Jump to ratings and reviews

עד שאבא יחזור

״ השוטרים אמרו לי לעמוד באמצע החדר לפני שולחן כתיבה גדול. הם התיישבו משני צדי השולחן ולא הסירו ממני את מבטם. אחרי כמה דקות הם פנו אלי. שאלו אותי בגרמנית את כל השאלות שסבא ואמא הכינו אותי לענות עליהן. זה היה מפחיד, כמו בחינה קשה בבית הספר, כשהמחנך והמנהל שואלים אותך שאלות מכשילות ומחכים שתשגה. הכי קשה היה לי לקרוא לאחותי בשם אחר. הרגליים שלי התחילו לרעוד...״
בגיל שמונה מתחיל רוֹבּי את מסע הבריחה שלו ממולדתו, שנכבשה על ידי הנאצים. הוא עובר לבדו מעיר לעיר, ממשפחה למשפחה, ובכל מחבוא נאלץ להסתגל לשֵם אחר, ללמוד חוקים חדשים כדי להציל את עצמו, ולשכוח את כל מה שידע קודם לכן. "ילדים לומדים מהר ושוכחים מהר" — כך אומרים לו כולם. האם זה באמת נכון? האם כדי לשרוד ישכח רובי גם את אבא שלו, או את וֶרָה — הנערה שמצאה חן בעיניו כל כך?
עד שאבא יחזור, ספרה הראשון לנוער של הסופרת יהודית רותם, מבוסס על סיפורו האמיתי של בן זוגה, הסופר משה בר־יודא, שברח בילדותו מצ'כוסלובקיה לשעבר ועלה לבדו לישראל. בשפתה העשירה והמרתקת מגוללת רותם את סיפורו של משה הנער, שבמהלך מסע ההצלה שלו, בתוך מציאות מפורקת ואכזרית, עובר גם מסע של התבגרות.

251 pages, Paperback

Published November 5, 2015

Loading...
Loading...

About the author

Judith Rotem

15 books2 followers

Ratings & Reviews

What do you think?

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
1 (100%)
4 stars
0 (0%)
3 stars
0 (0%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 1 of 1 review
Profile Image for Zipor Meir.
23 reviews
June 6, 2025
עד שאבא יחזור הוא סיפור שואה ממבטו של ילד יהודי בן שמונה שנאלץ לעבור מבית לבית, ממחבוא למחבוא, מעיר לעיר ומארץ לארץ בשנות השואה, עד להגעתו לארץ ישראל, לבית דודו.
החלק הראשון של הספר מספר מעט על ילדותו והרבה על חווייתו של ילד בעולם שנהפך עליו, הוא מתאר מה עומד מאחורי אומץ וגבורה ומה עומד מאחורי הישרדות בעינוי ומילותיו של ילד קטן.
המילים מכניסות את הקוראים לתוך עולמו הפנימי של הילד, והקוראים, שיש להם מבט גדול יותר על כל שנעשה שם, מבינים איך ילד קטן חווה חוויות קשות שכאלה, ועם זאת נמלט, בלי שהוא מבין, מדברים איומים וגדולים משהוא עובר בפועל.
׳עד שאבא יחזור׳ הגיע לידיי לאחר ׳אהבתי כל כך׳ של יהודית רותם, שאותו לא אהבתי – הסיפור מרתק, אך יש בו יותר מדי פרטים, דמויות רקע ואף דמויות משנה שלא ראיתי כרלוונטיים לסיפור והתישו אותי בקריאה – אבל לעומתו ׳עד שאבא יחזור׳ ריתק אותי מהמילה הראשונה ועד האחרונה, נכנסתי לנפשו של הילד הזה והתבגרתי איתו, עם השפה הילדית היפה שלו והאומץ האדיר שלו שלא נתפס בעיניו ככזה.
הייתי מגדירה אותו כ׳ספר שואה לא קשוח׳, על אף הדברים הקשים שהוא עובר, כי ביחס לכתובים אחרים על השואה, אין בו ירידה לפרטים של אירועים קשים שנעשו על ידי הנאצים.
אני ממש ממליצה עליו.

Displaying 1 - 1 of 1 review