysi ...more
Amirah Mukhizad
Apr 15, 2019 rated it it was amazing
Pemburu merupakan novel kedua selepas Hero. Watak utama dalam novel ini iaitu Bakri, amatlah menjadi idola saya kerana segalanya seakan tidak mustahil untuk dilakukan. Kelebihan-kelebihan yang dia ada menjadikannya seorang yang sangat "hero" walaupun pada usia yang muda. Walaupun saya tidak mempunyai "kuasa" sepertinya, tapi secara tidak langsung, watak Bakri membuatkan saya merefleksi diri saya sendiri sebagai anak muda. Kehidupan mereka agak mencabar kerana berbeza daripada Hero yang mendapat ...more
akusipeminatbuku
Feb 01, 2017 rated it really liked it
Sebuah kisah thriller yang menarik dan mengajak kita berfikir di luar kebiasaan. Terdapat banyak perkara yang ditimbulkan untuk menjadikan pembaca lebih tertarik untuk meneruskan bacaan. Setiap kisah dikupas sedikit demi sedikit untuk menimbulkan elemen suspen.
Setiap watak yang wujud dalam novel ini mempunyai sebab dan pengakhirannya yang tersendiri. Plot telah disusun kemas oleh penulis.

Mungkin ada sedikit bahagian yang pada pendapat saya penerangan tentang sesuatu keadaan yang terlalu detail
...more
« previous 1 3 4 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

  • Letters to God
  • Risalah #MalaysiaMembaca
  • Stigma
  • Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama
  • Playing Nice
  • Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis
  • Heaven Sent
  • Silence Protocol
  • Orang-orang Biasa
  • Projek Bibliofil: Melawan Mitos Bangsa Malas Membaca
  • NIKINA
  • Namaku Khadijah
  • Dear God
  • Aku Mahu Membaca 1000 Tahun Lagi
  • Dilema (Sekuel Novel Karma)
  • Code Name Shark
  • Semusim di Barzakh
  • Cik Serba Tahu
See similar books…
458 followers
MUHAMMAD HILAL ASYRAF atau lebih dikenali sebagai Hilal Asyraf, merupakan garaduan Yarmouk University(2012), Jordan dalam bidang Usuluddin.

Beliau telah memulakan karier sebagai seorang penulis semenjak April 2009 dengan karya sulung, Novel VT dan Buku Motivasi Langit Ilahi: Tuhan Tidak Lupakan Kita.

Semenjak itu, beliau aktif mengarang karya-karya fiksyen dan non-fiksyen. Kini telah menghasilkan le
...more

Other books in the series

Hero (6 books)
  • Hero
  • Hero (Edisi dikemaskini)
  • Surihati Encik Pembunuh
  • Samurai Melayu
  • Membunuh Muhammad

News & Interviews

You know the saying: There's no time like the present...unless you're looking for a distraction from the current moment. In that case, we can't...
50 likes · 22 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »