,
Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De val” as Want to Read:
De val
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De val

4.20  ·  Rating details ·  586 ratings  ·  85 reviews
Vijf jongens,
vijf aardige jongens.

Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Domitri De Fauw, Bert De Backer en
...more
Hardcover, 283 pages
Published October 25th 2016 by Manteau
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De val, please sign up.

Be the first to ask a question about De val

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.20  · 
Rating details
 ·  586 ratings  ·  85 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De val
Kelly Deriemaeker
Jan 11, 2017 rated it really liked it
4,5 sterren. Bijzonder goed geschreven en geresearcht, zeer pakkend verhaal ook. Erg graag gelezen.
Vincent Merckx
Jun 05, 2018 rated it it was amazing
Ik had niets met wielrennen. Of toch, één ding: de herinnering aan mijn huisgenoot die weer eens een zondag ligt te soezen voor de tv terwijl weer eens een troep té geschoren mannen er uren over doet om naar weer eens een finish te dokkeren. Tot dit boek. Amper honderd pagina's ver had ik me al voorgenomen om deze zomer de Mont Ventoux te beklimmen (tot mijn vrienden me vriendelijk wezen op mijn gebrek aan training en zelfs maar ervaring met klikpedalen).

Dit is een liefdevolle, nee, passionele k
...more
An Wauters
Oct 31, 2016 rated it really liked it
Lezen of niet lezen? En hoe geef je dit boek in godsnaam een score in sterretjes? Het is geen fictie. Helaas. Dan zou het fictie met teveel negatieve noten zijn. Binnenkijken in levens van echte mensen vind ik altijd wat vreemd. Zeker als ik ze ook in realiteit al eens tegenkom. Ik vond dit daarom een raar boek. Moeilijk. Dat was voor ik erin begon te lezen.

De auteur maakt met een mooie taal de lelijke gebeurtenissen in zekere zin literair, alsof ze verder weg van me zijn. Daarom krijgt het boek
...more
Benjamin Blykers
Apr 28, 2022 rated it really liked it
De afloop is van in het begin duidelijk, en toch blijf je bang verder lezen en toch hopen dat het goed komt. Je schermt je blik af, maar piept toch tussen je vingers.
Sterk werk
Robin
May 03, 2017 rated it really liked it
Bepaald geen vrolijk boek, vooral omdat de realiteit harder is dan fictie – maar vreselijk mooi geschreven en dus dringt een recensie zich op.

Als drooggetraind fietser, germanist, Gentenaar en leeftijdsgenoot van Weylandt en Keisse, was dit haast verplichte literatuur voor mij, maar deze verhalen over tegenslag zijn zo treffend dat het ieders leesvoer is. Zoals Armstrong miljoenen lezers kon boeien met "It's not about the bike".

Ik kreeg "De Val" van vrienden toen ik in deze winter in het UZ in G
...more
Filip
Beklijvend qua feitenrelaas & inherente tragiek (mogelijks subjectief). Jammer van de soms enerverende 'journalistieke' schrijfstijl. ...more
Sara Decoene
Mar 04, 2022 rated it really liked it
4.5
Benny
Mar 11, 2018 rated it really liked it
Op het jaagpad langs de Schelde trainen vijf jonge renners. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ik weet dat die Iljo iets met de Zesdaagse van Gent te maken heeft en ook de naam Wouter Weylandt doet bij mij ergens een belletje rinkelen. ‘t Is maar om te zeggen: ik ben geen wielerfan. Vraag me niet wie vorig jaar de Ronde van Vlaanderen won, ik weet het niet.

Maar wat blies dit boek me weg! De tragiek, de heroïek, de emoties…het noodlot slaat toe, sla
...more
Melanie
Nov 05, 2016 rated it really liked it
4,5/5

Het was lang geleden dat ik nog eens 's nachts opbleef om een boek uit te lezen, maar met De Val kon ik niet anders. Het boek vertelt het verhaal van 5 jongemannen, Iljo Keisse, Wouter Weylandt. Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck die elkaar toevallig ontmoeten door de koers. Op het jaagpad trainen ze samen. Aan de hand van honderd interviews schetst Matthias Declercq hoe ze het tot profwielrenner schetsen en vrienden worden. De koers bracht hen niet alleen samen maar rukt he
...more
Nike
Nov 27, 2016 rated it it was amazing
De Val is geen fictie, maar leest als een roman: meeslepend, tragisch, ontroerend. Goed geschreven, knap geconstrueerd. Het gaat over de wielersport, maar ik vond het nooit té technisch of gedetailleerd. Een aangrijpend verhaal over vijf vrienden en het noodlot.
Ann Devisschere
Sep 19, 2021 rated it really liked it
Jammer dat dit boek geschreven kon worden, maar hoe mooi is het geworden...
De gebeurtenissen kende ik wel min of meer, maar pas als je het samengesmolten leest dringt het echt door wat die mannen allemaal overkomen is. Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk.
Mooi geschreven ook, en met een research om u tegen te zeggen.
Katrien Wittemans
May 18, 2017 rated it it was amazing
'Dat boek moet je lezen.' Ik heb het meermaals moeten horen toen ik De Val kocht. Daar moesten ze me nu echt niet meer van overtuigen, zo ver was ik al wel. Tijd vinden om het boek te lezen was een andere zaak. Maar het was absoluut de moeite. Zelden een boek van dat kaliber gelezen.

De Val vertelt het verhaal van het Scheldepeloton. Een peloton met Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelynck en Bert De Backer. In de zijlijn komen ook Frederiek Nolf, Isaac Galvez, Frank Vandenbr
...more
Zement
Oct 10, 2021 rated it really liked it  ·  review of another edition
Cadeau gekregen, en pas een heel eind later argeloos aan begonnen. Maar het boek wist me meteen te boeien door de zinnelijke beschrijvingen, en later ook door de diepe tragiek. Ik kende de geschiedenis niet, en het relaas trof me heel erg. Geen 5 sterren wegens hier en daar onnodige herhalingen, die me uit de flow haalden. Knap gedaan.
Lennert Coorevits
Jul 28, 2018 rated it really liked it
Ik haat sport. Nu ja, ik haat voetbal, en dan bengelen er automatisch een heleboel sporten achteraan. Wielrennen noem ik dan bijvoorbeeld een belachelijk saaie sport. Maar ik zag wel altijd een soort charme hangen rond de sport die ik voelde maar niet deelde. De kasseien, het te lang wachten aan de nadars voor die flitsende seconde waarin je favoriete renner passeert (“was dat ‘em? Kpeist wel”), het Kuipke in Gent, Eddy Merckx,...

‘De Val’ heeft mijn respect voor de koers heel wat verhoogd, alsof
...more
Jonas
Nov 23, 2016 rated it it was amazing
Shelves: sport, favorites
De Val mag dan een boek over wielrenners zijn, het is beslist geen koersboek. Het gaat over ambitie, vriendschap, het leven en de meedogenloze willekeur van het noodlot. Declercq schrijft poëtisch, maar wordt nooit lyrisch of stroperig. Hij stileert de werkelijkheid, maar creëert geen helden of kartonnen personages.

Het verhaal is opgetekend zoals het wordt herinnerd, door de mensen die hele flarden of slechts een klein deeltje van dichtbij meemaakten. Achteraan het boek staat een indrukwekkende
...more
Haaike
Nov 05, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 2017
De koers... dat ze diep in mijn hart zit, is geen geheim meer. Dat ze bij momenten ongelooflijk hard kan zijn, ook niet. Declercq beschrijft het zo mooi, al het vreselijks waar die vijf mannen door moesten. Ongelooflijk hard, ongelooflijk schoon.
Ronny De Schepper
Nov 24, 2021 rated it really liked it
"Een flink boekwerk, 400 pagina’s, maar nergens voelt het te dik. En waarom is het dan geen vijfsterrenboek, geen hoogtepunt in de Nederlandstalige wielerliteratuur? Het verhaal heeft immers alles, het werk is goed gedaan. Dat komt omdat Declercq te hard heeft geprobeerd er literatuur van te maken. En daar schiet zijn stijl net te kort voor. Hij schrijft prima, maar het is geen Wieringa, Grunberg, Lanoye of Verhulst. Zo probeert hij wel te vaak te schrijven. Net als met een grap die net niet leu ...more
Thomas De
De Val is een zeer leuk boek om te lezen, en zeker als je een wielerliefhebber bent. Het boek zelf gaat over 5 vrienden die de zelfde passie delen, namelijk wielrennen. ze reden al met de fiets van kleins af aan. Ze leerden elkaar namelijk kennen langs het wandelpad dat langs de schelde licht.
zo reden ze dus altijd van Zwijnaarde (Gent) richting Oudenaarde en weer terug. de renners zelf zijn Iljo Keise, wouter Weyland, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck.
de 5 vrienden begonnen bij
...more
Angela Stegeman
Meteen, vanaf de eerste paar woorden, wordt je het verhaal ingezogen, ongeacht wat je verder nog aan het doen bent. Het ‘halve gesprek’ dat je aan het voeren was valt stil, de koffie wordt onder je lezende ogen koud en de hele wereld lijkt stil te vallen. Dit boek is met zoveel rauwe emotie geschreven dat ik regelmatig even moest slikken. Niet, zoals bij fictie vaak het geval is, ergens vanaf het midden in het boek. Nee, vanaf de allereerste pagina.

Het boek begint op een koele voorjaarsochtend,
...more
Soetkin Bral
Aug 21, 2017 rated it really liked it
Prachtig boek. Het boek raast een beetje, er wordt enorm veel in verteld. Zo'n vaart kan ik wel appreciëren bij een boek dat gaat over coureurs. Ik heb zelf te weinig competitie in mij, en teveel de neiging om dingen te relativeren om echt geïnteresseerd te zijn in sport. Toch trekken de grote en kleine verhalen uit de sport mij altijd aan, de heroïek en de tragiek. Omdat het over mensen gaat zeker? In dit boek komt het allemaal samen. Het respect voor de sport, het respect voor de jongens, en h ...more
Xavier Roelens
Jul 05, 2021 rated it really liked it
Shelves: uit-de-bieb, mensen
Een schoolvoorbeeld van het inzetten van zintuiglijke details voor het levendig maken van je tekst. Een eenentwintigste-eeuwse versie van een Streuveliaans fatalisme – wat in dit geval niet zo moeilijk is (toch als je een beetje de koers volgt), want je weet wie zal vallen en vooral: wie zal rechtstaan en wie niet meer. Een enkele keer, wanneer de auteur ook eens naar de bredere maatschappij kijkt, merk je dat het fatalisme een schijnargument voor de status quo wordt. Maar laat die drie dubieuze ...more
Nancy
Apr 18, 2021 rated it it was amazing
Shelves: 2021
The Fall tells the story of five guys who meet by chance over the course of a few years.
All five have a single goal: racing, or a career as a professional cyclist to
be precise. On the towpath along the river Scheldt, from
Ghent to Oudenaarde, they train together:
Iljo Keisse, Wouter Weylandt (RIP 09 May 2011 during Giro d’Italia)
Dimitri De Fauw, Bert De Backer and Kurt Hovelijnck
#MustRead ....
If you love Giro d’Italia and the Tour de France
...this book needs to be on your bookshelf!
Great Father
...more
Bart
Jul 26, 2017 rated it it was amazing
Eigenlijk is het een boek dat nooit geschreven had mogen worden. Jonge mensen horen niet te sterven. Je hapt dan ook meer dan eens naar adem, krijgt rillingen over je hele lijf of voelt de tranen. Een prachtboek. Een ode aan de vriendschap, de koers en veel te vroeg gestorven renners. Ik ben zwaar onder de indruk.
Thomas Vandewalle
Nov 01, 2017 rated it liked it
Geweldig verhaal! Niet over vriendschap, zoals in de media onterecht beweerd werd, maar over ambitie, afgunst, angst en pijn. Journalist Matthias Declercq heeft de gebeurtenissen met scherpe precisie kunnen neerschrijven, maar ik had liever dit verhaal in romanvorm gelezen.
Stijn Claessens
Jul 09, 2021 rated it it was amazing
Hard verhaal dat bijzonder goed geschreven is. Ik heb het boek regelmatig na een passage waarin de vriendengroep alweer een klap kreeg enkele dagen moeten wegleggen. Ook voor niet doorgewinterde wielerfans een aanrader.
Mark
Mar 11, 2022 rated it really liked it
Je zou er subiet van stoppen met fietsen. Maar toch niet.
Jeroen
Sep 17, 2018 rated it really liked it
Voor de liefhebbers van de stiel.
Marvin Vingerhoed
Sep 04, 2022 rated it really liked it
Ik moest er in het begin inkomen. Veel korte bijzinnen, en ik had moeite wie wie was en wat deed, wielrennen of baanrennen. Dat had ik bij zijn vorige boek over Urk niet.

Maar door wat gebeurt in de loop van het boek wordt dat makkelijker. Ik volg zelf het wielrennen niet, dus het was voor mij een verrassing wat er gebeurde en hoe het de vijf vrienden vergaat. Het ging me steeds meer boeien en uiteindelijk toch in een ruk uitgelezen.
Tim Vanderhaeghen
Nov 26, 2017 rated it really liked it
Bleiten! Elk moment zit ergens als kleine herinnering in mijn hoofd. De auteur haalt die kleine stukjes info genadeloos weer naar boven.
Zei net tegen mijn zoon: "als je maar geen wielrenner wordt"
...more
Nele
Jan 27, 2022 rated it liked it
Aangrijpend en goed verhaald, interessante levensverhalen van de wielrenners. Ik vond het ideaal als audioboek op de fiets. Desondanks niet helemaal mijn ding. Een wielerfanaat ga ik mezelf nooit noemen, maar de koers zal minder snel weggezapt worden.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Monterosso mon amour
 • Thomas Dekker. Mijn gevecht
 • La felicità del lupo
 • The Rider
 • Ik ben er niet
 • Grand Hotel Europa
 • Congo. Een geschiedenis
 • De draaischijf
 • Het moois dat we delen
 • Divorare il cielo
 • SOLO
 • Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder
 • Wormmaan
 • DNA: Hoe de menselijke genetica ook jouw leven zal veranderen
 • De geschiedenis van mijn seksualiteit
 • Cancellara
 • De opgang
See similar books…

Related Articles

Here in the United States, it's football season. It's time of great rivalry, wearing of team colors, and obsessing over the...
10 likes · 11 comments
“Of je bent een dopeur en de beul rijdt de galg naar het kerkplein, of je bent geen dopeur en niemand gelooft je. Wielrennen vangt de kogels op die voor de hele sport zijn bedoeld.” 1 likes
“Nu kijkt hij af en toe omhoog, naar de hemel, en merkt hoe onmetelijk groot die is. Hoe je, van overal waar je kijkt, altijd precies in het midden staat en de wereld rond jou draait.” 0 likes
More quotes…