Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “Zer & Fiya” as Want to Read:
Zer & Fiya
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

Zer & Fiya

3.98  ·  Rating details ·  55 Ratings  ·  18 Reviews
AAFIYA. Seorang gadis yang tidak memerlukan seorang ‘lelaki’ yang bergelar suami dalam hidupnya. Bukan dia anti dengan lelaki. Cuma bagi dia, perkahwinan itu adalah perkara yang sangat serius dan dia pula masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri. Oleh itu, dia sedaya upaya ‘melarikan diri’ apabila daddynya cuba mencari jodoh untuknya. Sehingg ...more
Paperback, 530 pages
Published October 2016 by Kaki Novel (first published 2016)
More Details... edit details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about Zer & Fiya, please sign up.

Be the first to ask a question about Zer & Fiya

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

(showing 1-30)
Rating details
Sort: Default
|
Filter
Ras
Nov 06, 2016 rated it really liked it
Shelves: 2016-read

3.8*

1. Ni kali pertama baca buku SI... Secara keseluruhan, saya boleh 'ngam' dengan cara penyampaian penulis..

2. Untuk kisah Zer & Fiya, saya juga takde masalah dan saya suka. Saya suka bagaimana hubungan Zer & Fiya berkembang. Berlaku secara semulajadi apabila lelaki dan perempuan ada rasa yang sama. Terutamanya dipihak Fiya.. Rasa itu ada tanpa perlu diluah2kan sangat.

3. Ada beberapa adegan tu saya rasa menarik juga. Mungkin sebab adegan tu saya tak pernah jumpa di buku lain sebelum n
...more
Nonieღserenity2bliss
Dec 26, 2016 rated it it was amazing
Announcement before review: N nak jual buku ni for RM14. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :)

The best one so far for me by Sha Ibrahim!

Rasanya dah lama N tak enjoy novel yang mempunyai jalan cerita yang simple, straight forward tapi oh-so-menarik! Sungguh, there's nothing complicated about Zer & Fiya. One could even say that ia hanyalah kisah arranged marriage yang sering kali ditonjolkan oleh ramai penulis kini.

But for me, kerana simpilicty of the storyline lah yang membuatkan N ter
...more
Afifah.
Dec 05, 2016 rated it it was ok
Kalau ikutkan, karya SI memang tak pernah kena dengan jiwaku. Rating novel terdahulu pun tidaklah pemurah sangat nak bagi banyak. Beli Zer & Fiya sebab tertarik dengan rebiu dan bintang-bintang (walaupun berkali-kali tertipu dengan bilangan bintang).

Besar jugak lah harapan aku untuk Zer & Fiya ni. Tapi nampaknya, emm well, masih lagi sama seperti dahulu.

Entah, mungkin sebab, aku tak suka baca novel yang monolog/ulasannya panjang, dialognya sedikit. Ya, dialog banyak sangat pun tak best
...more
Que Razali
Jul 26, 2018 rated it really liked it
Shelves: baca2018
#46

Zer & Fiya (Sha Ibrahim)

Novel ini tidak mengambil masa yang lama untuk dihabiskan. Memandangkan bagi saya perjalanan cerita ini agak santai dan tidak terlalu banyak konflik 'orang ketiga' membuatkan saya cukup senang dengan novel ini.

Memang kalau diikutkan, pergaduhan antara hero dan heroin seperti macam tiada hujung pangkal, namun dek kerana unsur humor yang diterapkan penulis melalui kedua-dua watak, menjadikan kisah mereka tampak comel. Suka dengan perwatakan Fiya yang tidak mudah goy
...more
Littlebookgirl
Sep 27, 2016 rated it it was amazing
sha ibrahim! x pyh baca sinopsis pun...terus beli karya kak sha!
Ogy Yusof
Jun 03, 2017 rated it really liked it
respek dengan kaki novel sebab masih menggunakan kertas putih, cover pun masih kekal putih dan bila muka surat cecah 500++ pun tak rasa tebal. ilustrasi cover pun masih kekal ceria dan cantik.. sebagaimana kulit, begitulah juga isinya. putih bersih takde agenda atau kisah yang tersembunyi melainkan perasaan kasih sayang dan cinta.. Hehe....

qaizer dan aafiya. mereka hendak dipasangkan. ayah aafiya yang bertindak mencarikan jodoh untuk anak gadisnya yang berperangai luar alam. ganas, brutal, kasar
...more
Faradina Azlin Azahar
Oct 03, 2016 rated it it was amazing
Shelves: 2016-thinggy
Weeeee... Akhirnya den dpt peluk dan baca... Hahaha.. Sekian lama rasanya x review dlm GR nie. Xpela. Bit by bit la yer. Maklumlah tambah usia tambah byk responsible tambah kurang masa nak mengreview. Hehehe..

With zer fiya.. Perghhh... Dia mmg bila baca, terus rasa sha nyer specialty. Gaya bahasa yg sempoi tp ohsem. Hehehe. Mmg menyampah sgt wei ngan si humaira. Walau part dia x byk. Tp berkesan giler kehadiran dia. Sakit pula hati kita. Pakkal la member hati baek lagi, kalau dina, sorry naik lo
...more
Yuni
May 09, 2017 rated it liked it
Shelves: 2017, novel-melayu
1. Yuni suka covernya. Background warna putih dan ada gambar2 yang macam messy tapi still kemas (for me). Ingatkan Yuni pada komik. Jangan tanya di mana kaitan cover novel cinta dengan komik.

2. Sengih kambing Yuni sebab pilih buku yang sesuai untuk mood sekarang. I need a light conflict kinda novel. No need extravaganza thingy. So I did the right choice.

3. Kalau Yuni berada di tempat kejadian dan bukan sebagai kaum kerabat Fiya, Yup, Yuni setuju dengan apa yang Zer buat. Memang Umi bukan Umi Fiy
...more
Suhailah Iskandar
Jun 03, 2017 rated it really liked it
Shelves: finito
Hahaha... the brutality of kickboxing... Aafiya ni androgeny, cool, and I really like her. Dia firm and personally she is that sort of women I admires. I don't quite like the leading man start dia jalan tangan. Humaira: jgn mentioned ahh irritating walaupun akhirnya dia ok at the later part. 4 stars coz it's a fun read and I am glad I took it from the library shelves randomly
Nadiah Zaidi
Aug 10, 2018 rated it really liked it
Best cita ni . Sy ada jual buku ni rm17 skali pos
Norliza Yusop
Jul 29, 2018 rated it liked it
lama dah selesai Zer & Fiya ni...best..review? nanti2 buat..hehe
Marklynnah Sominding
Oct 14, 2016 rated it really liked it
Shelves: favorites
page 21 dah tergelak..lepastu baca dgn muka berkerut pastu tergelak balik..hihi. best!
Intan  Musa
Jan 12, 2017 rated it really liked it
Really enjoyed reading! Qaizer Zahar bertekad untuk memikat Aafiya. Aafiya seorang gadis yang dingin dan kasar. Tetapi dalam menyampah, dia mula cair dengan ayat-ayat manis Qaizer. Mengenali Aafiya, Qaizer semakin tertarik. Dia semakin nampak sifat Aafiya yang penyayang, hormat kepada orang-tua dan bertanggungjawab. Akhirnya, Aafiya jatuh cinta dengan dirinya. Lalu Aafiya melamar Qaizer. Qaizer tidak kisah. Dia mahu melangsungkan perkahwinan mereka dengan segera. Tetapi pada suatu malam, adik su ...more
Jumay
Sep 30, 2016 rated it it was amazing
Qaizer zafar....dia bknnya mat romeo, dia bkn playbuaya mahu pun kasanova....dia seorg usahawan muda yg berjaya...google je nama dia pasti segala kejayaan dan psl diri nya diceritakan....namun demi cinta nya pd aafiya dan demi utk memperisterikan seorg aafiya, qaizer menjd seorg mat romeo dan si muka tembok....perkenalan mrk tidak seindah mn....ibarat kucing dan anjing...si mulut puaka bertemu si mulut longkang.....namun krn mulut manis si qaizer itu lah yg akhirnya mampu meruntuhkan tembok ting ...more
Rahimah Mansor
Jan 01, 2017 rated it liked it
Buku pertama 2017. Lain org lain citarasa. Memulakan bab awal dgn pergaduhan. Lps tu bergaduh lagi. Otak dahlah tgh stress. Memang tak berapa laju nak baca. Saya suka penulisan sha.kali ni saya bagi 3.5 bintang.
Marta Dafid
Oct 26, 2016 rated it it was amazing
Best!!!
Lindz
Oct 12, 2016 rated it really liked it
Shelves: lindz
Sisi Sha Ibrahim yg I tak penah baca. Cheeky, funny and sexy. I love it! Kudos ms writer. Simple yet very interesting.
rara
rated it it was ok
Sep 08, 2017
Aisha I
rated it really liked it
Nov 07, 2016
Eisya Harris
rated it really liked it
Dec 13, 2016
Adilah
rated it really liked it
Mar 16, 2017
Aida Fariz
rated it it was amazing
Jun 17, 2017
Nabila Mohamed
rated it really liked it
Oct 15, 2016
Lexicon Aficionado
rated it it was amazing
Sep 15, 2017
Najihah Bakar
rated it it was amazing
Jul 28, 2018
Limaukasturi
rated it it was amazing
Dec 18, 2016
Deevinalee
rated it really liked it
May 25, 2018
Balqis Zulkefre
rated it it was ok
Nov 29, 2016
Ariey
rated it liked it
Dec 17, 2017
Sapp73
rated it really liked it
Oct 24, 2016
« previous 1 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »