Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Sudenmorsian” as Want to Read:
Sudenmorsian
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Sudenmorsian

3.60  ·  Rating details ·  1,180 ratings  ·  57 reviews
Sudenmorsian on Aino Kallaksen (1878 - 1956) keskeisiä teoksia. Se pohjautuu ikivanhalle, kansanuskomuksissa pitkään eläneelle ihmissusiaiheelle: hiidenmaalaisen metsävahdin nuori vaimo Aalo joutuu siinä oudon lumouksen valtaan ja muuttautuu ihmissudeksi, tempautuen irti kodistaan ja miehestään. Hän elää kaksoiselämää vuoroin ihmisen, vuoroin suden hahmossa, ja joutuu heng ...more
Hardcover, Keskiyön kirjasto, 96 pages
Published 2007 by Otava (first published 1928)
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Sudenmorsian, please sign up.

Be the first to ask a question about Sudenmorsian

Community Reviews

Showing 1-30
3.60  · 
Rating details
 ·  1,180 ratings  ·  57 reviews


More filters
 | 
Sort order
Vea
Juoni ei ollut mitenkään hääppöinen, mutta tykkäsin todella paljon kirjoitustyylistä.

Edit. Luin kirjan vielä uudelleen tehdessäni äikän analyysiä ja tajusin mistä tämä todella kertoi ja tämä kirjahan on aivan mahtava ❤
Karla
*Línea 6e. Título que contenga el símbolo de un elemento de la tabla periódica (No - Nobelio)*

¡Una historia muy buena que se va rapidísimo, con unas ilustraciones preciosas!
Reta Anna Maria
Jan 02, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: re-read
Itse tarina ei ollut erityisen yllätyksellinen, mutta kieli oli niin kaunista ja mielenkiintoista, että sitä luki ilokseen.

Uudellenluku 1/2019: Vanhahtava kieli ihastutti lisää ja tarinan ns. yllätyksettämyyteen suhtaudun nyt aivan eri tavalla. Enemmän kiinnostusta herätti nyt Raamatulliset viittaukset sekä Priidikin ja Aalon suhde.
Conejo Literario
Extraño pero bonito. Las ilustraciones son lo mejor indiscutiblemente.
Siltsu
Jan 01, 2019 rated it really liked it
I’ve wanted to read this book for a long time, it’s the sort of book that you’ve heard the name of a lot but never really took the time to find out what it was about because it seemed somehow so intimidating. In 2019 I hope to read more books considered classics so that’s why I put this book on my to be read list for this year. I picked it up on the first of January because I wanted to start something short so I could get the first book of the year “out of the way”.

The book follows the story of
...more
Hande
Jul 07, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Tarina ei tarjonnut suuria yllätyksiä, mutta sen kaunis kieli ja tunnelmallisuus tekivät vaikutuksen. Väkevä ja surullinen teos.
Carol Rodríguez
Pensaba que lo iba a leer más rápido por lo corto que es, pero al final he tardado casi tres días, y es que el estilo de la autora es muy lírico y me lo he tenido que tomar con calma, porque es de esos libros que lo exigen.

El argumento es una mezcla entre el paganismo, las supersticiones y leyendas bálticas y una metáfora de la poca libertad de la que gozaban las mujeres en el siglo XVII, que eran lavadoras, cocineras, madres, esposas y para de contar (y quien dice siglo XVII dice antes, despué
...more
Anina Partanen
Ah, olipas tämä surullinen ja synkkä! Mutta mitäpä muuta voi odottaa kirjalta, joka on ilmestynyt sarjassa Kauhun ja pahuuden klassikkoja...

Sudenmorsian on 1600-luvun Hiidenmaalle sijoittuva ihmissusitarina, jota on maustettu hippusella latinaa, Raamattu-viittauksilla ja arkaaisella, hieman totuttelua vaativalla suomen kielellä. Varsin erikoinen lukukokemus! Jotakin kiehtovaa tässä oli, mutta aihe ja koko paketti tuntuivat olevan kilometrien päässä omalta mukavuusalueeltani.

Lukunäyte aivan kirja
...more
Fabulantes
Mar 07, 2017 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: fantasia
Reseña: https://www.fabulantes.com/2017/03/la...
"La novia del lobo es un libro que se lee en un suspiro, que te cautiva con su sugerente atmósfera y con sus imágenes poéticas y líricas. Con un estilo arcaico y muy personal, Aino Kallas nos sumerge en el mundo de Aalo, hecho de renuncias, miedos, deseos y anhelos. El volumen está extraordinariamente ilustrado por Sara Morante, quien consigue captar la esencia de la protagonista en la intensa mirada de sus ojos, mientras que con los paisajes evoca
...more
Nora
Ja hän hajautui korpikuusien huminaksi, pusertui kultaisena pihkana hongan punaisesta kyljestä, katosi rahkasammaleen viheriäksi kosteudeksi, sillä hän oli Diabolus sylvarum'in oma ja Saatanan saalis.
Zai
Aug 15, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: lecturas-2019
La novia del lobo es un relato que mezcla magistralmente historia y mito, realidad y fantasía, seres sobrenaturales y brujas perseguidas. Es aquí donde lo sobrenatural y los hechos reales se entremezclan, cuando la persecución contra los hombres lobo y la brujería convergen en una misma cacería. En la Edad Media, las pequeñas comunidades del Europa del Norte eran fuertemente religiosas, supersticiosas y creían ciegamente en lo sobrenatural como manifestación del Diablo.

La novia del lobo es una n
...more
Tiia
Oct 16, 2016 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: finnish, read-2016
Kielestä pidin kovasti. Kuvaukset arkisesta Aalosta olivat aviomiehen kokemuksen läpi suodattuneita, Aalon kokemus pääsi esiin vain metsän kutsuessa. Tämä oli se vahvin anti - nainen oli vapaa vain kodin piirin ulkopuolella. Mutta eikö silti Priidikissäkin olisi voinut olla syvyyttä ja muukin taso kuin Aalon arvioijana? Eikö aikalaisissakin olisi voinut olla kohtaloa kuvattavaksi? Tunnelma rakentui sen varaan, että sellaista ylipäätään oli vain vuorovaikutuksessa eläinten kanssa. Ihmisten väline ...more
Tytti
"Wolf Bride - a story from Hiiumaa" (1928) is about a woman turning into a werewolf and set just after the Thirty Years' War in Estonia that was under the Swedish rule at the time. I also think it's the first werewolf story I've ever read, so I can't compare it to the others.

It's hard for me to say what I actually think about it. It reads like an old legend and it's written in "old Finnish", which makes reading it a bit difficult. I can't say exactly how much of it is based on real legends but s
...more
Rosa
Jun 03, 2016 rated it liked it
3,5 tähteä

Nykynäkökulmasta tässä kirjassa ei ole sisällöllisesti mitään ihmeellistä, ja kielikin on tarkoituksellisesti niin raivostuttavan vanhahtavaa, että aivoni meinasivat nyrjähtää ennen kuin totuin kirjan tyyliin. Tällainen ihmissusitarina on kuitenkin 1920-luvulla ollut varmasti melkoisen epätavallinen ja kieli on vanhahtavuudestaan huolimatta kaunista, joten ei ole vaikea ymmärtää, miksi Sudenmorsianta pidetään klassikkoteoksena.
Iira
Jan 01, 2012 rated it liked it
Shelves: 2012
Aalo on Saatanan saalis ja vaikka mitä muuta. Kallaksen teksti on kaunista, mutta paikoitellen rasittavan kryptistä. Osa sanoista tuntuu ihan vierailta eikä niiden alkuperä ole pääteltävissä. Ihmissusijutut ovat kumminkin ajattomia ja aina herättäneet jonkinlaista kummastusta, joten ajan hammas ei ole purrut itse tarinaan vaan lähinnä Kallaksen kieleen.
Elina
Oct 22, 2014 rated it liked it
Pidin kirjassa erityisesti sen näkökulmasta, jossa ihmissudet yhdistettiin noituuteen. Se oli hieman erilainen nykyisiin ihmissusitarinoihin tottuneelle. Mielestäni kirja kärsi lyhyestä pituudestaan, sillä olisin kaivannut lisää syvyyttä tarinalle.
Lili Blend
3.5 No suelo leer este tipo de historias ni con este estilo narrativo pero me sorprendí para bien. Puntos extra por las ilustraciones, son hermosas.
Valtteri
May 31, 2018 rated it really liked it
Lumoava; kielen avulla Kallas luo ihan oman maailmansa ja tuntuu, että teoksen juonella ei ole oikeastaan yhtä paljon väliä kun sen tunnelmalla, ajatuksilla ja teemoilla. Se on kaunis mysteeri, jonka tuntee samaan aikaan tapahtuvan jossain konkreettisessa maailman kulmassa kuin myös pelkästään oman mielikuvituksen sisällä. Kuitenkin sen teemat ovat vahvasti kiinni ajan yhteiskunnallisessa keskustelussa; vaikka toisaalta tuntuu koko ajan, että Kallas kykenee vapauttamaan teoksen kaiken "maallisen ...more
Tuatara
Jan 27, 2018 rated it liked it
Shelves: suomalaiset, kirjat
Tunnelmallinen ja surullinen. Kieli oli samaan aikaan viehättävää sekä vähän rasittavaa, kun tahtoi vetää aivot solmuun, piti sen vuoksi lukea varsin hitaasti. Olisi kyllä ollut kiintoisaa lukea Aalon elämästä sutena enemmän, nyt tämä oli suurelta osin aika ulkokohtainen. Mutta ehkä se kuuluu tyyliin.
Hannamari
Jul 08, 2018 rated it it was amazing
Runollinen tarina, joka hurmaa arkaaisella, vanhalla suomen kielellä, kauniilla luontokuvauksella ja maanläheisellä näkökulmalla ihmissusimyytteihin. Tämä pienen pieni kirja on lyyrisyydessään ja herkkyydessään ihana suomalainen myyttiklassikko.
Sini Vehniäinen
Feb 03, 2018 rated it really liked it
Shelves: for-school
Pretty good for both a Finnish classic and a school read. A beautiful story with a beautiful (but sad) meaning behind it. The language made the reading a little too slow for my taste but I didn't expect anything else from a book from the 1920's Finland.
Silvia Bersar
Una historia corta, pero no os dejéis engañar con lo corta que es de esos libros que tienen mucho que ofrecer, reflexiones, critica y mucha verdad escondida en sus páginas! Una delicia corta pero intensa.
Panu Mäkinen
Jun 11, 2017 rated it it was ok  ·  review of another edition
Shelves: fantacy
Sudenmorsian on melko kummallinen kertomus. Kirjaa lukiessa ihmetyttää, minkä takia se on ylipäänsä kirjoitettu. Tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Hiidenmaalle. Kielestä on yritetty tehdä vanhahtavaa sekoittamalla siihen länsisuomalaisia murrepiirteitä. Lopputulos on aika omituinen.
Irukina
Feb 23, 2019 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Solo por la belleza de las ilustraciones, ya merece la pena. Una edición preciosa y exquisita

La historia, por otra parte, no por conocida es menos interesante. A mí, desde luego, me ha cautivado.
Julia Segura
Interesting story, beautiful language, gorgeous illustrations.
It is a brief that can be read easily.
Tomi
Oct 21, 2017 rated it it was amazing
"Niin tämä yö oli senkaltainen, konsa kuolleet ja vainajat vaeltavat yltympäriinsä ja elävitten ajatuksia ahdistavat suurella ahdistuksella."

Hieno kirja, upeasti kirjoitettu.
Hilma
Jan 18, 2018 rated it it was ok
Epävarma tähdistä. Ehkä 2,5.
Tarja Kilpeläinen
Dec 28, 2018 rated it really liked it
Niin kaunis tarina, vei mennessään. Ensin olin hiukan pihalla, koska kieli oli vanhahtavaa ja varsin runollista, mutta imaisi sitten mukaansa ja luin ahmien loppuun.
Matti
Oct 23, 2011 rated it it was amazing
Kirja vertautuisi tarinallisesti ehkä H. P. Lovecraftin teoksiin, eli hyvin perinteisissä kauhutarinakuvioissa liikutaan. Mutta aihe on nerokkaasti lokalisoitu Hiidenmaalle ja tutut maalaiselämän toiminnot tuovat tarinaa suomalaiselle huomattavasti lähemmäksi. Kirja on kirjoitettu vuonna 1928, joten uskon perusjuonikuvionkin olleen kaunokirjallisuudessa vielä tuolloin suhteellisen tuore, varsinkin kun päähenkilönä on nainen joka on kaiken lisäksi perheenäiti. Kaksi asiaa tekee tästä kirjasta tav ...more
Amadeu Branera
Feb 26, 2019 rated it really liked it  ·  review of another edition
Un libro corto que se disfruta más por la estética que por la historia, que sin embargo también es muy interesante.
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • Kuka murhasi rouva Skrofin?
 • Maa on syntinen laulu
 • Tummempaa tuolla puolen
 • Alastalon salissa
 • Kultarinta
 • Myöhempien aikojen pyhiä
 • Anna Liisa
 • Täällä Pohjantähden alla 1–3
 • Pessi ja Illusia
 • People in the Summer Night
 • Putkinotko
 • Punainen erokirja
 • Pelon maantiede
 • Karkkipäivä
 • Rautatie eli kertomus ukosta ja akasta, jotka eivät olleet sitä ennen nähneet
 • Tainaron: Mail from Another City
 • Koiramäen talossa (Koiramäki, #1)
 • Neljäntienristeys
See similar books…
11 followers
ENG: Aino Kallas' father was a remarkable researcher of folklore, and he died early during Aino's childhood. Aino was married to Oskar Kallas and they has three children, at the time she was still in the beginning of her career as a writer - her "best" years were in between 1920 and 1930, her style being greatly influenced by numerous people, one of which was Eino Leino. Aino spent about half a ye ...more
No trivia or quizzes yet. Add some now »
“Silloin susi, jonka kanssa Aalo oli juossut, yhtäkkiä muutti muotoansa.

Metsän halki kulki elävä ja väkevä henkäys, niinkuin jättikeuhkot olisivat henkäisseet, ja koko korpi vavahti näkymättäin askelten astunnasta, ja suuret siivet, joitten leveyttä ei kenkään kuolevainen vielä ole mitannut, kätkivät korven salatumpaan pimentoon kuin on aarnikuusien katve.

Sillä tämä susi oli Diabolus sylvarum elikkä Metsän Henki, vaikka hän nyt vasta oikian hahmonsa edestoi.”
4 likes
“Ja tämä Henki oli Diabolus Sylvarum, Metsän ynnä Suden Henki, jolla suolla ja korvessa kotonsa on, rohkea ja pelvotoin, voiman ja vapauden henki, mutta myös raivon ja väkivallan, salattu yli kaiken ymmärryksen, siivekäs niinkuin myrskytuuli ja palava niinkuin maailman sydän, mutta kuitenkin Pimeyden kahleissa.” 4 likes
More quotes…