Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De afwezigen” as Want to Read:
De afwezigen
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De afwezigen

3.67  ·  Rating details ·  196 ratings  ·  35 reviews
Wonderkind Joshua James groeit op bij zijn psychotische moeder. Na haar dood ontfermt een bejaarde buurman zich over hem. Hij probeert de jongen uit zijn isolement te halen door hem saxofoon te leren spelen. In de jaren die volgen ontwikkelt Joshua James zich tot een muzikale legende, maar de demonen uit zijn verleden laten hem niet met rust.

De afwezigen vertelt niet
...more
Paperback, 256 pages
Published September 2016 by De Arbeiderspers
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De afwezigen, please sign up.

Be the first to ask a question about De afwezigen

This book is not yet featured on Listopia. Add this book to your favorite list »

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.67  · 
Rating details
 ·  196 ratings  ·  35 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De afwezigen
Laurence
Feb 05, 2018 rated it really liked it  ·  review of another edition
Shelves: ebook
Voor een winnaar van de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs voelde dit boek helemaal niet als een debuut aan. Het mist drang, datgene wat een debuut vaak typeert: een schrijver probeert net iets te hard, wat gepaard gaat met beginnersfouten. Een typisch goed debuut is vooral veelbelovend.
Neen, dit boek bezit, ondanks de eerder heftige onderwerpen, een zekere kalmte die je verwacht van een meer ervaren auteur. De personages worden fijn geschetst, hun levens haken in elkaar, er wordt zonder
...more
Katrien
Mar 10, 2020 rated it really liked it
Doorleefd verhaal.
Tevens ook een prachtig verhaal over verlies en overleven en over de troostende kracht van muziek.
Ria
Oct 29, 2019 rated it it was amazing
Er zijn momenten bij afwezigheid van concentratie om te lezen en - ja er liggen dan diverse mooie recensieboeken - dat je gedachteloos een roman uit de ongelezen stapel plukt en ineens afwezig van alle randzaken verdwijnt in een vacuüm en bordje 'afwezig' om je nek lijkt te hangen.

'De afwezigen' van Lieke Kézér had mij vrijwel direct in deze modus. En ik moet zeggen die momenten zijn er bij relatief nieuwe auteurs de laatste maanden steeds vaker. Mooi.

Wat ga ik over deze niet chronologische
...more
Nathalie
Jun 13, 2017 rated it really liked it
Het boek begint bij Frank Johnson, een gepensioneerde muzikant die enkele maanden geleden weduwnaar is geworden. Uit zijn verhaal blijkt dat hij Joshua Jones bij zich in huis heeft genomen nadat de moeder van die laatste dood werd teruggevonden. Joshua is een 12-jarige jongen die het in zijn jonge leven al zwaar te verduren heeft gehad. Frank leert hem de sax bespelen om zijn problemen in de muziek te kunnen vergeten waarin Joshua een genie blijkt te zijn en zal uitgroeien tot een superster.

Het
...more
Julie Mestdagh
Jan 16, 2020 rated it it was amazing
Het is gebeurd, de eerste vijf sterren voor 2020 zijn uitgedeeld; en dat na pas 4 boeken te hebben gelezen. De eer komt de debuutroman "de afwezigen" van Lieke Kézér te beurt, die op heel originele en meeslepende wijze het verhaal vertelt van wondermuzikant Joshua James. De jongen, wiens vader op jonge leeftijd vertrok met de noorderzon en wiens moeder niet veel later overleed, wordt opgevangen door een oudere overbuur die met de handen in het haar zit om het depressieve kind uit zijn schulp te ...more
Suzanne
Oct 01, 2017 rated it it was amazing
Shelves: nederlands-dutch
Wauw, wat kan Lieke Kézér schrijven. Vanaf de eerste bladzijde werd ik dit boek ingezogen en beleefde het bewogen leven van Joshua James mee. De beeldende zinnen vol metaforen, de verschillende perspectieven (maar nooit dat van Joshua) van de personages op Joshua's leven en het heen en weer springen in de tijd maken het verhaal niet complex maar zorgen er juist voor dat je blijft doorlezen.

Het citaat aan het begin van het book van Tom Waits vat het verhaal goed samen: "I like beautiful melodies
...more
Johanna
Aug 12, 2018 rated it really liked it
Shelves: vakantiebieb-nl
Ik heb deze roman nét uitgelezen en zou eigenlijk 5 sterren willen geven. Maar ik moet het nog even verwerken, dat is met deze verpletterende roman echt wel even nodig. En dan zou het theoretisch kunnen zijn dat ik op 4 sterren blijf hangen.
Gelezen via de gratis app Vakantiebieb van de Openbare Bibliotheek. Die app zorgt er toch elke keer weer voor dat ik zomaar een aantal geweldige boeken lees.
Monique
Oct 24, 2019 rated it really liked it
Shelves: read-in-2019
De setting trok me minder aan dan bij 'De verloren berg', maar ook dit boek is gewoon ontzettend goed geschreven.
Anne
Aug 15, 2017 rated it really liked it
Shelves: 2017
Melodieuze compositie

Lieke Kézér studeerde film- en televisiewetenschappen, werkte als journalist en werkte ondertussen jarenlang aan haar debuutroman; De afwezigen. Na het overlijden van zijn psychotische moeder, trekt wonderkind Joshua in bij zijn bejaarde overbuurman. Daar leert hij saxofoon spelen en langzaam ontwikkelt Joshua zich tot een jazzlegende.

Opvallend aan De afwezigen is de compositie van het verhaal. Kézér maakt grote sprongen in de tijd in de verschillende delen van haar verhaal
...more
Anneke van Dijken
Nov 08, 2016 rated it it was amazing
Vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in de verhalen van de mensen die langere of kortere tijd belangrijk waren voor Joshua of andersom, maar ook hoe het leven van Joshua gaat. Je voelt ieders eenzaamheid, het verdriet van een ieder, het gevoel dat je sommigen wilt helpen, op anderen wordt je weer kwaad om wat ze doen, voor anderen kan je alleen maar respect hebben. Je ziet de gebeurtenissen voor je. Uiteindelijk begin je steeds beter te snappen waarom iemand in Joshua's leven is/geweest ...more
Roosje De Vries
Mar 11, 2018 rated it really liked it
Blue suede shoes: You Were Always On My MindJoshua en muziek

De jongen zweeg drie commercials lang, zei toen: Ik werd wakker omdat ik mijn moeder hoorde zingen.
Maar het bleek een droom te zijn.
Ja.
Wat zong ze?
You Were Always On My Mind.
Was dat haar lievelingsnummer?
Hmm.
Ik moest vanmiddag aan je moeder denken, zei Frank. Soms hing ze de was op als ik op de veranda zat, en dan zong ze iets van Elvis.
Ik wil niet meer aan mijn moeder denken, zei Joshua met een stem die maar net boven de stilte
...more
Vincent Coomans
Jun 26, 2017 rated it it was amazing
Ontzettend mooie roman over verlies en overleven. Lieke Kézér debuteert groots met een goed uitgekiend verhaal over het wonderkind Joshua James. Na de dood van zijn moeder wordt hij grootgebracht door een bejaarde buurman. Hij leert hem hoe hij zijn verlies kan vertalen in iets positief, muziek. Ze zoeken het samen uit want ook de bejaarde buurman vecht zich hardnekkig uit het verlies.
Daarna ontvouwt zich een verhaal waarin Kézér telkens het vertelperspectief wijzigt, van de bejaarde man, de
...more
Lisa Huissoon
Jul 21, 2019 rated it really liked it
heel mooi
Yasmien
Mar 29, 2018 rated it liked it
3,5
Sara
Feb 23, 2018 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: readwomen
Mooi, maar niet verbazingwekkend mooi. Ik vind het wel een waardevol thema om over te lezen. Denk dat ik er meer van had genoten had ik het echt gelezen ipv naar geluisterd. Ik heb de indruk dat ik veel meer dingen mis als ik naar een boek luister ipv het te lezen... ...more
Margreeth Wallast
Feb 24, 2018 rated it really liked it
De sfeer in het boek is goed in overeenstemming met het onderwerp.
Marcel
Sep 08, 2019 rated it it was amazing
Shelves: luisterboek
Supermooi beschreven maar triest verhaal verteld door mensen om de hoofdpersoon heen. Schiet heen en weer in de tijd en geeft treffende tijdsbeelden van de jaren 80 en later. Fantastische beschrijvingen in een 'muzikale' taal. Heerlijk geluisterd en ben benieuwd naar de tweede van Lieke Kezer.
Pierke
Oct 01, 2019 rated it it was amazing
Fijne zinnen. Geschreven zodat er nog veel aan je verbeelding wordt overgelaten maar wel zo dat je precies weet hoe alles eruit ziet.
Treurnis alom. Van de eerste tot en met de laatste zin. Maar alleen voor buitenstaanders. De personages lijken er niet eens zoveel last van te hebben.
Floor Heus
Jan 22, 2018 rated it really liked it
Mooi! Zwaar maar niet te.
Niqué
Sep 30, 2016 rated it it was amazing
een van de mooiste debuten ooit gelezen.
Sofie
Dec 30, 2017 rated it really liked it
Heel mooi boek. Droevig, maar toch zo mooi gebracht. Een verhaal over de invloed van ouders op de levensloop van hun kinderen maar ook over het hand in hand gaan van succes en verdriet.
Nele Fraeyman
De grote afwezige in dit verhaal is het zogenaamde hoofdpersonage Joshua James... wat toch n beetje een gemiste kans is, want hij lijkt veel interessanter dan al de personages die rond hem zweven...
Jacques
Nov 07, 2017 rated it liked it
Shelves: 2017
Lieke Kézér wint met dit aardige debuut mogelijk wel verdiend de gouden boekenuil 2017
Bart Van Overmeire
Een mooi debuut, verhaal zit goed ineen. Mooi zonder meer wel, de angels ontbraken toch.
Esther
Mar 22, 2020 rated it liked it
Shelves: 2020
Luisterboek voor tijdens het hardlopen en voor het slapen gaan. Prettig voorgelezen door Rik vd Westelaken.

Mooi en tegelijkertijd droevig verhaal over de mensen om Joshua James, muzikant, zoon en vriend. Had soms moeite met het plaatsen van de personages en de tijd maar dat kan ook komen doordat ik het luisterde. Jammer dat over Joshua zelf zo weinig wordt verteld, had graag meer willen weten over zijn strijd in het leven.
Yo
Nov 07, 2018 rated it really liked it
In het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl, die ik wat uitleggerig vond met soms te veel details die niet altijd nuttig waren. Vooral omdat ik er nog geen context bij had. Na een bladzijde of 20 pakte het verhaal me. Heel knap en beeldend beschreven. Elk personage levert weer wat extra spanning op. Ik vond het een echte pageturner. Lekker boek! En dat Elvis Presley een belangrijke rol speelt was voor mij de kers op de taart. ...more
Elke DP
Jul 23, 2018 rated it liked it
3,5 sterren voor deze niet-chronologische schets van het leven in vele lelijke en moeilijke facetten. Het beantwoordt niet eens alle vragen en is toch bevredigend verteld. Minpuntje voor mij zijn de zinsconstructies, die soms nodeloos ingewikkeld zijn.
Yvonne Teitsma
Jul 21, 2019 rated it really liked it
Filmisch, rauw, eenzaamheid. Bijzondere verweving van verhaallijnen en tijdsopbouw die je pas aan het eind van het boek begrijpt.
Nora
Jun 07, 2019 rated it really liked it
Heel mooi geschreven. Iets minder goed geredigeerd: nog te veel slordige foutjes die afleiden van het mooie verhaal.
Liesleest
Aug 15, 2018 rated it liked it
Niet alleen de ouders zijn afwezig, maar ook het hart van dit boek. Jammer, want de stijl is plezierig soepel.
« previous 1 3 4 5 6 7 next »
topics  posts  views  last activity   
Verbeelding Bookclub: 2018 - Februari boek 18 73 Apr 02, 2018 04:56PM  

Readers also enjoyed

 • Zwarte schuur
 • Het moois dat we delen
 • Zomervacht
 • Liefde, als dat het is
 • Vallen is als vliegen
 • 't Hooge Nest
 • De goede zoon
 • Let op mijn woorden
 • Drift
 • De avond is ongemak
 • Otmars zonen
 • De heilige Rita
 • Een plek waar eenzaamheid niet bestaat
 • Moord op de moestuin
 • Pastorale
 • De trooster
 • Leon & Juliette
 • Wees onzichtbaar
See similar books…
7 followers
Lieke Kézér (1976) studeerde film en televisiewetenschappen. Tijdens haar werk als journalist bouwde ze in haar hoofd en op papier jarenlang aan De afwezigen, waar ze de ANV Debutantenprijs en de Bronzen Uil 2017 mee won. In 2019 verschijnt haar tweede roman, De verloren berg.

News & Interviews

When it comes to mysteries and thrillers, we're all guilty of loving a good trope from time to time. From "The butler did it!" to "They all did...
95 likes · 17 comments
No trivia or quizzes yet. Add some now »