Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De Val” as Want to Read:
De Val
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De Val

4.20  ·  Rating details ·  402 ratings  ·  66 reviews
Vijf jongens,
vijf aardige jongens.

Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Domitri De Fauw, Bert De Backer en
...more
Hardcover, 283 pages
Published October 25th 2016 by Manteau
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De Val, please sign up.

Be the first to ask a question about De Val

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 4.20  · 
Rating details
 ·  402 ratings  ·  66 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De Val
Kelly Deriemaeker
Jan 11, 2017 rated it really liked it
4,5 sterren. Bijzonder goed geschreven en geresearcht, zeer pakkend verhaal ook. Erg graag gelezen.
Vincent Merckx
Jun 05, 2018 rated it it was amazing
Ik had niets met wielrennen. Of toch, één ding: de herinnering aan mijn huisgenoot die weer eens een zondag ligt te soezen voor de tv terwijl weer eens een troep té geschoren mannen er uren over doet om naar weer eens een finish te dokkeren. Tot dit boek. Amper honderd pagina's ver had ik me al voorgenomen om deze zomer de Mont Ventoux te beklimmen (tot mijn vrienden me vriendelijk wezen op mijn gebrek aan training en zelfs maar ervaring met klikpedalen).

Dit is een liefdevolle, nee, passionele k
...more
An Wauters
Oct 31, 2016 rated it really liked it
Lezen of niet lezen? En hoe geef je dit boek in godsnaam een score in sterretjes? Het is geen fictie. Helaas. Dan zou het fictie met teveel negatieve noten zijn. Binnenkijken in levens van echte mensen vind ik altijd wat vreemd. Zeker als ik ze ook in realiteit al eens tegenkom. Ik vond dit daarom een raar boek. Moeilijk. Dat was voor ik erin begon te lezen.

De auteur maakt met een mooie taal de lelijke gebeurtenissen in zekere zin literair, alsof ze verder weg van me zijn. Daarom krijgt het boek
...more
Robin
May 03, 2017 rated it really liked it
Bepaald geen vrolijk boek, vooral omdat de realiteit harder is dan fictie – maar vreselijk mooi geschreven en dus dringt een recensie zich op.

Als drooggetraind fietser, germanist, Gentenaar en leeftijdsgenoot van Weylandt en Keisse, was dit haast verplichte literatuur voor mij, maar deze verhalen over tegenslag zijn zo treffend dat het ieders leesvoer is. Zoals Armstrong miljoenen lezers kon boeien met "It's not about the bike".

Ik kreeg "De Val" van vrienden toen ik in deze winter in het UZ in G
...more
Filip
Beklijvend qua feitenrelaas & inherente tragiek (mogelijks subjectief). Jammer van de soms enerverende 'journalistieke' schrijfstijl. ...more
Benny
Mar 11, 2018 rated it really liked it
Op het jaagpad langs de Schelde trainen vijf jonge renners. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ik weet dat die Iljo iets met de Zesdaagse van Gent te maken heeft en ook de naam Wouter Weylandt doet bij mij ergens een belletje rinkelen. ‘t Is maar om te zeggen: ik ben geen wielerfan. Vraag me niet wie vorig jaar de Ronde van Vlaanderen won, ik weet het niet.

Maar wat blies dit boek me weg! De tragiek, de heroïek, de emoties…het noodlot slaat toe, sla
...more
Melanie
Nov 05, 2016 rated it really liked it
4,5/5

Het was lang geleden dat ik nog eens 's nachts opbleef om een boek uit te lezen, maar met De Val kon ik niet anders. Het boek vertelt het verhaal van 5 jongemannen, Iljo Keisse, Wouter Weylandt. Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck die elkaar toevallig ontmoeten door de koers. Op het jaagpad trainen ze samen. Aan de hand van honderd interviews schetst Matthias Declercq hoe ze het tot profwielrenner schetsen en vrienden worden. De koers bracht hen niet alleen samen maar rukt he
...more
Nike
Nov 27, 2016 rated it it was amazing
De Val is geen fictie, maar leest als een roman: meeslepend, tragisch, ontroerend. Goed geschreven, knap geconstrueerd. Het gaat over de wielersport, maar ik vond het nooit té technisch of gedetailleerd. Een aangrijpend verhaal over vijf vrienden en het noodlot.
Hartger Wassink
Jul 27, 2017 rated it really liked it
Shelves: cycling
Dit is het verhaal van vijf wielrenners die elkaar kennen van een trainingsparcours langs de Schelde: Iljo Keisse, Bert De Backer, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelijnck en Wouter Weylandt. Vijf heel verschillende jongens, die het allemaal tot professional schoppen. Maar meer dan dat delen ze een tragisch lot. Ieder op zijn manier krijgen ze te maken met een Val, en raken ze ongewild verstrikt in een onvoorstelbaar verhaal van dood, depressie, eenzaamheid, moeizaam herstel en, slechts voor sommigen, t ...more
Katrien Wittemans
May 18, 2017 rated it it was amazing
'Dat boek moet je lezen.' Ik heb het meermaals moeten horen toen ik De Val kocht. Daar moesten ze me nu echt niet meer van overtuigen, zo ver was ik al wel. Tijd vinden om het boek te lezen was een andere zaak. Maar het was absoluut de moeite. Zelden een boek van dat kaliber gelezen.

De Val vertelt het verhaal van het Scheldepeloton. Een peloton met Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelynck en Bert De Backer. In de zijlijn komen ook Frederiek Nolf, Isaac Galvez, Frank Vandenbr
...more
Jonas VD
Nov 23, 2016 rated it it was amazing
Shelves: sport, favorites
De Val mag dan een boek over wielrenners zijn, het is beslist geen koersboek. Het gaat over ambitie, vriendschap, het leven en de meedogenloze willekeur van het noodlot. Declercq schrijft poëtisch, maar wordt nooit lyrisch of stroperig. Hij stileert de werkelijkheid, maar creëert geen helden of kartonnen personages.

Het verhaal is opgetekend zoals het wordt herinnerd, door de mensen die hele flarden of slechts een klein deeltje van dichtbij meemaakten. Achteraan het boek staat een indrukwekkende
...more
Haaike
Nov 05, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 2017
De koers... dat ze diep in mijn hart zit, is geen geheim meer. Dat ze bij momenten ongelooflijk hard kan zijn, ook niet. Declercq beschrijft het zo mooi, al het vreselijks waar die vijf mannen door moesten. Ongelooflijk hard, ongelooflijk schoon.
Thomas De
De Val is een zeer leuk boek om te lezen, en zeker als je een wielerliefhebber bent. Het boek zelf gaat over 5 vrienden die de zelfde passie delen, namelijk wielrennen. ze reden al met de fiets van kleins af aan. Ze leerden elkaar namelijk kennen langs het wandelpad dat langs de schelde licht.
zo reden ze dus altijd van Zwijnaarde (Gent) richting Oudenaarde en weer terug. de renners zelf zijn Iljo Keise, wouter Weyland, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck.
de 5 vrienden begonnen bij
...more
Angela Stegeman
Meteen, vanaf de eerste paar woorden, wordt je het verhaal ingezogen, ongeacht wat je verder nog aan het doen bent. Het ‘halve gesprek’ dat je aan het voeren was valt stil, de koffie wordt onder je lezende ogen koud en de hele wereld lijkt stil te vallen. Dit boek is met zoveel rauwe emotie geschreven dat ik regelmatig even moest slikken. Niet, zoals bij fictie vaak het geval is, ergens vanaf het midden in het boek. Nee, vanaf de allereerste pagina.

Het boek begint op een koele voorjaarsochtend,
...more
Soetkin Bral
Aug 21, 2017 rated it really liked it
Prachtig boek. Het boek raast een beetje, er wordt enorm veel in verteld. Zo'n vaart kan ik wel appreciëren bij een boek dat gaat over coureurs. Ik heb zelf te weinig competitie in mij, en teveel de neiging om dingen te relativeren om echt geïnteresseerd te zijn in sport. Toch trekken de grote en kleine verhalen uit de sport mij altijd aan, de heroïek en de tragiek. Omdat het over mensen gaat zeker? In dit boek komt het allemaal samen. Het respect voor de sport, het respect voor de jongens, en h ...more
Bart
Jul 26, 2017 rated it it was amazing
Eigenlijk is het een boek dat nooit geschreven had mogen worden. Jonge mensen horen niet te sterven. Je hapt dan ook meer dan eens naar adem, krijgt rillingen over je hele lijf of voelt de tranen. Een prachtboek. Een ode aan de vriendschap, de koers en veel te vroeg gestorven renners. Ik ben zwaar onder de indruk.
Thomas Vandewalle
Nov 01, 2017 rated it liked it
Geweldig verhaal! Niet over vriendschap, zoals in de media onterecht beweerd werd, maar over ambitie, afgunst, angst en pijn. Journalist Matthias Declercq heeft de gebeurtenissen met scherpe precisie kunnen neerschrijven, maar ik had liever dit verhaal in romanvorm gelezen.
Jeroen
Sep 17, 2018 rated it really liked it
Voor de liefhebbers van de stiel.
Tim Vanderhaeghen
Nov 26, 2017 rated it really liked it
Bleiten! Elk moment zit ergens als kleine herinnering in mijn hoofd. De auteur haalt die kleine stukjes info genadeloos weer naar boven.
Zei net tegen mijn zoon: "als je maar geen wielrenner wordt"
Annelies - In Another Era
Moeilijk om een boek als dit 5 sterren te geven, maar ik ga het toch doen. Want dit is een boek dat in de kleren kruipt en dat dat voor altijd zal blijven doen. Een boek dat ik nog vaak zal herlezen.

Een verhaal over de koers. Een waargebeurd verhaal over 5 jongens die coureur wilden worden, maar bij wie het lot kei en kei hard toesloeg. Bij uitbreiding gaat het over meer dan deze 5 renners, het gaat over het volledige peloton, hun entourage, over de koers tout cours. Ik ben een koersfanaat in ha
...more
Lennert Coorevits
Jul 28, 2018 rated it really liked it
Ik haat sport. Nu ja, ik haat voetbal, en dan bengelen er automatisch een heleboel sporten achteraan. Wielrennen noem ik dan bijvoorbeeld een belachelijk saaie sport. Maar ik zag wel altijd een soort charme hangen rond de sport die ik voelde maar niet deelde. De kasseien, het te lang wachten aan de nadars voor die flitsende seconde waarin je favoriete renner passeert (“was dat ‘em? Kpeist wel”), het Kuipke in Gent, Eddy Merckx,...

‘De Val’ heeft mijn respect voor de koers heel wat verhoogd, alsof
...more
Michael
Een verhaal over wielrennen en de onontkoombaarheid van het Noodlot, met een oer-Vlaamse setting en personages. Deze ingrediënten maken dat ik dit boek ongetwijfeld met belangstelling zou hebben gelezen zelfs als het was geschreven door iemand die totaal niet kan schrijven. Maar Matthias M.R. Declercq schrijft wel degelijk goed, met een nogal lyrische pen in vergelijking met wat in non-fictie gangbaar is. Ik ben ervan overtuigd dat hij deze waar gebeurde geschiedenis duchtig bijkleurt. Hij blijk ...more
Marjan
Feb 05, 2017 rated it really liked it
Geen fictie, maar bikkelharde realiteit. Het verhaal van het Scheldepeloton, het verhaal van Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Nooit gedacht dat een boek over "de koers" me zo zou boeien, maar de reacties hier hadden me nieuwsgierig gemaakt. En man toch, wat een bikkelhard leven. Ik snap maar niet dat die gasten nog uberhaupt de courage kunnen opbrengen om in de buurt van een vélo te komen, na alles wat ze hebben meegemaakt. Een boek dat geweldig v ...more
Britt
Jan 23, 2018 rated it really liked it
Topsporters, mijn idolen. Geweldig dat je je brood kan verdienen met je talent en een grote portie doorzettingsvermogen. Nu besef ik dat het leven van een topsporter ook niet altijd “op wieltjes loopt”. Ook zij botsen, vallen en hopen weer op te staan. Maar sommigen blijven liggen, letterlijk en/of figuurlijk. Respect voor Iljo en Bert, twee Schelderenners die het beste maken van hun leven, ondanks de grote tegenslagen.
Robin Schoubs
Dec 04, 2017 rated it really liked it
Vriendschap en ambitie. En helaas ook het noodlot. Daarover gaat het biografische boek 'De Val' waarin journalist Matthias Declercq het waargebeurde verhaal vertelt van vijf wielervrienden. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck ontmoeten elkaar bij toeval tijdens hun trainingen. Ze hebben allemaal dezelfde droom: profrenner worden. Ze smeden een echte vriendschapsband en trainen samen op het jaagpad langs de Schelde. Eén voor één verwezenlijken ze hun d ...more
Edward Vanhove
Jan 08, 2019 rated it it was amazing
Een rijkgekleurd, indrukwekkend, door en door persoonlijk relaas van een sportjournalist. Matthias M.R. Declercq heeft het zeldzame talent gekregen om het journalistieke en het verhalende compleet met elkaar te doen vervloeien. Met een uiterst sterke zin voor chronologie weet hij de in- en intrieste gebeurtenissen en een reeks feiten errond scherp te stellen. Hij vermeldt ook kleinere feiten die hij relevant acht, schetst karakters, plaatst gebeurtenissen in een grotere context zonder daarvoor n ...more
Pieter
Jun 06, 2018 rated it liked it
Een klassieker in wording, binnen de nog karige, vlot lezende wielerlectuur. Daarover bestaat geen twijfel. De premisse is een voltreffer. Helaas is 'De Val' erg wollig en met nodeloze herhaling geschreven. Alsof het blik met speelse vergelijkingen en vergezochte referenties absoluut leeg moest. De spanningsboog loopt daarenboven mank. Er zijn bovendien enkele storende slordigheden en nogal wat Hineininterpretierung ingeslopen (vb. het is nogal wiedes dat Team Sky anno 2009 geen ProTour-ploeg wa ...more
Eva
Aug 10, 2017 rated it really liked it
Wie het wielrennen volgt, was bekend met het verhaal van deze vijf jongens. Dat het geen boek zou zijn vol vrolijke passages, dat wist je dan ook op voorhand als je het boek ter hand nam. Toch slaagt Matthias M.R. Declercq erin om het verhaal, hoe noodlottig en triest ook, op een serene, mooie manier te brengen. Bij tijden was het verhaal wel iets te zwaar om zomaar voor het slapengaan te lezen, waardoor het boek een aantal maanden aan de kant werd geschoven. Maar het is goed geschreven, oogt li ...more
Flore Vanoverberghe
Jan 21, 2018 rated it really liked it
De koers, daar hou ik al lang van.
Maar deze deed me er anders naar kijken.
Vele kroppen in de keel, de eenzaamheid van een coureur, de pijn van verlies.
Eentje die zal blijven plakken in vele volgende mooie koersmomenten!
Een vlot geschreven debuut van Declercq. Een echte aanrader voor iedereen die van koers houdt.
Dacht dat het minder als een verhaal zou lezen maar dit is zeker niet het geval.
Enige minpuntje waren de herhalingen van situaties. Soms onnodig vond ik.
Wouter
Nov 25, 2019 rated it it was amazing
This review has been hidden because it contains spoilers. To view it, click here.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Thomas Dekker. Mijn gevecht
 • Het moois dat we delen
 • De meeste mensen deugen
 • The Rider
 • War and Turpentine
 • Godverdomse dagen op een godverdomse bol
 • VOS: Het leven van Luc De Vos
 • Het smelt
 • Le otto montagne
 • La Superba
 • The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups, and Winning at All Costs
 • Bezonken rood
 • De helaasheid der dingen
 • DNA: Hoe de menselijke genetica ook jouw leven zal veranderen
 • Wil
 • Il colibrì
 • Mevrouw Verona daalt de heuvel af
 • Woesten
See similar books…

Related Articles

Here in the United States, it's football season. It's time of great rivalry, wearing of team colors, and obsessing over the...
8 likes · 12 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Of je bent een dopeur en de beul rijdt de galg naar het kerkplein, of je bent geen dopeur en niemand gelooft je. Wielrennen vangt de kogels op die voor de hele sport zijn bedoeld.” 1 likes
“Nu kijkt hij af en toe omhoog, naar de hemel, en merkt hoe onmetelijk groot die is. Hoe je, van overal waar je kijkt, altijd precies in het midden staat en de wereld rond jou draait.” 0 likes
More quotes…