Goodreads helps you keep track of books you want to read.
Start by marking “De Groote Oorlog: Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog” as Want to Read:
De Groote Oorlog: Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog
Enlarge cover
Rate this book
Clear rating
Open Preview

De Groote Oorlog: Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

3.65  ·  Rating details ·  327 ratings  ·  21 reviews
Op 4 augustus 1914 viel het grootste invasieleger tot dan toe ooit gemobiliseerd, een klein en weinig oorlogsbereid buurland binnen. En zo begon voor België de Groote Oorlog. Een oorlog die leek op die van andere landen en toch ook weer niet. Belgiës Eerste Wereldoorlog verliep op twee fronten: in de modder van de IJzer en in het bezette land. Loopgraven én bezetting, gifg ...more
365 pages
Published 1997 by Atlas
More Details... Edit Details

Friend Reviews

To see what your friends thought of this book, please sign up.

Reader Q&A

To ask other readers questions about De Groote Oorlog, please sign up.

Be the first to ask a question about De Groote Oorlog

Community Reviews

Showing 1-30
Average rating 3.65  · 
Rating details
 ·  327 ratings  ·  21 reviews


More filters
 | 
Sort order
Start your review of De Groote Oorlog: Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog
Willy Schuyesmans
Feb 04, 2014 rated it it was amazing
Het standaardwerk over de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Zeer gedocumenteerd. Zeer levendig beschreven. Geeft een zeer goed beeld van wat de Belgische, Franse en Engelse soldaten aan het front hebben meegemaakt, hoe ze behandeld werden, hoe ze afzagen. Een absolute aanrader.
Jurgen Maerschand
Jun 09, 2017 rated it really liked it
Zeer grondig naslagwerk. Naar het einde toe, soms wat stroef geschreven. Sommige figuren die aan bod komen verdienen meer inleiding/omkadering.
Isabel De Smet
Apr 12, 2020 rated it it was ok
Veel bijgeleerd over de wortels van de Vlaamse ontvoogding. Dit stuk geschiedenis was me onbekend. Dit werk is voor historici of mensen die reeds een goede voorkennis hebben zeker een toegevoegde waarde. Voor mij was het met te veel details doorspekt. De schrijfstijl was niet vlot. Puur uit interesse heb ik dit tot het einde doorworsteld.
Luc De Coster
Mar 19, 2015 rated it liked it  ·  review of another edition
Shelves: history
"De Groote Oorlog" stond al op mijn leeslijstje sinds 1997, het jaar van verschijnen. Destijds werd het boek bejubeld, maar dat was misschien omdat de belangstelling voor de eerste wereldoorlog wat was weggedeemsterd en er vrij weinig nieuws werd gepubliceerd. Het boek vulde een leemte: een modern en grondig overzicht van WOI in België. Minder dan 350 bladzijden en je weet weer alles over de veldtocht in 14, het terugplooien van het Belgisch leger op Antwerpen en dan achter de Ijzer, de mythe va ...more
Greet
Apr 21, 2014 rated it really liked it
Dit is een mooi naslagwerk waar ik veel van heb geleerd. Het lezen van dit boek heb ik gecombineerd met een bezoek aan museum M te Leuven. De expositie "Ravage" is een aanrader, zeker gecombineerd met een gesproken uitleg.
Ook was het interessant om te lezen over Camille Huysmans waar mijn tante, geboren in 1914 en haar ganse leven overtuigde socialiste, zo lirisch en overtuigend kon over praten. Tot aan haar dood in 2010 citeerde zij hem.
Dit boek heb ik gelezen na "Oorlog en terpentijn" van Stef
...more
Govaert
Feb 07, 2014 rated it liked it
Interessante lectuur. Toch bleef ik wat mijn honger zitten. Het boek start sterk met een gedetailleerde beschrijving van de vooroorlogse situatie en de aanloop naar het oorlogsgeweld. Vervolgens wordt je meegezogen in de oorlogsverrichtingen en dito gruwel. Eens de oorlog zich ingraaft in de stellingoorlog aan de Ijzer, verschuift de aandacht van het boek steeds meer naar de strijd voor de vernederlandsing. De vaart gaat dan ook wat uit het boek en het wordt een pak zwaarder op de hand. Ik bleef ...more
Benny
Dec 18, 2013 rated it really liked it
Shelves: non-fiction
Sophie De Schaepdrijver duikt in de trukendoos van de romanschrijver voor deze vlotte, boeiende en toegankelijke geschiedenis van de Grote Oorlog. Daarbij ontmijnt ze enkele flamingantische mythes, zoals de potsierlijke veronderstelling dat de Vlaamse frontsoldaten zo dom waren dat ze de (Franse) commando's niet verstonden.

De Schaepdrijver schuwt de duidelijkheid niet en formuleert daarom graag sterk. Toch slaagt ze erin om, ondanks het beperkte volume van het boek, een genuanceerd verhaal te v
...more
Hannes
Interessant boek, meer over politiek en de oorsprong van de Vlaamse beweging dan over de oorlog zelf. Maar de stijl van De Schaepdrijver lag me toch niet echt, en het boeide me minder dan ik verwacht had.
Nele Fraeyman
Dec 02, 2016 rated it really liked it
Het boek geeft een goed beeld van het leven van 'de burger' tijdens WOI, dus niet voor degene die een uitgebreide militaire uiteenzetting wil. Ook een grote nadruk op de flamenpolitik. Vlot leesbaar! ...more
Johan Keppens
Een aantal anekdotes over de impact van de oorlog en de bezetting in België voor de doorsnee inwoners maken indruk en maken dit boek sowieso de moeite van het lezen waard.
Daarnaast mag opgemerkt worden dat de titel van het boek helemaal niet de lading dekt. Of eigenlijk: de titel suggereert een veel grotere lading, terwijl de focus erg ligt op de flamenpolitiek van de Duitsers en hoe de Vlamingen daarmee omgingen.
Verder vind ik het boek helemaal niet goed geschreven: veel samengestelde zinnen me
...more
Oliver
Nov 14, 2018 rated it really liked it
Ik ben blij om eindelijk deze intussen klassiek geworden studie van de Grote Oorlog gelezen te hebben. Zeer kundig en meeslepend verteld.
Het accent ligt wel zeer sterk op de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en de Vlaamse kwesties, zodat ik soms dacht dat het boek eerder getiteld moest zijn 'De Groote oorlog en de Vlaamse identiteit'. Voor mij had het boek net iets meer mogen gaan over de ervaringen van de frontsoldaten en de bevolking in bezet België. Maar dat is uiteraard heel persoonlijk.
...more
Shary
Oct 02, 2020 rated it really liked it  ·  review of another edition
8/10
Geert Vandriessche
Feb 03, 2019 rated it really liked it
Standaardboek over Belgie tijdens de eerste wereldoorlog waarbij ook stilgestaan wordt bij minder gekende gebeurtenissen.
K.R. Valgaeren
Mar 15, 2014 rated it it was amazing
'De Groote Oorlog' is een briljante samenvatting over het wedervaren van België in '14-'18. Maar ook in het eerste hoofdstuk geeft De Schaepdrijver een schitterend overzicht van het land in de tweede helft van de negentiende eeuw.

De auteur bespreekt bovendien uitvoerig de geschiedenis van het Vlaams-nationale gedachtengoed van voor, tijdens en na de oorlog. Ze doet dat bewust, omdat vandaag de dag daaruit de belangrijkste lessen getrokken kunnen worden, met name dat er een groot gevaar schuilt i
...more
Frank Jacobs
Feb 02, 2014 rated it it was amazing
Shelves: finished
Een van de Belgische soldaten die om politieke redenen de linies oversteekt om te deserteren, heette... De Schaepdrijver, wat volstaat om de indruk te wekken dat het boek niet alleen een zeer leesbare en leerrijke round-up is van wat de Eerste Wereldoorlog in België teweegbracht, maar ook het eindresultaat van een familiale obsessie met de erfenis van een misbegrepen (en misbegrijpend) Flamingantisme, dat er (ook al in de Eerste Wereldoorlog) geen graten in zag om met de Duitse bezetter samen te ...more
Luc
Apr 17, 2014 rated it really liked it
De auteur slaagt erin een zeer boeiende synthese te maken van het historisch onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog. Het boek is zeer vlot geschreven en dus zeker een aanrader voor iedereen die iets meer wel weten over België in de "groote oorlog".
...more
André Bogaert
May 23, 2014 rated it it was amazing  ·  review of another edition
Heel interessant, vooral omwille van haar visie op de culturele problemen van een tweetalig land, dat België heet. Wat het activisme betekende en welke rol de Duitse instanties tijdens die eerste wereldoorlog hebben gespeeld.
Jacques
Jun 08, 2014 rated it really liked it  ·  review of another edition
'De Groote Oorlog' is een heldere, goed leesbare studie over een complexe, door propaganda en geweld bestookte periode in de geschiedenis van ons land.
Het boek leert oordelen en bewijst dat veroordelen in de meeste situaties vrijwel onmogelijk is.

...more
Johan Sanders
Sep 11, 2014 rated it really liked it
Shelves: read_2014
Geen makkelijke lectuur; maar het heeft me heel wat inzicht gegeven in deze materie. Doorbijten werd beloond.
Bart
Aug 16, 2015 rated it really liked it  ·  review of another edition
Een erg knap boek. Ik heb heel veel bijgeleerd. Naar het einde toe nam mijn aandacht af.
Anja Declercq
Jun 08, 2014 rated it really liked it
Een must read voor iedereen die in de vaderlandse geschiedenis is geïnteresseerd.
Arno
rated it really liked it
Aug 15, 2020
Jan Sucaet
rated it liked it
Jun 25, 2017
Lies Vercauteren
rated it liked it
Nov 29, 2020
Bram
rated it liked it
Jan 23, 2014
Charlotte L.
rated it really liked it
Apr 10, 2014
Jenny
rated it liked it
Feb 14, 2014
Teufen
rated it really liked it
Feb 20, 2017
Senne
rated it liked it
Apr 19, 2015
Tim Stevelinck
rated it it was ok
May 10, 2014
« previous 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 next »
There are no discussion topics on this book yet. Be the first to start one »

Readers also enjoyed

 • De Bourgondiërs: Aartsvaders van de Lage Landen
 • Seeing
 • Dragonsinger (Harper Hall, #2)
 • The Furies (Stargate Atlantis, #19)
 • Het huis van de moskee
 • War and Turpentine
 • Dissecting the Holocaust: The Growing Critique of 'truth' and 'memory'
 • Rubicon: The Last Years of the Roman Republic
 • Het verdriet van België
 • Master Mind: The Rise and Fall of Fritz Haber, the Nobel Laureate Who Launched the Age of Chemical Warfare
 • Krieg
 • Winteruren
 • Sprakeloos
 • The Da Vinci Code (the Young Adult Adaptation)
 • Harry Potter Boxed Set, Books 1-5 (Harry Potter, #1-5)
 • Origin, Free Sampler (Robert Langdon)
 • Angels and Demons / The Da Vinci Code (Robert Langdon, #1-2)
 • Dragonsong (Harper Hall, #1)
See similar books…
Sophie de Schaepdrijver is een Belgische historica. Zij publiceert over migratie, 19e-eeuwse steden, nationalisme, cultuur en de Verenigde Staten.

Sophie de Schaepdrijver in de Nederlandstalige Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sophie_d...


Sophie de Schaepdrijver is a Belgian historian. She publishes on migration, the 19th-century cities, nationalism, culture and the United States.

Sophie de Sc
...more

Related Articles

  Listen up, because our colleagues here at Goodreads have some excellent audiobook recommendations for you! Of course, the books they've...
46 likes · 26 comments