Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Vadelmavenepakolainen” as Want to Read:
Vadelmavenepakolainen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Vadelmavenepakolainen

3.32  ·  Rating details ·  2,304 ratings  ·  140 reviews
Mikko Virtanen katselee thaimaalaisessa lomaparatiisissa kauniisti ruskettuneita, säröttömän onnellisia ruotsalaisperheitä ja päättää toteuttaa lapsuudesta asti vaalimansa unelman. Jonakin vuonna hän palaa tänne. Yhtenä heistä. Mikko Virtanen ei halua olla suomalainen mies mörökölli, ahdistuksen ja huonon itsetunnon ruumiillistuma. Hän tahtoo ruotsalaiseksi. Helppoa se ei ...more
Hardcover, 269 pages
Published 2007 by Otava
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Vadelmavenepakolainen, please sign up.

Be the first to ask a question about Vadelmavenepakolainen

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.32  · 
Rating details
 ·  2,304 ratings  ·  140 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of Vadelmavenepakolainen
Laura
Jan 18, 2013 rated it it was ok
Alku lupaa huomattavasti parempaa, hauskempaa ja nokkelampaa kuin mihin kirja todellisuudessa yltää. Päähenkilö ei ole kovinkaan luotettava kertoja, saati uskottava henkilöhahmo, mikä ei ehkä välttämättä tämänkaltaisessa kirjassa olekaan tarkoitus, mutta lopun olisi voinut kirjoittaa huomattavasti paremminkin.

Kirja jotenkin sekosi totaalisesti loppua kohti, ehkä en vain löytänyt sen piilosanomaa tai ymmärtänyt viestiä, mutta sekava, omituinen fiilis tästä jäi.
Heidi
Jul 29, 2011 rated it did not like it
Minä luulin aloittavani ilomielisen farssin ruotsia ihannoivasta suomalaisesta. Sen sijaan luinkin tarinaa pahasti häiriintyneestä maanis-depressikosta, joka olisi tarvinut pikaista hoitoa. Mies heilui hulluudessaan vaarallisen ja säälittävän välimaastossa. Liian ahdistavaa naurattaakseen. Sitten kun eteen tuli vielä parempia kirjoja, niin keskenhän tämä jäi.
Miia Irmeli
Jan 27, 2020 rated it really liked it
Miellyttävä tyyli kertoa. Ensimmäinen kirja Nousiaiselta minkä luin, helposti voisin lukea useampiakin.
Lotta
Nov 14, 2011 rated it it was ok
En tajunnut tätä. Saattoi olla joko kärjistetty tarina siitä, kuinka joskus pitää mennä kauas nähdäkseen lähelle, tai sitten yritys hillitä uhkaavaa exodusta Ruotsiin porvareiden ja persujen hallitsemasta Suomesta. Ensimmäinen ja toinen osa kuvaavat lähinnä sitä, kuinka sekä ruotsalaiset että päähenkilö ovat ärsyttäviä, kolmas vain sitä, kuinka ruotsalaiset ovat ärsyttäviä. Kyllä tämän nyt kuitenkin luki satunnaisesta yökötyksestä huolimatta, mutta Bo Kaspers Orkesterin lyriikoiden ...more
Reili Argus
Jul 29, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Muhe satiiriline põnevik rahvustransvestiidi elust. Nautisin toredaid võrdlusi stiilis "toetus oli lai nagu Olof Palme õlad" ja pidevaid iroonilisi konstateeringuid nagu "kõigest saadi Rootsis üle arutlemise teel ja tänu tarkadele otsustele".
Süžee läheb kohati pööraseks. Mõnel hetkel on tunne (nagu vahel Martin Alguse telesarjades), et kas saab veel tobedamaks minna, aga saab ikka, ja tahaks vahepeal minna ära kööki võileiba tegema, sest peategelase pärast on piinlik.
Mikko
Jul 01, 2019 rated it it was ok
Ihan hauska kirja, varsinkin silloin kun siinä tapahtui jotain. Vaikka Per Albin ja kansankodin fiilistely on hauska vitsi, ei se ole ihan niin hauska, että se kantaisi kokonaista romaania. Ja lopun epilogi, jossa päähenkilö oppi arvostamaan suomalaisuutta, oli näin mustan huumorin kirjaan aivan turha.
Pihla
May 30, 2018 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Tää oli hulvaton. Suosittelen!
Pinja
Oct 19, 2018 rated it it was ok
Ehdottomasti huonoin Nousiaisen kirjoista. Tämän kirjan huumori ei oikein iskenyt ja jotenkin päähenkilön teot eivät aina mielestäni sopineet hänen luonteeseensa.
Hanna
Mikko Virtasen kohtaloksi koitui syntyä kansalaisuustransuna.

Hän ei ole suomalainen, vaan ruotsalainen, mutta joutuu kaikesta huolimatta elämään lapsuutensa ja nuoruutensa suomalaisessa ympäristössä. Halu muuttua täysin ruotsalaiseksi on kuitenkin valtavan suuri ja aikuisuudessa hän ottaa käyttöön kovat keinot muuttuakseen ruotsalaiseksi. Jalo tarkoitus hyvittää kyseenalaiset keinot, sillä tärkeintä on kuitenkin tarve saada väärä kansalaisuus korjattua oikeaksi.

Vitsi vanheni valitettavan
...more
Jaana
Sep 03, 2012 rated it it was ok  ·  review of another edition
Kirja tuntuu koostuvan 98-prosenttisesti päähenkilön ajatuksista liittyen Ruotsiin. Koko ajan tietysti tapahtuu jotain, mikä liittyy Ruotsiin tai ruotsalaisiin, ja jos välillä sattuu tapahtumaan jotain vähemmän ruotsalaista, niin Mikko varmasti yhdistää tämän mielessään jollain symboliikalla ruotsalaiseen kansankotiin ja sen mahtavuuteen.

Välillä oli melko rankkaa matkustaa tämän "kansallisuustransun" pääkopassa. Kaikki kerrottiin hänen näkökulmastaan, mutta kyllä siinä jossain kohtaa väkisinkin
...more
Ape
Feb 16, 2016 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: scandinavia
Nu har jag läst boken. Herregud om man tar den fullt på allvar är den en riktig skräckhistoria!! Egentligen en berättelsen om hur man måste lära sig att acceptera sig själv, och också att gräset inte är grönare på andra sidan.

Mikko Virtanen skriver i sin dagbok. Han är en finsk man i trettio-något alders. MEN. Men, men, men. Han säger att han har "nationalitetstranvestitism" pga att han egentligen är svensk. Han hatar allt med Finland och älskar allt om Sverige som en besatt galning. Han har
...more
Linda
Jun 10, 2016 rated it it was ok
Tarina alkaa lupaavasti. Mikko Virtasella on selvästi kansalaisuus ongelma. Se on hauskaa niin pitkään kunnes touhu muuttuu psykopaattisen päättäväiseksi toihuksi;Virtaselle tulee pakkomielle muuttua Ruotsalaiseksi. Pikkuhiljaa hän muuttuu hieman oidosta totaalisen pähkähulluksi murhaajaksi, jolta puuttuu omatunto lähes täysin. Hänen itsekkyys johtaa hänen vaipumisen hulluuteen, syvä pyörre joka vetää hänet alaspäin. Kun hänen pakkomielle kasvaa tarpeeksi suureksi, joutuvat muutkin ihmiset hänen ...more
Tsuhonets
Feb 24, 2015 rated it it was amazing
I love this novel. It's amazing.

There is a man who identifies as a nationality-transperson. For it is that all his life, he has known himself to be a Swedish man. All his life he has longed to be the suave, empathetic social democrat member of the folkhemmet, his true mental and moral home. He is more Swedish than the Swedes themselves.

Unfortunately, he was born as a Finnish man.

I scream-laughed for 270 pages but it is not a work of ridicule towards Swedes. Within it instead emerges a set of
...more
Annett
Mar 11, 2019 rated it liked it  ·  review of another edition
Schon früher habe ich mit Vergnügen finnische Autoren verschlungen und auch hier hatte ich echten Lesespass. Manchmal hat es etwas geholpert, aber das mag auch der Übersetzung geschuldet sein, das weiss man ja nie so genau. Auf jeden Fall war die Geschichte von dem Finnen Mikko, der überzeugt ist, eigentlich Schwede zu sein, und alles daran setzt, das auch Wirklichkeit werden zu lassen, sehr witzig erzählt, wenn es auch manchmal doch recht ins Makabere abdriftet. Interessant, dass 12 Jahre nach ...more
Mikko
Sep 28, 2014 rated it it was ok
Se mikä toimii tv-ohjelmassa lakonisina, lyhyinä sutkautuksina, kasvaa kirjan mittakaavassa tympeäksi, jopa myötähäpeää synnyttäväksi ylipitkäksi vitsiksi. Joka ei naurata. Harmi, sillä huumorin keinoin olisi ollut herkullista tarkastella suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden mielenmaisemia kansilehteä syvemminkin. Nyt teksti jää tältä osin stereotyyppiseksi pudotteluksi ja itse tarina mielenvikaisen ihmisen surkuhupaisan elämänkaaren läpijuoksuksi.
Laura
Jun 05, 2017 rated it liked it  ·  review of another edition
Tämä herätti kyllä monenlaisia tuntemuksia. Välissä kertomus oli hauska ja mukana oli jotain hienoja oivalluksia, mutta oli seassa myös aika paljon myötähäpeää ja loppua kohden epätoivoa tarinan epäuskottavuuden ja päähenkilön kerronnan ehkä jonkinlaisen sinisilmäisyyden vuoksi. Olin jo päätymässä pitämään kirjaa jokseenkin huonona, mutta epilogi pelasti aika paljon.
Katikka
Jun 03, 2015 rated it did not like it
En oikein ymmärrä, mitä tässä on oikein tapahtunut?
Miika Nousiainen on teeveessä hauska kuin mikä ja kirjan juoni on oikein luotu kutkuttelemaan nauruhermoja.
Mutta ei.
Hörähdin keran ja loppukirjan odotin jotain hauskaa. Tai jos ei sitä, niin jollain tavalla puhuttelevaa, liikuttavaa, kantaaottavaa, pelottavaa... Mitä tahansa. Petyin pahan kerran, tuskin ostan enää Nousiaisen kirjoja.
Juha
Feb 10, 2011 rated it liked it
Ironia puri alussa huomattavasti paremmin kuin loppua kohden. Loppupuoli olikin suotta turhan alleviivaava. Tarinasta ei oikein löytynyt draaman huippua, ja kielellisestikin se jäi vajaaksi. Loistavat oivallukset Suomen ja Ruotsin eroista nostavat pisteitä. Alkupuoliskon huumori on positiivisesti hysteeristä.
Akseli Karvinen
Mar 14, 2015 rated it really liked it
Shelves: 2015
"Mitä jos joku oli tuomassa tunteita ja homoutta Suomeen jo vuosikymmeniä sitten, mutta unohtui laivalle ryyppäämään?"
Mind the Book
Feb 10, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: finländskt
Läsrodagen blev Comic Relief för mig, med den här!
Elizabeth Berg
Jan 06, 2017 rated it really liked it
Shelves: literature
Nyt minäkin tiedän, minkälaisiin hölmöyksiin ruotsalaisuuden ihannointi voi johtaa.
Arja-täti
Jan 08, 2015 rated it it was amazing
Shelves: aikuiset
Ihan loistava kirja! Epäilin kai aiemmin, pidänkö, joten en tarttunut, vaikka paljon kuulin kehuja.
Katrin
Hymy tuli suuhun, mutta ei ihan nauru. Minusta ongelma on, että vaikka tämä on satiiri, on se kuitenkin hyvin vakavaa. Lopussa se tulee hyvin esille. Ehkä ei se ollut täysin mulle, koska itsekin olen omasta maasta paennut. Kutsun sekä suomea kotimaaksi, että kreikkaa ja saksaa. Saksassa elin lapsena, Suomessa aikuistin ja Kreikassa mulla on nyt oma perhe. Kaikilla mailla on hyvät ja huonot asiat. Kirjassa esiintyy pettymys, kun se paratiisi maa ei olekaan olemassa. Ruotsi se ei ole, eikä Suomi. ...more
Sisuhukka
Feb 28, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Tässä romaanissa on omat ongelmansa, kuten hieman puuduttavatkin listat ruotsalaisista henkilöistä ja pientä hypintää tarinallisesta asetelmasta toiseen. Pidin kuitenkin huumorin tyylistä, tilanteiden absurdiudesta ja kertojan ongelmaisuudesta, joka hirvitti välillä lukijaakin.

Oikeastaan odotin pettyväni tähän muiden arvostelujen perusteella. Olin myös pettynyt Juurihoitoon Metsäjätin jälkeen, joten Nousiaisen kohdalla en voi olla varma. Luin kuitenkin kirjan tiiviiseen tahtiin ja virnuilin
...more
Mira
Dec 31, 2019 rated it it was amazing
Viihdyttävää ja kevyttä luettavaa. Mukavaa vastapainoa vakavamman lukemisen keskelle. Pidän Nousiaisen huumorista sekä tämän kirjan mustasta huumorista. Kirjassa käydään myös läpi suomalaisuuden syvintä olemusta, mikä on ajoittain enemmän tai vähemmän samaistuttavaa.

Kuuntelin kirja Aku Laitisen lukemena. Hänellä on miellyttävä ääni, joka sopi hyvin tähän kirjaan.
Elina
Aug 21, 2018 rated it really liked it
Tarina on vedetty niin överiksi, että on suorastaan nerokas. En tiedä, olisinko lukenut kirjana, vaikka omasta hyllystä sattumalta löytyykin, mutta äänikirjana oli oikein viihdyttävää kuunneltavaa samalla, kun puuhaili muuta.

Jäikö kirjasta mitään elämää suurempaa käteen? Ei, mutta en sitä odottanutkaan. Sopii tilanteisiin, joissa kaipaa jotain kevyempää vakavampihenkisten kirjojen välille.
Mindy Svenlin
Apr 24, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Åh vad jag skrattade åt den här dråpliga farsen. Jag såg filmen för ett antal år sedan och störtgillade den, men jag måste erkänna att jag blev lite besviken att filmen endast till sin stora helhet bygger på boken. Det är samhällskritiskt på ett väldigt snällt sätt och visst gillade jag den trots att den inte motsvarade filmen.
Maetco
Aug 06, 2017 rated it it was ok
Hieman harmillinen kokonaisuus. Kirjassa on paljon hyviä asioita, mutta mitään niistä ei lopulta toteutettu tarpeeksi hyvin ja lopulta kirja tuntui tylsältä.

- Kirjan tragikoomisuus jää huvittavan puolelle, kun sen pitäisi nousta hauskaksi.
- Mielenkiintoista lähtöasetelmaa ei lopulta saatu käytettyä hyvin hyväksi.
- Tarina oli lopulta todella ennalta arvattavissa ilman mitään juonenkäänteitä.
Ninnu Koskenalho
Nov 23, 2019 rated it it was ok
Olipa kumma kirja. Luin yhdeltä istumalta, eli tavallaan hyvä. Transvertaus nyppi ihan todella paljon, t-slurrin käyttö jne, mutta kaipa tämä on jo sen ikäinen teos, että kieli johtuu iästä? Oli yllättävä ja kiinnostava, hauskakin, mutta samalla ärsyttävä eikä erityisen hyvin kirjoitettu. Hämy. En tiedä mitä ajatella.
Tuomo Polo
Jan 03, 2018 rated it liked it
Sekopäinen kokonaisuus, joka aiheuttaa suurta myötähäpeää sekä epäuskoa. Parhaimmillaan toki on lähes uskottava, mutta ei tämä teos varmaankaan uskottavuuteen varsinaisesti pyri. Kuvaa hienosti ruotsalaisia stereotypioita, mutta siinäpä se. Hauskaksi ovat tätä jotkut sanoneet, mutta minua ei naurattanut. Ihan mielenkiintoinen ajatusleikki kuitenkin.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Mielensäpahoittaja (Mielensäpahoittaja, #1)
 • Juoksuhaudantie
 • He eivät tiedä mitä tekevät
 • Taivaslaulu
 • Häräntappoase
 • Sirkka
 • Paperilla toinen
 • Bolla
 • Neljäntienristeys
 • Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
 • Oneiron
 • Naiset joita ajattelen öisin
 • Sivuhenkilö
 • Hytti nro 6
 • Leijat Helsingin yllä (Helsingforskvartetten, #1)
 • Sarasvatin hiekkaa
 • Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita
 • Veitola
See similar books…
“Kyllä aika tulehduttaa haavat.” 1 likes
More quotes…