Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Offer voor een verloren zaak” as Want to Read:
Offer voor een verloren zaak
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Offer voor een verloren zaak

3.89  ·  Rating details ·  37 ratings  ·  12 reviews
De 33-jarige Heinrich Ohlenforst ontvlucht de problemen in zijn geboortedorp door dienst te nemen in het Duitse leger, maar de dorpsperikelen achtervolgen hem tot het front. Een eervolle terugkeer naar zijn geboortedorp is de enige manier om de problemen op te lossen en het leven van vrouw en kind te verbeteren. Intussen bedenkt burgemeester Hilger in het dorp een wreed pl ...more
Paperback, 416 pages
Published January 10th 2017 by The House of Books
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Offer voor een verloren zaak, please sign up.

Be the first to ask a question about Offer voor een verloren zaak

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Mireille Bregman
Feb 27, 2017 rated it it was amazing
Shelves: aanraders
5 sterren! Een knap debuut, ik kijk alvast uit naar zijn volgende boeken ;-)
De personages en de omgevingen waarin gemarcheerd en gevochten wordt, worden levensecht beschreven. Een film zou het niet beter doen meen ik.
Het verhaal is gebaseerd op echte personen, uit de (verre) familie van Hugo Luijten. Misschien dat het verhaal voor de auteur zelf ook tot leven is gekomen en dat hij het daarom met succes heeft kunnen opschrijven?
De routes van de verschillende soldaten is te volgen op de kaart. --&
...more
Marjolein Exaten
Jun 04, 2017 rated it it was amazing
De cover vond ik al meteen aantrekkelijk, al weet ik niet in hoeverre de schrijver daar iets mee te maken heeft.
Het verhaal is vlot geschreven en ik vond het leuk dat ook het thuisfront aan bod komt. Al die vrouwen, die ook maar zaten te wachten op hun mannen, vaak in doodsangst.
Het verhaal zit knap in elkaar en nodigt echt uit om verder te lezen. Je wil zelfs per sé verder lezen, je blijft eraan denken, ook op momenten dat je niet aan het lezen bent.
De oorlogsscènes vond ik er goed bij passen e
...more
Peter Luijten
Oct 08, 2017 rated it it was amazing
'Offer voor een verloren zaak' van Hugo Luijten gelezen. Het lag al geruime tijd te wachten, maar nu is het er dan eindelijk van gekomen. Dat heb ik geweten. Ik kon niet anders dan het in één ruk uitlezen. En een halve dag de pest in gehad omdat Heinrich Ohlenforst het er toch niet goed van af bracht (al wist ik dat al voordat ik er aan begon). Hugo verdient een enorm compliment. Hij kan niet alleen schrijven, hij kan zich ook heel goed verdiepen en inleven in een andere tijd en een andere werel ...more
Louis Verbrugghe
Sep 29, 2017 rated it it was amazing
Geïmponeerd door dit debuut. Een zeldzame keer dat historische fictie tegen de achtergrond van WOI zowel recht doet aan de stilistische en schrijftechnische zaken die men van een spannende roman mag verwachten, en anderzijds uitstekend gedocumenteerd is. Bij vrijwel alle andere moderne auteurs die dit thema bij de hoorns vatten, valt die combinatie in het nadeel van óf het een óf het ander uit. Behalve de klassiekers heb ik zelden of nooit een roman gelezen die recht deed aan beiden. Nu wel, hul ...more
Mathieu Gyssels
Jun 04, 2017 rated it it was amazing
Een roman over een Duitse soldaat in WOI, dat is een aparte invalshoek. Vanaf de eerste bladzijde word je direct het verhaal binnen getrokken en laten de romanfiguren je niet meer los.
Het boek heeft een spannende plot, met een mooie balans tussen geschiedenis, suspense en oorlog. In een enorme vaart en met een pakkende stijl, sleurt de auteur je doorheen augustus en september 1914. Dat het nu eens niet met de loopgrachtenoorlog in de Westhoek of aan de Somme als decor was, maar dat het gaat ove
...more
Mart-Jaap Van leeuwen
Oct 21, 2017 rated it really liked it
Gevallen voor de cover, knap dat het beeld op de omslag zo treffend bij het verhaal kan passen…
Gedurende het hele boek weet je dankzij de titel al waar het op uitloopt. Al was achteraf natuurlijk de hele eerste wereldoorlog samen te vatten als offers voor een verloren zaak, voor beide kanten van de frontlijn. De oorlog wordt in al haar ruwheid en rauwheid beschreven. Het veldhospitaal, het slagveld, de loopgraaf, de verwondingen, de dood.
Het thuisfront speelt ook een rol en juist daar zie je de
...more
Joost Jansen
Jun 12, 2017 rated it it was amazing
Vanaf pagina één word je meegezogen in zowel de Eerste Wereldoorlog in al zijn facetten als een House of Cards-achtinge serie intriges in de politiek van een klein dorp. Bijzonder knap gedaan, zeker voor een debuut! De gevechtsscenes zijn bloedstollend spannend en kunnen zich bijna meten met die in de boeken van bijvoorbeeld Simon Scarrow. Er had naar mijn smaak meer nadruk op het front mogen liggen en wat minder op het thuisfront, maar voor het plot was dat noodzakelijk. Dat maakt het boek dan ...more
Arnold Vandewal
May 30, 2017 rated it it was amazing
Echte aanrader voor iedereen die van historische (oorlogs)romans houdt. Je kunt de oorlog bijna ruiiken, proeven, aanraken. Je voelt als het ware de kogels om je oren vliegen. Daarnaast ook nog het thuis-front goed beschreven en als klap op de vuur pijl een lekker spannend plot. Kan zich zeker meten met Kate Mosse (queen of research) of Tim Willocks. Met Luijten hebben we onze eigen 'king of research'!
Bart
Jan 12, 2018 rated it really liked it
De plot is misschien een ietsje vergezocht, maar de beschrijvingen van de ongeziene gruwel op het slagveld van WO I en de naïviteit van de bevolking (soldaten en achterblijvers), de tijdsgeest, de moraal en de manier van leven in toenmalig Duitsland zijn echt wel treffend, en historisch verantwoord.
Don't count on me for World War III.
Dimitri
Jul 31, 2017 rated it it was amazing
Shelves: toppers
Een van de beste (anti)-oorlogsromans over de eerste wereldoorlog ooit geschreven (in ons taalgebied).
Lilian
Feb 14, 2017 rated it liked it
Offer voor een verloren zaak; Hugo Luijten.

Hugo Luijten (1969, Nieuwstadt, Limburg) is historicus en schrijver. Zijn debuutroman, Offer voor een verloren zaak, beschrijft de eerste WO vanuit het oogpunt van een Duitse soldaat. Voorheen schreef hij verhalenbundel Baby C en columns voor o.a. Dagblad De Limburger.

Offer voor een verloren zaak speelt zich af in 1914, tijdens het begin van de eerste wereldoorlog. Heinrich sluit zich vrijwillig aan bij het leger om zo van zijn woonplaats vandaan te ge
...more
Simone Keetstad
rated it liked it
Aug 01, 2017
Nettie
rated it really liked it
Dec 25, 2017
Hannah
rated it really liked it
Apr 27, 2018
Leo
rated it really liked it
Aug 10, 2017
Djsippo
rated it really liked it
Jul 14, 2018
Rosanne
rated it it was ok
Mar 27, 2018
Janneke Maat
rated it really liked it
Jul 28, 2017
E Jeurissen
rated it really liked it
Oct 16, 2018
Vlada
rated it liked it
Oct 31, 2017
Jos
rated it really liked it
Jul 05, 2017
Irini
rated it liked it
Nov 22, 2017
Merel Postma-Mol
rated it really liked it
Jun 04, 2017
Koos
rated it it was amazing
Jun 15, 2017
Ruben Smittenaar
rated it liked it
May 09, 2017
Annet Van Niehoff
rated it really liked it
Nov 26, 2017
Kris
rated it it was ok
Jul 30, 2017
Carla
rated it liked it
Jun 09, 2018
Katleen Verbruggen
rated it really liked it
Mar 28, 2018
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »